Brunon
B.
Head of Bieletzky
Family 14ALL Corp.
Temat: Joomla 2.0-3.0
Czy już jest/są? Niestety na to pytanie nie ma odpowiedzi - może w zamysłach twórców. Ale przekornie włączam temat.Wyobraźmy sobie JoomlaOS za 5 lat. W kapsule czasu zostanie wspomnienie 1.5, pytania na forach, dochodzenie co i jak zrobić itd. :)
Moje marzenie:
Taki bajer szablonu, którym mógłbym z zaplecza admina posterować, dowolnie zmieniać kolorystykę (CSS), grafikę itp na zasadzie : dodaj, zapisz, zmień, wykorzystaj szablon, itp - w sumie to tak, jakby wymyślić superpląbę w formie plasteliny do użytku domowego...Taki WYSIWYG...
Pozdrawiam :)
Ania
P.
Web and Information
Design
Brunon B.:
Czy już jest/są? Niestety na to pytanie nie ma odpowiedzi - może w zamysłach twórców.
Jest od paru dni 1.6 beta... i z tego co widziałam na screenshotach, ma jakieś bardziej zaawansowane ustawienia template z poziomu panelu admina.Ania P. edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 23:11
Paweł
F.
Joomla! Budowniczy &
Bloger
Szansa jest, ale najprędzej w 1.7Poza tym Czy aż tak często się zmienia szablon,
aby były potrzebne takie narzędzia wbudowane w CMS-a ?
Lepsze, zresztą to chyba normalne są niezależne aplikacje,
które to robią i robić będą.
Tak jak np. Adobe w Dreamwaverze 5 dorobiło wsparcie dla popularnych CMS-ów.
Poza tym jest np. Jposition, który umożliwia ci zmianę położenia modułów
z poziomu panelu twojej joomla
Przy okazji od dziś w nocy mamy 1.5.18
http://blog.elimu.pl/?p=3529
Brunon
B.
Head of Bieletzky
Family 14ALL Corp.
Ania P.:
Brunon B.:
Czy już jest/są? Niestety na to pytanie nie ma odpowiedzi - może w zamysłach twórców.
Jest od paru dni 1.6 beta... i z tego co widziałam na screenshotach, ma jakieś bardziej zaawansowane ustawienia template z poziomu panelu admina.
Dziękuję pani Aniu za info, ale (no fence) w tytule jest 2.0-3.0 czyli jakieś następne 5 latek życzeń, więc można je wpisać dowolnie... Osobiście mam jeszcze kilka i sam się zastanawiam jak to w żyć(ie) wprowadzić. :) Serdeczności!
P.S. Oczywiście o beta wiem i o Joomla 1.5.18 również (maila przesłali mła): http://www.joomla.org/announcements/release-news/5276-...Brunon B. edytował(a) ten post dnia 29.05.10 o godzinie 17:40
Brunon
B.
Head of Bieletzky
Family 14ALL Corp.
Paweł F.:
Szansa jest, ale najprędzej w 1.7
Poza tym Czy aż tak często się zmienia szablon,
aby były potrzebne takie narzędzia wbudowane w CMS-a ?
Lepsze, zresztą to chyba normalne są niezależne aplikacje,
które to robią i robić będą.
Tak jak np. Adobe w Dreamwaverze 5 dorobiło wsparcie dla popularnych CMS-ów.
Poza tym jest np. Jposition, który umożliwia ci zmianę położenia modułów
z poziomu panelu twojej joomla
Przy okazji od dziś w nocy mamy 1.5.18
http://blog.elimu.pl/?p=3529
Dzięki wielkie za podpowiedzi. W sumie sum człowiek przyzwyczajony do stabilizacji jest - może do wyglądu stron również, ale idźmy na łatwiznę i poprawmy wizualnie jakość przekazywanych informacji... bo fakt - bajerów całe mnóstwo, ale ludzie wykorzystać jakoś tego nie potrafią... Pozdrawiam serdecznie!