Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Krzysztof Kajetanowicz Pending CFA Charter

Temat: i jak wrażenia?

nie lękajcie się - też podpisałem krwią własną zobowiązanie do nieujawniania treści egzaminu. Nie ujawniajcie treści egzaminu. Napiszcie po prostu - jak ogólne wrażenia?
6.06.2010, 20:51

Sylwester Frątczak Controlling, Royal
Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

jesli chodzi o level 2, to pierwsza czesc byla wg mnie o wiele trudniejsza... Tak jakbym pisal dwa rozne egzaminy. Generalnie ciezko mi powiedziec czy zdam czy nie, na dwoje babka wrozyla
7.06.2010, 00:03

Bartłomiej Wójcik Starszy Konsultant,
Ernst & Young
Business Advisory

Moim zdaniem było łatwiej niż w zeszłym roku. Level II był jak najbardziej do zdania :)
7.06.2010, 01:00

Paweł Lewandowski Project Finance &
Corporate Debt, PKO
Bank Polski S.A.

Problem cytryn mnie rozbił ;)...
7.06.2010, 07:57

Sylwester Frątczak:
jesli chodzi o level 2, to pierwsza czesc byla wg mnie o wiele trudniejsza... Tak jakbym pisal dwa rozne egzaminy.

Dokładnie tak! Mnie na jedynce trudniej było po południu, bo wyczerpał się zapas adrenaliny i byłem zmęczony. A tutaj rano masakra - nie poszło mi źle, ale miałem wrażenie, że zadania są megazłośliwe - że każdy wzór trzeba trzy razy przekształcić, że pytania są wyciągnięte z najciemniejszych zakamarków materiału itd.

Po południu pisało mi się znacznie lepiej, w ogóle bez porównania.

A problem "cytryn" (rupieci) to chyba nie była dobra odpowiedź :)
7.06.2010, 13:16

Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

ja zaznaczylem cytryny :) wiec mam nadzieje ze sie mylisz :P

komus wyszlo moze cash collection 4503? :D:D
7.06.2010, 14:24

Ernst & Young
Business Advisory

Sylwester, CFA candidate has written part of the CFA level II questions on the internet forum. Is his action a Professional Conduct violation:
A) No
B) Yes, with respect to (..)

:)))))
7.06.2010, 14:38

Sylwester Frątczak:
ja zaznaczylem cytryny :) wiec mam nadzieje ze sie mylisz :P

Chyba nie :)

Nie przytaczając tutaj pytania, żeby czujny kolega Bartek mógł spokojnie wrócić do śpiewania Oh Happy Day ;-) jeśli pamiętasz treść to wystarczy zerknąć na to:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Market_for_Lemons

komus wyszlo moze cash collection 4503? :D:D

Nie pamiętam, co mi wyszło, ale pamiętam swoje szczęście, gdy w 167. podejściu do tego pytania wreszcie wyszło mi coś, czemu odpowiadała jedna z odpowiedzi.
7.06.2010, 15:49

Ernst & Young
Business Advisory

no właśnie te cytryny i mi jakoś nie smakowały :)

a co do pytań - strzeżonego :)
7.06.2010, 15:58

Aha - nie wiem czy zauważyliście, ale w popołudniowym pytaniu o FRA chyba nie było poprawnej odpowiedzi (przynajmniej na tyle na ile rozumiem FRA - mistrzem pochodnych nie jestem, ale pytanie nie było skomplikowane). Nominalny wynik rozliczenia FRA należało zdyskontować; nie było odpowiedzi z prawidłowo zdyskontowanym wynikiem.

Co prawda pytanie jest o liczbę closest to, ale zwykle wśród odpowiedzi jest odpowiedź poprawna, od precyzyjnego wyniku różniąca się co najwyżej efektami zaokrągleń.
7.06.2010, 16:30

Bartłomiej Nowak Makler Papierów
Wartościowych, CFA
Charter Pending

Krzysiek Kajetanowicz:
Aha - nie wiem czy zauważyliście, ale w popołudniowym pytaniu o FRA chyba nie było poprawnej odpowiedzi (przynajmniej na tyle na ile rozumiem FRA - mistrzem pochodnych nie jestem, ale pytanie nie było skomplikowane). Nominalny wynik rozliczenia FRA należało zdyskontować; nie było odpowiedzi z prawidłowo zdyskontowanym wynikiem.

Co prawda pytanie jest o liczbę closest to, ale zwykle wśród odpowiedzi jest odpowiedź poprawna, od precyzyjnego wyniku różniąca się co najwyżej efektami zaokrągleń.

No to jest nas dwoch. Tez wydaje mi sie, ze to jest blad po ich stronie, zwlaszcza, ze gdyby wziac pierwsza mozliwa odpowiedz i zmienic druga cyfre to byloby akurat prawidlowo. Troche czasu nad tym stracilem, a wzor jednak pamietalem. Glupio, ze cos takiego mialo miejsce.

Jezeli chodzi o moje wrazenia, to lepiej poszedl mi pierwszy paper, jakos nie mialem momentow zawahania natomiast na drugim to nie wiem, czy to zmeczenie, czy po prostu nie podeszly mi pytania, ale jakos dla mnie bylo ciezej..
7.06.2010, 20:02

Maciek Poletyło Kierownik ds.
Controllingu i
Analiz Finansowych w
Amplico...

Bartłomiej Nowak:
Krzysiek Kajetanowicz:
Aha - nie wiem czy zauważyliście, ale w popołudniowym pytaniu o FRA chyba nie było poprawnej odpowiedzi

No to jest nas dwoch. Tez wydaje mi sie, ze to jest blad po ich stronie, zwlaszcza, ze gdyby wziac pierwsza mozliwa odpowiedz i zmienic druga cyfre to byloby akurat prawidlowo. Troche czasu nad tym stracilem, a wzor jednak pamietalem. Glupio, ze cos takiego mialo miejsce.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Moje wrazenia z II lvl - pytania mega-wredne i co case, to jakis haczyk (mniejszy albo wiekszy..). Niemniej, wciaz uwazam, ze rok temu bylo sporo trudniej! O ile w 2009 wiedzialem, ze jesli sie okaze, iz zdalem to bedzie ogromna niespodzianka in plus, o tyle teraz moge powiedziec - jak juz to ktos podsumowal - NA DWOJE BABKA WROZYLA :)

Pozdrawiam,
MaciekMaciek Poletyło edytował(a) ten post dnia 29.12.11 o godzinie 00:53
7.06.2010, 23:26

konto usunięte

Witam:) Gratuluję i życzę samych pomyślnych wyników:) Ja mam takie pytanko, kiedy pojawi się możliwość zapisu na egzamin na czerwiec przyszłego roku i zamówienia książek cfa 2011:)?

Pozdrawiam.
14.06.2010, 13:19

Arkadiusz G. Uniwersytet
Warszawski, Union
Investment TFI

Hugo Bols:
Ja mam takie pytanko, kiedy pojawi się możliwość zapisu na egzamin na czerwiec przyszłego roku i zamówienia książek cfa 2011:)?

W ostatnich dniach pojawił się na stronie kalendarz odnośnie egzaminu w czerwcu 2011. Także pora szykować się do zapisów ;)
3.07.2010, 14:31

Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

26 lipca wyniki... buuuuu , stres zaczyna sciskac mi dupsko... bo naprawde nie wiem czy zdalem czy nie... 50/50
11.07.2010, 21:05

Przemysław G. Equity Magazine

Sylwester Frątczak:
26 lipca wyniki... buuuuu , stres zaczyna sciskac mi dupsko... bo naprawde nie wiem czy zdalem czy nie... 50/50

A propos - ile trzeba mieć procent by zdać?
23.07.2010, 07:03

Bank of Scotland,
CFA Level 3
candidate

tego nie wie nikt... podobno magiczna brama niebios z napisem PASS to okolo 70%
23.07.2010, 19:07

Dzięki, też tak słyszałem.
23.07.2010, 19:40

Paweł Lewandowski Project Finance &
Corporate Debt, PKO
Bank Polski S.A.

magiczna liczba to 70% najlepszego wyniku. zakladajac, ze nikt na calym globie nie napisal bezblednie, granica zdania bedzie troche nizsza, niz 70%...
23.07.2010, 20:10

Paweł Lewandowski:
magiczna liczba to 70% najlepszego wyniku.
To zdanie zmienia mój pogląd - myślałem że chodzi o 70% max. możliwej ilości punktów, a nie 70% najlepszego wyniku.
24.07.2010, 09:54

Wyślij zaproszenie do