Łukasz W. Creative Suite
Temat: komputer do grafiki
Witam,Na co zwracać uwagę przy kupowaniu komputera pod grafikę / przygotowywanie jej.
Chcę kupić komputer tak do 2000zł, jednak na większości for, gdzie ludzie pytają o sprzęt komputerowy- pytają najczęściej o sprzęt do gier, gdzie same karty graficzne kosztują po 1000zł+, a to akurat do płynnego działania Photoshopa itp mi nie potrzebne.
Czy liczy się pamięć podręczna procesora? szybkość ramu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Daniel G. interactive :)
Zależy jaką grafikę tworzysz. Ja osobiście zajmuję się grafiką 2D i co się tego tyczy używanie:- ADOBE CREATIVE SUITE 3
Do płynnej pracy w trudnych warunkach wystarcza mi
Intel Core2Duo 2.2Ghz, 2x1GB 800Mhz, karta grafiki GeForce8600.
Generalnie do grafiki komputerowej lepszy będzie i jest Intel.
To moje spostrzeżenia w tym temacie i kilku moich znajomych siedzących w tym fachu.
Jeśli chodzi o grafikę 3D to nie wypowiem się w tym temacie. Używam czasem 3D Studio Max do krótkich animacji np. postaci tak więc powyższa konfiguracja spełnia swoje wymagania - mowa tu o płynnej pracy.
A w ogóle - tylko, że to jest dosyć droga opcja. MacBook Pro.
Koszt ok 11,000 PLN.
Pozdrawiam
Marek C. profesjonalny opis
Łukasz Wata:
Witam,
Na co zwracać uwagę przy kupowaniu komputera pod grafikę / przygotowywanie jej.
Chcę kupić komputer tak do 2000zł, jednak na większości for, gdzie ludzie pytają o sprzęt komputerowy- pytają najczęściej o sprzęt do gier, gdzie same karty graficzne kosztują po 1000zł+, a to akurat do płynnego działania Photoshopa itp mi nie potrzebne.
Czy liczy się pamięć podręczna procesora? szybkość ramu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
niestety potrzeba Ci szybkiej karty graficznej, seria 8800 polecam, za 2000 będzie trudno, chyba, że robisz tylko grafikę 72 dpi, i nie masz otwartych wielu aplikacji jednocześnie.
ogólnie karta graficzna powinna się zająć tym co widzisz na ekranie i nie zawracać tym głowy procesorowi, który swoją uwagę powinien skupić na ważniejszych sprawach ;-)))
Krzysztof
F.
"Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."
Marek Czerniak:
ogólnie karta graficzna powinna się zająć tym co widzisz na ekranie i nie zawracać tym głowy procesorowi, który swoją uwagę powinien skupić na ważniejszych sprawach ;-)))
To tego to juz wystarczyla S3 Trio + :))
Ram, szybki dysk, procesor .. taka bym bral kolejnosc inwestycji, jesli mowa o 2D oczywiscie :)
Krzysztof
F.
"Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."
Marek Czerniak:
To tego to juz wystarczyla S3 Trio + :))
Ram, szybki dysk, procesor .. taka bym bral kolejnosc inwestycji, jesli mowa o 2D oczywiscie :)
Michał
Hojnacki
ilustrator,
projektant graficzny
jabłko można sobie darować, chyba że ktoś naprawdę musi mieć ładny komputer.Ramu tyle ile pomieści system i wykorzysta fotosklep czyli 3/4 giga
najlepiej dwa duże dyski twarde
do tego dwurdzeniowy procesor (naprawdę wszystko chodzi gładko już na 1.8GHz)
klawiatura myszka monitor (kwestia jaki LCD/CRT to inna sprawa) jakaś grafika do 2d jak pisano wystarczy podstawowa.
Daniel Grzeszczak:
Zależy jaką grafikę tworzysz. Ja osobiście zajmuję się grafiką 2D i co się tego tyczy używanie:
- ADOBE CREATIVE SUITE 3
To moje spostrzeżenia w tym temacie i kilku moich znajomych siedzących w tym fachu.
Jeśli chodzi o grafikę 3D to nie wypowiem się w tym temacie. Używam czasem 3D Studio Max do krótkich animacji np. postaci tak więc powyższa konfiguracja spełnia swoje wymagania - mowa tu o płynnej pracy.
Koszt ok 11,000 PLN.
Pozdrawiam
Kolega chciał być zbyt fajny chyba i wyguglał najdroższego MacBooka, ze sklepu Ejpla :D Pfff.
Dwa tysiące to ciut mało.. Mój konfig marzeń (całkiem realny):
2xWD Raptor 10k RPM 150GB (w tym jeden na swapy) - 1.300 PLN
MoBo + Proc - ~ 700 PLN.
Ram? (płynna praca przy ~100MB PSD na 2gb ramu na CS3? Sorry, pffx2)
2x2GB = 500 PLN
DVD+czytnik+buda = 300 PLN
PSU = 300zł (NIE OSZCZĘDZAJ NA PSU!)
Grafa? Zintegrowana, przez pierwsze pół roku, zanim nie zaczniesz na siebie zarabiać w zupełności wystarczy. A jak nie zaczniesz do tego czasu - zwijaj biznes ;)
Suma? Trzy klocki. No dobra, się z lekka nie zmieściłem. Odejmij jednego Raptorka, wychodzi 2.300. Doskrobiesz 300 PLN, nie wierzę, że nie :)
Mowa oczywiście o 2D... Tak ogólnie to tylko rozwijam myśl Krzysztofa.
Krzysztof
F.
"Zbyt mało wiem by
być
niekompetentnym."
Przemysław S.:
2x2GB = 500 PLN
Oj Przemku w tej cenie dobry ram, to chyba tyko jak sobie sam piasku nakopiesz na ten krzem :)))))))
Ołsziut. My bad. Ale to dlatego, że zupa była za słona ;)Stówkę dorzuć. 6 paczek na ramca.
Albert W. senior art director
a może to... APEXX832 rdzenie, 256 gb ramu, 15TB HDD... myszkę dorzucają gratis...
Łukasz W. Creative Suite
hehe, stówke tu, stówke tam...To ma być komputer domowy... ;p
Taki do freelancowania od czasu do czasu gdyby się coś trafiło :)
Naprawdę nie chciał bym przekroczyć 2K, bo poza budą myślę jeszcze o drukarce i może monitorze, no a przeprowadzam się w styczniu - uciekam od mamy na swoje, więc i z pieniędzmi trzeba ostrożnie :)
Dzięki za porady- gdyby ktoś jeszcze zechciał to będę wdzięczny.
Do świąt chce już sobie kupić na gwiazdkę ;p
Łukasz W. Creative Suite
Z innego forum gdzie zapytałem o to samo...co myślicie? może np. grafikę by wymienić na jakąś tańszą a wspomnianego ramu pomnożyć?
"[#17] Weq_SSJ 2007-11-27 20:42:17
jak ma byc PROFESJONALNIE to
NAJWAZNIEJSZE :
CPU : Intel Core 2 Quad Q6600 - 870zl ( 4 rdzenie )
PL.GLOWNA: GA-P35C-DS3R Gigabyte - 400zl
RAM : OCZ 2x1GB PC2-6400 Titanium - 235zl
MNIEJ WAZNE ALE POLECAM
GPU: ATI RADEON HD 3850 - 550zl ( DX10.1, 512MB GDDR4 )
ZALETY:
procesor 4 rdzenie, szybkie pamieci, plyta z chipsetem intela obslugujacym najnowsze pr Intela, karta grafiki jedna z najlepszych w tym przedziale cenowym ( chociaz w nietorych sklepach powariowali z cena , trzeba sie rozejrzec ).
pamieci DDR3 nie polecam bo sa drozsze sporo a wydajnosc kilka % wieksza.
wiem ze wyszlo troche drogo, ale sam dales w temacie do 2000zl i 4 rdzenie w takiej cenie to naprawde ogromny zapas do wykorzystania w przyszlosci, docenisz to za jakis czas. Na CPU nie ma co oszczedzac, sam sie o tym przekonalem gdy teraz po wlozeniu X1950Pro wszystko spowalnia mi stare P4.
Pamieci zawsze mozna dokupic jeszcze pozniej jesli by Ci zabraklo.
jesli chodzi o grafike to wlasnie ta propozycja ATI w tym przedziale cenowym jest najrozsadniejsza jesli nie jestes maniakiem benchmarkow i gry CRYSIS , Wiedzmin i inne gry z DX9 beda hulac az milo, sam sie przekonasz :)
jesli chcialbys poczytaj
http://pclab.pl/art29726.html
"Jedną z najważniejszych zalet nowych kart ma być cena. Podane nam przez AMD sugerowane ceny detaliczne zrobiły na nas takie wrażenie, że początkowo trudno było nam w nie uwierzyć: 549-599 złotych za kartę Radeon HD 3850 256 MB GDDR3! Tym samym ta ostatnia zmierzy się z GeForce 8600 GTS (od którego oczywiście będzie znacznie szybsza!), a flagowy produkt przez pewien czas pozostanie bez wyraźnej konkurencji; GeForce 8800 GT kosztuje bowiem przeszło 900 złotych."
Albert W. senior art director
Jeszcze jedna sprawa, składasz sprzęt do grafiki, i sądząc po konfiguracji, nie będzie to raczej web a print. Czy wziąłeś w takim razie pod uwagę monitor? Niestety przy princie jest bardzo istotny element, a w dobie LCD pojawia się problem z wiernością odwzorowywanych kolorów. Czyli coś co ma 21" przy cenie załóżmy 1500zł może spowodować dużo większe straty finansowe za skopany projekt niż wynosi wartość pożądnego sprzętu... Może weź sprzęt na raty? Próbowałem stworzyć dobrą konfigurację dla 4-rdzeniowego procesora z w miarę przyzwoitą ilością ramu, z przyzwoitą kartą ze średniej półki, oczywiście z bardzo dobrą płytą i jakoś nie chciało mi zejść poniżej 4000zł, nie liczyłem hdd, dźwięku, peryferiów i monitora, z tym wszystkim wychodziło grubo powyżej 8000zł i nie jest to wygórowana cena. Pamiętaj, że jeden słaby element konfiguracji może w znaczącym stopniu obniżyć wydajność pozostałych elementów.Ku przestrodze mogę Ci podać swój przykład. Kiedyś montowałem bardzo ważny film dla pewnej korporacji, podczas finalizowania całości w przeddzień prezentacji (odbywała się ona w kinie przed głównym zarządem), pojawił się drobny problem w buforowaniu plików który spowodował zawieszenie systemu. To z kolei zaowocowało uszkodzeniem pliku projektu, trwałym uszkodzeniem.... po otwarciu go, miałem pusty, nowy projekt a zaimportowane pliki miały wartość czasową -1.
Gdyby nie backupy i projekty pomocnicze miałbym ogromny problem, choć i tak miałem pracę do rana. Następnego dnia, zrobiłem bardzo poważny przegląd konfiguracji i wiele rzeczy trafiło do kosza. Generalnie, nie ma co oszczędzać na czymś co jest Twoim źródłem dochodu. Więc przemyśl sobie czy chcesz mieć komputer do pracy, czy raczej home entertainment.
Michał
Hojnacki
ilustrator,
projektant graficzny
osobiście nie inwestowałbym jeszcze w 4-ry rdzenie bo to nowość i tak naprawdę leży ta moc odłogiem. 2 rdzenie już jakiś czas są na rynku i cenowo są dość kuszące. Pamięci naprawdę dużo i pojemne dyski bez tego ani rusz a jak pisałem wcześniej monitor to osobny temat powinien być. Poza tym sprzęt po 1.5 roku i tak idzie do technologicznej wymiany.
Jaśmina Agnieszka Trafikowska Creative Director
Komp do grafiki (w do mysle photoshopa), powinien IMHO posiadac:- przynajmniej 4 giga ramu - przy cs3 to juz koniecznosc, zeby swobodnie operowac plikami
- spora powierzchnie dyskowa - osobiscie polecalabym albo duzy dysk, albo dwa podpiete w raida
- dobra karta graficzna - niestety i owszem musi byc dobra ;-)
Z LCD daj sobie spokoj. Bedziesz mial niespodzianke jak u kogos innego zobaczysz swoja prace. Kaaazdy kolor iiiiinnnyyyy.
Krzysztof B. unavailable until
Albert Wallin:
Próbowałem stworzyć dobrą konfigurację dla 4-rdzeniowego procesora > z w miarę przyzwoitą ilością ramu, z przyzwoitą kartą ze średniej półki, oczywiście z bardzo dobrą płytą i jakoś nie chciało mi zejść poniżej 4000zł, nie liczyłem hdd, dźwięku, peryferiów i monitora,
A mógłbyś napisać co liczyłeś?
Bo ja oparłem wyliczenie na Q6600 i wyszło mi niespełna 3k brutto.
Wojciech
A.
"sie umie, sie ma"
:)
Jaśmina Agnieszka Trafikowska:
- przynajmniej 4 giga ramu - przy cs3 to juz koniecznosc, zeby swobodnie operowac plikami
adobe podaje ze cs wykorzystuje maks 2gb
xp home z tego co wiem nie obsluguje powyzej 3,5gb
ja zmienilem z 2 na 4 ale nie widze roznicy
chyba ze czegos nie wiem
Komp do grafiki (w do mysle photoshopa), powinien IMHO posiadac:
- przynajmniej 4 giga ramu - przy cs3 to juz koniecznosc, zeby swobodnie operowac plikami
- spora powierzchnie dyskowa - osobiscie polecalabym albo duzy dysk, albo dwa podpiete w raida
- dobra karta graficzna - niestety i owszem musi byc dobra ;-)
Z LCD daj sobie spokoj. Bedziesz mial niespodzianke jak u kogos innego zobaczysz swoja prace. Kaaazdy kolor iiiiinnnyyyy.
Nie, nie, nie... no zaraz, moment. Chyba powinnismy jednak spytac o jaki freelancing chodzi i jakie zlecenia. No bo moja logika mowi, ze jesli Lukasz nie ma jeszcze takiego komputera, a ma w profilu napisane "grafik" to juz cos tam dziubal i zna minimalnie realia. Jesli zna to raczej nie chodzi mu o taki sprzet. Przepraszam, ale do malych rzeczy uzywam CoreDuo/1GB i CS3 jakos mi sie nie przycina. Do duzych projektow - pewnie, niech se wsadzi 4GB i nawet piec dyskow twardych, ale wydaje mi sie ze ta propozycja czy np. ta z MacBookiem mija sie z celem. Chyba facet wyraznie napisal o co mu chodzi i za ile.
Michał
Hojnacki
ilustrator,
projektant graficzny
Wojciech A.:
adobe podaje ze cs wykorzystuje maks 2gb
xp home z tego co wiem nie obsluguje powyzej 3,5gb
ja zmienilem z 2 na 4 ale nie widze roznicy
chyba ze czegos nie wiem
Na XP da się "wymusić" użycie 4giga, szopy faktycznie ograniczają się do maks 2 ale po to jest duży dysk i ustawianie dysków "magazynujących" żeby załatać tą głupotę.
Daniel G. interactive :)
Przemysław S.:
Daniel Grzeszczak:
Zależy jaką grafikę tworzysz. Ja osobiście zajmuję się grafiką 2D i co się tego tyczy używanie:
- ADOBE CREATIVE SUITE 3
Koszt ok 11,000 PLN.
Pozdrawiam
Kolega chciał być zbyt fajny chyba i wyguglał najdroższego MacBooka, ze sklepu Ejpla :D Pfff.
:))) wiesz co? :))
Chodziło mi raczej oto, że jeśli jesteś przy tzw. kasie to jednym z lepszych rozwiązań będzie zakup MacBooka i po kłopocie :) lub coś stacjonarnego z Apple :) obecnie za 6-7k można kupić naprawdę fajną maszynkę od nich.