Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Przemysław Duchniewicz "Poznaj siebie,
zrozum innych...."

Temat: w jakich przypadkach najczęściej korzystamy z...

Cześć
W jakich przypadkach stosujecie kwestionariusz MBTI?

w tym roku najczęściej korzystałem z tego narzędzia w przypadkach interwencji w zespołach - np: budowanie zaufania. Zachęcanie innych do dzielenia się informacjami o sobie na podstawie prostego schematu oraz udzielania sobie nawzajem informacji zwrotnych.
Korzystam dość często z dynamiki typu - i w tym roku po raz pierwszy od 12 lat prawie przegrzałem i straciłem grupę :) - za dużo przekazanej wiedzy Rada POWOLI dziel się wiedzą - jeżeli czujesz, że podczas 1 dnia można podać dynamikę typu, w 95% jest to za szybko!

Dlatego proponuje poniższy schemat:
1. Wprowadzenie - ugruntowanie i doświadczenie "co to preferencja"
2. Wymiary - DOŚWIADCZENIE i samoopis !
3. Przekazanie kwestionariusza
4. "So What !" praca nad praktycznym zastosowaniem poznanej wiedzy
dopiero dalej
5. Dynamika .... i inne narzędzia dopełniające MBTI

A jak to wygląda w Twoim przypadku?
21.06.2010, 21:56

Mariusz Kapusta Ekspert Zarządzania
Projektami, Business
Coach, Prowadzi ...

Punkt 4 jest bardzo ważny. Ten efekt "So what" jest interesujący. Brakuje mi momentami w materiałach OPP tych podstawowych więcej konkretnych porad w kwestii co zrobić z tym fantem.

Wymaga to większej kreatywności i kombinowania jak przerobić ogólne porady na praktyczne działania dla klientów. Chyba, że masz jakiś genialny sposób na skrócenie cyklu?
19.08.2010, 22:49

Przemysław Duchniewicz "Poznaj siebie,
zrozum innych...."

Mariusz,

2ga część certyfikacji jest zorientowana właśnie na 'so WHAT!'. Nic tylko brać garściami i stosować w praktyce - w skrócie: krótkie sesje, praca z zespołami, analiza organizacji, Typ psychologiczny w coachingu, radzenie sobie w sytuacjach stresowych itp.

co do innych bardzo pragmatycznych materiałów, właśnie się wybieram na kilka konferencji - pościągam i dam znać na co warto zwrócić uwagę a na co nie.

dodatkowo Gary - szef jednego z wydziałów z Wingate University podzielił się ze mną, że 'You might be interested to know that we place our Physician Assistant students into permanent teams based on their MBTI.' - przydzielają swoich studentów do zespołów roboczych na uczelni w oparciu o MBTI - to samo robi INSEAD na kierunku MBA.
Dotyczy to całej uczelni ! Setek studentów - a takich uczelni są ....

Strzałka,
Przemek
23.08.2010, 21:18

Wyślij zaproszenie do