Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Nowe logo - Grupa Żywiec

Marcin SzczupakPublic relations,
marketing, reklama,
analiza mediów

Temat: Nowe logo - Grupa Żywiec

http://www.grupazywiec.pl/

albo mi jakoś umknęło albo naprawdę świeże
co sądzicie o tym co powstało

stare logo:

Obrazek

porzucili złoty kolor - imho był całkiem przyjemny

pzdr
31.05.2010, 09:23

Kamil W.mój profesjonalny
opis

To nowe wygląda sporo gorzej, szczególnie ta korona jakby wstawiony Shape z Photoshopa. Stare o wiele ciekawsze, jak dla mnie ;) i bardziej eleganckie.
31.05.2010, 11:42

...jestem za tradycją - szczególnie w takiej branży jak piwo, lekka archaizacja dobrze się kojarzy i budzi zaufanie...
31.05.2010, 12:11

Piotr L.projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Andreas Andrzej Malecki:
...jestem za tradycją - szczególnie w takiej branży jak piwo, lekka archaizacja dobrze się kojarzy i budzi zaufanie...

smaku piwa to nie zmieni... a większość PP (Polski Pijącej) patrzy przede wszystkim na cenę i "moc" tego trunku... Pan Henio spod warzywniaka ma w nosie jak wygląda logo, ważne aby bro waliło w czapę :DPiotr Lewandowski edytował(a) ten post dnia 31.05.10 o godzinie 12:25
31.05.2010, 12:25

Artur Mikuckimoże czas na coś
nowego...

Witam,

Tyskie też zrobiło swego czasu redesign logotypu. Ale zrobiło to w bardzo delikatny i praktycznie nie widoczny dla odbiorcy sposób. Mimo to logo nabrało bardziej nowoczesnego kształtu. A tak w ogóle to tam też była korona i złoto.

Ta zmiana Żywca to jakiś dramat. Ta marka nigdy nie będzie kojarzyć się z nowoczesnością, więc po co? Nawiązanie do historii i tradycji było jak najbardziej na miejscu.
31.05.2010, 12:28

Tomasz P.Kierownik Marki
Irving

Artur Mikucki:
Witam,

Tyskie też zrobiło swego czasu redesign logotypu. Ale zrobiło to w bardzo delikatny i praktycznie nie widoczny dla odbiorcy sposób. Mimo to logo nabrało bardziej nowoczesnego kształtu. A tak w ogóle to tam też była korona i złoto.

Ta zmiana Żywca to jakiś dramat. Ta marka nigdy nie będzie kojarzyć się z nowoczesnością, więc po co? Nawiązanie do historii i tradycji było jak najbardziej na miejscu.

Przecież to nie zmiana Żywca tylko Grupy Żywiec.
31.05.2010, 13:10

Piotr Lewandowski:

..wiesz Przyjacielu, ja patrzę na to nie z perspektywy "pana Henia".
Logo to logo i z ceną piwa nie ma nic wspólnego...
31.05.2010, 13:14

opis

Tomasz P.:
Artur Mikucki:

Przecież to nie zmiana Żywca tylko Grupy Żywiec.

To pewnie był skrót myślowy. Grunt, że mówimy o logo, które zmieniło się na gorsze. I taka opinia nie jest odosobniona.
31.05.2010, 13:16

Jacek Kustraznowu zwyczajny
niezwyczajny :)

Artur Mikucki:
Witam,

Oni musieli zmiany dokonac, poniewaz, nie mieli praw do uzywania starego znaku.
31.05.2010, 13:20

Kamil W.:
pewnie był skrót myślowy. Grunt, że mówimy o logo, które zmieniło się na gorsze. I taka opinia nie jest odosobniona.

Czy na gorsze? Mocno polemizowalbym. Dla mnie nowe logo jest zdecydowanie lepsze i czytelniejsze. Stare jednoznacznie mi sie kojarzy z produktem typu tanie wino za 3,5 pln
31.05.2010, 13:22

Piotr L.projektowanie user
experience,
interakcji,
architektura i...

Andreas Andrzej Malecki:
Piotr Lewandowski:

..wiesz Przyjacielu, ja patrzę na to nie z perspektywy "pana Henia".
Logo to logo i z ceną piwa nie ma nic wspólnego...

jasne że nie ma...
Zapytam inaczej: ilu z was przy wyborze piwa zasugerowało się tym, jakie logo widnieje na etykiecie?

Co do nowego logo: logo jak logo... "de gustibus non est disputantum"... IMHO nowe prostsze... Rzecz jasna nie każdemu musi się podobać...
31.05.2010, 13:23

nowego...

Jacek Kustra:
Artur Mikucki:
Witam,

Oni musieli zmiany dokonac, poniewaz, nie mieli praw do uzywania starego znaku.

Nie wiem o czym mówisz. Brałem udział w procesie rebrandingu i pierwsze słyszę, żeby Tyskie nie miało praw do swojego logotypu.

Oczywiście, chodzi o logo Grupy Żywiec, skrót myślowy z mojej strony.
31.05.2010, 13:38

Andrzej Ludwik Alw Włoszczyńskiprojektant, eagler i
orloger

Jacek Kustra:
Czy na gorsze? Mocno polemizowalbym.
to poproszę o to ostre polemizowanie.
Dla mnie nowe logo jest zdecydowanie lepsze i czytelniejsze.
W czym konkretnie? boczny układ logotypowy potrzebny chyba tylko do strony www, arialopodobny logotyp + bąblowata przyklapnięta korona nie bardzo wiem po co. Na dodatek stara korona była podwójna - cesarska i królewska, nowa to raczej wizja po paru bąbelkach.
Stare jednoznacznie mi sie kojarzy z produktem typu tanie wino za 3,5 pln
widać nie za bardzo orientujesz się w tych winach skoro takie porównanie

Do Piotra Lewandowskiego - nie bardzo wiem PO CO przyczepiłeś się do tego piwa (picia/kupowania) skoro to logo GRUPY. Istotna różnica.
31.05.2010, 13:45

...Logo to znak wszak...Andreas Andrzej Malecki edytował(a) ten post dnia 31.05.10 o godzinie 13:55
31.05.2010, 13:54

Artur Mikucki:
Nie wiem o czym mówisz. Brałem udział w procesie rebrandingu i pierwsze słyszę, żeby Tyskie nie miało praw do swojego logotypu.

Edit: wydaje mi się, że mi się porąbało i okazuje się, że to właśnie Grupa Żywiec miała kłopoty ze swoim logo :)

A byłem przekionany, że to Tyskie, ale nic mi sie nie udalo na ten temat znalezc :)Jacek Kustra edytował(a) ten post dnia 31.05.10 o godzinie 14:07
31.05.2010, 13:59

nowego...

Jacek Kustra:
Artur Mikucki:

Edit: wydaje mi się, że mi się porąbało i okazuje się, że to właśnie Grupa Żywiec miała kłopoty ze swoim logo :)

A byłem przekionany, że to Tyskie, ale nic mi sie nie udalo na ten temat znalezc :)Jacek Kustra edytował(a) ten post dnia 31.05.10 o godzinie 14:07

Moim zdaniem należy do marki Tyskie, inaczej nie mogła by być używana. Ale może wiesz lepiej, to podziel się wiedzą.
31.05.2010, 14:08

Artur Mikucki:
Moim zdaniem należy do marki Tyskie, inaczej nie mogła by być używana. Ale może wiesz lepiej, to podziel się wiedzą.

Juz sprostowalem, ze najprawdopodobniej mi sie wszystko pomieszalo :)
31.05.2010, 14:49

andrzej-ludwik "alw" włoszczyński:
W czym konkretnie? boczny układ logotypowy potrzebny chyba tylko do strony www, arialopodobny logotyp + bąblowata przyklapnięta korona nie bardzo wiem po co. Na dodatek stara korona była podwójna - cesarska i królewska, nowa to raczej wizja po paru bąbelkach.

Pisze jako klient. Na znakach sie nie znam i nie jest to moja branza wiec, fachowej opini ode mnie nie uslyszysz.
widać nie za bardzo orientujesz się w tych winach skoro takie porównanie

Napisalem swoje odczucia wzgledem starego logo. Tak mi sie skojarzylo gdy je po raz pierwszy ujrzalem.
31.05.2010, 14:51

Grzegorz Ryszkoprojektant
komunikacji
wizualnej

Drodzy interlokutorzy,
Po raz kolejny oceniacie coś, czym to coś nie jest :) TO NIE JEST ZNAK PODSTAWOWY GRUPY ŻYWIEC. Czy ktoś wie cokolwiek na temat strategii tej zmiany? Z pewnością nie. Nie łączcie tego znaku również z konkretną marką piwną.
Poczekajcie na komunikację, jeśli takowa kiedykolwiek do Was trafi, bo jest to działanie B2B.
Jeśli tak kochacie poranne przeglądanie internetu i wyszukiwanie nowinek, to przynajmniej powstrzymujcie się od niefrasobliwych spostrzeżeń.
Andrzeju Ludwiku, nie idź tą drogą! Arialopodobieństwo to nie grzech. Wartością jest zapewne wysoki stopień czytelności w zmniejszeniach. I od kiedy to oceniasz cały wizerunek po jednym elemencie (i to w dodatku nieszczęśliwie zacytowany ze strony wejściowej Grupy Żywiec)?
Bardzo natomiast cieszą mnie uwagi na temat korony - czy jest bardziej cesarska, czy królewska, czy też jednorodna?
31.05.2010, 14:58

opis

Ale tu nie chodzi o to czy ktoś jest fachowcem czy nie, bo i opinie fachowców są skrajnie różne. To żaden wyznacznik. Chyba, że ktoś to ocenia od strony wykonania, technicznej i tego, jak znak wpisuje się w markę. To ok.
31.05.2010, 15:08

Wyślij zaproszenie do