Temat: Węgry na swoim
http://online.wsj.com/article/SB1000142405274870331490...The new Hungarian government is determined to set its own economic agenda, even if that costs it the support of the International Monetary Fund and European Union.
Jak myślicie, uda się? Pomysł odważny, no i może być modelowym przykładem dla innych, ale nie wiem czemu, podejście mam jakieś sceptyczne...
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Jak dla mnie to tylko wymówka, by nie przeprowadzać bolesnych reform. Rząd Orbana mnie rozczarował pod tym względem - postawił na nacjonalistyczną retorykę, zamiast na reformowanie kraju.Temat: Węgry na swoim
jakos to bedzie... poza tym Wegrzy sami sie zreformuja, Orban nie Orban, zeby im tylko nie zabronic....
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Dzisiaj dokładniej zagłębiłem się w temat reform gospodarczych na Węgrzech i muszę zmienić swój poprzedni pogląd. Wydaje mi się, że Orban gra w bardzo ambitną, ale ryzykowną grę. Chce w bardzo medialny sposób zerwać współpracę z MFW i skrytykować tę instytucję, czym zyska sobie rozgłos, aby zaraz po tym wprowadzić dokładnie te reformy, które zaleca Fundusz. Z tym, że w trochę bardziej miękkim wariancie i w trochę bardziej populistyczny sposób (np. wysokie opodatkowanie niepopularnych instytucji finansowych). To może się udać, i wtedy Orban przejdzie do historii jako "zbawca narodu" - na co on zresztą liczy. Ale też to może zakończyć się totalną klapą, na razie za wcześnie prognozować.Jedno jest pewne: Węgrom nie zazdroszczę.
Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. Mianowicie, nowa słowacka władza ogłosiła wycofanie się z budowy linii szerokotorowej do Wiednia - bo za droga, megalomańska i bez sensu. Ciekawe, czy pogrążone w kryzysie Węgry przejmą ten projekt, trochę na zasadzie "zastaw się, a postaw się". Takie zapowiedzi już słyszałem, chociaż bardziej z ust niezależnych ekspertów, niż kręgów rządowych.
Jakub Łoginow:
może się udać, i wtedy Orban przejdzie do historii jako "zbawca narodu" - na co on zresztą liczy. Ale też to może zakończyć się totalną klapą, na razie za wcześnie prognozować.
- o ile mu się uda, bo jeśli nie - i te wszystkie reformy pójdą na marne - odejdzie w wielkim cieniu politycznym. A tego nie życzę ani jemu, ani przede wszystkim Węgrom. Może, jeśli udadzą się niektóre z ich reform, i Polska coś podpatrzy? :)
Wiednia - bo za droga, megalomańska i bez sensu. Ciekawe, czy pogrążone w kryzysie Węgry przejmą ten projekt, trochę na zasadzie "zastaw się, a postaw się". Takie zapowiedzi już słyszałem, chociaż bardziej z ust niezależnych ekspertów, niż kręgów rządowych.
- a mają na to środki w ogóle?
Jakub
Łoginow
Nie ma kangurów w
Austrii
Kaśka P.:
Wiednia - bo za droga, megalomańska i bez sensu. Ciekawe, czy pogrążone w kryzysie Węgry przejmą ten projekt, trochę na zasadzie "zastaw się, a postaw się". Takie zapowiedzi już słyszałem, chociaż bardziej z ust niezależnych ekspertów, niż kręgów rządowych.
- a mają na to środki w ogóle?
No właśnie o to chodzi, że nie mają środków, a mimo to mogą postawić sobie za punkt honoru wejście do tego projektu, żeby "coś" pokazać sąsiadom.
Jakub Łoginow:
No właśnie o to chodzi, że nie mają środków, a mimo to mogą postawić sobie za punkt honoru wejście do tego projektu, żeby "coś" pokazać sąsiadom.
- no tak, jest to jakaś opcja - kaskaderska, ale prawdopodobna.
Piotr
Butkiewicz
Kielich wina, pajda
chleba, nic mi
więcej nie potrzeba
:)
I dobrze że Słowacja się wycofała z tego projektu. Nic jej to nie dawało. Zarabiać można na tym że się jest stacją końcową a nie przelotową na tej linii. Ta linia miałaby sens gdyby kończyła się gdzieś koło Bratysławy.Piotr Butkiewicz edytował(a) ten post dnia 15.08.10 o godzinie 10:08
Stan
K.
Prezes, KANGUREX
Group,
Export-Import, Owner
KANGUREX Global
Piotr Butkiewicz:
I dobrze że Słowacja się wycofała z tego projektu. Nic jej to nie dawało. Zarabiać można na tym że się jest stacją końcową a nie przelotową na tej linii. Ta linia miałaby sens gdyby kończyła się gdzieś koło Bratysławy.
POza tym nie ten kierunek w postepie technologii - za pare lat beda budowac nie szerokotorowa a jednotorowa, superszybka.
Stan
K.
Prezes, KANGUREX
Group,
Export-Import, Owner
KANGUREX Global
.:
Jakub Łoginow:
może się udać, i wtedy Orban przejdzie do historii jako "zbawca narodu" - na co on zresztą liczy. Ale też to może zakończyć się totalną klapą, na razie za wcześnie prognozować.
- o ile mu się uda, bo jeśli nie - i te wszystkie reformy pójdą na marne - odejdzie w wielkim cieniu politycznym. A tego nie życzę ani jemu, ani przede wszystkim Węgrom. Może, jeśli udadzą się niektóre z ich reform, i Polska coś podpatrzy? :)
Juz mu sie nie udalo - poprosil Unie o pozyczke. Ale czy to oznacza totalna klape?