Małgorzata
Urbańska
Natural Mind: Dbamy
o Twój naturalny
rozwój!
Temat: HCI a kognitywistyka
znacie? łączycie w jakiś sposób?co sądzicie o zdobyczach cognitive science dla psychologii i filozofii interakcji człowieka z maszynami? Czekam na opinie.
Paweł
Haltof
Strategy & Research
Director
Gdybym nie skończył psychologii (w tym poznawczej o ktorej mówisz) nie projektowałbym interakcji człowiek komuter. To BAZA wiedzy konieczna dla ekspertów HCI - podstawa.Oczywiście interakcja człowiek-komputer to też potrzeby, wartości społeczne, dynamika zmian, uczenie się... czyli systemy złożone.
Posdumowując nauki poznawcze troche jakby się zatrzymały, nie rozwijają się. Natomiast z ich pomocją i wiedzą buduje się ciekawe teorie dynamiczne, teorie sieciowe i inne użyteczne...
Krótko mówiąc bez nauk kognitywnych nie powstała by żadna interakcja, jednak to wszystkie inne nauki te interakcje rozwijają i rozbudowują.
Małgorzata
Urbańska
o Twój naturalny
rozwój!
no tak, wiedza psychologiczna jest rzeczywiście niezbędna. Ja co prawda psychologii nie kończyłam, ale zdążyłam już zauważyć jak jest ważna i nadrabiam zaległości na tyle na ile się da czytając, szperając w sieci :)
Paweł
Haltof
Strategy & Research
Director
Nie chciałem powiedzieć że tylko psychologia jest konieczna, bo w zasadzie nauki kognitywne to też lingwistyka, antropologia, informatyka oraz fizyka i biologia.Choć pewnie nauki psychologiczne to 70%, pewnie przez swoja interdyscyplinarność i włączanie innych dziedzin pod siebie (np: eye tracking w służbie psychologii).
Małgorzata
Urbańska
o Twój naturalny
rozwój!
Dokładnie, ja się "wkręciłam" w zagadnienia CogSci właśnie od strony lingwistycznej... A teraz chętnie zgłebiam inne dyscypliny ;-)
Marek
Vogt-Goliasz
kognitywista,
e-learning dla
biznesu, bmss.pl
Zapraszam na autorski blog o Zastosowaniach kognitywistyki:http://brain.blox.pl