Michał Kowalewski wolnystrzelec
Temat: wymiana obrazu po najchaniu myszą.
Dziękuje wszystkim za pomoc. Widać można na was liczyć. Dzięki za pomoc, jednak i tak wszystko co tu opisane nie działa mi bo gdzieś robię błąd przy instalacji skryptu, i nie wiem gdzie. Ale to może być spowodowane już działającym jednym skryptem jquery, który odpowiada z wyświetlanie pokazu zdjęć na www.Po co prosiłem o pomoc:
Zrobiłem www, na dole zamieściłem pasek z logami firm dla których pracowałem i z którymi współpracuję. Chodziło o to aby wymienić obraz na którym zrobiłem przezroczystości 70% mniejszą od oryginał. Wymiana miała nastąpić po najechaniu na niego myszką. Nic skomplikowanego.
Z racji iż robiłem stronę za pomocą FrontPage i notatnika to FrontPage służył tylko i wyłącznie do zrobienia podstawy i osadzenia grafiki, reszta to notatnik i osiągniecie zgodności za pomocą W3C z którą tez miałem problem ale dzięki wam udało się. I tu pojawił się problem bo instalacja skryptu dynamicznego umieszczonego w DHTML za pomocą FP powoduje brak zgodności. Wiem że dla wielu z was zgodność to drugorzędna sprawa, jednak ja postawiłem sobie za cel jej osiągniecie.
Strona jest prosta ilość informacji na niej minimalna i ograniczona samą budową www, to ma być małe www prezentujące portfolio oraz dające informację o tym iż taka firma jest i zajmuje się czymś tam, posiadając swój produkt.
Z racji iż mimo posuniętej technologi jaką posiadamy to w Polsce firmy i osoby zainteresowane segmentem mych usług jak wynika z ankiet i badań, korzystają z wolnych sieci bezprzewodowych w laptopach, wiec nie może być tu mowy o skryptach ciężkich i skomplikowanych w działaniu, dla tego nie chciałem stosować Flasha i innych elementów nowatorskich które są ciężkie dla łączy.
A oglądając strony konkurencji i widząc iż na mym łączu 20 me/s wczytanie www zajmuje wieki postanowiłem nie popełniać błędów jak inni i zrobić coś czytelnego i prostego w działaniu i taki cel został już osiągnięty. Pozostał tylko ten nieszczęsny skrypt wymiany obrazu. Musze nad tym po prostu posiedzieć.
Dziękuje wam wszystkim za pomoc, rady jak i dyskusję ukierunkowaną w rozwiązaniu mojego problemu.
Tomasz W. boss, advertise it
Krystian Podemski:
a Wy od razu zakładacie, że strona będzie miała użytkowników bez .js albo wchodzących przez telefony komórkowe... spece od użyteczności i dostępności, pff
No tak, można i tak robić strony internetowe szastając na lewo i prawo transferem i zasobami servera. Użyteczność - etam, dostępność - a po co to komu, standardy - pfff.
Szkoda Panie Krystianie, że nie zakłada Pan różnych potrzeb użytkowników w swojej pracy... a co do telefonów komórkowych i ich transferem to mój komp jest podłączony do bt
http://www.productsandservices.bt.com/consumerProducts...
Kamil Brenk blog.kamilbrenk.pl
Michał Wachowski:Chodzi raczej o rozdzielenie różnych warstw aplikacji, tak by nad każdą mogła pracować inna osoba, by nie mieszać różnych języków i robić z kodu 'papki'. Tak jak w innych językach mamy MVC i pochodne, tak powinno się coś podobnego stosować dla HTML/CSS/JavaScript.
Piotr Lewandowski:
Michał Wachowski:
<div style="background: url('./obrazek1.gif') [/quote][/quote][/quote]> > > no-repeat;" [quote][quote][quote]onmouseover="style.backgroundImage='url(./obrazek2.gif)'" onmouseout="style.backgroundImage='url(./obrazek1.gif)'">Lorem ipsum</div>
I tyle.
A wy się pieprzycie dyrdymały o frameworkach.
WOW... Mamy rok 2010 a tu "mouseover, mouseout" - jakże "nowoczesne" rozwiązanie... <ironia>Ludzkość nie jest jeszcze gotowa na tak zaawansowane rozwiązania</ironia>
Oj no nie bucz... Po co zaprzęgać frameworka do jednego elementu?
Jest framework,są observery/triggery - nie ma, jest prehistoria.Michał Wachowski edytował(a) ten post dnia 03.07.10 o godzinie 16:58
Tak czy siak, nie ma o co się sprzeczać. Na potrzeby przykładu powyższe wskazówki są w zupełności wystarczające ;) Jest problem, jest wskazówka jak rozwiązać - a czy ktoś to napisze przy użyciu frameworka, czystego JavaScript/CSS, czy wrzucając HTML/JS do jednego kosza - wszystko jedno. :-)
Andrzej
Winnicki
Frontend Architect,
Developer &
Magician
Kamil Brenk:
a czy ktoś to napisze przy użyciu frameworka, czystego JavaScript/CSS, czy wrzucając HTML/JS do jednego kosza - wszystko jedno. :-)
Mozesz mi prosze podac JEDEN powod dla ktorego warto uzyc 100KB frameworka tylko po to by napisac cos, co jest podstawa danego jezyka? (po za lenistwem albo brakiem wiedzy)
Andrzej Winnicki:A może ktoś pisze całą aplikację w oparciu o ten framework, więc takie rozwiązanie jest dla niego idealne? Wystarczy? Poza tym był problem, było rozwiązanie. Nie ma co atakować kogoś innego o takie pierdoły, chyba, że osoba faktycznie poprosi o rozwiązanie w czystym JS (choć samo wykonanie jest już sprawą drugorzędną, liczy się przede wszystkim sposób wykonania).
Kamil Brenk:
a czy ktoś to napisze przy użyciu frameworka, czystego JavaScript/CSS, czy wrzucając HTML/JS do jednego kosza - wszystko jedno. :-)
Mozesz mi prosze podac JEDEN powod dla ktorego warto uzyc 100KB frameworka tylko po to by napisac cos, co jest podstawa danego jezyka? (po za lenistwem albo brakiem wiedzy)
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Oj Kamil :) Ty mi mówisz o rozdzieleniu warstw :DSwoją drogą co ma JS do MVC ... nie wiem. Ale jest wiele interpretacji tego pojęcia i sporo z nich jest poprawna (wg mnie przynajmniej).
Czyli co? Mamy:
- warstwę danych
- warstwę logiki
- warstwę prezentacji
- warstwę ...eee... wybajerzenia prezentacji? :)
Enyłej - masz Kamil temat na bloga - MVC - to sobie podyskutujemy :DMichał Wachowski edytował(a) ten post dnia 03.07.10 o godzinie 23:15
Krystian Podemski web developer
Tomasz Werner:
Krystian Podemski:
a Wy od razu zakładacie, że strona będzie miała użytkowników bez .js albo wchodzących przez telefony komórkowe... spece od użyteczności i dostępności, pff
No tak, można i tak robić strony internetowe szastając na lewo i prawo transferem i zasobami servera. Użyteczność - etam, dostępność - a po co to komu, standardy - pfff.
Szkoda Panie Krystianie, że nie zakłada Pan różnych potrzeb użytkowników w swojej pracy... a co do telefonów komórkowych i ich transferem to mój komp jest podłączony do bt
http://www.productsandservices.bt.com/consumerProducts...
Dyskusja kompletnie zeszła z toru. Napisz mi proszę gdzie napisałem iż nie warto zwracać uwagi na standardy? Nie mówiąc już o tym, że standardy nie są obecnie standardami, a idziemy bardziej wg trendów.
W tym akurat przypadku użycie frameworka jQuery, który ma tylko 24kb (sic!) jest okej. Gdzieś Ty zobaczył, że jQuery ma 100kb? No chyba, że chodzi Ci o wersję dev, no ale kto jej używa na produkcji?
Już przestańcie z tymi zasobami serwera itd. 24kb po CDN, a Wy czepiacie się tych zasobów jakby to była strona z ruchem Google i wstawiła animacje 200kb na stronę główną, która powodowałaby że jedna firma zjada największy % światowego transferu ;D
To samo z użytecznością.
Michał chce zrobić prostą rzecz, ma kilkanaście obrazków, mają zmieniać się z grayscale na full kolor, strona jest prosta i nie będzie miała zapewne przeogromnego ruchu, a tu dyskusje o z palca wyssanych rozmiarach frameworka jQuery, zasobach serwera, użyteczności i dostępności.
Na dodatek ktoś wkleja rozwiązanie żywcem z starych wersji dreamweavera... na proszę...
Swoją drogą co ma JS do MVC ... nie wiem. Ale jest wiele interpretacji tego pojęcia i sporo z nich jest poprawna (wg mnie przynajmniej).
Da się, pseudo MVC, czy nie pseudo, ale się da ;)
http://www.alexatnet.com/content/model-view-controller...
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Krystian Podemski:A co jak ktoś nie używa jQuery a np. prototype.js (np. ja) - który "fabrycznie" nie jest spakowany? :)
W tym akurat przypadku użycie frameworka jQuery, który ma tylko 24kb (sic!) jest okej. Gdzieś Ty zobaczył, że jQuery ma 100kb? No chyba, że chodzi Ci o wersję dev, no ale kto jej używa na produkcji?
Da się, pseudo MVC, czy nie pseudo, ale się da ;)Czego to ludzie nie wymyślą...
http://www.alexatnet.com/content/model-view-controller...
No ale to Twój problem... i ludzi, którzy korzystają z prototype. Andrzej komentował moje rozwiązanie, które jest napisane w jQuery, które spakowane ma 24kb.PS: Czemu Prototype? Co to ma czego nie ma jQuery? :)
Andrzej
Winnicki
Frontend Architect,
Developer &
Magician
Krystian Podemski:
Dodanie 1KB z jakiegolowiek frameworka TO ZA DUZO by zrobic cos co jest PODSTAWA w danym jezyku. Nie ma dalej sensu tlumaczyc, bo widac ze nie rozumiesz jak istotnym jest to elementem.
Idac Twoim tokiem myslenia, grunt to dodac miliony frameworkow, ktore tylko ulatwia Ci zycie - reszta sie nie liczy (no bo po co sie przejmowac paroma kilobajtami).
ps1.. nadal nie podales tego "jednego powodu".
ps2.. jquery min = 70.5 KB blizej tutaj do 100 niz do 24
ps3.. dla mnie kazdy KB, miesiecznie mnoze przez 20 milionow, wiec bezsensowne 74 to za duzo :)Andrzej Winnicki edytował(a) ten post dnia 04.07.10 o godzinie 00:35
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Krystian Podemski:Ano mój problem i też było moje rozwiązanie - bez jQuery i prototypa.
No ale to Twój problem... i ludzi, którzy korzystają z prototype. Andrzej komentował moje rozwiązanie, które jest napisane w jQuery, które spakowane ma 24kb.
PS: Czemu Prototype? Co to ma czego nie ma jQuery? :)Porządek, konsekwencja...
// jQuery
$.each(collection, function() {
this.whatever();
});
// Prototype
$A(collection).each(function(item) {
item.whatever();
});
// jQuery
$.each(collection, function(index, item) {
item.whatever();
});
var result = $.map(collection, function(item) {
item.whatever();
});
Dla tego.
Community to nie wszystko.
PS. Jedyna - dla mnie - przewaga jQuery nad prototype.js to selektor DOM, ale w rototype 1.7 będzie taki sam :)
jQuery jest fajne do bawienia się, "tanich" efektów.
W sytuacji gdy mam napisać generator wykresów Gantt'a na podstawie JSON'a - wybieram prototypa... i tak już został na dłużej.
Jak klient chce stronę z wodotryskami, wykosztuję się i do produktu finalnego, dorzucę zraszacz ogrodowy. :)Michał Wachowski edytował(a) ten post dnia 04.07.10 o godzinie 00:38
Ad1. Już podałem. Domyślając się, że może chodzić o galerię w której może być np. 100 obrazków i każdy ma być traktowany takim efektem efektywniej jest skorzystać z tego rozwiązania, a użytkownikom bez .js zaprezentować od razu obrazki w full-color.Ad2. Większość serwerów ma domyślnie gzip - on.
Ad3. Mam nadzieje, że kiedyś odpowiesz któremuś z pytających podając mu rozwiązanie, a nie krytykując rozwiązanie podane przez kogoś innego. To nie jest pierwszy tego typu przypadek. Po za tym... jeśli dobrze pamiętam to Ty pisałeś o tym, że nie powinno się używać obecnie CSS3 w projektach, po tym sobie Ciebie zapamiętałem ;]
CSS3 trzeba ignorowac poki IE rzadzi, czy tego chcesz czy nie.
Jesli nie ignorujesz znaczy ze kiepski z Ciebie developer.
&
border-radius to jest CSS3, dla mnie to pierwszy powod by go w ogole nie uzywac, moze za kilka lat. Poki co sugerowalbym rozwiazac proble inaczej (np divami).
Dalsza dyskusja w tym temacie nie ma sensu. Ty robisz po swojemu, ja po swojemu mamy inne zdanie na ten temat i nie ma sensu dalej dyskutować, niech każdy robi co uważa za słuszne. Ja zamierzam wyciskać obecnie maks z html5 i css3 zostawiając użytkowników gorszych przeglądarek z czymś mniej bogatym, Ty zamierzasz traktować wszystkich tak samo.
Idac Twoim tokiem myslenia, grunt to dodac miliony frameworkow, ktore tylko ulatwia Ci zycie - reszta sie nie liczy (no bo po co sie przejmowac paroma kilobajtami).
Prawie tak jest. Na pewno np. używając html5 wolę dodać java script, który jako tako pozwala badzIEwiu wyświetlać to i owo niż pisać stronę w starym stylu :) Dodatkowe kb ale wiem, że jestem krok do przodu i nie stoję w miejscu.
ps3.. dla mnie kazdy KB, miesiecznie mnoze przez 20 milionow, wiec bezsensowne 74 to za duzo :)
Gdyby rozdawali nagrody eko-developerów dostałbyś nominację.
Bez odbioru.Krystian Podemski edytował(a) ten post dnia 04.07.10 o godzinie 00:48
Peter
K.
programista
kreatywny ;)
Andrzej Winnicki:
Milijony użytkowników zaczną zgłaszać reklamację do dostawców mobilnego internetu, że "internet chodzi powoli", co spowoduje podniesienie oferowanych przepustowości ;)
Michał
Wachowski
Freelancer na
zakręcie i
bazodanowiec z
bożej łaski
Wierzysz w to?
Peter K.:Mobilni dostawcy internetu wtedy się ucieszą, gdyż każdy MB transferu jest zazwyczaj płatny :-) Simplus 50 MB / 5 zł
Andrzej Winnicki:
Milijony użytkowników zaczną zgłaszać reklamację do dostawców mobilnego internetu, że "internet chodzi powoli", co spowoduje podniesienie oferowanych przepustowości ;)
Peter
K.
programista
kreatywny ;)
Michał Wachowski:Nie :) Zatrą ręce, tak jak mówi Kamil :D
Wierzysz w to?
Adam
Pawliczek
Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...
Michał K.:Do tego nie potrzeba wymieniać obrazków.
Chodziło o to aby wymienić obraz na którym zrobiłem przezroczystości 70% mniejszą od oryginał. Wymiana miała nastąpić po najechaniu na niego myszką.
Zaciąganie fw tylko do takiej rzeczy jest bez sensu, chociaż te 70 kilo będzie zaciągnięte tylko raz więc nie ma płaczu. Poza tym może będzie do czegoś jeszcze potrzebny, np do gotowej galerii, gotowej walidacji formularzy, gotowego menu, gotowego wszystkiego :)
A tak poza tym to zacznijcie rozróżniać programistów od "składaczy stron" i jak już składacie pomoc to adekwatną do wiedzy i umiejętności pytającego. A autor albo nie wie czego szukać albo szukać nie potrafi, lub co gorsza nie chce wiedzieć.
Michał Kowalewski wolnystrzelec
Adam Pawliczek:
Michał K.:Do tego nie potrzeba wymieniać obrazków.
Chodziło o to aby wymienić obraz na którym zrobiłem przezroczystości 70% mniejszą od oryginał. Wymiana miała nastąpić po najechaniu na niego myszką.
Jestem ciekaw co mi zaproponujesz, w takim razie, Flasha ?
Zaciąganie fw tylko do takiej rzeczy jest bez sensu, chociaż te 70 kilo będzie zaciągnięte tylko raz więc nie ma płaczu. Poza tym może będzie do czegoś jeszcze potrzebny, np do gotowej galerii, gotowej walidacji formularzy, gotowego menu, gotowego wszystkiego :)
Potrzebny jest tylko do wymiany obrazów.
A tak poza tym to zacznijcie rozróżniać programistów od "składaczy stron"
Nie jestem ani programista ani składaczem stron!
>i jak już składacie pomoc to adekwatną do
wiedzy i umiejętności pytającego.
Autor pyta i mam prawo nie wiedzieć, po to ktoś wymyślił coś takiego jak grupy, fora itp...
>A autor albo nie wie czego
szukać albo szukać nie potrafi,
Nie znalazłem w sieci odpowiedzi na to jak to zrobić, może nie umiem zadać pytania co się wiąże z tym że nie znam terminologii. No ale jak ją mogę znać jak nie jestem ani składaczem www ani programistą.
>lub co gorsza nie chce
wiedzieć.