- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Ina
W.
Tworze i odczytuje
obrazy :)
Temat: medium coeli i imum coeli , ascendent i descendent
Ina W.:
I mam pytanie
- Co powiedziec o baranie w asc skorpiona?
A co na ten temat wiecie?
Ewa
S.
patrzę,
słucham,myślę...
Ina W.:że jak : Słońce w Skorpionie z asc w Baranie?
Ina W.:
I mam pytanie
- Co powiedziec o baranie w asc skorpiona?
A co na ten temat wiecie?
No to trzeba jeszcze luknąć na położenie Marsa (wladca asce) dom ,znak ,aspekty
i położenie Plutona -władca horoskopu.
Tak na pierwszy rzut oka ,to super macho- ;-) jakis sportowiec ekstremalny ,brygady specjalne,albo szpieg, tudzież bezwzględny finansista.
Ewa
S.
patrzę,
słucham,myślę...
No ale fajna zabawa, takie zgadywanki ;-)To ja mam taka zagadkę: asc w raku, Słońce w Wadze ( V), ksiezyc w skorpionie (V), wenus w Wadze (V)
?
Ina
W.
Tworze i odczytuje
Nie Ewkasłońce jest w Baranie a asc w skorpionie .. I to jest kobietka.
Ewa
S.
patrzę,
słucham,myślę...
Ina W.:No to podaj jeszcze ,gdzie to Słońce-w którym domu
Nie Ewka
słońce jest w Baranie a asc w skorpionie .. I to jest kobietka.
gdzie władca-Mars dom,znak
Gdzie Pluton -władca asc. (znak dom)
No i gdzie ma MC- do czego dąży ?
Na pierwszy rzut oka osoba śmiała, energiczna, pewna siebie -z powodu Barana ale Skorpion sprawia,ze się nie jest tak bezpośrednia w typowo Barani sposób -w pierwszym kontakcie.
Ma magnetyzm i seksapil. Śmiało sięga po to,co chce (i po tego,kogo chce) ;-)
A co z moja zagadką?Ewa S. edytował(a) ten post dnia 22.01.12 o godzinie 18:15
Ina
W.
Tworze i odczytuje
A wszystkiego nie wiem :(Tylko to ,ze Baran w asc skorpiona..
Ewa
S.
patrzę,
słucham,myślę...
Ina W.:
A wszystkiego nie wiem :(
Tylko to ,ze Baran w asc skorpiona..
a jak moja "diagnoza"-pasuje ci ?
a co z moja zagadką:
Słońce w Wadze w koniunkcji z Wenus, a Rak na asce (władca ASC-księżyc w skorpionie)
-Słońce, Wenus i Księżyc w domu V (wagowym)
?
Ina
W.
Tworze i odczytuje
Ja taka mądra nie jestem , musze sie pogłowic.. licze na Załozycielke:)
Marcin K. fotografia
Przygldałem się swojemu horoskopowi i mam oś MC-IC prawie na przejściu między znakami MC (29st30min29sec) w rybach a IC w pannie. Słyszałem, że takie położenie bliskie przejścia międzi znakami też też wpływa, tylko nie wiem na co:-)))Niedaleko IC mam w 3. domu Plutona 25st 07min, w 4. domu urana 5st 09 min, Czy te planety wpływają już na IC?
Wogóle to urodziłem się 16 07 1970 godz 4.00(wg astrolog) 4.10(wg matki)
Pozdrawiam
Krystyna
Smoczyńska
Andromeda Bioterapia
Doradca Duchowy
Tarot Astrologia
Bio...
Marcin K.:Każde przejście na granicy znaków będzie zabarwiało horoskop w mieszankę cech obu znaków i wpływało na domy w horoskopie.
Przygldałem się swojemu horoskopowi i mam oś MC-IC prawie na przejściu między znakami MC (29st30min29sec) w rybach a IC w pannie. Słyszałem, że takie położenie bliskie przejścia międzi znakami też też wpływa, tylko nie wiem na co:-)))
O ile MC to tez logiczne myślenie, to IC związane są z uczuciami, archetypami. Wiedza hermetyczna uczy " jako w górze taki i na dole". I chciało by się powiedzieć, że kiedy myślenie logiczne zostaje stłumione, to odkrywają się uczucia. Zaś IC zachęca nas, by archetypy i mity studiować, by wydobyć je do góry do MC.
Więc pierwsze co mi przyszło, to to, że wrażliwa Rybka może pielęgnować swe duże uwrażliwienie i słuchać uważnie głosu intuicji, by jej nadwrażliwość nie pchała ją w sieci Panny wydającej krytyczne i mroczne opinie. A więc z lekkościa i radością podchodzić do życia.
Gdy uczucia łącza się z rozumem, otwiera się przestrzeń mistycznej świadomości- w której w wolności od oceny i aprobaty zew. świata można dalej być wrażliwym.
Każda planeta działa w naszym horoskopie, a Pluton i Uran o którym wspomniałeś mają duże znaczenie. Sam Uran jako liczba 16 (dzień urodz) w podświadomości może zrobić rewolucyjne przebudzenie i podświadomość zechce oczyścić.
Pluton transformacji może się dopominać, by dialog- rozmowę ze swym wnętrzem jak najczęściej utrzymywać.
No Uran działa szybko, a Pluton też się nie patyczkuje, gdy zechce integrować światy- fizyczny i duchowy w czymś nowym po transformacji.
Niedaleko IC mam w 3. domu Plutona 25st 07min, w 4. domu urana 5st 09 min, Czy te planety wpływają już na IC?
Wogóle to urodziłem się 16 07 1970 godz 4.00(wg astrolog) 4.10(wg matki)
Pozdrawiam
Marcin K. fotografia
dzieki,myślałm, że Mc to punk który jest jakoś związany z zawodem, realizacją siebie w tym świecie. Jestem baaardzo początkujący jesli chodzi o astrologie, ale szczególnie udeżyło mnie to co napisałaś o archetypach, zaczynam zwracać na to uwagę, zauważam pewne zbieżności w moim horoskopie np Saturn jest władcą XI domu i u mnie on siedzi w tym XI domu. To zbieżność? zawsze jest w XI domu u wszystkich? Czy znasz może jakąś literaturę dotyczącą archetypów w horoskopach? Dla bardzo początkującego :-)))
Co rozumiesz mówiąc o wydobywaniu tego do góry do MC. Chodzi ci o uświadamianie ich sobie?
Przy okazji mam pytanie trochę nie z tego wątku. Rozumiem, że oś ASC-DSC to punkt wschodu i zachodu słońca. Czy można rozumieć ten podział też jako wnętrze i zewnętrze człowieka? To co wewnątrz znajduje się poniżej tej osi, a świat zewnętrzny powyżej. moje pytanie wynika stąd, że w moim choroskopie, większość planet mam w pierwszych 5 domach, czyli pod osią ASC-DSC. Czy to może oznaczać, że będą one działały w obszarze mojego świata wewnętrznego, duchowego, psychicznego?
Miłosława Krogulska astrolog
Witam,Marcinie, po pierwsze trzeba opanować podstawy, co można zrobić dość szybko, ale wymaga to trochę pracy i konsekwencji. Z książek polecam Ci na początek "Zarys astrologii urodzeniowej" Aleksandra von Pronaya. Książka trochę starawa, ale ma logiczny wywód. O wiele więcej dyskusji na tematy dla początkujących znajdziesz na moim drugim forum http://astroportal.pl, zapraszam Cię i wszystkich innych serdecznie.
Wszystkie elementy horoskopu można odczytywać na kilku poziomach, od trywialnego po duchowy. Mc to w horoskopie punkt górowania, czyli najwyższe miejsce. Wyraża więc to, do czego można dotrzeć - osiągnięcia, pozycję społeczną, prezencję, apetyt na karierę lub bogatego partnera ;) a ic to punkt startowy, ale też bezpieczne schronienie, dom, rodzina, korzenie, poczucie bezpieczeństwa, prywatność. Całe życie poruszamy się między tymi punktami.
Oś ascendent - descendent dzieli horoskop na część dolną, zwaną dzienną i górną, zwaną nocną. Nie jest to podział na wnętrze - zewnętrze, ale raczej odnosi się do nastawienia człowieka. Sygnifikatory na dole wskazują, że działa się bardziej z pobudek osobistych, a na górze bardziej zależy nam na społecznym uznaniu. Ale to oczywiście zależy od urodzeniowego horoskopu.
W obszarze świata duchowego działa każda planeta, bez względu na jej położenie.
Jeśli planeta jest władcą domu i przebywa w tym domu, to wzmacnia to jej pozycję. Ale jak będzie silna, to zależy od jej posadowienia w znaku oraz aspektów.
Zwykle schemat wstępnej interpretacji horoskopu jest taki:
- znak ascendentu i jego władca,
- ocena jaka planeta jest władcą horoskopu (czyli najsilniejszej planety w horoskopie),
- położenie i aspekty Słońca,
- położenie i aspekty Księżyca,
- domifikacja i sytuacja innych planet.
Z ciekawych książek bardziej o archetypach polecam "Homo Zodiacus" Leszka Weresa oraz "Saturna" Liz Green, a także "Astrologia, karma i transformacja" Stephena Arroyo :)
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do zadawania pytań :)
Mii
Aleksandra
S.
porzucilam urzad bo
>zycie
stygnie< teraz
moge robi...
Witam serdecznieIm wiecej czytam tym mniej rozumiem
Zaczne od siebie asc w skorpionie desc w byku, mc w lwie ic w wodniku.
Planety nastepujaco
planet sign degree motion
Sun Sagittarius 17°56'19 in house 2 direct
Moon Sagittarius 9°13'20 in house 2 direct
Mercury Capricorn 7°07'32 in house 3 direct
Venus Sagittarius 7°36'10 in house 2 direct
Mars Leo 11°30'49 in house 9 direct
Jupiter Cancer 2°47'31 end of house 8 retrograde
Saturn Virgo 0°32'49 in house 10 stationary (R)
Uranus Scorpio 14°14'23 in house 1 direct
Neptune Sagittarius 15°56'09 in house 2 direct
Pluto Libra 16°13'47 in house 12 direct
True Node Libra 13°04'21 end of house 11 retrograde
House positions (Placidus)
Ascendant Scorpio 2°12'30
2nd House Scorpio 29°34'31
3rd House Capricorn 4°44'13
Imum Coeli Aquarius 14°32'43
5th House Pisces 18°10'03
6th House Aries 13°19'39
Descendant Taurus 2°12'30
8th House Taurus 29°34'31
9th House Cancer 4°44'13
Medium Coeli Leo 14°32'43
11th House Virgo 18°10'03
12th House Libra 13°19'39
Chodzi mi o to ze przeczytalam ze majac marsa w lwie moge byc osoba agresywna. Z drugiej strony gdzies napisali ze oddalone wiecej niz 8 stopniu to planety nie maja juz takiego znaczenia.
Kolejna sprawa to ze mam na descendencie chirona. Czesc polskich astrologow jakby go pomija i niczego konkretnego nie moge wywnioskowac. Czy ktos moglby przyblizyc chirona