Wojciech Nurkowski Specjalista....
Temat: Łąkotka czy gorzej?
Witam,Kopnąłem piłę i coś mi chrupnęło w kolanie. Chwilowy ból jak przy złamaniu (taki charakterystyczny zimny pot) . Ból pod spodem kolana i z boku po zewnętrznej stronie, jakby koło rzepki troche ponizej. Po urazie 3-4 dni bolało ale mniej - teraz się pogarsza i prawie uniemozliwia chodzenie (schody to juz wyzwanie)
Uzywam trochę ketonalu (to chyba dobry pomysł) znajmomy siatkarz mi powiedzial ze to pomoze ale trzeba wcierac tego duzo i często. Poczytałem trochę, podobno leczy sie to operacyjnie i trzeba spędzić 2-3 dni w szpitalu po znieczuleniu w kregosłup (!?) Czy to jest bolesne? Czy czyms to grozi?
Maria
W.
fizjoterapeutka,
instruktorka masażu
Shantala (szukam
pracy)
A u lekarza byłeś? Czy chcesz się leczyć przez internet?
Tomasz
B.
fizjoterapeuta,
certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...
Wojciech Nurkowski:Elektryczną czy ręczną? Ja uderzyłem kiedyś kolanem w imadło, więc znam ten ból...
Kopnąłem piłę i coś mi chrupnęło w kolanie.
Chwilowy ból jak przy złamaniu (taki charakterystyczny zimny pot) .Do charakterystycznych objawów złamania należą jeszcze uporczywa czkawka i piszczenie w uchu (lewym - gdy uraz dotyczy lewej nogi, w przypadku urazu prawej nogi - w prawym uchu). Czy już się pojawiły? A jeśli tak, to jak często?
Po urazie 3-4 dni bolało ale mniej - teraz się pogarsza i prawie uniemozliwia chodzenie (schody to juz wyzwanie)Na początek można omijać schody. Chodzenie nie jest niezbędne do życia. Historia ludzkości pełna jest przypadków osób spełnionych życiowo i zawodowo, które z różnych przyczyn zdrowotnych nie poruszały się o własnych siłach.
Uzywam trochę ketonalu (to chyba dobry pomysł)Bardzo dobry. Od razu się lepiej chodzi, nieprawdaż?
znajmomy siatkarz mi powiedzial ze to pomozeMarnuje się kolega.
ale trzeba wcierac tego duzo i często.Bardzo dużo i często. Im więcej, tym lepiej. Gdzie tylko się da. Najlepiej od zewnątrz i od środka. Zwłaszcza łąkotki.
Poczytałem trochę, podobno leczy sie to operacyjnieJak mniemam, kolega siatkarz pewnie ochoczo organizuje już miskę z gorącą wodą i czyste prześcieradła
i trzeba spędzić 2-3 dni w szpitaluJak się trafi w weekend, to zleci jak z bicza trzasł.
po znieczuleniu w kregosłup (!?)Spokojnie i bez obaw. Może nawet nie będzie konieczne żadne znieczulenie. Optymistycznie rzecz ujmując, niekiedy po charakterystycznym chwilowym bólu, zimnych potach, czkawce i piszczeniu w uchu, dochodzi samoistnie do braku czucia w nodze.
Czy to jest bolesne?Przy braku czucia w nodze? Nie...
Czy czyms to grozi?Najgroźniejszym skutkiem ubocznym leczenia jest wzrost prawdopodobieństwa, że znów przyjdzie ochota na kopniaka w piłę.Tomasz B. edytował(a) ten post dnia 15.06.10 o godzinie 09:53
Piotr
Szczotka
Bodyworker, dypl.
masażysta, promocja
zdrowia, itd:)
Rozumiem, iż po prostu człowiek zapytał o poradę. Tak zwykle, potocznym językiem.Można było zasugerować najprostsze rozwiązania - wpierw wizytę u lekarza. Ale cóż.
Edukacja zdrowotna godna doktoratu.
j.w. wizyta i diagnostyka.
Powodzenia, pozdrawiam Piotr
Piotr Szczotka:
Rozumiem, iż po prostu człowiek zapytał o poradę. Tak zwykle, potocznym językiem.
Można było zasugerować najprostsze rozwiązania - wpierw wizytę u lekarza. Ale cóż.
Edukacja zdrowotna godna doktoratu.
j.w. wizyta i diagnostyka.
Powodzenia, pozdrawiam Piotr
Dzięki, problem w tym, ze zaczynam nową prace i nie mam jeszcze umowy podpisanej, co za tym idzie - ubezpieczenia brak.
Nie uśmiecha mi się płacić kilka tys za operacje na która mnie nie stać, wiec chcę dopytać co może się wydarzyć jeśli kolejne 2 tyg poskikam na 1 nodze a uwierz mi, ze pasażerowie w komunikacji miejskiej w wawie są bezlitośni....
Tomasz B.:
godzinie 09:53[/edited]
Aha co do wypowiedzi Tomasza, super! Uśmiałem sie do łez....
Może będę miał okazję się pośmiać z kolegami kiedy on będzie miał problem który nie jest mu znany i napier****la jak nie wiem co.
Tomasz
B.
fizjoterapeuta,
certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...
Wojciech Nurkowski:Ale po wszystkim poratuje mnie Pan radą kolegi siatkarza?
Tomasz B.:godzinie 09:53[/edited]
Może będę miał okazję się pośmiać z kolegami kiedy on będzie miał problem który nie jest mu znany i napier****la jak nie wiem co.
Mowiac powaznie, nie bylo moim celem wysmiewanie Panskiego lekcewazenia swego zdrowia. Ma Pan do tego prawo. Pokazalem tylko do jakiego niebezpiecznego absurdu doprowadzil internet i fora dyskusyjne o zdrowiu. Nie jest Pan wyjatkiem. Ludzie wola najpierw klawiaturzyc, zamiast isc po prostu do lekarza. Na forach medycznych pojawia sie mnostwo pytan, na ktore odpowiadaja czesto niewiele bardziej rozgarnieci adwersarze. I to jeszcze sie wzajemnie wyklocajac, kto ma racje. Nie mam pojecia, jaki cel temu przyswieca i co chce sie tym osiagnac.
Pozdrawiam serdecznie i doradzam niezyczenie innym, co sobie niemile.
Jerzy
Czerny
współautor
"Masażu
Królów"Zdzisławy
i Jerzego Czerny
Tomasz B.:
Wojciech Nurkowski:Ale po wszystkim poratuje mnie Pan radą kolegi siatkarza?
Tomasz B.:godzinie 09:53[/edited]
Mowiac powaznie, nie bylo moim celem wysmiewanie Panskiego lekcewazenia swego zdrowia. Ma Pan do tego prawo. Pokazalem tylko do jakiego niebezpiecznego absurdu doprowadzil internet i fora dyskusyjne o zdrowiu. Nie jest Pan wyjatkiem. Ludzie wola najpierw klawiaturzyc, zamiast isc po prostu do lekarza. Na forach medycznych pojawia sie mnostwo pytan, na ktore odpowiadaja czesto niewiele bardziej rozgarnieci adwersarze. I to jeszcze sie wzajemnie wyklocajac, kto ma racje. Nie mam pojecia, jaki cel temu przyswieca i co chce sie tym osiagnac.
Pozdrawiam serdecznie i doradzam niezyczenie innym, co sobie niemile.
I ja też zupełnie się zgadzam z Tomaszem! Jak ci się zepsuje laptopt to pójdziesz z nim do specjalisty , a nie będziesz go próbował sam rozbierać i naprawiać bo ci szkoda wydawac teraz na naprawę bo akurat nie pracujesz...A o ilez nasz organizm to bardziej skomplikowana i poważniejsza sprawa.
Czy to znaczy że samemu nic nie możesz zrobić?
Tak możesz. Jak chcesz "kopać piłę" rób to z głową. Poczytaj bardzo mądra dyskusję z piłkarzem postach na temat "naciągnięcia mięśnia dwugłowego" o konieczności przygotowania mięśni stawów, ścięgien i więzadeł do każdego wyjścia na boisko. Do tyczy to samo oczywiście również po zejściu z boiska i tym bardziej po kontuzji- musisz zacząć dbać o swoje stawy i ścięgna , anie tylko o mięśnia.
Widziałem kiedyś w Niemczech świetny bilbord społeczny skierowany do kierowców z apelem "by zdjęli nogę z gazu" z hasłem :
" 8 cylindrów nie zastąpi 1 głowy"
Polecam to hasło!Jerzy Czerny edytował(a) ten post dnia 28.06.10 o godzinie 03:57
Tomasz
B.
fizjoterapeuta,
certyfikowany
terapeuta manualny;
filolog...
Jerzy Czerny:Proszę zauważyć, że większość ludzi lekceważących poważne objawy chorobowe u siebie, zupełnie inaczej traktuje np. swój samochód. Gdyby nagle przestał jeździć, od razu pognaliby do mechanika, nie szczędząc wysiłków i pieniędzy. Kolano czy bark natomiast może poczekać... A nuż "samo weszło, samo wejdzie...?"
Jerzy
Czerny
współautor
"Masażu
Królów"Zdzisławy
i Jerzego Czerny
Tomasz B.:
Jerzy Czerny:Proszę zauważyć, że większość ludzi lekceważących poważne objawy chorobowe u siebie, zupełnie inaczej traktuje np. swój samochód. Gdyby nagle przestał jeździć, od razu pognaliby do mechanika, nie szczędząc wysiłków i pieniędzy. Kolano czy bark natomiast może poczekać... A nuż "samo weszło, samo wejdzie...?"
Dokładnie tak jest !
Przyszedł do mnie kiedyś na masaż kręgosłupa blacharz samochodowy. Był bardzo usztywniony i widać było że przy gwałtowniejszych ruchach , np przy kładzeniu się na stół odczuwa ból. Po masażu po którym znacznie się rozluźnił i poczuł ulgę sam powiedział:
"Ale ulga po masażu! Ale ja byłem głupi, przecież ten kręgosłup dawał mi się we znaki już dawna , ale przyszedłem do pana dopiero gdy ból był taki że przez tydzień w ogóle nie mogłem nawet młotka podnieść ani w ogóle pracować. Ale byłem głupi że wcześniej żałowałem dla siebie 100 zł na masaż, a przecież znacznie wydaję na stałe utrzymanie w sprawności swojego samochodu."
Oczywiście uprzedziłem go, że choć moja metoda skutecznie usuwa od razu ból - ale żeby nie traktował tego pochopnie że jego problem został rozwiązany.
Jest to nie możliwe w jeden masaż, skoro zwyrodnienia jak sam przyznaje powstawały już od dawna.
Efekt zniknięcia bólu przy dobrze wykonany masażu czy akupunkturze wynika stad że organizm wytwarza endorfiny substancje działające silnie przeciwbólowo ( odkryto je w latach 70-tych). W moim masażu dodatkowo wynika to z programowego usuwania nadmiaru ładunków ze skory poprzez masaż w kierunkach dystalnych do palców rąk i nóg ( nadmiar ładunku wówczas odpływa do otoczenia co wynik z praw elektrostatyki bo ładunki spływają zawsze do powierzchni o małych promieniach o ile np ładunek dodatni nie spowoduje dużego spadku przewodnictwa skóry) po takim przygotowaniu ogólnym, ból w miejscach bolesnych łatwo już można usunąć przez delikatną pulsacje w wyniku czego za każdym uciskiem i jego zmniejszeniem w receptorach czuciowych płyną jony dodatnie do CUN ( polecam doskonałe ryciny pokazujące ten mechanizm np w Atlasie fizjologi NETTERA) , w związku z tym w którymś momencie ..odczucie bólu znika bo zniknął nadmiar jonów dodatnich, i przestają rejestrować ból również receptory bólowe!!!
Ten efekt może oczywiście działać leczniczo , ale tylko przez wykonanie kilku powtórzeń, bo przez rozluźnienie lepiej zacznie dopływać krew do miejsc gdzie powstały zwyrodnienia i może następować i regeneracja.
W żadnym wypadku nie powinien jednak teraz szarżować z wysiłkiem mimo że przestał odczuwać dotkliwy ból. no i faktycznie przychodził systematycznie do mnie na całą serię masaży.
A przecież profilaktyka jest prostsza i tańsza i skuteczniejsza niż potem usuwanie zwyrodnień!
To już Chińczycy mawiali : Przecież nie kopie się studni dopiero jak umierasz z pragnienia!Jerzy Czerny edytował(a) ten post dnia 28.06.10 o godzinie 17:41
Tomasz B.:
Jak pisałem wczesniej, chodzi mi bardziej o to, czy wytrzyma jeszcze z tydzien dwa
zaczynam nowa prace i nie mam ubezpieczenia jeszcze a prywatnie lekarze kosztuja i to niemało, co za tym idzie nie bardzo mnie stac a jesli nawet to chcialbym uniknac tego kosztu.
Konsekwencje posiadania zepsutego laptopa 2tyg dłuzej są mi znane. Zepsutego kolana - nie.
Jerzy
Czerny
współautor
"Masażu
Królów"Zdzisławy
i Jerzego Czerny
Wojciech Nurkowski:
Tomasz B.:
Jak pisałem wczesniej, chodzi mi bardziej o to, czy wytrzyma jeszcze z tydzien dwa
zaczynam nowa prace i nie mam ubezpieczenia jeszcze a prywatnie lekarze kosztuja i to niemało, co za tym idzie nie bardzo mnie stac a jesli nawet to chcialbym uniknac tego kosztu.
Konsekwencje posiadania zepsutego laptopa 2tyg dłuzej są mi znane. Zepsutego kolana - nie.
Bez laptopa można się obejść nawet dłużej niż 2 tygodnie...bez kolana nie za bardzo...bo nasz organizm nie ma przewidzianych w programie w ramach serwisu części zamiennych....
Powinieneś więc się udać do kogoś kto ma doświadczenie terapeutyczne będzie mógł zobaczyć i zbadać twoje kolano i będzie mógł kompetentnie ci doradzić
Raczej radziłbym ci się nawet zgłosić na ten czas na zasiłek dla bezrobotnych by mieć ubezpieczeni.
I tylko tyle można na ten powiedzieć.
Ale jak widać i tak masz postanowienie że można przeczekać te 2 tygodnie bez wizyty , to po co szukasz potwierdzenia u innych?
To Twoje kolano i Twoja decyzja i to ty będziesz ponosił jej konsekwencje. nikt inny!