Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin Pawlas kocham poniedziałek

Temat: PSD to HTML

Paweł S.:

Też staram się przemówić im do rozsądku, ale znam także osoby, które specjalnie sprawdzają stronę pod IE6, a potem mówią - a co jeśli jednak ktoś jej użyje? ..dlatego zawsze robie css pod tego "dziadka" jeśli widzę, że coś nie tak :)

tak, to właśnie Ci nienormalni klienci, nadal jest jeszcze świadomość że dobry koder uwzględnia IE6, jeśli tego nie robi znaczy że jest podejrzany o niekompetencje.

Ale po czasie jeżeli właśnie będziemy o tym mówić i w miarę możliwości bronić decyzji pozostanie to tylko byłym niemiłym snem.

to fakt ;) poza tym niektóre cmsy z open source tworzą sobie same tabele np dla modułów i formularzy, a wtedy nie ma szans na poprawność kodu W3C.. ale może pocieszeniem będzi, że wszystkie przeglądarki ładnie obsługują bez błędów, a o to przecież chodzi :)

widziałeś elastyczne rozwiązanie generowania tabel bez użycia rodziny znaczników z rodziny table? próbowałem sam ale jakoś czułem się tak jakbym naginał coś co do tego nie służy zbytnio z ideii.
21.07.2010, 14:26

Andrzej T. jak to się nie da?!

Paweł S.:

to fakt ;) poza tym niektóre cmsy z open source tworzą sobie same tabele np dla modułów i formularzy, a wtedy nie ma szans na poprawność kodu W3C..

a to nowość, tabela jest niepoprawnym kodem :)

przestań pisać takie rzeczy bo jeszcze ktoś uwierzy w to...

http://tchorzewski.net/tabele/

Nie jestem obecnie zwolennikiem tabel, przyznaję się bez bicia, że kiedyś robiłem strony na tabelach i cechą tego rozwiązania było to, że strona wyświetlała się tak samo w każdej przeglądarce bez potrzeby kombinowania rożnych wersji css, ale tabeli już nie używa się do umieszczania layoutu z innego powodu niż poprawność kodu, bo ten powód to raczej mit
24.07.2010, 13:14

Paweł S. Graphic Designer

Zdarza się tak, że jeśli strona jest bardzo rozbudowana z wieloma modułami, system sam generuje taki kod, że style umieszcza sobie wewnątrz, a panujący chaos wyrzuca pewne błędy.

Oczywiście, że nie jest to główny powód, ale jeśli ktoś używa dziś tabel do osadzania szablonu to przepraszam bardzo...
25.07.2010, 12:27

Advin Steven Designer, Coder,
Programmer

I think you check there services too http://www.slicingpsdtohtml.com/
30.01.2012, 08:43

Wyślij zaproszenie do