- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
Temat: Era Logo, jak nowe
Jak już zauważył ALW i Pani Edyta - to są dwa znaki. Sygnet i nazwa są z dwóch różnych bajek i mogą z powodzeniem występować samodzielnie - będą markę identyfikować. Napis era jest rzeczywiście trochę niezgrabny, lecz broni się konceptem. Natomiast tak zwany sygnet to odświeżone logo Internet Explorera. No i na koniec - relacja pomiędzy oboma elementami - zupełnie niedopuszczalna - konkuruję między sobą tak mocno, że nawet zmiana proporcji nic tu nie da.Jeżeli tak - to po co aż dwa symbole w (jednym?) znaku. IMO po to, żeby ktoś, kto decyduje mógł się poczuć dowartościowany domalowaniem wąsika. No i mamy frankensztajna. Ale Pan Prezes ma frajdę 'to ja zrobiłem to logo i dlatego jest takie fajne'.
W Polszcze tak zwany dizajn jest po to, by dopieszczać miłościwie nam panujących i kompensować ich kompleksy wywołane brakiem kompetencji, wykształcenia czy zbyt małym przyrodzeniem a nie po to, by pięknie łączyć walory użytkowe i artystyczne (wiem - co jeden, to teoria:)
Ktoś kiedyś zrobił akcje outdoorową, gdzie przepraszał ludzi za to, co zrobił w ramach tzw. reklamy. Cóż - taka dola...
Dominik
N.
Przeskakuję
budynki, miotam
piorunami i
przeżuwam gorącą
...
A kij wam w oko - mnie się całkiem podoba ten projekt. Jest bardzo pomysłowy. Czy mi się wydaje, czy wszyscy którzy są na NIE, brali udział w tym konkursie ale nie wygrali?
Monika
D.
New Business,
Project & PR
Manager
Piotr Fajker:
Natomiast tak zwany sygnet to odświeżone logo Internet Explorera.
Z tym się zgodzę :)
Kinga G. menedżer produktu
a to inna propozycja logo - dostała wyróżnienie(macie na pożarcie ;)))

źródło: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/konkurs-na-logo-e...
Edyta
G.
menedżer -
diagnozuję i leczę
Kinga G.:O niej już też była mowa i nawet wypowiedział sie autor ;)
a to inna propozycja logo - dostała wyróżnienie
myślałam, że to o tej nagrodzonej :)Niestety przeglądarka jaką mam dostępną w pracy ma ograniczone możliwości, więc wiele rzeczy mi nie wyświetla :/
w takim razie przepraszam za powtarzanie się :)
Edyta
G.
menedżer -
diagnozuję i leczę
Kinga G.:Dobrze, że umieściłaś bo faktycznie niektórzy chyba odnosząc sie do wypowiedzi o drugim myśleli o pierwszym ;)
myślałam, że to o tej nagrodzonej :)
Niestety przeglądarka jaką mam dostępną w pracy ma ograniczone możliwości, więc wiele rzeczy mi nie wyświetla :/
w takim razie przepraszam za powtarzanie się :)
Dominik
N.
Przeskakuję
budynki, miotam
piorunami i
przeżuwam gorącą
...
Kinga G.:
a to inna propozycja logo - dostała wyróżnienie
(macie na pożarcie ;)))
źródło: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/konkurs-na-logo-e...
No to jest brzydactwo!
generalnie to fajnie by było jakby przy okazji prezentacji wygranych prac prezentowany był opis motywacji wyboru :)zastanawiam się też jakie były pozostałe prace. Może cała reszta była zbyt artystyczna (ASPowicze puścili zbytnio wodze fantazji) a te były najprostsze i najbardziej się wyróżniały na tle pozostałych.
Radosław
Olszewski
Właściciel,
Diamond-Design.pl
Drodzy koledzy i koleżanki, zauważyliście, że napis era można czytać do góry nogami ?:) prawie jak efekt z aniołów i demonów z napisam Illuminati :)
Radosław
Olszewski
Właściciel,
Diamond-Design.pl
Twórca wspomniał o ambigramie, ale widocznie nikt nie zwrócił na to uwagi, uważam, że jest to bardzo pomysłowe. Jednakże koncepcja graficzna pozostałych elementów do mnie nie przemawia
Tomasz Górski New Media Designer

To mój projekt. Niestety nie został on wyróżniony ani nagrodzony w konkursie ponieważ podczas lustracji kandydatów okazało się że w latach młodości nie uczęszczałem na ASP:/
Ale do rzeczy : środkowa część tak zwana spirala - luźno nawiązuję do czasoprzestrzeni, kolor zaś oznacza spokój, harmonię oraz bogactwo.
Napis era to modyfikacja popularnej czcionki comic-sans. Całość została wykonana w stylu modernistyczno-kubistyczno-katastroficznym.
Spostrzegawczy odbiorcy mogą zauważyć delikatną inspirację dziełami Leonadro Da Vinci.
pozdrawiam!Tomasz Górski edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 18:27
Marcin
Południkiewicz
Jestem na mytribe!
http://www.mytribe.c
om
Może ta "katastroficzność" im nie przypadła do gustu.
Wiesław
G.
prof. nadzw.,
Uniwersytet
Rzeszowski
Radosław Olszewski:Ale nie wiem, czy w tym zamieszaniu nie myli Pan znaku nagrodzonego z wyróżnionym. Prawdziwy ambigram jest w znaku nagrodzonym, u mnie taki "prawie" (co, jak czytaliśmy, czyni dużą różnicę). A to moje wcześniejsze usprawiedliwienie dotyczy znaku wyróżnionego, a więc tego z kulką, nie zaś nagrodzonego.
Twórca wspomniał o ambigramie, ale widocznie nikt nie zwrócił na to uwagi, uważam, że jest to bardzo pomysłowe. Jednakże koncepcja graficzna pozostałych elementów do mnie nie przemawia
Wiesław
G.
prof. nadzw.,
Uniwersytet
Rzeszowski
Tomasz Górski:
To mój projekt. Niestety nie został on wyróżniony ani nagrodzony w konkursie ponieważ podczas lustracji kandydatów okazało się że w latach młodości nie uczęszczałem na ASP:/
Ale do rzeczy : środkowa część tak zwana spirala - luźno nawiązuję do czasoprzestrzeni, kolor zaś oznacza spokój, harmonię oraz bogactwo.
Napis era to modyfikacja popularnej czcionki comic-sans. Całość została wykonana w stylu modernistyczno-kubistyczno-katastroficznym.
Spostrzegawczy odbiorcy mogą zauważyć delikatną inspirację dziełami Leonadro Da Vinci.
pozdrawiam!
Znak ten, owszem, posiada wszystkie wymienione przez Pana cechy, pozwolę sobie jednak wskazać na czynniki, które moim zdaniem zdecydowały o nieprzyznaniu nagrody, a nawet wyróżnienia. Otóż, zawsze trzeba brać pod uwagę kontekst. A kontekst jest taki, że oto obchodzimy Rok Chopinowski. Czy znak zaprojektowany pod wpływem delikatnej, acz dobrze rozpoznawalnej inspiracji dziełami Leonarda da Vinci mógł znaleźć uznanie w Roku Chopinowskim? Oczywiście nie! - należało się zainspirować twórczością Chopina a rezultat byłby inny. Czy w Roku Chopinowskim mógł zostać nagrodzony znak, którego "kolor oznacza spokój, harmonię oraz bogactwo"? W żadnym wypadku! Należało wybrać kolor oznaczający spokój, fortepian i bogactwo, a więc nieco ciemniejszy. Odnoszę też wrażenie, że spirala nawiązuje do czasoprzestrzeni trochę zbyt luźno. Pozdrawiam!Wiesław G. edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 21:47
Tomasz Górski:
pozdrawiam!Tomasz Górski edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 18:27
- mnie w nim urzeka coś jeszcze. Taka dziecięca spontaniczność, powściągliwa niefrasobliwość. Z jednej strony logo nasycone trudną symboliką, a z drugiej - pozornie przystępne i niewymagające. Tak więc sacrum łączy się tu z profanum, w niemalże miłosnym uścisku, splocie niczym czasoprzestrzenna spirala. Za eteryczną zasłoną pacholęcej stylistyki kryje się prawdziwie głębokie przesłanie. Brawo!
Radosław
Olszewski
Właściciel,
Diamond-Design.pl
Panie profesorze, nie pomyliłem ambigramu, bo w logotypie wyróżnionym go po prostu nie ma, w ZWYCIĘSKIM LOgotypie jest bardzo wyraźny i jest to naprawdę świetne i pomysłowe, nie ważne, w którą stronę dokument z logo będzie odwrócony zawsze napis ERA będzie czytelny :)Cały czas mówię o logotypie, który dostał główną nagrodę 16KMoim skromnym zdaniem, jest trochę w nim chaosu, ale to dlatego, że jestem wielkim zwolennikiem prostoty zwłaszcza w logotypach. Jednakże każdy ma inny gust nigdy w naszych pracach nie zadowolimy wszystkich, aczkolwiek takie dążenie jest jak najbardziej słuszne.
Właściciel wybrał tą pracę. Możemy mieć zdania podzielone, ale pojawiło się mało konstruktywnej krytyki.
Gratuluję jednak zwycięzcy sukcesu :)Radosław Olszewski edytował(a) ten post dnia 09.06.10 o godzinie 20:02
Krzysztof
Wydra
Oddam 8 kg
powietrza, za 500 ml
słońca
Nie podoba mi się.Ale jak znam życie to za 2 lata nikt nie będzie pamiętał starego loga.
Przemysław Schmelter www.studio-przem.pl
Edyta G.:
Po drugie - jeśli zamiarem konkursu było wyłonienie logo, które może być nowym i za to nagroda w wysokości 16 tys. to uważam, że wartość zaniżona. (Pewnie jeszcze z podatkiem od umowy o dzieło)
Konkurs , jak sama nazwa wskazuje jest konkursem. Chcesz to bierzesz udział, nie chcesz to nie bierzesz. Konkursy, dla wielu są po prostu okazją do "zmierzenia się" z innymi twórcami, więc polemika na temat wysokości wygranej jest moim zdaniem nieco prostacka. A skoro traktujesz konkursy jako źródło Twoich dochodów to ja zrobię podobnie i od jutra zagram w totolotka :)
Bo konkurs na znak graficzny to przeważnie loteria...
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4