Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Ina W. Tworze i odczytuje
obrazy :)

Temat: medium coeli i imum coeli , ascendent i descendent

Ina W.:
I mam pytanie
- Co powiedziec o baranie w asc skorpiona?

A co na ten temat wiecie?
21.01.2012, 14:33

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Ina W.:
Ina W.:
I mam pytanie
- Co powiedziec o baranie w asc skorpiona?

A co na ten temat wiecie?
że jak : Słońce w Skorpionie z asc w Baranie?

No to trzeba jeszcze luknąć na położenie Marsa (wladca asce) dom ,znak ,aspekty

i położenie Plutona -władca horoskopu.

Tak na pierwszy rzut oka ,to super macho- ;-) jakis sportowiec ekstremalny ,brygady specjalne,albo szpieg, tudzież bezwzględny finansista.
21.01.2012, 18:44

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

No ale fajna zabawa, takie zgadywanki ;-)

To ja mam taka zagadkę: asc w raku, Słońce w Wadze ( V), ksiezyc w skorpionie (V), wenus w Wadze (V)
?
21.01.2012, 18:46

Nie Ewka
słońce jest w Baranie a asc w skorpionie .. I to jest kobietka.
21.01.2012, 19:48

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Ina W.:
Nie Ewka
słońce jest w Baranie a asc w skorpionie .. I to jest kobietka.
No to podaj jeszcze ,gdzie to Słońce-w którym domu
gdzie władca-Mars dom,znak
Gdzie Pluton -władca asc. (znak dom)

No i gdzie ma MC- do czego dąży ?

Na pierwszy rzut oka osoba śmiała, energiczna, pewna siebie -z powodu Barana ale Skorpion sprawia,ze się nie jest tak bezpośrednia w typowo Barani sposób -w pierwszym kontakcie.
Ma magnetyzm i seksapil. Śmiało sięga po to,co chce (i po tego,kogo chce) ;-)

A co z moja zagadką?Ewa S. edytował(a) ten post dnia 22.01.12 o godzinie 18:15
22.01.2012, 18:14

A wszystkiego nie wiem :(
Tylko to ,ze Baran w asc skorpiona..
22.01.2012, 19:32

Ewa S. patrzę,
słucham,myślę...

Ina W.:
A wszystkiego nie wiem :(
Tylko to ,ze Baran w asc skorpiona..

a jak moja "diagnoza"-pasuje ci ?

a co z moja zagadką:
Słońce w Wadze w koniunkcji z Wenus, a Rak na asce (władca ASC-księżyc w skorpionie)
-Słońce, Wenus i Księżyc w domu V (wagowym)

?
22.01.2012, 20:11

Ja taka mądra nie jestem , musze sie pogłowic.. licze na Załozycielke:)
22.01.2012, 21:25

Marcin K. fotografia

Przygldałem się swojemu horoskopowi i mam oś MC-IC prawie na przejściu między znakami MC (29st30min29sec) w rybach a IC w pannie. Słyszałem, że takie położenie bliskie przejścia międzi znakami też też wpływa, tylko nie wiem na co:-)))
Niedaleko IC mam w 3. domu Plutona 25st 07min, w 4. domu urana 5st 09 min, Czy te planety wpływają już na IC?
Wogóle to urodziłem się 16 07 1970 godz 4.00(wg astrolog) 4.10(wg matki)
Pozdrawiam
10.03.2012, 12:00

Krystyna Smoczyńska Andromeda Bioterapia
Doradca Duchowy
Tarot Astrologia
Bio...

Marcin K.:
Przygldałem się swojemu horoskopowi i mam oś MC-IC prawie na przejściu między znakami MC (29st30min29sec) w rybach a IC w pannie. Słyszałem, że takie położenie bliskie przejścia międzi znakami też też wpływa, tylko nie wiem na co:-)))
Każde przejście na granicy znaków będzie zabarwiało horoskop w mieszankę cech obu znaków i wpływało na domy w horoskopie.
O ile MC to tez logiczne myślenie, to IC związane są z uczuciami, archetypami. Wiedza hermetyczna uczy " jako w górze taki i na dole". I chciało by się powiedzieć, że kiedy myślenie logiczne zostaje stłumione, to odkrywają się uczucia. Zaś IC zachęca nas, by archetypy i mity studiować, by wydobyć je do góry do MC.
Więc pierwsze co mi przyszło, to to, że wrażliwa Rybka może pielęgnować swe duże uwrażliwienie i słuchać uważnie głosu intuicji, by jej nadwrażliwość nie pchała ją w sieci Panny wydającej krytyczne i mroczne opinie. A więc z lekkościa i radością podchodzić do życia.
Gdy uczucia łącza się z rozumem, otwiera się przestrzeń mistycznej świadomości- w której w wolności od oceny i aprobaty zew. świata można dalej być wrażliwym.
Każda planeta działa w naszym horoskopie, a Pluton i Uran o którym wspomniałeś mają duże znaczenie. Sam Uran jako liczba 16 (dzień urodz) w podświadomości może zrobić rewolucyjne przebudzenie i podświadomość zechce oczyścić.
Pluton transformacji może się dopominać, by dialog- rozmowę ze swym wnętrzem jak najczęściej utrzymywać.
No Uran działa szybko, a Pluton też się nie patyczkuje, gdy zechce integrować światy- fizyczny i duchowy w czymś nowym po transformacji.
Niedaleko IC mam w 3. domu Plutona 25st 07min, w 4. domu urana 5st 09 min, Czy te planety wpływają już na IC?
Wogóle to urodziłem się 16 07 1970 godz 4.00(wg astrolog) 4.10(wg matki)
Pozdrawiam
10.03.2012, 20:40

Marcin K. fotografia

dzieki,
myślałm, że Mc to punk który jest jakoś związany z zawodem, realizacją siebie w tym świecie. Jestem baaardzo początkujący jesli chodzi o astrologie, ale szczególnie udeżyło mnie to co napisałaś o archetypach, zaczynam zwracać na to uwagę, zauważam pewne zbieżności w moim horoskopie np Saturn jest władcą XI domu i u mnie on siedzi w tym XI domu. To zbieżność? zawsze jest w XI domu u wszystkich? Czy znasz może jakąś literaturę dotyczącą archetypów w horoskopach? Dla bardzo początkującego :-)))
Co rozumiesz mówiąc o wydobywaniu tego do góry do MC. Chodzi ci o uświadamianie ich sobie?

Przy okazji mam pytanie trochę nie z tego wątku. Rozumiem, że oś ASC-DSC to punkt wschodu i zachodu słońca. Czy można rozumieć ten podział też jako wnętrze i zewnętrze człowieka? To co wewnątrz znajduje się poniżej tej osi, a świat zewnętrzny powyżej. moje pytanie wynika stąd, że w moim choroskopie, większość planet mam w pierwszych 5 domach, czyli pod osią ASC-DSC. Czy to może oznaczać, że będą one działały w obszarze mojego świata wewnętrznego, duchowego, psychicznego?
12.03.2012, 21:08

Witam,
Marcinie, po pierwsze trzeba opanować podstawy, co można zrobić dość szybko, ale wymaga to trochę pracy i konsekwencji. Z książek polecam Ci na początek "Zarys astrologii urodzeniowej" Aleksandra von Pronaya. Książka trochę starawa, ale ma logiczny wywód. O wiele więcej dyskusji na tematy dla początkujących znajdziesz na moim drugim forum http://astroportal.pl, zapraszam Cię i wszystkich innych serdecznie.
Wszystkie elementy horoskopu można odczytywać na kilku poziomach, od trywialnego po duchowy. Mc to w horoskopie punkt górowania, czyli najwyższe miejsce. Wyraża więc to, do czego można dotrzeć - osiągnięcia, pozycję społeczną, prezencję, apetyt na karierę lub bogatego partnera ;) a ic to punkt startowy, ale też bezpieczne schronienie, dom, rodzina, korzenie, poczucie bezpieczeństwa, prywatność. Całe życie poruszamy się między tymi punktami.
Oś ascendent - descendent dzieli horoskop na część dolną, zwaną dzienną i górną, zwaną nocną. Nie jest to podział na wnętrze - zewnętrze, ale raczej odnosi się do nastawienia człowieka. Sygnifikatory na dole wskazują, że działa się bardziej z pobudek osobistych, a na górze bardziej zależy nam na społecznym uznaniu. Ale to oczywiście zależy od urodzeniowego horoskopu.
W obszarze świata duchowego działa każda planeta, bez względu na jej położenie.

Jeśli planeta jest władcą domu i przebywa w tym domu, to wzmacnia to jej pozycję. Ale jak będzie silna, to zależy od jej posadowienia w znaku oraz aspektów.
Zwykle schemat wstępnej interpretacji horoskopu jest taki:
- znak ascendentu i jego władca,
- ocena jaka planeta jest władcą horoskopu (czyli najsilniejszej planety w horoskopie),
- położenie i aspekty Słońca,
- położenie i aspekty Księżyca,
- domifikacja i sytuacja innych planet.

Z ciekawych książek bardziej o archetypach polecam "Homo Zodiacus" Leszka Weresa oraz "Saturna" Liz Green, a także "Astrologia, karma i transformacja" Stephena Arroyo :)

Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zadawania pytań :)

Mii
13.03.2012, 09:44

Aleksandra S. porzucilam urzad bo
>zycie
stygnie< teraz
moge robi...

Witam serdecznie
Im wiecej czytam tym mniej rozumiem
Zaczne od siebie asc w skorpionie desc w byku, mc w lwie ic w wodniku.
Planety nastepujaco
planet sign degree motion
Sun Sagittarius 17°56'19 in house 2 direct
Moon Sagittarius 9°13'20 in house 2 direct
Mercury Capricorn 7°07'32 in house 3 direct
Venus Sagittarius 7°36'10 in house 2 direct
Mars Leo 11°30'49 in house 9 direct
Jupiter Cancer 2°47'31 end of house 8 retrograde
Saturn Virgo 0°32'49 in house 10 stationary (R)
Uranus Scorpio 14°14'23 in house 1 direct
Neptune Sagittarius 15°56'09 in house 2 direct
Pluto Libra 16°13'47 in house 12 direct
True Node Libra 13°04'21 end of house 11 retrograde

House positions (Placidus)
Ascendant Scorpio 2°12'30
2nd House Scorpio 29°34'31
3rd House Capricorn 4°44'13
Imum Coeli Aquarius 14°32'43
5th House Pisces 18°10'03
6th House Aries 13°19'39
Descendant Taurus 2°12'30
8th House Taurus 29°34'31
9th House Cancer 4°44'13
Medium Coeli Leo 14°32'43
11th House Virgo 18°10'03
12th House Libra 13°19'39

Chodzi mi o to ze przeczytalam ze majac marsa w lwie moge byc osoba agresywna. Z drugiej strony gdzies napisali ze oddalone wiecej niz 8 stopniu to planety nie maja juz takiego znaczenia.
Kolejna sprawa to ze mam na descendencie chirona. Czesc polskich astrologow jakby go pomija i niczego konkretnego nie moge wywnioskowac. Czy ktos moglby przyblizyc chirona
27.04.2012, 15:03

Wyślij zaproszenie do