Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

Temat: Co czytają ludzie sprzedaży... na wakacjach?

Co czytają takie sławy biznesu jak dr Irena Eris, czy Andrzej Blikle, gdy pojadą na wakacje? Przeprowadziliśmy sondę wśród szefów wielkich przedsiębiorstw. Wnioski z niej płynące mogą zaskakiwać. Biznesmeni nie porywają się, bowiem, na lekkostrawne czytadła. Sięgają np. po papieskie encykliki...

Ciekawy artykuł w Dzienniku.pl >> http://www.dziennik.pl/kultura/article640206/Biznesmen...

No właśnie, co czytacie na wakacjach?

Ja, od kilku dni wręcz odkrywczo zaczytany jestem tym :)Wojciechowski M. edytował(a) ten post dnia 07.07.10 o godzinie 10:24
7.07.2010, 10:23

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Ja nie zamierzam zabierać żadnej książki. Ba! w tym roku nie zabieram nawet komputera.
Będzie jezioro, wędkowanie, przyroda, odłączenie od cywilizacji.
Polecam.
7.07.2010, 10:27

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Rafał Kurc:
Ja nie zamierzam zabierać żadnej książki. Ba! w tym roku nie zabieram nawet komputera.
Będzie jezioro, wędkowanie, przyroda, odłączenie od cywilizacji.
Polecam.

Rafał >> może warto o takim właśnie spędzaniu wakacji napisać...książkę ? :)
7.07.2010, 10:40

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Wojciechowski M.:
Ciekawy artykuł w Dzienniku.pl >> http://www.dziennik.pl/kultura/article640206/Biznesmen...

Rzeczywiście ciekawe - szkoda tylko, że nie zrobili jakiegoś zestawienia...

Z moich prywatnych badań wśród biznesmenów, rzeczywiście wygląda na to, że najchętniej czytają biografie, dzieła filozoficzne i książki o podróżach.

Dla mnie książką roku, którą pochłonąłem za jednym posiedzeniem jest
Dotykanie świata Marka Kamińskiego

Ale też polecam resetowanie się bez książki, tak jak sugeruje Rafał. Ja już się niestety zresetowałem na ten rok na Pogorii
7.07.2010, 14:19

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Wojciechowski M.:

Rafał >> może warto o takim właśnie spędzaniu wakacji napisać...książkę ? :)

To świetny pomysł.
Mi osobiście potrzebne jest wyciszenie, spędzenie czasu w oderwaniu od zgiełku i mocno przyspieszonego trybu życia jaki nas dopada. To mam na co dzień. Nie mówię, że mi to przeszkadza :)

Inni wolą narzucić sobie jeszcze większe tempo i wylatują na wycieczki w nieznane.
Ja osiągnąłem optimum. Inaczej spędza się czas będąc singlem a inaczej kiedy ma się rodzinę z dzieckiem/dziećmi. Choć zawsze można połączyć i jedno i drugie.
Myślę ile osób odważyłoby się zmienić swoje wakacje z jednego trybu do innego :)
Książka mogłaby składać się z dwóch części:
1. wakacje - wyciszenie
2. wakacje - przyspieszenie ;)
7.07.2010, 14:27

Rafał Kurc sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B

Mirek Jasiński:

Ale też polecam resetowanie się bez książki, tak jak sugeruje Rafał. Ja już się niestety zresetowałem na ten rok na Pogorii

Żagle piękna sprawa... :)
7.07.2010, 14:28

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Rafał Kurc:
Książka mogłaby składać się z dwóch części:
1. wakacje - wyciszenie
2. wakacje - przyspieszenie ;)
Super, chętnie to wydam :)

Zwłaszcza, że przeżywam takie same rozterki.. muszę mieć choć raz w roku jakiś wyjazd z adrenaliną (przyśpieszenie) i jakiś wyjazd na wyciszenie...

Podróżowanie, to inna bajka, bo pomagają nabrać perspektywy i spojrzeć na życie z perspektywy innych kultur...
7.07.2010, 14:37

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Łącząc oba podwątki _ czytanie vs resetowanie bez książki ( pod żaglami ) - polecam twórczość Janusza Wolniewicza (nieco już zapomnianego b. redaktora naczelnego magazynu Morze) - a zwłaszcza jego Kolorowy pasat.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Janusz_Wolniewicz

Ebook >> Wachty z 3 oceanów
>> http://www.ohnet.pl/ebook1/Wachty-z-trzech-ocean%C3%B3...
7.07.2010, 15:20

Alicja Jankowska Projekty z klasą

Choć w moim przydaku trudno TERAZ nazwać okresem wakacji, raczej nazwałabym to stanem gotowości, chętnie podzielę się niedawno odkrytym sposobem na relaks.

Tym, Którzy poszukuja i potrzebują wyciszenia,posłuchania swojego wnętrzna, a przy tym chcieliby trochę pomedytować, pofilozofować, szczerze polecam pobyt w klasztorze benedyktynów w okolicach Leszna.

Nie potrafię opowiedzieć Wam, co zyskacie, to w dużej mierze zależy od tego, czego będziecie szukać.

Osobiście najbardziej dumna jestem z tego, że nauczyłam się panować nad emocjami, kierować nimi, wykorzystywać w dobrej sprawie.
Nic mnie teraz nie rusza, jeśli tego nie chcę!

Poza tym nauczyłam się milczeć...
Gorąco polecam !
Tym bardziej, że odpłatość jest naprawdę symboliczna...

Pozdrawiam,

:) :)
7.07.2010, 15:24

Katarzyna Kuc Student, Uniwersytet
Pedagogiczny im.
Komisji Edukacji
Na...

JEAN. M. Auel, Cykl "DZIECI ZIEMI"

Na cykl składają się:
1. "Klan Niedźwiedzia Jaskiniowego"
2. "Dolina koni"
3. "Łowcy mamutów"
4. "Rzeka powrotu"
5. "Wielka wędrówka"

Dla wszystkich miłośników historii, pochodzenia i natury człowieka. Uczy, bawi, wzrusza, zaskakuje... Czytałam już dwukrotnie i tego lata "wracam do przeszłości" raz jeszcze:).

Pozdrawiam i gorąco polecam:),

Katarzyna
7.07.2010, 16:14

Przemek Włoczkowski Business Unit
Director, Sii
Polska, IT Projects

Po obejrzeniu wywiadu Małgorzaty Domagalik z Januszem Wiśniewskim w programie „Ona i On” zacząłem czytać jego powieść „BIKINI”. Skończę ją na wakacjach.

”Najnowsza powieść autora Samotności w sieci, rozgrywająca się w Europie i Ameryce końca II wojny. Anna, młoda Niemka z antyfaszystowskiej rodziny, błąka się po zbombardowanym Dreźnie, dokumentując swoja Leiką wojenną tragedię. Na taki sam temat ma zrobić fotoreportaż wysłany do Niemiec Stanley, dziennikarz z Nowego Jorku. Przypadkowe spotkanie tych dwojga na zawsze odmieni ich losy... Wiśniewski opowiada tę małą historię na tle wielkiej, tworząc bogaty fresk społeczno-obyczajowy, pełen szczegółów z epoki i refleksji na temat odpowiedzialności, kultury i natury człowieka”.

A na wakacje do Afryki biorę ze sobą którąś z książek Kapuścińskiego. Znakomicie czyta się je w tamtym klimacie :)

Pozdrawiam
Przemek
10.07.2010, 07:56

Anna Ławrzyniak badania
e-marketingowe,
Gemius

Wojciechowski M.:
No właśnie, co czytacie na wakacjach?
etykiety na butelkach piwa lub innych trunków ;)

ale fakt, po "Biegnącą w wilkami" miałam też sięgnąć
11.07.2010, 23:36

konto usunięte

"Biurko w biurko z jełopem".
Tę lekturę w tym roku na wakacjach połknę.

btw,
w 2. połowie sierpnia nie zapomnę o "lekturze obowiązkowej" - Avatar w wersji rozszerzonej, bo znowu zawita do polskich kin (szczegóły: http://www.goldenline.pl/grupa/avatar-tsaheylu)

pozdrawiam
jzJanusz Zacharewicz edytował(a) ten post dnia 14.07.10 o godzinie 11:55
14.07.2010, 11:51

Grażyna Goszcz Zastępca Burmistrza
Pszczyny

Słownik polsko-węgierski i węgiersko-polski - na głos i,jak przypuszczam, z trudem. Jedyna nadzieja, że prawdziwe, egerskie wina będą mi ułatwiac wymowę.
2.08.2010, 22:02

Tobiasz Ztąd kiedy mówisz, że
nie chcesz to
właśnie chcesz

a ja czytam książki podróżnicze : na nartach o tropikach,
a latem o zdobywaniu jakiejś Kanchanjungi :)
ma to nieopisany wpływ -> latem chłodzi a zimą grzeje i kontrast działa jeszcze mocniej!
15.10.2010, 09:33

Grzegorz Działa Czas Działać!

Non stop poradniki. Tracy, Hogan itp.

Polecam 'Potężna sprzedaż', 'Piekielna dobr4a książka o sprzedaży'.
7.01.2011, 08:17

Wyślij zaproszenie do