Krzysztow
Piotrkowski
Student, Akademia
Wychowania
Fizycznego w
Katowicach
Temat: Technika uwalniania
Słyszał ktoś o technice uwalniania?Na czym polega?Podobno jest ona najlepsza ze wszystkich,najbardziej naturalna.Podobno opisuje ona to,jak reagują dzieci na negatywne emocje.Strona:http://www.technika-uwalniania.pl/. Autor zapewnia,że to jedyna technika która w jeden dzień może nas uwolnić od wszelkich negatywnych programów,emocji.
Jeżeli ktoś się zna tą technikę to proszę o rozmowę na priv albo w tym temacie.
Dawid
Zaręba
JavaScript, Jquery,
XHTML, HTML 5, CSS
2, CSS 3, Python,
...
Technika Uwalniania = Metoda Sedony (wnioskuje z tego co autor pisze na swojej stronie)Pozdrawiam
Tomasz Olszewski EFT- Dziękuję..
To nie metoda EFT ani metoda Sedony,przynajmniej tak wynika z tego co pisze autor w FAQ
Grażyna
S.
Wiedza o tym czego
chcę i pragnę,
daje mi siłę i
moc, by ...
Grażyna
S.
Wiedza o tym czego
chcę i pragnę,
daje mi siłę i
moc, by ...
Krzysztow Piotrkowski:
Słyszał ktoś o technice uwalniania?Na czym polega?Podobno jest ona najlepsza ze wszystkich,najbardziej naturalna.Podobno opisuje ona to,jak reagują dzieci na negatywne emocje.Strona:
http://www.technika-uwalniania.pl/. Autor zapewnia,że to jedyna technika która w jeden dzień może nas uwolnić od wszelkich negatywnych programów,emocji.
Jeżeli ktoś się zna tą technikę to proszę o rozmowę na priv albo w tym temacie.
Autor zapewnia, bo na tym zarabia :D
Jak na razie nie udało mi się jeszcze odkryć ile jego warsztaty kosztują.
Krzysztow
Piotrkowski
Student, Akademia
Wychowania
Fizycznego w
Katowicach
700złJak dla mnie to dużo za drogo,a chciałbym się dowiedzieć jak ta technika działa,ab móc ją wykorzystać,bo niestety eft na mnie nie działa,sadona też.
Łukasz G. freelancer
Grażyna S.:
Na samym dole strony jest komunikat:
To z innej strony dotyczącej tej techniki:
Technika Uwalniania a EFT(Opukiwanie) ( Emotional Freedom Technique )
Technika Uwalniania - nie jest związana z metodą EFT.
O ile mnóstwo osób korzystających i nie zadwolonych z efektów EFT pojawia się na warsztatach, o tyle jeszcze nikt po poznaniu Techniki Uwalniania nie wrócił do EFT.
Każda z metod jest odpowiednia na pewnym etapie.
Zdecydowanie Technika Uwalniania jest wyżej na mapie świadomości niż EFT.
( subiektywna ocena na podstawie doświadczeń z prowadzenia warsztatów przez Adama i mapy świadomości Hawkinsa)
http://www.technika-uwalniania.pl/warsztat/
Krystian
S.
Na niektóre pytania
odpowiedź
przychodzi jedynie w
ciszy...
Krzysztow Piotrkowski:Jeśli autor daje takie zapewnienia to jest to najlepszy dowód na to, że raczej można dać sobie spokój z tą techniką, a już na pewno z autorem.
Autor zapewnia,że to jedyna technika która w jeden dzień może nas uwolnić od wszelkich negatywnych programów,emocji.
700zł Jak dla mnie to dużo za drogoGdyby technika była tak cudowna jak opisuje autor to nie miałby problemu ze sprzedażą warsztatów po kilka tysięcy, a i tak ludzie waliliby drzwiami i oknami.
Naczytał się chłopak trochę e-booków o NLP'owych sposobach robienia stron www i szuka naiwniaków, którzy uwierzą, że w dwa dni zmieni się ich życie.
Sądząc po formie przedstawienia tej techniki byłbym bardzo ostrożny przed wydaniem jakichś pieniędzy na nią.
Nie istnieje przecież najlepsza technika uzdrawiania emocji czy psychiki. To sprawa bardzo indywidualna. Dlatego istnieje ich tak wiele, bo różne rzeczy z różną skutecznością działają na różnych ludzi.
Ciągłe szukanie tej jednej, jedynej techniki, nabardziej idealnej, która pozwoli lekko, łatwo i przyjemnie pozbyć się wszystkich problemów w dwa tygodnie, może być szukaniem igły w stogu siana i życia może nie starczyć na jej znalezienie.
Wg mnie o wiele skuteczniejszym sposobem jest zaangażowanie się w dowolną metodę, która "na czuja" najbardziej nam odpowiada i podążanie za nią. Jeżeli zaangażowanie będzie prawdziwe i autentyczne, na pewno w odpowiednim czasie zaczną pojawiać się na naszej drodze metody i techniki najbardziej odpowiednie w danej chwili, a być może nawet ta jedna jedyna idealnie odpwowiadająca naszej konstrukcji psychiczno-emocjonalnej.
Łukasz G. freelancer
W sumie te 700 zł, to nie aż tak drogo :)Taki pan, imieniem Joe Vitale, za jeden dzień kasuje - o ile dobrze pamiętam - jakieś 2000 zł, no może ciut mniej :)
Katarzyna
D.
INSTYTUT EFT,
Psycholog, Teolog,
EFT-INT
No tak, Joe Vitale kasuje 2000 za warsztat, bo nazywa się JOE VITALE :)))))))) Samo wejście w kontakt z kimś o wysokiej renomie ma efekt leczący, tak już jesteśmy skonstruowani :)))Też zgadzam się z Krystianem, żeby być uważnym w łapaniu się zbyt idealnych ofert, typu w dwa dni twoje życie odmieni się całkowicie, a nawet jeśli byłoby to możliwe, to byłoby szalenie niezdrowe, bo ciało potrzebuje czasu do zaabsorbowania zmian, szczególnie tych poważnych. Wprowadzenie się w stan szoku nagłej zmiany to temat do kolejnej terapii :)))))
Uważam że Metoda Sedony, czy jej prekursorka Technika Uwalniania są bardzo efektywne, również się tym interesowałam i rzeczywiście jest to proste jak drut i całkiem efektywne. Ale do pracy z sobą i innymi wybrałam EFT, bo lepiej mi to służy. Każdy musi odnaleźć to, co mu pasuje, dlatego mówienie - "...obecnie nie istnieje narzędzie o wyższym poziomie świadomości ( poziomie prawdy) w odniesieniu do rozwoju osobistego (umysłowego) niż Technika Uwalniania. Dlatego też zainteresowanie innymi formami zmiany/transformacji maleje do zera. Poza tym, efektywność Techniki przekracza pod każdym względem inne metody" - jest po prostu bzdurą, szanowny Pan Adam Krasowski zapomniał dodać zwrotu - "w moim osobistym przypadku". Już takie generalizowanie całego świata pod siebie i swoje przekonania stawia go na dalekim miejscu do tej "najwyższej świadomości" o jakiej wspomina. Ale niewątpliwie jest zachłyśnięty swoim odkryciem metody :)
Oczywiście zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z metodą, tylko spokojnie jeśli chodzi o zmianę o 180 stopni w sposób natychmiastowy. Owszem, oświecenia i to dogłębne są natychmiastowe, ale aby je wcielić w ciało i życie potrzeba czasu i praktyki. W przeciwnym razie może nawet dojść do czegoś, co w terminologii fachowej nazywa się Mroczną Nocą Duszy, czyli pozostaniem w głębokim konflikcie między świadomością wyższą a własnymi ułomnościami, co może trwać nawet przez 30 lat, jak czytamy w pamiętnikach Matki Teresy z Kalkuty.
Ja jednak nie wierzę, aby jakakolwiek metoda była w stanie spowodować takie nagłe wtargnięcia CAŁKOWITEJ świadomości. Może jej strzępy, ale nie 180 stopni. Wtargnięcie świadomości wyższej jest sprawą spontaniczną i staje się, gdy człowiek jest na to gotowy. A zadaniem metod jest to, aby usunąć jak najwięcej bagażu, aby zrobić dla niej miejsce i nie żyć w konflikcie wewnętrznym lub podzielonej jaźni między tym co "boskie" a tym co "ludzkie".
:)
Aleksandra
Kowalska
Trener EFT
http://www.eft-tappi
ng.pl,, Metoda
Dennisona,...
Katarzyna D.:>
Też zgadzam się z Krystianem, żeby być uważnym w łapaniu się zbyt idealnych ofert, typu w dwa dni twoje życie odmieni się całkowicie, a nawet jeśli byłoby to możliwe, to byłoby szalenie niezdrowe, bo ciało potrzebuje czasu do zaabsorbowania zmian, szczególnie tych poważnych. Wprowadzenie się w stan szoku nagłej zmiany to temat do kolejnej terapii :)))))
Popieram wypowiedź Kasi. Nawet stosowanie EFT wymaga wzięcia pod uwagę czynników takich jak czas, psychika i ciało.
Co innego jest uwolnić się w trakcie jednej sesji od fobii czy traumy, a co innego zmieniać swoje życie, które jest procesem "stawania się".
Dlatego pracując z EFT można zauważyć, że nasz organizm posiada wspaniały wewnętrzny mechanizm "chronienia siebie" :) Jeżeli za dużo na raz zmian - przestajesz mieć ochotę na opukiwanie. Osoby, które dłużej pracują z EFT same mogą to potwierdzić.
Grażyna
S.
Wiedza o tym czego
chcę i pragnę,
daje mi siłę i
moc, by ...
Znalazłam w sieci troche informacji na temat techniki Sedony i wydała mi się interesująca. Stosowanie EFT i tej techniki może dać ciekawe efekty wg mnie.
Anna
Klimiuk
Doradca, Deutsche
Bank PBC SA
Krystian S.:............> Naczytał się chłopak trochę e-booków o NLP'owych sposobach
robienia stron www i szuka naiwniaków, którzy uwierzą, że w dwa dni zmieni się ich życie.Uwolnij ten strach Krystian :) Technika działa
Sądząc po formie przedstawienia tej techniki byłbym bardzo ostrożny przed wydaniem jakichś pieniędzy na nią.
Technika uwalniania, ktorą ja znam pod nazwą "technika odpuszczenia" lub "technika Lestera Levensona" jest jedną z wielu i może rzeczywiście najszybszą - pod warunkiem, ze przyjmiemy nowy styl zycia.W technice Lestera Levensona nie chodzi o analizę sytuacji ani o jej zrozumienie. Chodzi wyłacznie o akceptację faktu, że za wszystko co nas spotyka jesteśmy odpowiedzialni. Prosze nie mylić odpowiedzialności z wina. Nie szukamy winnych ani nie żałujemy za grzechy, nic nie naprawiamy z przeszłości, nie obiecujemy poprawy. Przechodzimy do zupełnie innego wymiaru.
Zmiana stylu życia niekoniecznie musi sie dokonać i dokonuje się na warsztatach. Ta zmiana może się nie dokonać nigdy, moze dokonać się pozniej lub dokonuje się bez warsztatow - zupełnie naturalnie, intuicyjnie. Ten styl postepowania jest porownywalny do taoistycznego "wu-wei" czyli "nie-aktywnosci".
Niektorzy odbieraja to "nic-nierobienie" - jako lenistwo, apatia : bląd. Jestesmy odpowiedzialni za sytuacje, jaka nas spotyka i przestajemy na sile ja rozwiazywac. Odpuszczamy, kropka. Zalezało nam, ale teraz bedziemy życ w radości i spokoju bez względu na wszystko, bez wzgledu na to np czy uda się załatwić tę pracę czy nie. Oczywiście, ze wysyłamy cv z listem motywacyjnym proszac o przyjecie do pracy ale nie w placzu ze skurczonym sercem. Niech przyjma najlepszego do tej pracy, bo ostatecznie jak bedziemy tam pracowac, to chcemy z najlepszymi. A tymczasem może podszkolimy lekko zapomniany jezyk angielski śpiewajac z Bitelsami piosenki. Na wstępie jest jednak proces "zrozumienia odpuszczenia".
Lester Levenson proponuje specyficzna filozofie życia. Dlatego po zaakceptowaniu jego techniki, EFT jest już niepotrzebne. Miał rację Lukasz, ktory tak twierdził. Wtedy już nie szuka się ani nlp, ani huny, ani eft, ani radykalnego wybaczania...
Nie każdy jednak jest gotowy aby to odpuszczenie dokonac albo nie wie jak to zrobić, albo po prostu - nie odpowiada mu to.
Gdy ktoś prowadził osobe z silna potrzeba akceptacji, proponował tej osobie zaakceptowanie tego stanu, zaakceptowanie stanu, ze potrzebuje akceptacji. Proponował zaprzestanie walki. Zaprzestanie kontrolowania faktu, czy jest akceptowana czy nie. Uwolnienie się od stanu kontroli nad tym czy inni ja akceptuja czy nie. Zwolnienie ludzi z obowiazku akceptowania. Odpuszczenie, wyluzowanie. Jest pewna droga do osiągniecia tego stanu. W metodzie Lestera Levensona jest ważnych pięć czynnikow - po kolei:
kontrola, akceptacja, bezpieczenstwo, polaczenie i separacja, rownolegle pracując z odczuciami w ciele.
Proszę wybaczyć za zbyt obszerny wpis, ale nie chciałabym pozostawic bez slowa dwuznacznych uwag pod adresem tej techniki, ktorą szanuję.
Nie znam osoby, ktora prowadzi wspomniane warsztaty, ale jeżeli jest to nieodpowiedzialna osoba - prosze o rzeczową krytyke. Jeżeli technika zawiodła u kogos - takze interesująca byłaby taka wypowiedz.
Pozdrawiam. MartaMarta P. edytował(a) ten post dnia 19.07.11 o godzinie 14:47
Grażyna
T.
specjalista d/s
bhp,trener zdrowego
stylu życia -
mieszka...