Adam Wojciechowski jest
Temat: Doświadczenia płynące z praktyki
Konrad Dynarowicz:
Adam Wojciechowski:
Czyżby to było w czasach, gdy mistrz nie kupczył posiadanymi umiejętnościami i nie sprzedawał się byle chłopcu czy dziewczynce, które ma zachciankę coś poćwiczyć.
Panie Wojciechowski, obraża pan mojego Nauczyciela w wyjątkowo nieprzyjemny sposób. W związku z tym i mnie. Nie sądzę abyśmy mieli O CZYMKOLWIEK rozmawiać tutaj...Konrad Dynarowicz edytował(a) ten post dnia 12.07.10 o godzinie 23:55
Panie Dynarowicz, jeżeli Pana to zabolało to przepraszam. Proszę przekazać moje przeprosiny Pana Mistrzowi.
Jarosław
Jodzis
Nauczyciel
Taijiquan,
akcesoria do
treningu (import z
Chin)
Temat: Doświadczenia płynące z praktyki
Adam Wojciechowski:
Czyżby to było w czasach, gdy mistrz nie kupczył posiadanymi
umiejętnościami i nie sprzedawał się byle chłopcu czy dziewczynce, które ma zachciankę coś poćwiczyć.
Coś cie sie chyba przywidziało. O jakim mistrzu piszesz?
Nie słyszałem aby któryś stał na rogu i nagabywał chłopców i dziewczynki aby zechciały z nim poćwiczyć.
Żeby mistrz przyjechał do jakiegoś kraju nauczać, lokalna ekipa adeptów musi sie bardzo starać i troche za mistrzem pojezdzić, aby zdobyc jego zaufanie.
Może ty miałes złe doswiadczenia z 'mistrzami'?
Tak przy okazji, piszesz pejoratywnie o sprzedawaniu sie mistrzów. Czyżbyś uważał, że mistrz powinien uczyć za darmo? lub tylko wybranych?
Pieniądze sa naturalną barierą i nawet jeśli mistrz nie musi nauczaniem zarabiać na życie, opłata za zajęcia powinna być. Jej wysokość to kwestia oceny sytuacji. Taka bariera od razu eliminuje osoby przypadkowe i nie zainteresowane poważniejszym treningiem
Jesli ta bariera jest dla kogos za duża, nie pokona żadnej innej, a jest ich sporo na ściezce taijiquan.
Czesto osoby płytko zainteresowane maja 'pretensje' do mistrza lub organizatorów imprezy, że to komercja i 'dla kasy' itp.
Na ile cenisz zdobyta wiedze, tyle jest warta.Jarosław Jodzis edytował(a) ten post dnia 20.09.10 o godzinie 17:52