Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mirosław Kryska Z Internetu wybieram
dla Ciebie
najsmaczniejsze
kąski

Temat: Jedna Joomla - kilka osobnych stron www dla oddziałów firmy

Witajcie

Jest sytuacja taka:
- jest firma z kilkoma oddziałami w Polsce
- każdy oddział ma osobne domeny
- część treści jest WSPÓLNE: np. część oferty, o nas
- część treści się RÓŻNI: np. część oferty, referencje, promocje

Jak to zrobić, aby się jak najmniej narobić.
Tzn. zarządzać centralnie stronami przy uwzględnieniu, że część
rzeczy jest taka sama, a część się różni.

Wiem, że są moduły, które to wspierają,
nie chodzi mi w wskazanie nazw, ale wrażenia z realnego pola bitwy
:)

Pozdrawiam
25.06.2010, 21:00

Elżbieta Z. web designer

Na jednej Joomla raczej mało prawdopodobne.
Może coś takiego: http://www.cmsfruit.com/extensions/joomla-administrato...Elżbieta Z. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 10:54
26.06.2010, 10:07

konto usunięte

Jest parę kombajnów centralizujących, niestety działają jakby chciały a nie mogły. Zdarzyło mi się brać udział w paru projektach, w których wdrażaliśmy cudze rozszerzenia robiące mniej lub bardziej ciasne integracje między różnymi stronami, zwykle sprawa rozbijała się o badziewną dokumentację, beznadziejnie okomentowany kod i/lub dewelopera który albo w ogóle nie gada po angielsku albo daje takim hindu-english że trzeba w 5 osób siedzieć i rozkminiać, co poeta ma na myśli ;)

Ja po paru akcjach pod tytułem "wiele joomli, jeden panel" zalecam naskrobanie czegoś customowego skrojonego na miarę, bo każdy potrzebuje trochę inaczej rozwiązać ten sam problem, a od rozwiązywania tego problemu komponentami 3rdparty uciekam z krzykiem.

W Twoim wypadku najlepszy byłby jakiś system automatycznego synchronizowania treści z centralnego repo - przy założeniu np, że synchronizowane treści leżałyby w osobnych kategoriach, tak żeby ludzie wiedzieli że mają nie dotykać na stronach-córkach - relatywnie proste do napisania, trochę konfiguracji kategorii, cron job, jakies uproszczone api i gotowe, content zsynchronizowany, pytanie tlyko, czy trzeba synchronizować coś jeszcze poza artykułami - im głębiej w las tym więcej drzew ;)Mateusz J. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:04
26.06.2010, 11:57

Marek Wojtaszek Organista, wolny
strzelec, fotograf,
webmaster

jms multisite powinno dać radę. Bawiłem się tym tylko na moment, ale ma możliwość przypięcia jednej instalacji i potem w subfolderach dajesz oddziały. Do każdego subfolderu przypisujesz subdomenę lub domenę i powinno działać. Można dzielić się zawartością czy userami.

Ale do takich rzeczy to chyba TYPO3 jest stworzone (typolight też ma wbudowaną obsługę subdomen)
26.06.2010, 12:22

konto usunięte

Wlasnie w JMS robilem jedna integracje i to byl najgorszy koszmar. Z początku niby OK, ale potem jak się wchodzi w zaawansowaną konfigurajcę to po prostu katastrofa. Rzecz kosztowała chyba z 50 euro a potem jeszcze musielismy brać autora na konsultacje za 100 euro za godzine :P Poza tym, trzeba wszystkie storny zainstalowac na tym samym serwerze.Mateusz J. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:44
26.06.2010, 12:43

Paweł F. Joomla! Budowniczy &
Bloger

a gdyby te wspólne treści dla osobnych stron (córek) zasysać z 1 strony (matki) w formie RSS ? Wtedy każdy ma swoją joomle i tyle, a pewne treści są odgórnie.
26.06.2010, 13:44

Radosław Krysztofiak Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...

Miałem bardzo podobny problem do rozwiązania. Tworzyłem stronę dla portalu nieruchomości. Potrzebowałem dwóch wersji: polskiej i angielskiej. JoomFish gryzł się trochę z SOBI2, więc musiałem zrobić to inaczej. Zawsze można wykonać po prostu dwie instalacje Joomli, ale Klient oczywiście nie chciał dodawać danej nieruchomości dwa razy.
Rozwiązałem to tak, że zainstalowałem dwie Joomle, korzystające z tej samej bazy, ale różnych prefiksów tabel. Wszystkie treści był różne poza tymi w przypadku SOBI2, ponieważ obie kopie SOBI2 przypisałem do TYCH SAMYCH tabel w bazie danych.
Tobie też polecam takie rozwiązanie, bo gwarantuje ono dość sporą elastyczność, no i jest darmowe. Żadne Synk-i czy inne JMS-y nie działają tak, jak powinny.
26.06.2010, 14:41

Patrycjusz Brzeziński Projektowanie
graficzne

Radosław Krysztofiak:
Miałem bardzo podobny problem do rozwiązania. Tworzyłem stronę

Hmn... ale zauważ, że do treści służy przeważnie komponent com_content i chyba nie mozna zrobić tak aby część tego komponentu rozłożyć na róźne prefiksy.
26.06.2010, 16:50

Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...

Patrycjusz Brzeziński:
Radosław Krysztofiak:

Hmn... ale zauważ, że do treści służy przeważnie komponent com_content i chyba nie mozna zrobić tak aby część tego komponentu rozłożyć na róźne prefiksy.

Nie, ale np. za pomocą Crona można synchronizować sobie konkretne wpisy w tabelach. A jeżeli ktoś nie chce bawić się w Crona, to zawsze może przykładowo różny kontent umieszczać w K2, czy jakimś innym CCK, a wspólną treść wrzucić do com_content. Można też sobie sklonować com_content. Coś takiego robiłem ostatnio z RokQuickCart i nie ma z tym problemu.
Wiesz, jest tak, jak wspomniał Mateusz. Kategoria problemu jest ta sama, ale szczegóły inne, przez co nie ma jednej optymalnej recepty. No i wiele zależy też od budżetu, jaki posiadasz. Zabawa tabelami / cronem jest darmowa :)
26.06.2010, 17:20

Patrycjusz Brzeziński Projektowanie
graficzne

Radosław Krysztofiak:
Patrycjusz Brzeziński:
Radosław Krysztofiak:

Nie, ale np. za pomocą Crona można synchronizować sobie konkretne wpisy w tabelach. A jeżeli ktoś nie chce bawić się w Crona, to zawsze może przykładowo różny kontent umieszczać w K2, czy jakimś innym CCK, a wspólną treść wrzucić do com_content. Można też sobie sklonować com_content. Coś takiego robiłem ostatnio z RokQuickCart i nie ma z tym problemu.
Wiesz, jest tak, jak wspomniał Mateusz. Kategoria problemu jest ta sama, ale szczegóły inne, przez co nie ma jednej optymalnej recepty. No i wiele zależy też od budżetu, jaki posiadasz. Zabawa tabelami / cronem jest darmowa :)

A moglbys mi przyblizyc kwestie klonowania RokQucikCart?

Masz na mysli zwykle skopiowanie tabeli czy zaprogramowane przypisywanie wpisów w bazie do dwoch roznych tabel ? :D
26.06.2010, 19:23

Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...

Patrycjusz Brzeziński:

Ja to zrobiłem metodą "brutal force", by oszczędzić sobie czas :) Wypakowujesz komponent u siebie na komputerze i jakimś programem do masowej zamiany tekstu (np. Replace Text) zamieniasz w nim słowo "rokquickcart" na przykładowo "rokquickcart2", po czym pakujesz to i instalujesz na serwerze. Masz drugi komponent o nazwie RokQuickCart2 :)

Na pewno da się to zrobić jakąś bardziej przyjazną metodą, ale nie wiem po co, skoro to działa i zabiera kilka minut czasu :) Musisz tylko pamiętać, by zwracać uwagę na wielkość liter (w kodzie występuje np. "RokQuickCart") i nazwy tabel w bazie. Nie wiem czy da się zrobić to samo z jakimś komponentem większego kalibru, ale nie sądzę, by były jakieś problemy. Z RokQuickCart zrobiłem tak dlatego, bo potrzebowałem mieć kategorie produktów. Świetny komponent swoją drogą :)
26.06.2010, 19:37

Mirosław Kryska Z Internetu wybieram
dla Ciebie
najsmaczniejsze
kąski

No to mam kilka tropów.
Dzięki za inspiracje.

Pozdrawiam!
27.06.2010, 12:23

Wyślij zaproszenie do