Jurek
P.
Ekspert od Rynków
Wschodnich
Temat: Granica - czas oczekiwania..? Pozytywne kroki Sluzby...
Ferenc M.:
mam świeże wieści, wracałem wczoraj przez Rawę Ruską (UA) do Hrebenne (PL).
"tylko" 1 godz. czekałem na polską odprawę.
Czekając po str. ukraińskiej wyglądało to tak, że Ukraińcy mogliby przepuszczać szybciej (bo korkowało się przed wyjazdem z str. UA, ale str. polska działa zbyt opieszale, najwyraźniej nie radzą sobie z odprawą, mimo iż na str. UA trzeba wysiadać osobno przy każdym okienku (osobno kontr.paszp. i osobno celnik).
Po prostu strona polska baaardzo blisko wzięla sobie do serca zalecenia Schengen:)
Podawalem kiedys przyklad: ukrainski paszport na lotnisku w Wawie po przylocie z poza UE sprawdzaja nawet 7 minut, ale ten sam paszport na lotnisku w Berlinie lub w Wiedniu po przylocie z poza UE - 5-10 sekund - To sa takie same zewnetrzne granicy strefy Schengen...
Wygląda że po str. ukraińskiej działa selekcja ze względu na tablice rej. / odległość podróżowania, co dla mnie jest wyjątkowo pozytywne.
Tam teoretycznie tak jak i w Krakowcu, jest zielony pas, i nawet kiedys polscy i ukrainscy celnicy mi o nim mowili ale nie ryzykowalem sprawdzac jak on dziala... Mysle, ze to jest wlasnie przyklad jego dzialania. Zaryzykuj nastepnym razem od razu do pogranicznika i podpytaj czy na zielony pas sie da..?
ps.:przepraszam, że nie na ścisły temat, wiem że miało byc o pozytywnych krokach służby RP (ale tym razem ich nie było, chyba że mamy na myśli ładną Panią ze służby celnej PL)