Katarzyna Skowronek Co złego to nie ja!
Temat: Pomoc przy pisaniu CV
Niejednokrotnie zastanawiacie się, jak powinno wyglądać profesjonalne CV? Albo zastawiacie się, co jest źle, skoro żaden pracodawca nie odpowiada? A może jesteście pracodawcami i wiecie, co najczęściej robią źle pracownicy?Dzielmy się wiedzą! Proponuję tu pisać pytania do CV, porady i informacje, czego powinno się unikać. Niech wszystko będzie w jednym miejscu w sieci, żeby kolejni mogli korzystać ze wspólnie wypracowanych rad.
Karolina
Ł.
Somewhere over the
rainbow :)
ok, to ja zacznę :)1. moje doświadczenie rozciąga się na 4 strony formatu A4. Czy powinnam je skrócić? wynika to z dużego zakresu obowiązków na każdym ze stanowisk
2. czy jeśli obecnie nie pracuję-skończyłam pracę w czerwcu, to w CV pisać że ostatnia praca jeszcze trwa czy że zakończyła się w czerwcu? (w moim CV jest ta druga opcja)
3. przez kilka lat swojej kariery zawodowej pracowałam zazwyczaj jako office manager. W niektórych firmach zajmowałam jeszcze inne stanowiska równolegle.
Czy, aplikując teraz na stanowisko OM, powinnam te "równoległe" stanowiska usunąć z CV a wraz z nimi obowiązki?-w ten sposób CV by się skróciło i ujednoliciło.
Katarzyna
Herwy
specjalista ds.
rekrutacji,
Promedica 24
sądzę, że popularna cefałka powinna mieć dwie cechy. Z jednej strony powinna wyróżniać się czymś sposród innych, aby osoba selekcjonująca wydobyła je i wzięła pod uwagę do dalszego etapu. Jednak myślę sobie, że wszelkie formy przerostu formy nad treścią przynoszą efekt odwrotny do kosza, na makulaturę....Z drugiej strony ważna jest spójność i nie nadbudowywanie różnych historii, kursów i tym podobnych doświadczeń, które nie mają związku ze stanowiskiem. Kiedyś szperając po GL zauważyłam, że osoba wpisując pierwszy kierunek studiów wpisała jakiś kierunek, natomiast drugie studia, które aktualnie kończy wykazała na pierwszym planie, podoba mi się taka praktyka, a Wam? Wydaje mi się, że szanujemy wtedy swój czas.
Katarzyna
Herwy
specjalista ds.
rekrutacji,
Promedica 24
nadmienię, że drugii kierunek studiów dotyczył branży, którą ta osoba się zajmowała czy niejako wybrała jako ścieżkę zawodową
Karolina Ł.:
ok, to ja zacznę :)
1. moje doświadczenie rozciąga się na 4 strony formatu A4. Czy powinnam je skrócić? wynika to z dużego zakresu obowiązków na każdym ze stanowisk
2. czy jeśli obecnie nie pracuję-skończyłam pracę w czerwcu, to w CV pisać że ostatnia praca jeszcze trwa czy że zakończyła się w czerwcu? (w moim CV jest ta druga opcja)
3. przez kilka lat swojej kariery zawodowej pracowałam zazwyczaj jako office manager. W niektórych firmach zajmowałam jeszcze inne stanowiska równolegle.
Czy, aplikując teraz na stanowisko OM, powinnam te "równoległe" stanowiska usunąć z CV a wraz z nimi obowiązki?-w ten sposób CV by się skróciło i ujednoliciło.
1. CV nie powinno być za długie, bo nikomu nie będzie się chciało go czytać. Proponują raz jeszcze zastanowić się dokładnie nad tym, czy wszystkie poprzednie prace są istotne z punktu widzenia stanowiska, na które aplikujesz.
2. ja bym napisała tak samo - zgodnie ze stanem obecnym.
3. Na wszystkich szkoleniach na temat rekrutacji i tworzenia CV mówiono mi, że aplikacja powinna być jednolita i konkretna. Wtedy rekruter widzi, że Pani również jesteś konkretna i potrafisz wybierać najważniejsze informacje.Zauważ, że Pani Katarzyna też napisała, że ważne jest szanować swój czas nawzajem.
To tyle z MOICH dotychczasowych doświadczeń.
Katarzyna Herwy:
Z jednej strony powinna wyróżniać się czymś sposród innych, aby osoba selekcjonująca wydobyła je i wzięła pod uwagę do dalszego etapu. Jednak myślę sobie, że wszelkie formy przerostu formy nad treścią przynoszą efekt odwrotny do kosza, na makulaturę....
Sądzę, że bardzo trudno jest wypośrodkować pomiędzy jednym a drugim. Ciekawi mnie, czy ma Pani jakieś konkretne propozycje? (Nie wiem - forma graficzna? CV multimedialne?, prezentacja?)
Karolina
Ł.
Somewhere over the
rainbow :)
Katarzyna Skowronek:przepraszam, ale muszę dopytać- Twoje odpowiedzi nie są dla mnie do końca jasne.
1. CV nie powinno być za długie, bo nikomu nie będzie się chciało go czytać. Proponują raz jeszcze zastanowić się dokładnie nad tym, czy wszystkie poprzednie prace są istotne z punktu widzenia stanowiska, na które aplikujesz.to, co? mam usunąć którąś z prac? przecież będę miała dziurę.
3. Na wszystkich szkoleniach na temat rekrutacji i tworzenia CV mówiono mi, że aplikacja powinna być jednolita i konkretna. Wtedy rekruter widzi, że Pani również jesteś konkretna i potrafisz wybierać najważniejsze informacje.Zauważ, że Pani Katarzyna też napisała, że ważne jest szanować swój czas nawzajem.
tzn że jeśli pracowałam w 1 firmie na 3 stanowiskach jednocześnie, a 2 z nich nie są potrzebne przy aplikowaniu to mogę je pominąc i wpisać tylko jedno?
Katarzyna
Herwy
specjalista ds.
rekrutacji,
Promedica 24
Myślę, że rozbudowane formy audiowizualne mogą mieć znaczenie wtedy gdy aplikuję na prezentera, dziennikarza itp. Dla mnie liczy się prostota i siła przekazu. Słyszałam, że coraz większego znaczenia nabiera grafika, ale tylko w kontekście takim żeby pokazać siebie, niekonieznie budować złożoną prezentację. Myślę, że w życiu i w pracy ważna jest spójność. Słyszałam o cv, gdzie osoba zajmująca się powiedzmy ogólnie branżą budowlaną, zamieściła kontury swojej sylwetki w tle znajdował się mur z biało czerwonej cegły, mnie się podoba, wiem co ta osoba chce robić, nie szuka pracy z przypadku....Słyszeliście o innych fajnych cv?
Karolina Ł.:
to, co? mam usunąć którąś z prac? przecież będę miała dziurę.
spróbuj zacząć od skrócenie obowiązków - wypisz te najważniejsze albo pogrupuj je jakoś bardziej ogólnie - zobaczymy ile z tego wyjdzie. (4 strony to jest dużo za dużo). Spotkałam się w internecie na podsumowanie, że do 10 lat doświadczenia CV powinno mieć 1 stronę, 10 - 15 lat - 2, powyżej 15 - 3, ale to już jest bardzo przestarzałe i odchodzi się od tej mody (a nawet już odeszło).
tzn że jeśli pracowałam w 1 firmie na 3 stanowiskach jednocześnie, a 2 z nich nie są potrzebne przy aplikowaniu to mogę je pominąc i wpisać tylko jedno?
o jakich stanowiskach mówimy?
Zaznaczam, że wszystkie propozycje są na podstawie mojego niewielkiego doświadczenia i intuicji, zweryfikujmy je razem jakoś i może obie nauczymy się czegoś nowego? :)
Katarzyna Herwy:
Słyszeliście o innych fajnych cv?
Dla mnie np. cudowne są te opisane tutaj, ale myślę, że wynika to z mojej fascynacji branżą "kreatywną". Kiedyś chciałam prowadzić pewnego bloga, to złożyłam CV w formie bloga (grafika i układ danych na kartce przypominały wygląd strony). Słyszałam o CV na stanowisko kucharza, gdzie kartka była poplamiona jedzeniem (oczywiście nie tłustymi paluchami, tylko komputerowo :) ) Oba dokumenty, moim zdaniem, wyglądały schludnie i dosyć prosto, choć z pomysłem. Tylko granica prostoty u każdego jest w innym miejscu, dlatego trudno trafić w ogólnie idealny styl.
Joanna
Baird
SzwajcarskaKariera.p
l
zbyt czesto piszacy skupiaja sie na opisaniu kazdego stanowiska pracy jakby pisali biografie.trzeba spojrzec z punktu widzenia pracodawcy i wyeksponowac to co dla niego sie liczy.
Zdecydowanie uwazam, ze nie tylko list motywacyjny, ale i CV powinno sie pisac osobno pod kazdego pracodawce - kilka szczcegolow moze zrobic ogromna roznice w tym jak nasze zgloszenie bedzie postrzegane.