Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mariusz Pietrzak Nauczyciel Tai Ki
Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Temat: Oddech w Tai Chi

Witam,

tak jak napisałem w temacie "Doświadczenia płynące z praktyki" chciał bym przenieść tutaj ciekawy wątek pracy z oddechem, który tam się rozwinął.
Stopniowo przekopiuję tutaj wasze wypowiedzi i do czasu ukończenia proszę o nie wypowiadanie się w tym temacie. Kiedy temat będzie gotowy zamieszczę stosowną informację.
Wszystkie wypowiedzi zamieszczone w tym temacie do czasu zakończenia jego tworzenia zostaną prze mnie usunięte bez względu na zawartość.

Mariusz Pietrzak

Zakończyłem tworzenie tematu "Oddech w Tai Chi" i zapraszam do dalszej dyskusji.Mariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 10.06.10 o godzinie 00:30
9.06.2010, 20:49

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:

Oddychanie powinno być spokojne i naturalne, tak naprawdę jest to czynność o której nie myślimy dzieje się sama. Jeśli struktura naszego ciała i ruchu jest właściwa, oddech taki jest. Niezależnie od tego czy poruszamy się wolniej czy szybciej. Oddech dopasuje się do ruchu. Bo oddech będzie odpowiadał temu co robimy w naturalny sposób i będzie korygowany przez wewnętrzną i zewnętrzną strukturę ciała. Musimy tylko pozwolić by to się działo i niczego nie wymuszać.
9.06.2010, 21:26

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:
Krzysztof Operacz:
Faktycznie, to ciężko kontrolować tyle odległych od siebie części ciała. I jeszcze na dokładkę oddech.

Zostaw oddech, nie zajmuj się nim w ogóle. Nie jest to zupełnie potrzebne do niczego... :)
9.06.2010, 21:27

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Michał Lattari:
Konrad Dynarowicz:
Krzysztof Operacz:
Faktycznie, to ciężko kontrolować tyle odległych od siebie części ciała. I jeszcze na dokładkę oddech.

Zostaw oddech, nie zajmuj się nim w ogóle. Nie jest to zupełnie potrzebne do niczego... :)

Zawsze sądziłem, że oddech jest ważny... Trudno mi jest uwierzyć w to że sposób oddychania nie ma znaczenia w Tai Chi Chuan :-)

Pozdrawiam

Michał
9.06.2010, 21:27

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:
Oczywiście, jest bardzo ważny, ale właśnie dlatego nie zwracaj zupełnie na niego uwagi, pozwól by to działo się samo. Przecież oddychasz cały czas, nie jest to możliwe abyś nie oddychał. Kluczem jest tutaj właściwa pozycja ciała, struktura pozycji i ruchu, brak niepotrzebnych napięć, zrównoważenie. Jeśli tak będziesz postępował oddech będzie w sposób naturalny dostosowywał się do ruchu, niezależnie czy będzie wolny czy szybki. Wszystko stanie się całością, oddech będzie taki jak trzeba w danym momencie.

Jeśli będziesz wykonywał formę i w sposób sztuczny dopasujesz do niej oddychanie, opanujesz pewną umiejętność ale nic poza tym. Nie będzie to naturalne działanie. Jak się zmieni sytuacja i szybkość wykonania formy, będziesz musiał od początku dopasowywać.:)

Oczywiście jak wykonujesz uderzenia z fa jin, to inna bajka, w pewnym zakresie musisz oddech kontrolować. Ale jeśli chodzi o oddech zrozumienie pewnych aspektów przychodzi naturalnie po pewny czasie....
9.06.2010, 21:30

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:

Krzysztof Operacz:

Dzięki zrozumieniu zasady chansi całe ciało działa jako jedność, jest zrównoważone i rozluźnione, oddech będzie taki jaki trzeba, spokojny i głęboki w zależności od intensywności ruchu.Mariusz Pietrzak edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 21:31
9.06.2010, 21:31

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Michał Lattari:

Witaj!

Rozumiem. Dzięĸi. Postaram się więc zbytnio nie 'stresować' oddechem :-))

Pozdrawiam

Michał
9.06.2010, 21:33

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Krzysztof Operacz:
Konrad Dynarowicz:

jak wyrostek robaczkowy ? to spróbuj nieoddychać :)))
9.06.2010, 21:34

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:

Wiesz, jeśli przeczytałbyś to co napisałem na ten temat byłoby prościej się porozumieć, chodzi o to, żebyś nie skupiał się specjalnie na oddechu i na siłę nie łączył go z ruchami formy ...
9.06.2010, 21:35

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:
Wiesz, wydaje mi się, że proces oddychania odbywa się odruchowo, tak przynajmniej uczono mnie na Akademii, chyba, że czegoś nie wiem ....

Użyłem tylko przenośni :) sory, postaram się pisać prościej ...
9.06.2010, 21:37

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Tomasz Nowakowski:
Michał Lattari:
Konrad Dynarowicz:
Krzysztof Operacz:

Zawsze sądziłem, że oddech jest ważny... Trudno mi jest uwierzyć w to że sposób oddychania nie ma znaczenia w Tai Chi Chuan :-)

Pozdrawiam

Michał

Witaj Michale,

Oddech ma znaczenie w Tai Chi i to ogromne. Oddech jest jednym z najważnieszych przejawów działania naszej energii życiowej. Pamiętam takie piękne powiedzenie które kiedyś słyszałem w powiązaniu z treningiem sztuk walki.
„Bez jedzenia człowiek może żyć kilka tygodni, bez picia kilka dni, bez oddechu zaledwie kilka minut."

W Tai Chi podobnie jak we wszystkich stylach wewnętrznych do pracy z oddechem przywiązuje się wielką wagę.
Istnieje w tej sztuce ogromne bogactwo technik i metod pracy z oddechem.
Chociaż niektóre z tych metod przeciętnemu laikowi z pracą z oddechem mogą się zupełne nie kojarzyć.

Przykładem takiej pracy jest wpływanie na jakość oddechu przez prawidłowo prowadzony ruch formy.
Lub najbardziej podstawowy rodzaj pracy przez tworzenie prawidłowej struktury ciała.

Ten rodzaj pracy jest wspólny dla wszystkich stylów Tai Chi. W każdej poważnej szkole bez względu na styl istotną częścią praktyki jest świadoma praca z pozycją Wu Chi (u nas nazywamy ją również pozycją naturalną).
Praca ta polega na tworzeniu optymalnej równowagi Yin Yang w ciele, przez realizację podstawowych zasad. Takich jak, prawidłowe ustawienie głowy (między innymi jej „zawieszenie"), rozluźnienie i prawidłowe ustawienie barków i bioder, oraz pozostałych stawów, rozluźnienie i lekkie osadzenie klatki piersiowej, prawidłowe ustawienie pleców itp.
Taki rodzaj pracy wpływa na optymalny tonus mięśni oddechowych (jeden z przejawów równowagi Yin Yang, w terminologii Tai Chi).
I tym samym poprawia jakość oddechu.

Inną metodą pracy jest oddziaływanie na oddech przez praktykę formy. Formy Tai Chi (myślę tu o tych kompletnych, nie uproszczonych) są specjalnie konstruowane takim sposobem, żeby przez swój rytm w specyficzny sposób stymulować działanie mięśni oddechowych. Jeżeli są wykonywane prawidłowo wpływają w ten sposób na poprawę procesu oddychania.

Przy tej metodzie pracy najczęściej podaje się instrukcję, żeby oddychać naturalnie bez ingerowania w rytm oddechu.
To właśnie o tej metodzie pisze nasz kolega z Chenu, Konrad.

Kolejnym przykładem jest praca z regulacją oddechu przez rytm ruchu ciała i odwrotnie stymulowanie ruchu ciała przez oddech.
W tej metodzie koordynuje się świadomie rytm i fazy oddechu z ruchem formy.
Najczęściej wykorzystując w tym celu pojedyńcze kroki formy, potem na bardzej zaawansowanym poziomie również dłuższe fragmenty. Niekiedy całą formę.
Ten rodzaj pracy jest mniej znany w Tai Chi, ponieważ najczęściej prowadzony jest na bardzo zaawansowanym poziomie do którego dochodzi znacznie mniej ludzi.

Chociaż tutaj właśnie spotykamy się z ciekawą różnicą w metodyce uczenia poszczególnych stylów.
W stylu Chen, przynajmniej w mnie znanych szkołach ten rodzaj pracy wprowadza się na zaawansowanym poziomie.
Podobnie jest w stylu Tai Ki Kung San Feng.
W stylu Yang natomiast istnieje bardzo dużo tego rodzaju metod pracy z oddechem, które wprowadzane są stosunkowo wcześnie. Oczywiście na poziomie dostosowanym do możliwości osoby ćwiczącej.
Najlepszym przykładem jest forma falowania wykonywana w koordynacji z fazami wdechu i wydechu, której uczą się również zupełnie początkujące osoby.
Lub jedna z trzynastu podstawowych form Tai Chi, An Jin ( Push - pchnięcie). Jest to forma kończąca „Chwytanie Ptasiego Ogona". Forma An Jin (Push) występuje również w tuishou.

Temat pracy z oddechem w Tai Chi jest bardzo ciekawy i bogactwo technik i metod ogromne. Ale w każdym przypadku praca ta zaczyna się od budowania prawidłowej struktury w pozycji Wu Chi.

Chętnie wrócę do tego tematu w przyszłości.

Pozdrawiam serdecznie,

Tomasz Nowakowski
9.06.2010, 21:39

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:
Tomasz Nowakowski:

Inną metodą pracy jest oddziaływanie na oddech przez praktykę formy. Formy Tai Chi (myślę tu o tych kompletnych, nie uproszczonych) są specjalnie konstruowane takim sposobem, żeby przez swój rytm w specyficzny sposób stymulować działanie mięśni oddechowych. Jeżeli są wykonywane prawidłowo wpływają w ten sposób na poprawę procesu oddychania.

Przy tej metodzie pracy najczęściej podaje się instrukcję, żeby oddychać naturalnie bez ingerowania w rytm oddechu.

Nie tylko, wyraźnie napisałem w moich wypowiedziach również i o tym, co zawarte jest w tych zdaniach

Przykładem takiej pracy jest wpływanie na jakość oddechu przez prawidłowo prowadzony ruch formy.
Lub najbardziej podstawowy rodzaj pracy przez tworzenie prawidłowej struktury ciała.
9.06.2010, 21:41

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Tomasz Nowakowski:
Konrad Dynarowicz:
Tomasz Nowakowski:

Nie tylko, wyraźnie napisałem w moich wypowiedziach również i o tym, co zawarte jest w tych zdaniach

Ja tego nie neguję ani nie sugeruję, że nie pisałeś więcej Konradzie, powołałem się jedynie na część Twojej wypowiedzi jako przykład.

Pozdrawiam,

Tomasz NowakowskiTomasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 08.06.10 o godzinie 15:32
9.06.2010, 21:42

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Krzysztof Operacz:
Konrad Dynarowicz:
Krzysztof Operacz:
Konrad Dynarowicz:

jak wyrostek robaczkowy ? to spróbuj nieoddychać :)))

Wiesz, jeśli przeczytałbyś to co napisałem na ten temat byłoby prościej się porozumieć, chodzi o to, żebyś nie skupiał się specjalnie na oddechu i na siłę nie łączył go z ruchami formy ...

Czytałem, czytałem i tu i w innych miejscach. Znam Twoje zdanie. To Twoje zdanie i Twoja droga. Mój master uczy inaczej. I podoba mi się jego sposób uczenia. Bo jak się uczciwie pracuje to bardzo szybko osiąga się fajne efekty. A to się dla mnie liczy.

I muszę Ci powiedzieć że to nieprawda że później jest jakiś problem przy zmianie tempa, dołożeniem siły czy ćwiczeniach podwójnych czy nawet jakimś swobodnym przepychaniu. <u>Dobrze przepracowany</u> schemat oddech-ruch sprawdza się w dowolnym tempie. Jeśli komuś oddech się "sypie" w szybszym tempie to znaczy że tego czegoś wolnym nie przepracował. Wraca do wolnego poprawia i jedzie dalej. Tu się nie ma co doktoryzować, to trzeba ćwiczyć.
Tomasz Nowakowski:
>Kolejnym przykładem jest praca z regulacją oddechu przez rytm ruchu ciała i >odwrotnie stymulowanie ruchu ciała przez oddech.
>W tej metodzie koordynuje się świadomie rytm i fazy oddechu z ruchem formy.
>Najczęściej wykorzystując w tym celu pojedyńcze kroki formy, potem na bardzej >zaawansowanym poziomie również dłuższe fragmenty. Niekiedy całą formę.
>Ten rodzaj pracy jest mniej znany w Tai Chi, ponieważ najczęściej prowadzony >jest na bardzo zaawansowanym poziomie do którego dochodzi znacznie mniej ludzi.

Dobra uwaga. Z drobną poprawką. Od tego się zaczyna. Bez tej koordynacji nie ma mowy czymkolwiek bardziej zaawansowanym.

pozdr KO

ps
Konradzie w swoim pierwszym liście użyłem ironii. Jak zapisać ironie w słowach żeby była łatwiej odczytana???
9.06.2010, 21:45

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Tomasz Nowakowski:
Krzysztof Operacz:

Bo jak się uczciwie pracuje to bardzo szybko osiąga się fajne efekty.

To prawda. Rzeczywiście wprowadzenie koordynacji ruchu z oddechem przy zachowaniu prawidłowej struktury ciała o której pisałem wcześniej, pomaga szybciej osiągnąć niektóre efekty. Jak na przykład „zakorzenienie" i generalnie poprawę równowagi, choć nie tylko.
Nie zmienia to jednak faktu, że praca ze strukturą jest podstawą.
I muszę Ci powiedzieć że to nieprawda że później jest jakiś problem przy zmianie tempa, dołożeniem siły czy ćwiczeniach podwójnych czy nawet jakimś swobodnym przepychaniu. <u>Dobrze przepracowany</u> schemat oddech-ruch sprawdza się w dowolnym tempie. Jeśli komuś oddech się "sypie" w szybszym tempie to znaczy że tego czegoś wolnym nie przepracował. Wraca do wolnego poprawia i jedzie dalej. Tu się nie ma co doktoryzować, to trzeba ćwiczyć.

To też prawda, przy prawidłowej koordynacji ruchu z oddechem nie ma z tym żadnego problemu.
Odwrotnie, mam na przykład konkretne doświadczenia z międzynarodowych i międzystylowych spotkań tuishou, w których w miarę możliwości czasowych regularnie uczestniczę. Ludzie lekceważący pracę z oddechem po kilku minutach praktyki tuishou dostają zadyszki. Zwyczajowo praktyka na takich spotkaniach przebiega nieprzerwanie przez trzy godziny ze zmianą partnera co dziesięć minut. Dla kogoś kto ma dobrą koordynację ruchu z oddechem nie jest to żadnym problemem.

Tomasz Nowakowski:
>Kolejnym przykładem jest praca z regulacją oddechu przez rytm ruchu ciała i >odwrotnie stymulowanie ruchu ciała przez oddech.
>W tej metodzie koordynuje się świadomie rytm i fazy oddechu z ruchem formy.
>Najczęściej wykorzystując w tym celu pojedyńcze kroki formy, potem na bardzej >zaawansowanym poziomie również dłuższe fragmenty. Niekiedy całą formę.
>Ten rodzaj pracy jest mniej znany w Tai Chi, ponieważ najczęściej prowadzony >jest na bardzo zaawansowanym poziomie do którego dochodzi znacznie mniej ludzi.

Dobra uwaga. Z drobną poprawką. Od tego się zaczyna.

To zależy od metodyki uczenia w konkretnym stylu lub konkretnego nauczyciela.

Chociaż faktycznie w wielu szkołach, zwłaszcza stylu Yang od tego się zaczyna.
Wspominałem o tym w innym fragmencie cytowanej wypowiedzi podając przykłady form „Falowania" (inne nazwy to „Pobudzenie Chi", lub „Forma Rozpoczęcia") oraz An Jin (push - odepchnięcie). Oczywiście to tylko niektóre przykłady. Koordynację ruchu z oddechem w przypadku „falowania" wprowadza się w większości szkół Tai Chi Chuan już na piewszych zajęciach.

Nie należy jednak lekceważyć innej, niezwykle ważnej i ciekawej pracy z oddechem przez budowanie właściwej struktury.
Tak naprawdę od tego się właśnie zaczyna. U nas wszystkie wymienione wcześniej przeze mnie rodzaje pracy z oddechem wprowadza się równolegle. Dostosowując poziom pracy do możliwości ćwiczących.
Mogę objaśnić to bliżej, ale dopiero za kilka dni. Temat jest dość obszerny a ja jestem chwilowo zajęty.

Pozdrawiam,

Tomasz NowakowskiTomasz Nowakowski edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 01:29
9.06.2010, 21:47

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Konrad Dynarowicz:
Krzysztof Operacz:
Konradzie w swoim pierwszym liście użyłem ironii. Jak zapisać ironie w słowach żeby była łatwiej odczytana???

Bardzo prosto, piszesz zdanie i w zależności od tego jaki efekt chcesz uzyskać piszesz w nawiasie np.: [ironia], [aplauz], [śmiech] itd. i wtedy wszystko będzie jasne ....
9.06.2010, 21:49

Kung, Tai Chi Chuan,
Qi Gong, praktyk
O...

Jarosław Jodzis:

Mam pytanie w zwiazku z praca z oddechen, o ktorej piszecie.
Czy w koordynacji ruchu z oddechem, dopasowujecie oddech do ruchu, czy ruch do oddechu ?
I czy sa wg was jakies zasady tej koordynacji; typu ruch ramion w gore wdech, w dol wydech, lub odwrotnie ?
A moze jeszcze inne; faza ruchu yang wydech/wdech faza yin - odwrotnie ?

Przy pracy z oddechem w kontekscie struktury, jak to jest koordynowane ?
czy w pozycji nieruchomej sa te same zasady ddychania jak w czasie ruchu ?
Chodzi o to zeby, świadomie pogłebiac/wydłuzac oddech rozluznieniem ciała ?
CZy to sie tylko obserwuje, czy jakos na ten oddech wpływa?
9.06.2010, 21:52

Jarosław Jodzis Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)

Powtórze swoj post bo mogło umknac czy był juz omawiany czy nie.

Czy w koordynacji ruchu z oddechem, dopasowujecie oddech do ruchu, czy ruch do oddechu ?
I czy sa wg was jakies zasady tej koordynacji; typu ruch ramion w gore wdech, w dol wydech, lub odwrotnie ?

10.06.2010, 10:03

Tomasz Nowakowski Nauczyciel Tai Chi
(Tai Ki Kung),
Visual artist

Jarosław Jodzis:
Powtórze swoj post bo mogło umknac czy był juz omawiany czy nie.

Na to pytanie Jarku mógłbyś sobie odpowiedzieć sam czytając jeszcze raz moją wcześniejszą wypowiedź, w której napisałem:

„Kolejnym przykładem jest praca z regulacją oddechu przez rytm ruchu ciała i odwrotnie stymulowanie ruchu ciała przez oddech."

Czyli i tak i tak. Rozwinę temat szerzej w przyszłym tygodniu.

Ciekawe pytania i jak obiecałem chętnie porozmawiam na temat oddechu szerzej za kilka dni.
Co odpowie Krzysztof nie wiem, ale myślę że może ciekawie rozwinąć temat. Domyślam się, że uprawia styl Yang w szkole Dr. Yang Jwing-Minga. Mają tam dużo interesujących metod pracy z oddechem.

Pozdrawiam,

Tomasz Nowakowski
10.06.2010, 11:58

Krzysztof Operacz robię różne
rzeczy dla kasy

Tomasz Nowakowski:
Co odpowie Krzysztof nie wiem, ale myślę że może ciekawie rozwinąć temat. Domyślam się, że uprawia styl Yang w szkole Dr. Yang Jwing-Minga. Mają tam dużo interesujących metod pracy z oddechem.

!!! zostałem rozszyfrowany !!! :))) co mnie zdradziło?

ODPOWIEDZI

1. Czy w koordynacji ruchu z oddechem, dopasowujecie oddech do ruchu, czy ruch do oddechu ?

I tak i nie. Ideałem jest dostosowanie ruchu do oddechu wszak forma zewnętrza to rzecz niejako wtórna. Natomiast realnie początkujących uczy się formy dopasowywując oddech do ruchu bo tak łatwiej zapamiętać. A potem poprzez ćwiczenie różnych praktyk oddechowo-ruchowych przyzwyczajamy się pracować bardziej nad wnętrzem (oddech, Dan Tien, prowadzenie i generowanie siły (spiranej a jakże ). Forma zewnętrzna/ruch wynika (tj powinno wynikać) z tych elementów.

2. I czy sa wg was jakies zasady tej koordynacji; typu ruch ramion w gore wdech, w dol wydech, lub odwrotnie ?

Z grubsza tak. Od dawna się na tym nie zastanawiałem. I znów początkującemu mówi się o takowych zasadach tak aby miał w ręku jakieś narzędzie do własnej pracy z formą i mógł się sam doskonalić. Do siebie wdech od siebie wydech i takie tam. Ale potem pojawiają się wyjątki a potem to nie ma znaczenia. A jeszcze potem oddechem reaguje na sytuację.

3. A moze jeszcze inne; faza ruchu yang wydech/wdech faza yin - odwrotnie ?

I tu muszę zastrzec żaden ze mnie ticzer/specjalista ot poprostu ćwiczę. Ja tam nie wiem gdzie jest faza yin a gdzie yang. To dla mnie sprawa umowna jeśli na czarne powiem yang to wiem że białe jest yin. Jeśli odwrotnie to odwrotnie (widzicie że zgodny jestem). Zatem nie wiem co odpowiedzieć. Coś co ma yin dla jakiegoś yang moze byc jednoczesnia yang dla jakiegos yin

4. Przy pracy z oddechem w kontekscie struktury, jak to jest koordynowane ?

Ogólnie oddech nie może zaburzać struktury. Oddech jest napędzany przez Dan Tien. Bo w formie oddychamy odwrotnie brzusznie (wdech brzuch do środka wydek na zewnątrz) dzięki strukturze siłę tą generowaną w Dan Tien "przesyłamy" do rąk i nóg. NIe ma struktury nie ma manifestacji. Czy to było na temat???

5. Czy w pozycji nieruchomej sa te same zasady ddychania jak w czasie ruchu ?

W czasie pozycji Wi Chi (czyli na tą krótką chwilę przed rozpoczęciem formy) oddech jest taki sam jak w czasie ćwiczenia formy. Tylko jakby tu powiedzieć Dan Tien jak silnik pracuje wtedy na "wolnych obrotach". Czasie ćwiczenia Zhang Zhuangów najczęściej nie zwracamy uwagi na oddech.

6. Chodzi o to zeby, świadomie pogłebiac/wydłuzac oddech rozluznieniem ciała ?

Tak!!! Mamy masę praktyk które mają nam w tym pomóc. A że od dzieciństwa choruje na astme (jestem za tym świetnym materiałem na mistrza :) ) musiałem nad tym dużo pracować. W sktócie chodzi o to żeby pogłębić, uspokoić "wyszlachetnić" oddech przez regulacje/ rozluźnienie ciała oraz umysłu.
Ale w formie nie bardzo jest na to miejsce. Forma uczy łączenie różnych aspektów Taiji. Wykorzystywanie jej do regulacji (wydłużania) oddechu to dla mnie marnotrawienie czasu.

7. CZy to sie tylko obserwuje, czy jakos na ten oddech wpływa?

Jak wyżej. W formie się tylko obserwuje. Ogólnie w czasie praktyki która oczywiście nie składa się tylko i wyłącznie z formy czasami się na ten oddech wpływa. I to niekiedy dość mocno (ja w każdym razie kontroluje swoje ciśnienie).Krzysztof Operacz edytował(a) ten post dnia 10.06.10 o godzinie 16:46
10.06.2010, 16:35

Wyślij zaproszenie do