- 1
- 2
- 3
- Następna »
Marta
R.
Kierownik działu
finansowego, Studex
Temat: Poradźcie dobre książki o wampirach
Mam na myśli te mniej znane ;)Ostatnio czytam "Nocarza" Magdaleny Kozak i jestem bardzo mile zaskoczona. Nie czytałam do tej pory żadnej książki o wampirach w Polsce, a co dopiero o wampirach w polskich służbach specjalnych. Polecam zdecydowanie. Niby we wszystkich recenzjach piszą, że Magdalena Kozak mimo że jest kobietą stworzyła silną męską prozę, ja jednak uważam, że książka wciąga kobitki w równym stopniu ;) Kobiety mogą czuć się znużone opisami niektórych akcji co najwyżej, ale nie jest tego aż tak dużo by nie móc przebrnąć.
W każdym razie pomysł na całą historię (jest w trzech tomach) znakomity.
A wy czytaliście ostatnio coś fajnego o wampirach? Książkę, w której dodano na temat wampirów coś nowego, ale nie tak absurdalnego jak świecąca jak brylanty skóra? ;)
Mona
S.
plastyk,
arteterapeuta
Marta R.:Nekroskop.....super.... Lumleya Briana:)
Mam na myśli te mniej znane ;)
Ostatnio czytam "Nocarza" Magdaleny Kozak i jestem bardzo mile zaskoczona. Nie czytałam do tej pory żadnej książki o wampirach w Polsce, a co dopiero o wampirach w polskich służbach specjalnych. Polecam zdecydowanie. Niby we wszystkich recenzjach piszą, że Magdalena Kozak mimo że jest kobietą stworzyła silną męską prozę, ja jednak uważam, że książka wciąga kobitki w równym stopniu ;) Kobiety mogą czuć się znużone opisami niektórych akcji co najwyżej, ale nie jest tego aż tak dużo by nie móc przebrnąć.
W każdym razie pomysł na całą historię (jest w trzech tomach) znakomity.
A wy czytaliście ostatnio coś fajnego o wampirach? Książkę, w której dodano na temat wampirów coś nowego, ale nie tak absurdalnego jak świecąca jak brylanty skóra? ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/NekroskopMona S. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:52
Karolina
Ł.
Somewhere over the
rainbow :)
Mona S.:nekroskop jest genialny!
Nekroskop.....super.... Lumleya Briana:)
http://pl.wikipedia.org/wiki/NekroskopMona S. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:52
Małgorzata
Ostrowska
psycholog, członek
PTS
Elizabeth Kostova - Historyk z 2006 roku - książka pełna tajemnicy i magii, hipnotyzuje od pierwszego słowa.Enrique Moriel - Miasto poza czasem z 2009 roku - kilka stuleci Barcelony opisane przez wampira właśnie. Super!
Agnieszka T. Socjolog
Małgorzata Ostrowska:
Elizabeth Kostova - Historyk z 2006 roku - książka pełna tajemnicy i magii, hipnotyzuje od pierwszego słowa.
Podpisuję się pod tą opinią! "Historyka" czytałam kilka lat temu podczas wypoczynku nad morzem. Książka, która miała być rozrywką na minimum klika dni, została pochłonięta w niecałe dwa!!!
Małgorzata S. PR & Marketing
zgadzam się z przedmówczyniami- mnie też kompletnie pochłonął Historyk..Nie znajdziesz tam wątków współczesnych(wrrr...;P ) typu wampir jeżdżący super autem czy pijacy coca-colę..;Pmałgorzata D. edytował(a) ten post dnia 28.06.10 o godzinie 08:41
Agnieszka
K.
w trakcie
reorganizacji
Ja polecam genialną monografię Marii Janion "Wampir. Biografia symboliczna". Kapitalna pozycja spoglądająca na temat wampirów naukowo, acz językiem niesamowicie misternym i przystępnym. Do tego wszystkiego wspaniałe ryciny i cudna czarna oprawa. Zdecydowanie warto mieć w swojej bibliotece.
Joanna
Rojek
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Krakowie
książki richelle mead są dobre. wydała "akademie wampirów" i "w szponach mrozu"
Katarzyna
Podbielska
Doradca ds.
Planowania Radia -
Eurozet (Radio Zet,
Chilli...
a ja tak troche nie w temacie, bo nie o wampirach... ale o... duchach :)polecam "Ksiege cmentarna"
pozdr
Ostatnio wampiry są trendy jak widzę :)Ponieważ nie lubię być trendy polecę Ci coś, co pozwala spojrzeć na temat wampirów w - delikatnie mówiąc - mało konwencjonalny sposób:)
Lektura obowiązkowa - Christopher Moore i po kolei (w temacie wampirów oczywiście, ale kto raz dotknie Moore'a, ten przeczyta wszystko;)):
"Krwiopijcy"
"Ssij, mała ssij"
Gryź mała gryź" - tego jeszcze nie czytałem, wyszło dwa tygodnie temu i czeka cierpiliwie w kolejce ;)
Smacznego :)
Barbara
W.
Specjalista ds.
Windykacji Prawnej
Kredytów
Hipotecznych
Ja, jako tradycjonalistka, polecam "Wywiad z wampirem" i wszystkie pozostałe części.. Mistrzostwo w wykonaniu Anne Rice. Naprawdę warto przeczytać:)
Magdalena
Tomaszewska-Bola
łek
Project Manager,
Hanami
Seria "Blood Books" napisana przez kanadyjską pisarkę Tanyę Huff. Na podstawie powieści powstał fajny, krótki serial "Blood Ties".
Robert
Siemiński
Specjalista ds. PR,
VanguardPR - Grupa
Adweb
Ja polecam książkę Guillermo del Torro i Chucka Hogana pt."Wirus". to nowa pozycja, ale zdecydowanie jedna z lepszych o wampirach. Ma klimat, jest bardziej thrillerem niż horrorem i świetnie sie ją czyta. Jeśli lubicie oczywiście książki pokroju przykładowo "Mgły" Kinga.
Gośka Kwiatkowska pracownik biurowy
Nekroskop Lumleya jest genialny .Czyta się jednym tchem a książka nie chcę odkleić się od ręki ;-).Niejedną noc zarwałam nad tymi książkami ;-)
Anna
Antosiewicz
15 letnia dziewczyna
trzyma za rękę
swojego 1 rocznego
sy...
polecam książkę Dwunastu, nic lepszego nie czytałam, choć momentami jest dość ciężka.Autor wyleciał mi z głowy a wujek google wszystko wie ;p.Anna Antosiewicz edytował(a) ten post dnia 01.12.10 o godzinie 08:32
Joanna
Rojek
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Krakowie
A może też coś o wilkołakach chcecie przeczytać. "Dziedizctwo mroku" Bree Despain polecam
Justyna M. "...??!! ?.....x"
Gośka Kwiatkowska:
Nekroskop Lumleya jest genialny .Czyta się jednym tchem a książka nie chcę odkleić się od ręki ;-).Niejedną noc zarwałam nad tymi książkami ;-)
Ile Nekroskop ma części?
Michał Lester Inżynier HVAC
Barbara Wiśniewska:
Ja, jako tradycjonalistka, polecam "Wywiad z wampirem" i wszystkie pozostałe części.. Mistrzostwo w wykonaniu Anne Rice. Naprawdę warto przeczytać:)
Czy dalej warto, pomimo iż widziało się film kilkakrotnie?
Małgorzata Bazan filolożka
"Dracula" Brama StokeraMiłej lektury:)
Buziak
Gosiak