Temat: Konkurs promujący placówkę, czy się sprawdzi ?
Cel konkursu to zaistnienie w świadomości potencjalnych klientów (klientów Partnera Banku) aby kojarzyli placówkę, mieli świadomość istnienia "tego" banku w ich miasteczku, jak raz wejdą i później gdzieś usłyszą nazwę czy też zobaczą ulotkę to skojarzą (20tys. os) (poza tym 6 placówek innych banków + agencje finansowe)Wiem że pojawiały się już podobne tematy Loterii, konkursów...
ale chciałbym żeby ktoś wyraził swoją obiektywną opinię o tym pomyśle i realizacji.
Konkurs polega na tym że do ulotek reklamowych dołączam kupon z 3 pytaniami na które trzeba odpowiedzieć i dostarczyć do placówki, a warunkiem uczestnictwa jest skorzystanie z jednej z usług partnera banku (zapłacenie rachunków, założenie konta, wykupienie ubezpieczenia, kredyt, lokata... itp, itd) w zamian nagroda gwarantowana, drobna, gift w postaci gadżetu reklamowego brelok, kubek, zestaw do pisania, linijki, zegarek + udział w konkursie gdzie nagroda jest bardziej wartościowa, Laptop, Aparat, Rower, Telewizor.
Większość osób będzie skłonna zapłacić rachunki najtańsze rozwiązanie... przy okazji pojawią sie inni którzy zechcą wziąć kredyt czy założyć konto
Dodatkowo Banery na stronach lokalnych, tv kablowej, info w radiu regionalnym.
I tu mam pytania:
1. Jak można by wyłonić zwycięzców nie wykorzystując elementu losowego (ustawy, prawo i inne rzeczy które nie umilają mi życia)
2. Czy zgodne jest z prawem organizowanie takich konkursów, gdzie w zamian za skorzystanie z usługi ktoś dostaje prezent, i czy muszę zgłosić taki konkurs ?? (jeśli nie będzie elementu gier losowych)
3. Czego muszę dopilnować przy organizacji konkursu oprócz regulaminu, stworzenia kuponu, promocji konkursu ??
Muszę wyłonić komisję ( tu natrafiam na ścianę bo jak mam przyznać nagrody nie losując uczestników ??)
Wiem że mój opis może być dość chaotyczny, a mój brak doświadczenia w branży cały czas daje mi kopa w tyłek ale jakoś idę do przodu, może ktoś życzliwy pomoże choć trochę odpowiadając lub podpowiadając... pewnie pojawią się odpowiedzi w stylu że to know how i za to się płaci, w pełni to zrozumiem.
dziękuje z góry
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Brelok ... za kredyt .... Szatański pomysł :)Temat: Konkurs promujący placówkę, czy się sprawdzi ?
Witaj:)pomysł jak najbardziej słuszny ale czy trafi do tych odbiorców których chcecie pozyskać? Nie wiem ... bo jest on skierowany już do Państwa klientów. Jeżeli takie jest Państwa zamierzenie to OK, jeżeli ma slużyć pozyskaniu nowych trzeba coś zmodernizować.
Pomysł na obejście losowania jest prosty nikt nic nie będzie losował Państwa system nagrodzi 100 1000 i 10 000 petenta nagrodą główną:)
Co do gadżetów to proponowałabym coś oryginalnego zaskującego i bardzo prostego coś zaskoczy klienta (brelok, smycz, kubek, dlugopis raczej odpadają). Co do nagród głównych muszą być atrakcyjne lub innowacyjne.
Bardzo chętnie Panu pomogę w organizacji konkursu, projektach i gadżetach.
Serdecznie pozdrawiam
Magda Bukowska
22 398 88 85Magdalena B. edytował(a) ten post dnia 05.08.10 o godzinie 21:35
brelok jest iście szatański :) to bardziej propozycja niż pewnik, chodzi o wartości dodane przy samym wzięciu udziału w konkursie, więc kto ma przyjść i tak przyjdzie a jak dostanie "coś ?!" to już tam jakoś sobie w głowie przemieli.a modyfikacja nagród jak najbardziej prawdopodobna i możliwa JEST :)
a czy trafi do odbiorców hmm.. 20 tys. mieszkańców... chodzi o podniesienie postrzegalności banku na rynku w tym mieście ... (słaba lokalizacja, nowa placówka ok 8 miesięcy ) i zaistnienie w świadomości, wiec przy okazji banerów na stronach internetowych - informacja o konkursie, przy okazji kolportażu ulotek - informacja o konkursie, itd...
wiec konkurs jest bardziej zachętą do przyjścia i zapłacenia rachunków najtańsza opcja jak pisałem wcześniej, a później może wrócić do nas jak będzie potrzebował lokaty, kredytu bo będzie wiedział gdzie jest taki bank... poza tym zostawi nr telefonu lub mail na wypadek jak wygra godząc się na przetwarzanie danych...
więc co jakiś czas dostanie informacje o promocjach banku na maila lub telefon :)
przywiązałem się do pomysłu nie wiem czy to mój błąd a może jednak dobry pomysł który będzie miał efekt dodatni :D
Stanisław
Grabowski
Strategic Planning
Director
Oj Robercie...Dużo by pisać.
Zacznijmy od początku, czyli od tego, od czego Ty nie zacząłeś.
Co dokładnie chcesz osiągnąć?
Jaką grupę chcesz przyciągnąć?
Co w tej chwili jest barierą dla nich?
Konkurs sam w sobie jest tak samo dobrym pomysłem jak każdy inny. To wszystko zależy od tego, co chcesz osiągnąć.
Przekornie powiem, że może parę plakatów na mieście zrobi tą samą robotę dużo taniej, prościej i efektywniej? Ja nie wiem, bo nie wiem jakie zachowanie (ludzi, ew klientów) chcesz zmienić i co jest przeszkodą w tej zmianie.
Co dokładnie chcesz osiągnąć?Jaką grupę chcesz przyciągnąć?
Co w tej chwili jest barierą dla nich?
Pozyskać potencjalnych klientów banku, ale pośrednio ważniejszym celem jest to żeby klient wiedział że taki bank jest w jego mieście, i żeby przyszedł do niego kiedy będzie potrzebował produktów banku ... ulotka jako taka przedstawiająca ofertę banku trafia od razu do kosza razem z innymi ulotkami banków przez co klient gubi się między nazwami banków ! natomiast jeśli przyjdzie do niego ma trochę dłuższy kontakt z nim więc jest szansa że wróci bo zapamięta gdzie jest placówka i jaki to bank.
Co do grupy to wszyscy którzy zarabiają (mają oszczędności, zdolność kredytową, płacą rachunki) pod to działanie nie można podciągnąć grupy (np 25- 35... młodzi rozpoczynający życie na własną rękę potrzebujący kredytu na mieszkanie) za małe miasto ! tu wszystko jest rozbite na małe grupy... i ciężko wyszczególnić grupę
Bariera, to duża liczba placówek banków i biur kredytowych dających na dowód wszystko...
które nie korzystają z promocji bo mają jako taką ugruntowaną pozycję na rynku poprzez zasiedzenie...
Jak możesz porównywać plakat do konkursu... Plakat wisi max jeden dzień potem zalepiony zostaje kolejnymi... konkurs na dłuższy okres promowany przy kolportażu i reklamie internetowej powinien mieć lepszy efekt "postrzegalności" banku niż plakat...
no nie wiem ja tylko mędrkuje bo wchodzę w ten temat może wiesz lepiej... dlatego szukam także informacji tu dzież podpowiedzi żebym nie strzelił sobie w kolano...
Witam"§ 28.
Użytkownik może zamieszczać jedynie zdjęcia przedstawiające jego osobę w sposób umożliwiający jej rozpoznanie."
Dziękuję.
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
I zdecyduj się Robercie jak się nazywasz...
Arkadiusz Tyrała menadżer
Robert Nowy:
brelok jest iście szatański :) to bardziej propozycja niż pewnik, chodzi o wartości dodane przy samym wzięciu udziału w konkursie, więc kto ma przyjść i tak przyjdzie a jak dostanie "coś ?!" to już tam jakoś sobie w głowie przemieli.
a modyfikacja nagród jak najbardziej prawdopodobna i możliwa JEST :)
a czy trafi do odbiorców hmm.. 20 tys. mieszkańców... chodzi o podniesienie postrzegalności banku na rynku w tym mieście ... (słaba lokalizacja, nowa placówka ok 8 miesięcy ) i zaistnienie w świadomości, wiec przy okazji banerów na stronach internetowych - informacja o konkursie, przy okazji kolportażu ulotek - informacja o konkursie, itd...
wiec konkurs jest bardziej zachętą do przyjścia i zapłacenia rachunków najtańsza opcja jak pisałem wcześniej, a później może wrócić do nas jak będzie potrzebował lokaty, kredytu bo będzie wiedział gdzie jest taki bank... poza tym zostawi nr telefonu lub mail na wypadek jak wygra godząc się na przetwarzanie danych...
więc co jakiś czas dostanie informacje o promocjach banku na maila lub telefon :)
przywiązałem się do pomysłu nie wiem czy to mój błąd a może jednak dobry pomysł który będzie miał efekt dodatni :D
Wymysl cos lepszego bo to mi "przedszkolem "pachnie lub popros kogos z banku by zadzwonil do mnie :)
LOL! ;]Temat: Konkurs promujący placówkę, czy się sprawdzi ?
Dobra możesz czekać na telefon Arkadiuszu Tyrałko ;)"§ 28.
Użytkownik może zamieszczać jedynie zdjęcia przedstawiające jego osobę w sposób umożliwiający jej rozpoznanie."
no i takie mam :D
tak jak i twoje ;) świetna jakość, broda i wąsik... nie jest napisane że ma być paszportowe.
Robert Nowak:
tak jak i twoje ;)
To napisz do moderatora :P
Dziecinada to na nk.pl.
Bye.
Reklama:
Szklarz Wrocław