Mirosław
Kryska
Z Internetu wybieram
dla Ciebie
najsmaczniejsze
kąski
Temat: Jedna Joomla - kilka osobnych stron www dla oddziałów firmy
WitajcieJest sytuacja taka:
- jest firma z kilkoma oddziałami w Polsce
- każdy oddział ma osobne domeny
- część treści jest WSPÓLNE: np. część oferty, o nas
- część treści się RÓŻNI: np. część oferty, referencje, promocje
Jak to zrobić, aby się jak najmniej narobić.
Tzn. zarządzać centralnie stronami przy uwzględnieniu, że część
rzeczy jest taka sama, a część się różni.
Wiem, że są moduły, które to wspierają,
nie chodzi mi w wskazanie nazw, ale wrażenia z realnego pola bitwy
:)
Pozdrawiam
Elżbieta Z. web designer
Na jednej Joomla raczej mało prawdopodobne.Może coś takiego: http://www.cmsfruit.com/extensions/joomla-administrato...Elżbieta Z. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 10:54
Jest parę kombajnów centralizujących, niestety działają jakby chciały a nie mogły. Zdarzyło mi się brać udział w paru projektach, w których wdrażaliśmy cudze rozszerzenia robiące mniej lub bardziej ciasne integracje między różnymi stronami, zwykle sprawa rozbijała się o badziewną dokumentację, beznadziejnie okomentowany kod i/lub dewelopera który albo w ogóle nie gada po angielsku albo daje takim hindu-english że trzeba w 5 osób siedzieć i rozkminiać, co poeta ma na myśli ;)Ja po paru akcjach pod tytułem "wiele joomli, jeden panel" zalecam naskrobanie czegoś customowego skrojonego na miarę, bo każdy potrzebuje trochę inaczej rozwiązać ten sam problem, a od rozwiązywania tego problemu komponentami 3rdparty uciekam z krzykiem.
W Twoim wypadku najlepszy byłby jakiś system automatycznego synchronizowania treści z centralnego repo - przy założeniu np, że synchronizowane treści leżałyby w osobnych kategoriach, tak żeby ludzie wiedzieli że mają nie dotykać na stronach-córkach - relatywnie proste do napisania, trochę konfiguracji kategorii, cron job, jakies uproszczone api i gotowe, content zsynchronizowany, pytanie tlyko, czy trzeba synchronizować coś jeszcze poza artykułami - im głębiej w las tym więcej drzew ;)Mateusz J. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:04
Marek
Wojtaszek
Organista, wolny
strzelec, fotograf,
webmaster
jms multisite powinno dać radę. Bawiłem się tym tylko na moment, ale ma możliwość przypięcia jednej instalacji i potem w subfolderach dajesz oddziały. Do każdego subfolderu przypisujesz subdomenę lub domenę i powinno działać. Można dzielić się zawartością czy userami.Ale do takich rzeczy to chyba TYPO3 jest stworzone (typolight też ma wbudowaną obsługę subdomen)
Wlasnie w JMS robilem jedna integracje i to byl najgorszy koszmar. Z początku niby OK, ale potem jak się wchodzi w zaawansowaną konfigurajcę to po prostu katastrofa. Rzecz kosztowała chyba z 50 euro a potem jeszcze musielismy brać autora na konsultacje za 100 euro za godzine :P Poza tym, trzeba wszystkie storny zainstalowac na tym samym serwerze.Mateusz J. edytował(a) ten post dnia 26.06.10 o godzinie 12:44
Paweł
F.
Joomla! Budowniczy &
Bloger
a gdyby te wspólne treści dla osobnych stron (córek) zasysać z 1 strony (matki) w formie RSS ? Wtedy każdy ma swoją joomle i tyle, a pewne treści są odgórnie.
Radosław
Krysztofiak
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...
Miałem bardzo podobny problem do rozwiązania. Tworzyłem stronę dla portalu nieruchomości. Potrzebowałem dwóch wersji: polskiej i angielskiej. JoomFish gryzł się trochę z SOBI2, więc musiałem zrobić to inaczej. Zawsze można wykonać po prostu dwie instalacje Joomli, ale Klient oczywiście nie chciał dodawać danej nieruchomości dwa razy.Rozwiązałem to tak, że zainstalowałem dwie Joomle, korzystające z tej samej bazy, ale różnych prefiksów tabel. Wszystkie treści był różne poza tymi w przypadku SOBI2, ponieważ obie kopie SOBI2 przypisałem do TYCH SAMYCH tabel w bazie danych.
Tobie też polecam takie rozwiązanie, bo gwarantuje ono dość sporą elastyczność, no i jest darmowe. Żadne Synk-i czy inne JMS-y nie działają tak, jak powinny.
Patrycjusz
Brzeziński
Projektowanie
graficzne
Radosław Krysztofiak:
Miałem bardzo podobny problem do rozwiązania. Tworzyłem stronę
Hmn... ale zauważ, że do treści służy przeważnie komponent com_content i chyba nie mozna zrobić tak aby część tego komponentu rozłożyć na róźne prefiksy.
Radosław
Krysztofiak
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...
Patrycjusz Brzeziński:
Radosław Krysztofiak:
Hmn... ale zauważ, że do treści służy przeważnie komponent com_content i chyba nie mozna zrobić tak aby część tego komponentu rozłożyć na róźne prefiksy.
Nie, ale np. za pomocą Crona można synchronizować sobie konkretne wpisy w tabelach. A jeżeli ktoś nie chce bawić się w Crona, to zawsze może przykładowo różny kontent umieszczać w K2, czy jakimś innym CCK, a wspólną treść wrzucić do com_content. Można też sobie sklonować com_content. Coś takiego robiłem ostatnio z RokQuickCart i nie ma z tym problemu.
Wiesz, jest tak, jak wspomniał Mateusz. Kategoria problemu jest ta sama, ale szczegóły inne, przez co nie ma jednej optymalnej recepty. No i wiele zależy też od budżetu, jaki posiadasz. Zabawa tabelami / cronem jest darmowa :)
Patrycjusz
Brzeziński
Projektowanie
graficzne
Radosław Krysztofiak:
Patrycjusz Brzeziński:
Radosław Krysztofiak:
Nie, ale np. za pomocą Crona można synchronizować sobie konkretne wpisy w tabelach. A jeżeli ktoś nie chce bawić się w Crona, to zawsze może przykładowo różny kontent umieszczać w K2, czy jakimś innym CCK, a wspólną treść wrzucić do com_content. Można też sobie sklonować com_content. Coś takiego robiłem ostatnio z RokQuickCart i nie ma z tym problemu.
Wiesz, jest tak, jak wspomniał Mateusz. Kategoria problemu jest ta sama, ale szczegóły inne, przez co nie ma jednej optymalnej recepty. No i wiele zależy też od budżetu, jaki posiadasz. Zabawa tabelami / cronem jest darmowa :)
A moglbys mi przyblizyc kwestie klonowania RokQucikCart?
Masz na mysli zwykle skopiowanie tabeli czy zaprogramowane przypisywanie wpisów w bazie do dwoch roznych tabel ? :D
Radosław
Krysztofiak
Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Poznaniu [dawniej:
Aka...
Patrycjusz Brzeziński:
Ja to zrobiłem metodą "brutal force", by oszczędzić sobie czas :) Wypakowujesz komponent u siebie na komputerze i jakimś programem do masowej zamiany tekstu (np. Replace Text) zamieniasz w nim słowo "rokquickcart" na przykładowo "rokquickcart2", po czym pakujesz to i instalujesz na serwerze. Masz drugi komponent o nazwie RokQuickCart2 :)
Na pewno da się to zrobić jakąś bardziej przyjazną metodą, ale nie wiem po co, skoro to działa i zabiera kilka minut czasu :) Musisz tylko pamiętać, by zwracać uwagę na wielkość liter (w kodzie występuje np. "RokQuickCart") i nazwy tabel w bazie. Nie wiem czy da się zrobić to samo z jakimś komponentem większego kalibru, ale nie sądzę, by były jakieś problemy. Z RokQuickCart zrobiłem tak dlatego, bo potrzebowałem mieć kategorie produktów. Świetny komponent swoją drogą :)
Mirosław
Kryska
Z Internetu wybieram
dla Ciebie
najsmaczniejsze
kąski
No to mam kilka tropów.Dzięki za inspiracje.
Pozdrawiam!