Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Temat: Gdzie z wyjątkiem IMGW można uzyskać dane o przepływach?

Witam,

jak w tytule. Czy istnieje jakaś organizacja, w której można uzyskać dane o przepływach dla wybranego punktu pomiaru (np. uczelnie)? Interesują mnie dane z Dolnego Śląska.

pozdrawiam
20.07.2010, 17:01

Małgorzata Firląg inżynier
środowiska,
hydrolog

A jakie dokładnie dane są potrzebne, jakiego rodzaju przepływy (aktualne, średnie dobowe z wielolecia, charakterystyczne), na jakie potrzeby są wymagane? I... gdzie znajduje się "punkt pomiaru" tzn. przekrój poprzeczny w rzece (czy w miejscu tym prowadzone są pomiary, tzn. czy jest zainstalowany wodowskaz i czy rzeka jest kontrolowana)? Należy zdawać sobie sprawę, że nie na wszystkich rzekach IMGW prowadzi pomiary.
Być może instytucje naukowe (uczelnie, instytuty), poza IMGW w ramach realizowanych badań naukowych posiadają stacje wodowskazowe. Nie sądzę jednak by takich miejsc było wiele, nie wiem też jak jest z udostępnianiem takich danych...
Natomiast jeśli chodzi o przepływy charakterystyczne, to dla wybranych przekrojów wodowskazowych, są publikowane w rocznikach hydrologicznych.
20.07.2010, 18:57

Marcin Kawka monitoring
wielkości
nieelektrycznych

Poszukaj na anglojęzycznych stronach. Podobno IMGW ma obowiązek raportowania gdzieś wyżej za granicę a tam z kolei wystawiają te dane jako ogólnodostępne.

Jeśli chodzi o uczelnie to przynajmniej u mnie (PW) studenci pracowicie wertują stare roczniki hydrologiczne w poszukiwaniu danych. Jakieś porozumienie o udostępnianiu danych z IMGW było w planach ale chyba w końcu do niczego nie doszło.
20.07.2010, 20:44

Michał Kłonowski Inwestycje w
odnawialne źródła
energii

roczniki hydrologiczne (de facto opracowane przez IMGW)Michał Kłonowski edytował(a) ten post dnia 12.01.11 o godzinie 16:47
20.12.2010, 23:44

Tomek Kowalski picker, dhl exel

Witam.
Szukam danych z wodowskazu o stanie wody dla rzeki Swędrni.
Wiem że w Kaliszu znajduje się wodowskaz na rzece Swędrni i obserwacje prowadzi IMGW ale nie wiem jak uzyskać dostęp do takich danych.
Czy znajdę takie dane w roczniku hydrologicznym ?
Jak można zdobyć taki rocznik ? czy są w internecie? a jeśli tak to gdzie?
20.01.2011, 01:01

Arkadiusz Środula St. asystent,
Hydroprojekt Sp. z
o.o.

W Stanach Zjednoczonych jest taka polityka, że jeśli coś jest opłacane przez państwo to jest ogólnodostępne ponieważ obywatel już za to zapłacił swoim podatkiem. Mam nadzieje, że Unia również wprowadzi w Polsce takie podejście dla dobra ogólnego i rozwoju Unii.
28.01.2011, 20:41

Tomek Kowalski:
Witam.
Szukam danych z wodowskazu o stanie wody dla rzeki Swędrni.
Wiem że w Kaliszu znajduje się wodowskaz na rzece Swędrni i obserwacje prowadzi IMGW ale nie wiem jak uzyskać dostęp do takich danych.
Czy znajdę takie dane w roczniku hydrologicznym ?
Jak można zdobyć taki rocznik ? czy są w internecie? a jeśli tak to gdzie?

Witam,

nie ma w internecie. Można zamówić w IMGW (300 zł za dane roczne?), ewentualnie samodzielnie ze stron IMGW spisywać przepływy (dane aktualizowane codziennie bez historii). Najlepiej poszukać u osób, które budował wcześniej elektrownie na tej rzece w niedalekiej odległości i zaproponować odkupienie danych za powiedzmy za 100-150 zł za rok. Opłacalne dla dwóch stron.

pozdrawiam
19.01.2012, 21:56

Wyślij zaproszenie do