- 1
- 2
- Następna »
Andrzej Ruschke Handel i Usługi
Temat: Jaka jest skuteczność potykaczy
Zapytanie, czy ktoś przeprowadził test na skuteczność potykaczy wystawionych przed lokalem handlowym lub usługowym. Czy można zdefiniować ilu dodatkowych potencjalnych klientów wejdzie z reklamy umieszczonej na potykajączu.
Seweryn J. Wolny człowiek
A mogę z ciekawości zapytać do czego taka wiedza?Ma decydować o zakupie połykacza?
Ja bym też chciał wiedzieć czy to dobry nośnik.Czasami za postawienie takiego bahjeru trzeba zapłacić (np. "za zajęcie pasa ruchu"), więc chyba dobrze wiedzieć wcześniej ,czy w ogóle jest to skuteczna forma.
edit: o skuteczność potykaczy można też zapytać ortopedów :PDominik Szewior edytował(a) ten post dnia 15.07.10 o godzinie 12:36
ja mogę tylko powiedzieć, że na mnie potykacze działają - częściej wchodzę do sklepu, jeśli na potykaczu przeczytam co w nim jest, niż gdy te same informacje są wypisane np. na witrynie. Patrzę przed siebie, idąc, a nie w bok ;-)Temat: Jaka jest skuteczność potykaczy
Ja też częściej zauważam potykacze, niż plakaty czy inne ogłoszenia w witrynach.Kwestia też tego, jak kto postawi takie coś. Koło mnie np. gość z knajpy stawiał potykacz na chodniku tak, że stał on bokiem do idącej osoby, a nie tą dużą powierzchnią, na której miał ofertę :)
Patryk
R.
copywriter, Słowa
trafiają w cel
Dominik Szewior:
Ja też częściej zauważam potykacze, niż plakaty czy inne ogłoszenia w witrynach.
Kwestia też tego, jak kto postawi takie coś. Koło mnie np. gość z knajpy stawiał potykacz na chodniku tak, że stał on bokiem do idącej osoby, a nie tą dużą powierzchnią, na której miał ofertę :)
Popełnił błąd - bokiem do klienta stawanie nie jest wskazane.Potykacze powinny byc w ogóle zbronione, no bo jak to: idę chodnikiem i ustawia się przeszkodę, żebym się potknął?
Żebyś zauważył :)
Więc jednak zwracamy na nie swoją uwagę. Teraz skuteczność zależy od formy tekstu lub grafiki którą zamieścimy ...
Mariusz
Wszołek
form follows
function
Czy można zdefiniować ilu dodatkowych potencjalnych klientów wejdzie z reklamy umieszczonej na potykajączu.
nie
Jestem przekonany że można. W tym celu są przecież robione różne sondy, badania rynku, ankiety itd
Mariusz
Wszołek
form follows
function
Andrzej Ruschke:
Jestem przekonany że można. W tym celu są przecież robione różne sondy, badania rynku, ankiety itd
nie chcę Ci burzyć świata, ale nie można :-). Różne sondy, badania rynku na poziomie deklaratywnym są deklaracjami. Mają raczej mało wspólnego z działaniem. Pomiędzy działaniem a deklaracją, czyli komunikacją a zachowaniem jest niebadalna przestrzeń. O ile sondy i badania można prowadzić w przestrzeni komunikacyjnej, to nie można ich bezpośrednio przekładać na zachowania. Innymi słowy, preferencje zakupowe, mierzenie skuteczności reklamy [różnych jej obszarów] są conajmniej wątpliwe. Przyczyna jest prosta - brak metodologii.
W przypadku Twojego pytania, problem jest w tzw. zmiennych badawczych. Ponieważ Twoje pytanie dotyczy skuteczności reklamy, trzebaby taką skuteczność zmierzyć. Pierwszy i podstawowy problem to dobór odpowiedniej metodologii badawczej - takiej póki co brakuje. Drugi problem to wspomniane zmienne badawcze. Czy wiesz ile jest zmiennych, obok potykacza, które mogą wpłynąć na wejście do Twojego sklepu? no właśnie, ja też nie. Począwszy od pogody, przez potrzeby, reklamę, świńską grypę na śmierci prezydenta kończąc. Zmiennych jest wiele, aby sprawdzić skuteczność potykacza, musiałbyś wyeliminować wszystkie zmienne - tego nie da rady zrobić.Mariusz Wszołek edytował(a) ten post dnia 15.07.10 o godzinie 20:12
Stanisław
Grabowski
Strategic Planning
Director
Mariusz Wszołek:
W przypadku Twojego pytania, problem jest w tzw. zmiennych badawczych. Ponieważ Twoje pytanie dotyczy skuteczności reklamy, trzebaby taką skuteczność zmierzyć. Pierwszy i podstawowy problem to dobór odpowiedniej metodologii badawczej - takiej póki co brakuje.
Niby prawda ale można spróbować ze schematem eksperymentalnym.
Co prawda lepiej by było zrobić to na sieci sklepów a nie jednym :) ale spróbować można. Np miesiąc z potykaczem vs miesiąc bez potykacza. Grunt żeby były to miesiące o podobnej "naturalnej" sezonowości (o ile takowa istnieje).
I tak - oczywiście - jest wiele innych czynników, bla bla bla (no offence Mariuszu), ale dla niedużego przedsiębiorstwa to jedyne rozsądne rozwiązanie.
O ile w ogóle jest sens to badać, bo zarówno koszt jak i ryzyko chyba nie warte wysiłku (testowania, nie samego użycia)
PS. http://dobrebadania.com/slownik-badawczy.html?b=baza&s...Stanisław Grabowski edytował(a) ten post dnia 15.07.10 o godzinie 23:28
Marta
Z.
główny specjalista
ds. marketingu
jest coś takiego jak badania eye tracking.. myślę, że na podstawie takich badań można by było sprawdzić skuteczność potykacza.. ale jeśli ja osobiście miałaby wydać na to jakiekolwiek środki, to już z gotowym projektem, bo na tej podstawie można sprawdzić co dokładnie odbiorca zobaczył i jak na ten materiał zaareagował..
Mariusz
Wszołek
form follows
function
Stanisław Grabowski:
Mariusz Wszołek:
W przypadku Twojego pytania, problem jest w tzw. zmiennych badawczych. Ponieważ Twoje pytanie dotyczy skuteczności reklamy, trzebaby taką skuteczność zmierzyć. Pierwszy i podstawowy problem to dobór odpowiedniej metodologii badawczej - takiej póki co brakuje.
Niby prawda ale można spróbować ze schematem eksperymentalnym.
Co prawda lepiej by było zrobić to na sieci sklepów a nie jednym :) ale spróbować można. Np miesiąc z potykaczem vs miesiąc bez potykacza. Grunt żeby były to miesiące o podobnej "naturalnej" sezonowości (o ile takowa istnieje).
No tak, ale wyciągnięcie wniosków, że to właśnie potykacz zrobił nam obrót a nie np. proksemika jest ryzykowne. Broń boże nie dyskrminuje badań, chcę tylko zauważyć, że współczesne metodologie badawcze są ułomne w stosunku to zachowań i działań.
I tak - oczywiście - jest wiele innych czynników, bla bla bla (no offence Mariuszu), ale dla niedużego przedsiębiorstwa to jedyne rozsądne rozwiązanie.
O ile w ogóle jest sens to badać, bo zarówno koszt jak i ryzyko chyba nie warte wysiłku (testowania, nie samego użycia)
Ja naturalnie jestem za tym, żeby wystawiać potykacze w przypadku malych sklepów [chociaż jak ostatnio widziałem jeden z dwoma błędami ortograficznymi to mi się nóż w kieszeni otworzył] Nie zgadzam się tylko z metodami badań skuteczności takich narzędzi. Również eyetracking, którego nie idzie przeprowadzić w neutralnych warunkach, ale w warunkach laboratoryjnych. Poza kierunkiem gałki ocznej nic Ci te badania nie pokaza - a na pewno nie dadzą odpowiedzi, na ile skuteczny jest potykacz :-)
PS. http://dobrebadania.com/slownik-badawczy.html?b=baza&s...Mariusz Wszołek edytował(a) ten post dnia 16.07.10 o godzinie 10:08
Dagmara
D.
operacyjny na
wypowiedzeniu :):)
Oczywiście, że można to zbadać na co najmniej dwa sposoby wykluczające deklaratywność. Ale pytałeś o wyniki takich badań - a ja takowych nie znam (ogólnodostępnych) ale też i nie szukałam...
Mariusz
Wszołek
form follows
function
Dagmara D.:
Oczywiście, że można to zbadać na co najmniej dwa sposoby wykluczające deklaratywność. Ale pytałeś o wyniki takich badań - a ja takowych nie znam (ogólnodostępnych) ale też i nie szukałam...
a można prosić o podsunięcie metodologii? :-)
Przemysław G. EyeTracking.pl
Mariusz Wszołek:
Nie zgadzam się tylko z metodami badań skuteczności takich narzędzi. Również eyetracking, którego nie idzie przeprowadzić w neutralnych warunkach, ale w warunkach laboratoryjnych. Poza kierunkiem gałki ocznej nic Ci te badania nie pokaza - a na pewno nie dadzą odpowiedzi, na ile skuteczny jest potykacz :-)Ostatnimi czasy trochę to się zmieniło. Takie rzeczy można (a właściwie będzie można od jesieni) zbadać np tym http://www.tobiiglasses.com/scientificresearch/ Sprzęt jest lekki i prawie nie różni się od okularów, dodatkowo na rogach potykacza można umieścić markery dołączone do okularów dzięki czemu dla reklamy automatycznie można uzyskać takie dane jak mapy cieplne, statystyki rozkładu uwagi itp. Teraz już takie badania nie muszą przypominać wyprawiania astronauty w kosmos. Dajesz respondentowi praktycznie normalne okulary (podłączone kabelkiem do czegoś wielkości ipoda) puszczasz go przez ulicę, potem odbierasz okulary i puszczasz następnego, po badaniu zgrywasz z karty pamięci dane na kompa a soft już wyciąga automatycznie wszystie interesujace nas dla tej reklamy dane.
Mariusz
Wszołek
form follows
function
Ostatnimi czasy trochę to się zmieniło. Takie rzeczy można (a właściwie będzie można od jesieni) zbadać np tym http://www.tobiiglasses.com/scientificresearch/ Sprzęt jest lekki i prawie nie różni się od okularów, dodatkowo na rogach potykacza można umieścić markery dołączone do okularów dzięki czemu dla reklamy automatycznie można uzyskać takie dane jak mapy cieplne, statystyki rozkładu uwagi itp. Teraz już takie badania nie muszą przypominać wyprawiania astronauty w kosmos. Dajesz respondentowi praktycznie normalne okulary (podłączone kabelkiem do czegoś wielkości ipoda) puszczasz go przez ulicę, potem odbierasz okulary i puszczasz następnego, po badaniu zgrywasz z karty pamięci dane na kompa a soft już wyciąga automatycznie wszystie interesujace nas dla tej reklamy dane.
No dobrze - wszystko super, tylko to nadal nie są warunki naturalne ;-) Na to można jednak przymknąć oko - w zależności od czasu trwania badania, problemu badawczego etc.[jest to oczywiście lepsza metoda niż badanie przed komputrem) Nie przymknę jednak oka na problem zależności pomiędzy patrzeniem a skutecznością reklamy. To, że wbijam swój wzrok w potykacz daje mi tylko odpowiedź: wbijam wzrok w potykacz i koniec. Wnioski typu: "potykacz jest skuteczny" "grafika potykacza przyciąga uwagę" są ryzykowne.
Przemysław G. EyeTracking.pl
Jasne. To z resztą zależy jak definiujemy ową skuteczność. Jeśli tak jak kolega zakładający wątek opisał. To wystarczy ustawić potykacz na 2 tyg a potem go zabrać (lub co 2 dni na zamianę np), pozliczać osoby które weszły do sklepu i dowiemy się czy więcej osób rzeczywiście wchodzi. Tu nawet nie trzeba żadnego badacza. A warunki będą najnaturalniejsze z możliwych:)Kwestia patrzenia a skuteczności, zapamiętywać czy sprzedawalaności to już nieco inny temat. Eyetracker to narzędzie pomiarowe. Interpretacja danaych to kolejna rzecz. Jednakże jeśli chcemy się dowiedzieć czy "grafika potykacza przyciąga uwagę" to właściwie TYLKO eyetracker może dostarcza obiektywnej ponad deklaratywnej wiedzy na ten temat.
pozdr
Piotr W. M&M&SMB
Potykacze sprawdzają się naprawdę super na imprezach masowych - targi, pikniki, inne eventy.Potykacz na ulicy (pytanie o jakim rozmiarze mówimy - klasyczny, nazwijmy go "macdonaldowy", czy uliczny/wystawowy:

a może naprawdę profesjonalne rozwiązanie:
na pewno przyciągnie wzrok przychodnia. Jeżeli ma zachęcać do impulsowego działania ("dzisiaj do kawy - pączek gratis", "lunch 9,99 zł"), myślę, że spełni swoje zadanie. Oczywiście ulica musi być wystarczająco szeroka ;)
W przypadku banku "tylko dzisiaj - założenie lokaty +2%", ROI będzie niższe, ale na pewno pozostawi ślad w pamięci i być może zachęci do wizyty w lepszych czasach.
Edit: zły linkPiotr Kamil W. edytował(a) ten post dnia 19.08.10 o godzinie 09:40