- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
Jarosław
Jodzis
Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)
Temat: Tłumaczenia nazw w formach
Tomasz Nowakowski:
Zmienione na pewno, ale nie uproszczone. Po prostu Yang Luchan zapoczątkował rozwój nowego stylu, który później rozwijał się przez kolejne generacje już niezależnie od stylu Chen.
dlatego 'shan' w sensie unik lub szybki skret ('błysk' plecow) został 'shan' - jako wachlarz, bo opisywany ruch jest znacznie prostszy i tylko czesciowy z pełnej w formy chen.
Ten argument jest dla mnie zupełnie nielogiczny. Stwierdzenia, „...został 'shan' jako wachlarz, bo opisywany ruch jest znacznie prostszy i tylko częściowy z pełnej formy chen", zupełnie nie rozumiem.
Zeby to rozumiec trzeba znac forme chen z ktorej wywodzi sie forma yang.
Nawet zakładając, że ruch jest rzeczywiście uproszczony, częściowy, lub prostszy (z tym, że jest prostszy i częściowy nie zgadzam się, myślę o pracy wewnętrznej, którą trzeba w tym ruch wykonać, nie o technice), to dalej Twój argument Jarku nie wyjaśnia dlaczego zmieniono go akurat na wachlarz?Zeby stwierdzic czy uproszczone czy zmienione, trzeba znac obie formy i rozrozniac poszczególne techniki.
Cwiczyłem formy yang i znam te ruchy, dokładnie moge przesledzic tok zmian i uproszczen wprowadzony do formy.
'Shan tong bei' w formie chen to zestaw ruchów od sciagniecia w dół, zmiany ze skretem, przewchwycenia z wyjsciem, do szybkiego obrotu z pociagnieciem. Ta cała sekwencja nosi nazwe 'shan tong bei' W tym kontekscie nazwa jest logiczna i podkresla główny akcent ruchu.
W formie yang, notabene zmienionej nie przez Yang Luchana, sekwencja ta została podzielona na kilka odrebnych, dosc prostych jak juz pisałem.
shan w 'shang tong bei' jest tu pisany jako wachlarz i opisuje po sciagnieciu ('igła na dnie morza') krok w przód i rozłozenie rak, cos jak 'rozkładania wachlarza'
Nazwa 'shan tong bei' w tym kontekscie jest 'ni w piec ni w dziewiec'
(patrz tłumaczenie nazwy podane przez Andrzeja) jeszcze 'rozkładanie wachlarza' by jakos pasowało, ale inicjator zmian chciał dopasowac cos do czegos, nie bardzo rozrozniajac co było opisywane ta nazwą.
Kolejna forma 'obrot i ciacie' zamyka cały zestaw ktory w formie chen był jako jedna forma.
Jest wiec uproszczenie zestawu 'shan tong bei' czy nie?
Można byłoby oczywiście interpretować to na przykład tak, że dźwięk słowa shan w znaczeniu unik lub szybki skręt Yang Luchan zrozumiał jako shan w znaczeniu wachlarz. Jest to jednak bardzo mało prawdopodobne. Yang Luchan uczył się Tai Chi Chuan przez wiele lat. I nawet jeśli zrozumiał by tą nazwę błędnie jest mało prawdopodobne, żeby nie miał okazji błąd poprawić.Yang Luchan cwiczył forme chen i raczej rozrozniał poszczegolne nazwy i obrazy.
Nie mozna tego powiedziec o Yang Chenfu, lub kolejnych kontynuatorach, ktory układał forme i nazwy po swojemu
A tak a propos, mam pytanie do Andrzeja, czy w języku mandaryńskim w słowie shan w znaczeniu unik lub szybki skręt wymawia się głoski w tych samych tonach jak shan w znaczeniu wachlarz?To nie sa przypuszczenia, raczej wnioski oparte na istniejacych faktach (faktami sa nazwy i ruchy formy przed i po zmianach)
W temacie nazw form i zmian jakie w nich nastąpiły możemy snuć jedynie hipotezy oparte o nasze własne przypuszczenia.
Jarosław
Jodzis
Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)
Tomasz Nowakowski:Ciekawy jestem jak rozumiesz punkt widzenia "realizacji 13 podstawowych energii"
W stylu Yang wszystkie formy rozpatruje się z puktu widzenia realizacji Trzynastu podstawowych form energii Tai Chi Chuan.
To taka formułka z ktorej nic nie wynika.
13 energii odnosi sie raczej do zastosowan, reakcji na dodatkowe siły poza grawitacja i inercja. W formach solowych punktem odniesienia jest rownowaga Centrum i zjednoczony ruch ciała.
Forma rozkładanie wachlarza jest pod tym względem dość złożoną formą.Ten kierunek interpretacji nazw to slepy zaułek. Nie ma sensu łaczyć ich z 13 energiami (zresztą masz chyba na mysli 8 energii i 5 kierunkow, bo 13 energii nie jest rozpatrywane poza stylem chen)
Z Trzynastu podstawowych form występują w niej (w zależności od zastosowania): Ji (push - pchnięcie), cai (pull - pociągnięcie) i lie (split - rozdzielenie).
Nie wymieniam tu pozostałych żeby nie komplikować opisu.
Istotną rolę w realizacji tej formy gra energia Lie (rozdzielenia). Co w ruchu przypomina otwieranie wachlarza ( w tym wariancie technicznym o ktorym rozmawiamy).
Rozdzielenie 'lie' wystepuje prawie w kazdej formie, tak samo peng. Nazwa formy okresla zwykle mała sekwencje ruchow, gdzie mozna znalezc prawie wszystkie rodzaje 13 energii.
13 energii to 'cegiełki' a opisywane krotkie sekwencje to małe 'budowle'
Co ciekawe w formach Kung fu (również Tai Chi z bronią) z wachlarzem bojowym jest wiele elementów technicznych w których wykonuje się cięcie lub uderzenie rozkładajacym się wachlarzem.Co niby jest w tym ciekawego? no sa formy z wachlarzem, przewaznie adoptowane w ostatnich czasach do stylu, ze wzgledu na widowiskowość. Sa tam rozne techniki, co w tym ciekawego? co to ma do nazwy w formie yang, oprocz porownania ruchu rozkładania rak do rozkładania wachlarza.
W elementach tych pojawia się fa jin w postaci wyzwolonego nagle impulsu otwierającego wachlarz. Sam proces otwierania się wachlarza to również realizacja energii lie rozdzielenia.
Może ma to jakiś związek z nazwą formy w stylu Yang. Nie wiadomo. Jest to tylko moja hipoteza, jedna z wielu możliwych.
ciekawe to jest dlaczego 'shan tong bei' przetłumaczono jako 'rozkładanie wachlarza' Co zupełnuie nie odpowiada tej nazwie nawet z 'shan' pisanej jako wchlarz.
Andrzej Kalisz Instruktor Yiquan
A tak a propos, mam pytanie do Andrzeja, czy w języku mandaryńskim w słowie shan w znaczeniu unik lub szybki skręt wymawia się głoski w tych samych tonach jak shan w znaczeniu wachlarz?
Nie. W pierwszym wypadku mamy tzw. trzeci ton, a w drugim czwarty ton. Oczywiście inaczej może być w lokalnych dialektach.
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Andrzej Kalisz:
A tak a propos, mam pytanie do Andrzeja, czy w języku mandaryńskim w słowie shan w znaczeniu unik lub szybki skręt wymawia się głoski w tych samych tonach jak shan w znaczeniu wachlarz?
Nie. W pierwszym wypadku mamy tzw. trzeci ton, a w drugim czwarty ton. Oczywiście inaczej może być w lokalnych dialektach.
Z tego wniosek prosty, że obydwa słowa nie tylko mają inne znaczenie i zapisywane są innym znakiem ale rownież są inaczej wymawiane. Tym bardziej trudniej przypuszczać, że przyczyną użycia innej nazwy była pomyłka.
Dziękuję Andrzeju za rzeczową odpowiedź.
Pozdrawiam,
Tomasz Nowakowski
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Jarosław Jodzis:
Tomasz Nowakowski:
Zmienione na pewno, ale nie uproszczone. Po prostu Yang Luchan zapoczątkował rozwój nowego stylu, który później rozwijał się przez kolejne generacje już niezależnie od stylu Chen.
dlatego 'shan' w sensie unik lub szybki skret ('błysk' plecow) został 'shan' - jako wachlarz, bo opisywany ruch jest znacznie prostszy i tylko czesciowy z pełnej w formy chen.
Ten argument jest dla mnie zupełnie nielogiczny. Stwierdzenia, „...został 'shan' jako wachlarz, bo opisywany ruch jest znacznie prostszy i tylko częściowy z pełnej formy chen", zupełnie nie rozumiem.
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
Nawet zakładając, że ruch jest rzeczywiście uproszczony, częściowy, lub prostszy (z tym, że jest prostszy i częściowy nie zgadzam się, myślę o pracy wewnętrznej, którą trzeba w tym ruch wykonać, nie o technice), to dalej Twój argument Jarku nie wyjaśnia dlaczego zmieniono go akurat na wachlarz?Zeby stwierdzic czy uproszczone czy zmienione, trzeba znac obie formy i rozrozniac poszczególne techniki.
Uczestniczyłem przed sześciu laty w warsztatach stylu Chen na Taiwanie, w ramach wymiany doświadczeń między nauczycielami różnych stylów i przygotowań do egzaminu który wtedy zdawałem w Narodowej Federacji Tai Chi Chuan Taiwanu. Mam też sporo przyjaciół ze stylu Chen z ktorymi towarzysko praktykuję czasami tuishou.
Nie jestem specjalistą od stylu Chen ale orientuję się na tyle dobrze w stylu Chen, że chętnie poczytam co masz do powiedzenia na ten temat. Jak jakiegoś fragmentu nie będę pamiętał to sobie porównam i sprawdzę lub zapytam.
Formę stylu Yang i zasady Tai Chi znam na tyle dobrze, że rozmawiając nie tylko ze specjalistami od innych stylów ale również z osobami zupełnie początkujacymi potrafię wyjaśnić o co mi chodzi.
Tak, że może jednak spróbujesz odpowiedzieć rzeczowo na moje pytanie.
Proponował bym jednak założyć nowy temat i tam przenieść dalszy ciąg naszej rozmowy.
Cwiczyłem formy yang i znam te ruchy, dokładnie moge przesledzic tok zmian i uproszczen wprowadzony do formy.
Jestem ciekawy co rozumiesz przez znajomość formy stylu Yang?
Znasz kolejnośc ruchów? Umiesz powtórzyć całą formę? Czy pracowałeś z formą stylu Yang na bardziej zaawansowanych poziomach? Jeśli tak, to jakich, jak długo i jak intensywnie?
Na Taiwanie spotkałem się wśród studentów Tai Chi Chuan z fajnym i bardzo praktycznym powiedzeniem: „Umiesz? To pokaż."
Tak, jeśli piszesz, że umiesz dokonać porównania i opisać uproszczenia to zrób to. Jest to ciekawy temat do rozmowy.
Już zakładam nowy temat i pozdrawiam,
Tomasz Nowakowski
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Jarosław Jodzis:
Tomasz Nowakowski:Ciekawy jestem jak rozumiesz punkt widzenia "realizacji 13 podstawowych energii"
W stylu Yang wszystkie formy rozpatruje się z puktu widzenia realizacji Trzynastu podstawowych form energii Tai Chi Chuan.
To taka formułka z ktorej nic nie wynika.
13 energii odnosi sie raczej do zastosowan, reakcji na dodatkowe siły poza grawitacja i inercja. W formach solowych punktem odniesienia jest rownowaga Centrum i zjednoczony ruch ciała.
Być może tak jest w uprawianej przez Ciebie interpretacji stylu Chen na Twoim aktualnym poziomie zawansowania.
W stylu Yang i Tai Ki Kung San Feng choć nie tylko, Trzynaście Podstawowych Form Energii gra kluczową rolę.
Tak, że ocenianie pracy w tych stylach na zasadzie: „To taka formułka z której nic nie wynika", tylko dlatego, że Ty z nimi nie pracujesz w swoim stylu jest tu totalnym nieporozumieniem.
Dalszy Ciąg dyskusji na temat Trzynastu podstawowych form proponuję kontynuować w temacie o Trzynastu podstwowych formach. Mamy już taki temat.
Pozdrawiam,
Tomasz Nowakowski
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Michał Lattari:
Tomasz Nowakowski:
Jarosław Jodzis:
Michał Lattari:
Ciekawe tylko, że błysk Chena został zamieniony na wachlarz w Yangu. Być może chodzi o inne tempo wykonywania formy.
Pisałem o tym ale chyba nie doczytałes wiec powtórze
Forma yang jest przerobka formy laojia yilu, ruchy zostały uproszczone i zmienione, ale zachowano układ i kolejnosc
Witam!
Chyba Jarkowi chodzi o to, że nazwa Shan Tong Bei określa w formie Chen kilka kolejnych ruchu z formy Yang, począwszy od "Szukanie igły na dnie morza" a skończywszy na ruchu który następuje po Wachlarzu w formie Yang i który niestety w tej chwili nie pamiętam jak się nazywa :-) W formie Chen, w tej kolejności ruchów i pod nazwą Shan Tong Bei jest zawarty "Wachlarz" z formy Yang, po którym występuje obrót o 180 stopni. Stąd w tej kolejności ruchów mowa o błysku przechodzącym po plecach (bo nie chodzi tutaj o sam Wachlarz). Ale nie wiem czy dobrze to zrozumiałem :-)
Pozdrawiam
Michał
Witaj Michale,
Nie wiem, może masz rację. Ja tego stwierdzenia Jarka też za bardzo nie rozumiem. Dlatego zadałem to pytanie.
Pozdrawiam serdecznie,
Tomasz NowakowskiTomasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 22.06.10 o godzinie 14:16
Jarosław
Jodzis
Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)
Tomasz Nowakowski:
To nie jest odpowiedź na moje pytanie.
A jakie było pytanie ?
Wydaje mi sie, ze dosyc jasno odpowiedziałem.Zeby stwierdzic czy uproszczone czy zmienione, trzeba znac obie formy i rozrozniac poszczególne techniki.
Uczestniczyłem przed sześciu laty w warsztatach stylu Chen na Taiwanie, w ramach wymiany doświadczeń między nauczycielami różnych stylów i przygotowań do egzaminu który wtedy zdawałem w Narodowej Federacji Tai Chi Chuan Taiwanu. Mam też sporo przyjaciół ze stylu Chen z ktorymi towarzysko praktykuję czasami tuishou.
Nie jestem specjalistą od stylu Chen ale orientuję się na tyle dobrze w stylu Chen, że chętnie poczytam co masz do powiedzenia na ten temat. Jak jakiegoś fragmentu nie będę pamiętał to sobie porównam i sprawdzę lub zapytam.
Formę stylu Yang i zasady Tai Chi znam na tyle dobrze, że rozmawiając nie tylko ze specjalistami od innych stylów ale również z osobami zupełnie początkujacymi potrafię wyjaśnić o co mi chodzi.
Tak, że może jednak spróbujesz odpowiedzieć rzeczowo na moje pytanie.
Jakie masz jeszcze pytania w zwiazku z tematem 'shan tong bei'?
Czego jescze nie rozumiesz?
Tak, znam cała forme, własciwie przerabiałem wiekszosc formCwiczyłem formy yang i znam te ruchy, dokładnie moge przesledzic tok zmian i uproszczen wprowadzony do formy.
Znasz kolejnośc ruchów? Umiesz powtórzyć całą formę? Czy pracowałeś z formą stylu Yang na bardziej zaawansowanych poziomach? Jeśli tak, to jakich, jak długo i jak intensywnie?
24, 42, 48 kompilacje - 66 form, długa forme tez
nie cwicze tego od lat i nie tesknie.
Zestawy ruchow są w sumie banalne. Dla osoby dobrze znajacej forme laojia yilu chen jest oczywiste jaki ruch przerobiono z jakiego i z jakimi konsekwencjami.
Jesli chodzi o powiazanie nazw z konkretnymi układami z formy, to nie sadze zebys potrafił to wydzielic w ruchach formy chen i powiazac z odpowiednimi ruchami formy yang. Do tego nie wystarczy miec znajomych praktykujacych chen.
Po prostu zdaj sie w tym na mnie (cwiczyłem formy yang przez ładnych kilkanascie lat) i nie snuj domysłów
Tomasz
Nowakowski
Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist
Jarosław Jodzis:?
Tak, znam cała forme, własciwie przerabiałem wiekszosc formCwiczyłem formy yang i znam te ruchy, dokładnie moge przesledzic tok zmian i uproszczen wprowadzony do formy.
Zestawy ruchow są w sumie banalne. Dla osoby dobrze znajacej forme laojia yilu chen jest oczywiste jaki ruch przerobiono z jakiego i z jakimi konsekwencjami.
Jesli chodzi o powiazanie nazw z konkretnymi układami z formy, to nie sadze zebys potrafił to wydzielic w ruchach formy chen i powiazac z odpowiednimi ruchami formy yang. Do tego nie wystarczy miec znajomych praktykujacych chen.
Po prostu zdaj sie w tym na mnie (cwiczyłem formy yang przez ładnych kilkanascie lat) i nie snuj domysłów
Jarku, teraz to mnie ubawiłeś. Forma 24 formy pekińskie nie jest klasyczną formą Tai Chi Chuan stylu Yang, chociaż jest na niej w swej konstrukcji oparta. 42 formy to forma sportowa z tz. Wushu.
48 to jak sam wspomniałeś kompilacja ze stylu Yang, Chen i Wu. 66 form też kompilacja.
Ja Cię pytałem o klasyczne formy stylu, typu forma Yang Cheng fu lub jego brata.
Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że o tych klasycznych formach wiesz niewiele. Nawet je lekceważysz, to co chcesz porównywać i z czym?
Co do tego jak sobie poradzę ze stylem Chen nie martw się, poradzę sobie. Nie napisałem że znam ten styl tylko od znajomych, czytaj uważnie.
Po za tym jeszcze niedawno wypowiadałaś się z pełnym przekonaniem twierdząc, że wiesz o czym mówisz, o stylu Tai Ki Kung San Feng i praktyce mojego nauczyciela Dr Ming Wong. C.Y.
Jak sam potem przyznałeś swoje przekonania i wiedzę na temat Minga i mojego stylu, czerpałeś z obejrzenia amatorskiego filmu w telewizorze i OD ZNAJOMYCH.
To znaczy co, masz lepszych znajomych niż ja? Czy moralność Kalego z pięknej książki dla dzieci?
Krótko tylko przypomnę: Kali zapytany co to jest zły uczynek? Odpowiedział:
- „Zły uczynek to jak ktoś Kalemu ukraść krowę."
- A co to jest dobry uczynek?
- „Dobry uczynek to jak Kali komuś ukraść krowę."
I jeszcze jedno Jarku,
Chyba nie zauważyłeś, że na dyskusję o porównywaniu form Yang i Chen założyłem nowy temat. Pisałem o tym w poście który cytujesz.
Pozdrawiam,
Tomasz Nowakowski
Jarosław
Jodzis
Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)
Tomasz Nowakowski:Po raz kolejny udawadniasz, ze nie rozumiesz o czym pisze i wybiorczo czepiasz sie pewnych sformułowan, na ktorych potem budujesz cała swoja wypowiedz.
Jarosław Jodzis:?Tak, znam cała forme, własciwie przerabiałem wiekszosc formCwiczyłem formy yang i znam te ruchy, dokładnie moge przesledzic tok zmian i uproszczen wprowadzony do formy.
Jarku, teraz to mnie ubawiłeś. Forma 24 formy pekińskie nie jest klasyczną formą Tai Chi Chuan stylu Yang, chociaż jest na niej w swej konstrukcji oparta. 42 formy to forma sportowa z tz. Wushu.
48 to jak sam wspomniałeś kompilacja ze stylu Yang, Chen i Wu. 66 form też kompilacja.
Ja Cię pytałem o klasyczne formy stylu, typu forma Yang Cheng fu lub jego brata.
Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że o tych klasycznych formach wiesz niewiele. Nawet je lekceważysz, to co chcesz porównywać i z czym?
Co do tego jak sobie poradzę ze stylem Chen nie martw się, poradzę sobie. Nie napisałem że znam ten styl tylko od znajomych, czytaj uważnie.
Po za tym jeszcze niedawno wypowiadałaś się z pełnym przekonaniem twierdząc, że wiesz o czym mówisz, o stylu Tai Ki Kung San Feng i praktyce mojego nauczyciela Dr Ming Wong. C.Y.
Jak sam potem przyznałeś swoje przekonania i wiedzę na temat Minga i mojego stylu, czerpałeś z obejrzenia amatorskiego filmu w telewizorze i OD ZNAJOMYCH.
To znaczy co, masz lepszych znajomych niż ja? Czy moralność Kalego z pięknej książki dla dzieci?
Krótko tylko przypomnę: Kali zapytany co to jest zły uczynek? Odpowiedział:
- „Zły uczynek to jak ktoś Kalemu ukraść krowę."
- A co to jest dobry uczynek?
- „Dobry uczynek to jak Kali komuś ukraść krowę."
I jeszcze jedno Jarku,
Chyba nie zauważyłeś, że na dyskusję o porównywaniu form Yang i Chen założyłem nowy temat. Pisałem o tym w poście który cytujesz.
Wymieniłem formy ktore cwiczyłem prze kilkanascie lat, nie raczyłes zauwazyc, ze była tam tez długa forma Yang Chenfu. Formy 24, 42, 48 itp to mixy oparte głownie na dlugiej formie yang, a sama forma yang jest uproszczona przerobka formy chen.
Piszac o san fengu, ze nie ma w tym stylu idei ruchu spiralnego nie twierdze, ze znam kazdy ruch formy i jego opis, genealogie, z jakiego stylu i formy powstał.
Pisałem ogolnie o charakterze prowadzenia ruchu i moja tezę potwierdziłes w zupełnodsci wykazujac brak pojecia o ruchu spiralnym chansijin.
Wiec nie tworz bezsensownych porownan na sile. Wiem co pisze i wiem co ty piszesz. Wnioski sa dla mnie oczywiste.
Jesli chcesz zapytac konkretnie o jakis ruch z formy jak został przerobiony i z czego, to prosze bardzo.
nie mam zamiaru analizowac całej formy, żebys potem szpanował popisujac sie cytatami z moich wypowiedzi.
Mariusz
Pietrzak
Nauczyciel Tai Ki
Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...
Jarosław Jodzis:
Jesli chcesz zapytac konkretnie o jakis ruch z formy jak został przerobiony i z czego, to prosze bardzo.
nie mam zamiaru analizowac całej formy, żebys potem szpanował popisujac sie cytatami z moich wypowiedzi.
Jarku,
proponuje poskromić nieco emocje i język.
Za powyższy cytat otrzymujesz ostrzeżenie - nikt nie jest zmuszany do wypowiadania się na forum ale jeśli już z niego korzystasz to wszystkich tu obowiązuje pewne minimum kultury.
Twojej wypowiedzi nie usuwam - świadczy tylko o wypowiadającym się.
Do wszystkich,
każda kolejna wypowiedz w tym wątku, która nie będzie odnosiła się bezpośrednio do tematu zostanie przeze mnie usunięta bez ostrzeżenia i wyjaśniania.
Mariusz Pietrzak
moderator
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4