Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Tomasz Ochenduszko pracownik obsługi
klienta na stacji
paliw Orlen

Temat: Dobrze nagrane płyty CD

Witam wszystkich,

chciałbym otworzyć wątek, w którym audiofile wpisywaliby swoje ulubione, ze względu na perfekcyjną realizację, tytuły płyt CD. Szczególnie mile będą widziane pozycje z gatunków innych niż jazz/klasyka, ponieważ dużo trudniej wsród nich znaleźć te nagrane bez wszędobylskiej ostatnio kompresji dynamiki. Jako pierwsze mogę zaproponować "The Eye" - Yello, oraz "NYC Live" - Portshead, obie brzmieniowo bliskie ideału. Czekam na Wasze propozycje :-)
3.06.2010, 17:39

Marcin Sławicz menedżer produktu,
elektronik

Pink Floyd - The Dark Side of The Moon (przy świadomości ograniczeń techniki sprzed prawie 40 lat)
Donald Fagen - The Nightfly (jedna z pierwszych płyt zrealizowanych cyfrowo jeszcze przed pojawieniem się CD; trochę zbyt delikatny bas, ale poza tym super!)
7.06.2010, 13:21

Michał M. Professional .NET
Developer

To ja pójdę w na prawdę rzadkim gatunku, jeżeli chodzi o audiofilskie wydania:
a mianowicie thrash metal:

MEGADETH - Countdown To Extinction, wydanie MFSL.

Jak ktoś już napisał o tej wersji, jest to klasyczny przykład, że audiofilia i metal mogą iść w parze. Na prawdę znakomity przykład.
7.06.2010, 15:37

klienta na stacji
paliw Orlen

Michał M.:
To ja pójdę w na prawdę rzadkim gatunku, jeżeli chodzi o audiofilskie wydania:
a mianowicie thrash metal:

MEGADETH - Countdown To Extinction, wydanie MFSL.

Jak ktoś już napisał o tej wersji, jest to klasyczny przykład, że audiofilia i metal mogą iść w parze. Na prawdę znakomity przykład.

A co powiesz na "Sailing the Seas of Cheese" i inne płyty Primusa ? Mam wrażenie, że słychać na nich więcej i lepiej niż na przeciętnych "metalowych" realizacjach ;-)
8.06.2010, 16:11

konto usunięte

no. 1: Nils Petter Molvaer - Khmer
13.06.2010, 14:58

Michał M. Professional .NET
Developer

Tomasz Ochenduszko:
A co powiesz na "Sailing the Seas of Cheese" i inne płyty Primusa ? Mam wrażenie, że słychać na nich więcej i lepiej niż na przeciętnych "metalowych" realizacjach ;-)

Niestety nie słyszałem ich płyt, chociaż kapelę jak najbardziej. Jednak tylko okazyjnie. Postaram się coś więcej jak będę miał okazję.
14.06.2010, 10:00

Bartosz K. Kierownik Centrum
Obsługi Klienta,
Lincoln Electric
Beste...

Chociaż to nie mój ulubiony gatunek, to muszę przyznać, że najnowsza płyta Ani Dąbrowskiej "Movie" pozostawia bardzo pozytywne wrażenia.
18.06.2010, 23:13

klienta na stacji
paliw Orlen

A tutaj coś dla miłośników disco/dance (tak, tak, to nie pomyłka:)) Various Artists - "Destination AEoa"
19.06.2010, 01:15

Daniel Błażejewski Adhibe rationem
difficultatibus

Witam,

Coś z muzyki elektronicznej możecie polecić?

Pozdrawiam
2.07.2010, 15:41

konto usunięte

Zależy co rozumiesz przez elektronikę, czego najczęściej słuchasz z tego gatunku. Jedną z moich testowych płyt jest "Ray Of Light" Madonny.
5.07.2010, 17:39

difficultatibus

Miałem na myśli coś podobnego do Underworld, Orb, Orbital, Faithless, może coś z ambientu.

Co do Madonny, mam płytę Music, którą uważam za naprawdę dobrze nagraną płytkę;)

Pozdrawiam

PS. Może łatwiej znaleźć dobrze nagraną płytę, szukając po wytwórniach?Daniel Błażejewski edytował(a) ten post dnia 06.07.10 o godzinie 15:15
6.07.2010, 15:14

klienta na stacji
paliw Orlen

Daniel Błażejewski:
Witam,

Pozdrawiam

Oczywiście :-)

Kenny Larkin "Keys, strings, tambourines" :-]
10.07.2010, 10:12

Maciej Sulik W czasie wolnym
pociągam za
sznurki.

Daniel Błażejewski:
Witam,

Pozdrawiam

Shpongle, czyli Simon Posford znany z Hallucinogena oraz Raja Ram. Szczególnie płyta 'Nothing lasts... but nothing is lost' jest arcybogata brzmieniowo i nagrana wręcz bez skazy.

Co ponadto?

Banco de Gaia 'Igizeh', 'You are here'
Amon Tobin 'Supermodified' i pozostałe właściwie też; wytwórnia Ninja Tune bardzo się stara, Amon jest ich wizytówką, podobnie jak The Cinematic Orchestra i SkalpelMaciej Sulik edytował(a) ten post dnia 22.07.10 o godzinie 00:57
22.07.2010, 00:31

Maciej Sulik W czasie wolnym
pociągam za
sznurki.

Z innych niż elektryczność dóbr? Znalazłoby się trochę. Wydaje mi się, że w zwłaszcza instrumentaliści-wirtuozerzy przykładają wagę do brzmienia i jakości nagrania. Niechby i poniżsi:

- Bireli Lagrene / Dominique di Piazza / Dennis Chambers 'Front page'
- Attention Deficit (tenże Alex Skolick z Testamentu / Michael Manring / Tim Alexander z Primusa), płyta 'The idiot king'

z naszego podwórka Alchemik, Piotr Żaczek, Możdżer.
22.07.2010, 00:43

difficultatibus

Macieju,

Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Co do Ninja Tune - baardzo dawno temu słyszałem płytę z niesamowitym brzmieniem transowym.

Co myślisz o płytach wydanych przez Tresora? mam bardzo stare kasety i chcę wymienić na CD.

Co do elektroniki, polecam

Jeff Mills & Montpelier Philharmonic Orchestra - obecnie poszukuje koncertu na DVD. Całość na YouTube

Pozdrawiam
24.07.2010, 13:30

Rafał Wołądowski Student, Akademia
Leona Koźmińskiego
w Warszawie

Od siebie dodałbym chyba wszystkie płyty ze stajni Stockfischa, a szczególnie płytę XRCD Sara K - Hell or High Water - rewelacja.
24.07.2010, 18:57

dobre cd to AAD
17.09.2010, 14:47

Marcin Olszewski Specjalista,
Polkomtel S.A

Z referencyjnych nagrań, które ewentualnie można podpiąć pod elektronikę z czystym sumieniem polecę:
- Material "Hallucination Engine" - fenomenalnie zakręcony materiał stworzony m.in. przez Billa Laswella, Wayne'a Shortera i innych
- Dadawa "Sister Drum" i "Seven Days" - oba albumy XRCD K2
- Nils Petter Molvaer "Khmer"Marcin Olszewski edytował(a) ten post dnia 22.09.10 o godzinie 17:51
22.09.2010, 17:50

Krzysztof N. właściciel /
kierownik firmowego
salonu sprzedaży,
NEK Kr...

Faktycznie , na Material-u Laswella wyłożyło się już wiele ogwiazdkowanych głośników. A i muza niezwykłej urody i atmosfery .
22.09.2010, 22:55

Marcin Olszewski Specjalista,
Polkomtel S.A

podczas wietrzenia płytoteki przypomniały mi się dwa dobrze nagrane krążki z elektroniką. Oba to ścieżki dźwiękowe:
- "The Fifth Element" (wydanie japońskie)
- "Swordfish" (czyli muzyka Paula Oakenfolda z "Kodu dostępu")
1.10.2010, 18:57

Wyślij zaproszenie do