Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Sławek Kaldaka Student, Akademia
Ekonomiczna im.
Karola Adamieckiego
w K...

Temat: Jak samodzielnie przygotować się do egzaminu?

Jak samodzielnie przygotować się do egzaminu?

No właśnie, planuje podejść do tego egzaminu, ale za bardzo nie wiem od której strony najlepiej by zacząć. Jestem po finansach, wiec większość zagadnień z matematyki finansowej to dla mnie kwestia przypomnienia.
Przeraża mnie natomiast kwestia przepisów prawnych, a raczej ich „wkucia”(no właśnie, czy wkucia czy tez może są inne metody łatwego przyswojenia tej wiedzy?).

Proszę o porady i wskazówki
12.06.2010, 15:23

Artur Nawrocki Analityk finansowy,
Money.pl

Ja się uczyłem samodzielnie. Zdałem za pierwszym razem, więc myślę że moje wskazówki się Ci przydadzą;)

1. Najpierw zrób rzeczy z których będziesz miał 50% pkt, a nauka ich zajmuję 15% czasu całego przygotowania. Mam na myśli teorie rynków(książka Jajugi), zadania z matematyki finansowej oraz ze zleceń.

2. Zrób sobie 2-3 testy, rozeznaj się w pytaniach. Często są bardzo podobne.

3. Potem przeczytaj po razie, ale ze zrozumieniem akty prawne(NIE WSZYSTKIE!!)- ustawa o obrocie, SZOG, regulamin giełdy, ustawa ofercie, rozporządzenie o trybie, regulamin BondSpot - musisz je przeczytać.

4. W zasadzie po zrobieniu pkt 1-3, zrobieniu wszystkich ostatnich testów oraz testów uzupełniających ma się gdzieś 30% na zdanie egzaminu.

5. Jeśli to Cię nie satysfakcjonuje - robisz praktycznie wszystkie ustawy(ja nie zrobiłem np. KDPW, KSH) po dwa razy.

6. Czytanie ustaw to żmudna praca, można się dowiedzieć paru ciekawych rzeczy, ale zajmuje najwięcej czasu.

Jeśli myślisz poważnie o zdaniu egzaminu za pierwszym razem. Poświęć min. 3 miesiące to jest nauka około 5 godzin dziennie. Ale to też zależy od umiejętności koncentracji, szybkiego czytania.

Będą chwile zwątpienia - nie przejmuj się, trzeba walczyć do końca;). Powodzenia.Artur Nawrocki edytował(a) ten post dnia 12.06.10 o godzinie 22:45
12.06.2010, 22:44

Na stronie KNF są zagadnienia do opracowania. Chociaż na liście obowiązujących aktów prawnych jest Kodeks cywilny, nie trzeba się uczyć spadków czy prawa rzeczowego, a tylko tych przepisów które są wymienione w zagadnieniach. Podobnie nie trzeba czytać całego KSH, bo nie będzie pytania o spółki osobowe, itd.
12.06.2010, 23:02

Tadeusz Kołakowski właściciel,
gospodarstwo rolne

Sławek Kaldaka:
Jak samodzielnie przygotować się do egzaminu?

No właśnie, planuje podejść do tego egzaminu, ale za bardzo nie wiem od której strony najlepiej by zacząć. Jestem po finansach, wiec większość zagadnień z matematyki finansowej to dla mnie kwestia przypomnienia.
Przeraża mnie natomiast kwestia przepisów prawnych, a raczej ich „wkucia”(no właśnie, czy wkucia czy tez może są inne metody łatwego przyswojenia tej wiedzy?).

Proszę o porady i wskazówki

No cóż......repetitio est mater studiorum :)))
13.06.2010, 06:32

Dawid Kubera Audytor, ING Bank
Śląski

Moje przygotowania trwały w sumie około 1,5 miesiąca.

Po pierwsze powtórzyłem sobie zagadnienia z matematyki i analizy finansowej, które wcześniej miałem na uczelni. Zapoznałem się też z zadaniami z tego zakresu.

Po drugie - przeczytałem dwa razy regulamin giełdy oraz SZOG i przystąpiłem do zadań z określania kursów.

Na tym etapie miałem rozwiązane wszystkie zadania z w/w zakresu (niektóre z kursów parokrotnie) i pozostały mi niecałe 3 tygodnie do egzaminu. Poświęciłem je na intensywną naukę prawa. Podszedłem do tego w dość ciekawy sposób. Otóż przeanalizowałem wszystkie egzaminy od 2006 roku (po wprowadzeniu nowego prawa kapitałowego) i wybrałem 10 aktów prawnych, które pojawiały się najczęściej.
Skupiłem się tylko i wyłącznie na nich. Parę dni przed egzaminem powtórzyłem jeszcze zadania z kursów i rozwiązywałem testy całościowo.

Strategia okazała się skuteczna, bo udało się za pierwszym razem.

Powodzenia!
14.06.2010, 23:47

Sławek Kaldaka Student, Akademia
Ekonomiczna im.
Karola Adamieckiego
w K...

Czyli radzicie unikać wkuwania aktów prawnych, a jedynie przyswojenie sobie ich z wierzchu, a miejscami dogłębnie ?
15.06.2010, 14:02

Rafał Siemasz CFA lvl 1 candidate,
MPW nr 2423

Przejrzyj historycznie testy oraz zapoznaj się dokładnie z wymaganiami do egzaminu. Z tego co pamiętam z KC czy KSH wymagają tylko kilka zagadnień, łącznie wychodziło bodajże około 50 stron, a zawsze z tych dwóch ustaw wychodziło z tego co pamiętam jakieś 2-4 pytania.

Niektóre ustawy można przyswoić powierzchownie, ale większość trzeba dogłębnie gdyż pytają o szczegóły.
15.06.2010, 16:16

Wyślij zaproszenie do