Dlaczego Python
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Następna »
Temat: Dlaczego Python
Radosław Dominiak:
A Wy? Czemu nie weźmiecie się za "poważny" język? ;)
Ja bardzo dużo pracuję z plikami tekstowymi (outputy i inputy z/do programów obliczeniowych), a do wyciągania z nich danych i obróbki Python nadaje się wyśmienicie.
Również do prostych obliczeń -- zastępuje mi arkusz kalkulacyjny.
Tomasz WoźniakStudent, Polska
Akademia Nauk
Bo perl mi się nie podobał, a przetwarzanie plików tekstowych jest prościutkie w porównaniu z C. Bo nie chce mi się uczyć PHP do robienia stron internetowych.Bo wszystko ma w bibliotekach, a jak nie ma to napisać zazwyczaj nie problem. Bo jest przejrzysty i nie trzeba po raz setny wklejać quickSorta. Bo wersji napisanej pod linuchem nie muszę kompilować pod winem i na odwrót. Bo ma obiektowość ładnie rozwiązaną.
Marcin LulekProgramista -
WebReactor
Mikołaj Feliks:Nie zgodzę się. Begin i end wygladają dziwnie, {} pozwalają robić co sie chce, co zreszta kiedys bylo wielkim featem jezykow typu C kiedy byly one relatywnie nowe. Rozwiazanie skladni pętli w pythonie jest IMHO intuicyjne i najbardziej "oczywiste" dla nowego kodera. Ew. możesz używac map, też są przejrzyste a niektórym bardziej pasują.Michał Domański edytował(a) ten post dnia 17.09.08 o godzinie 21:29
Tylko jedna rzecz mnie denerwuje w Pythonie -- ciała pętli albo bloki instrukcji warunkowych są wydzielane przy pomocy tabulatorów albo spacji. { i } albo nawet pascalowe 'begin' i 'end' jest znacznie wygodniejszym rozwiązaniem.
Rafał ZawadzkiArchitekt /
Programista /
Konsultant
Mikołaj Feliks:
Tylko jedna rzecz mnie denerwuje w Pythonie -- ciała pętli albo bloki instrukcji warunkowych są wydzielane przy pomocy tabulatorów albo spacji. { i } albo nawet pascalowe 'begin' i 'end' jest znacznie wygodniejszym rozwiązaniem.
Jeśli chcesz przetwarzać głównie tekst i przeszkadza Ci genialna składnia pythona to pomyliłeś chyba języki...
hint: od czego jest akronimem nazwa języka 'perl'?
Rafał Zawadzki:
Jeśli chcesz przetwarzać głównie tekst i przeszkadza Ci genialna składnia pythona to pomyliłeś chyba języki...
Nie rozumiem sensu Twojej wypowiedzi. Co ma przeznaczenie języka do jego składni? Od zawsze denerwowały mnie te wymuszone wcięcia, a piszę w Pythonie od 4 lat. Poza tym jednym wyjątkiem, lubię ten język.
Programista /
Konsultant
Mikołaj Feliks:
Rafał Zawadzki:
Nie rozumiem sensu Twojej wypowiedzi. Co ma przeznaczenie języka do jego składni? Od zawsze denerwowały mnie te wymuszone wcięcia, a piszę w Pythonie od 4 lat. Poza tym jednym wyjątkiem, lubię ten język.
Już tłumaczę :)
Piszesz, że przetwarzasz głównie tekst (tak zrozumiałem).
Piszesz, że lubi c-like składnię.
Bez złośliwości - perl wydaje się językiem idealnym dla Ciebie :)
Szymon KosokWłaściciel,
Webrevolution.pl
Piotr L.IT - projekt &
implementacje
Python ma fajne założenia, ale te wcięcia...Użyłbym go do interaktywnej matematyki lub statystyki, ale są od tego specjalizowane narzędzia (Maxima, Octave), więc chyba to zastosowanie wykreślę sobie z listy.
Python jest zdaje się szybszy od PHP (przynajmniej pod akceleratorem, nie pamiętam nazwy). Ale jeśli chce się naprawdę coś wydajnie obliczać bierze się C/C++ lub Fortrana (oprócz większej wydajności szeregowej także GPU).
Teksty w miarę szybko można przetworzyć PHPem (w tym CSV, XML).
Do czego więc Python jest zdecydowanym faworytem?
Paweł P.Ruby/Python
Developer, Linux
Administrator
Po pierwsze:"Programy muszą być pisane tak, aby dały się czytać przez ludzi, ewentualnie od czasu do czasu wykonywać przez maszyny" /G. Sussman/
Po drugie:
Mój czas jest cenniejszy niż maszyny.
A marudzenie na wcięcia? Chyba po prostu w życiu nie widzieliście dobrego edytora albo nie poświęciliście (jednorazowo) chwili na jego skonfigurowanie.
Programista /
Konsultant
Piotr Likus:
Python ma fajne założenia, ale te wcięcia...
Użyłbym go do interaktywnej matematyki lub statystyki, ale są od tego specjalizowane narzędzia (Maxima, Octave), więc chyba to zastosowanie wykreślę sobie z listy.
Python jest zdaje się szybszy od PHP (przynajmniej pod akceleratorem, nie pamiętam nazwy).
psyco? kiedyś nie działało na 64 bitach.
Szymon KosokWłaściciel,
Webrevolution.pl
Programista /
Konsultant
Marek WywiałProgramista,
administrator,
instruktor
Piotr Likus:
Teksty w miarę szybko można przetworzyć PHPem (w tym CSV, XML).
Do czego więc Python jest zdecydowanym faworytem?
Największy bug PHP w/g mnie;
w php:
* http://wklej.to/O9
i python:
* http://wklej.to/H9
oba kody są błędne i PHP grzecznie rzuci notice ... tyle, że kod i tak się wykona. W tym przypadku jest to printf, ale wystarczy mieć update do bazy tutaj, większy zakres (danych do update), krytyczny projekt i jesteśmy nieźle w plecy.
kod w Pythonie się nie wykona, by cię nie skrzywdzić :)
Szybkość przetwarzania plików też nie jest zatrważająca w PHP.
Artur B.Storage
Administrator,
Zakład Ubezpieczeń
Społecznych
Poza tymi wszystkimi wcześniej wspomnianymi aspektami chciałem jeszcze dodać, że na rynku pracy jest jeszcze mała konkurencja programistów python. Większość informatyków/koderów ma w CV napisane "programowanie w PHP". Dlatego warto uczyć się Pythona. Z drugiej strony jest jeszcze mało projektów i ofert pracy dla programistów Pythona. Ale to się powoli zmienia.Temat: Dlaczego Python
Nie jestem do końca pewien czy warto się chwalić stycznością z PHP. To coś jak flanelowe koszule. Prawie każdy w IT miał z tym styczność, ale czy jest to powodem do dumy, to nie jest do końca pewne. W życiu przychodzą takie momenty, że coś staje się zbędne. PHP stało się zbędne przez Python'a.
Programista /
Konsultant
Piotr L.IT - projekt &
implementacje
Michał Domański:
Nie jestem do końca pewien czy warto się chwalić stycznością z PHP. To coś jak flanelowe koszule. Prawie każdy w IT miał z tym styczność, ale czy jest to powodem do dumy, to nie jest do końca pewne. W życiu przychodzą takie momenty, że coś staje się zbędne. PHP stało się zbędne przez Python'a.
To czym nie warto się chwalić zależy chyba przede wszystkim od rynku pracy, w drugiej kolejności od swoich zapatrywań.
A jaki rynek jest każdy widzi...
- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Następna »