Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dawid Nawrot Grafik / Projektant
stron internetowych,
www.yamandi.com

Temat: www.bronislawkomorowski.pl - jak można takiego bubla zrobić?

Tak z ciekawości wszedłem na stronę Komorowskiego. Na pierwszy rzut oka całkiem zgrabna witrynka, ale jak spojrzałem w kod to się przeraziłem. Ja rozumiem, że w szkole podstawowej dzieci uczą się html'a (czyt. tabelek), ale żeby najpoważniejszy kandydat na prezydenta miał stronę na tabelkach zrobioną??? Poza tym validator wypluwa ponad 400 błędów. Wygląda na to, że kiepski webmaster miał 1 noc na uruchomienie całej strony. Grafika całkiem miła dla oka, ale pod spodem strona leży i kwiczy. Daję sobie głowę uciąć, że nie ma tam żadnego CMS'a, a jedynie zwykłe pliki html (to nawet nie jest mod_rewrite)... No cóż, tak czy inaczej ktoś wystawił niemałą fakturę za "wspaniałą" pracę...
13.05.2010, 19:43

Dariusz Dąbrowski BenefitMedia.pl
www.hr.com.pl

można rzucić ten temat tu:

http://www.goldenline.pl/grupa/bronislaw-komorowski :)
13.05.2010, 19:47

Dawid Nawrot:
Daję sobie głowę uciąć, że nie ma tam żadnego CMS'a, a jedynie zwykłe pliki html (to nawet nie jest mod_rewrite)

Specjalistą nie jestem, ale mógłbyś za tę deklarację stracić głowę :D
Chyba Typo3, ale pewien nie jestem.
13.05.2010, 19:52

Adam W. www.fotomody.pl
fotografia mody, IT

Dawid Nawrot:
Tak z ciekawości wszedłem na stronę Komorowskiego. Na pierwszy rzut oka całkiem zgrabna witrynka, ale jak spojrzałem w kod to się przeraziłem. Ja rozumiem, że w szkole podstawowej dzieci uczą się html'a (czyt. tabelek), ale żeby najpoważniejszy kandydat na prezydenta miał stronę na tabelkach zrobioną??? Poza tym validator wypluwa ponad 400 błędów. Wygląda na to, że kiepski webmaster miał 1 noc na uruchomienie całej strony. Grafika całkiem miła dla oka, ale pod spodem strona leży i kwiczy. Daję sobie głowę uciąć, że nie ma tam żadnego CMS'a, a jedynie zwykłe pliki html (to nawet nie jest mod_rewrite)... No cóż, tak czy inaczej ktoś wystawił niemałą fakturę za "wspaniałą" pracę...

no i?
jeżeli spełnia swoje wymagania i zleceniodawcy się podoba to co w tym złego?
myślę, że kiepski webmaster nie dałby rady tego zrobić w krótkim czasie, a na pewno nie w jedną noc.
fajne jest tło całej strony;) - to jest właśnie CMS, wystarczy podmienić grafikę w tle heh.
13.05.2010, 19:53

Dawid Nawrot:
rzut oka całkiem zgrabna witrynka, ale jak spojrzałem w kod to się przeraziłem. Ja rozumiem, że w szkole podstawowej dzieci uczą się html'a (czyt. tabelek), ale żeby najpoważniejszy kandydat na prezydenta miał stronę na tabelkach zrobioną???

twoja strona laduje sie w 5-7s...
parafrazujac... zeby specjalista od webmasterki ladowal pliki JS w HEAD a nie na koncu kodu... wstyd

strona jest imponujaca, os czasu i gadajacy kandytat robia wrazenieArkadiusz K. edytował(a) ten post dnia 16.12.10 o godzinie 23:17
13.05.2010, 20:05

Krzysztof Krakowiak moving to scotland

Heh a ja dziej rano widziałem w tv miny tych wszystkich specjalistów, na konferencji prasowej miała zostać zaprezentowana ta strona a tu zonk :)
13.05.2010, 21:36

Krzysztof Krakowiak:
Heh a ja dziej rano widziałem w tv miny tych wszystkich specjalistów, na konferencji prasowej miała zostać zaprezentowana ta strona a tu zonk :)

Przecież ta konferencja była wczoraj.
Dziś była konferencja z Wikipedią.
13.05.2010, 21:56

Krzysztof Krakowiak moving to scotland

Karol Ciupik:
Przecież ta konferencja była wczoraj.
Dziś była konferencja z Wikipedią.

Pewnie masz racje, ale w TVN rano jeszcze o tym mówili :)
14.05.2010, 06:51

Mirosław R. Web Developer, Web
Designer, Webmaster,
Usability & Acces...

Dawid Nawrot:
ale jak spojrzałem w kod to się przeraziłem. Ja rozumiem, że w szkole podstawowej dzieci uczą się html'a (czyt. tabelek), ale żeby najpoważniejszy kandydat na prezydenta miał stronę na tabelkach zrobioną???

A co wy sie tak czepiacie tabelek!!!
Tabelowy układ jest beee bo nie jest cool and trendy!!??

Mozna dzieki nim rozwiązać często sporo problemów.

Poza tym validator wypluwa ponad 400 błędów.

Jakiś czas temu zwalidowalismy z kumplem walidatorem z W3C pare stron ludzi z którzy się tam udzielają (czytaj tworzą "sztandarty") - ale mieliśmy ubaw :)
14.05.2010, 09:12

Adam Pawliczek Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...

Strona bardzo mi się podoba, pod wieloma względami. Ogólnie całość robi bardzo dobre i pozytywne wrażenie. Oczywiście gdy zaczniemy się przyglądać szczegółom to ja bym tam wiele drobnych rzeczy dopracował - o kodzie, i tu racja, nie wspominając. Ale czasu mało, efekt niezły a i zawartość strony całkiem bogata. No i mocno odstaje od reszty kandydatów.
14.05.2010, 09:25

Dawid Nawrot:

Fakt, strona jest zakodowana średnio. Ale nie zmienia to faktu, że dla przeciętnego użytkownika jest przyjemna dla oka i intuicyjna. Sztab musiał być widocznie zadowolony a specjalistów w dziedzinie kodowania pewnie tam nie ma - dlatego zdecydował się na wybór jakiejś firmy. Sztab ma stronę, firma pieniążki i wszyscy są zadowoleni.

Poza tym to, że są tabelki nie oznacza jeszcze, że szkielet strony zrobiony jest na nich. Ja tam widzę co innego. A podejrzewam, że dzięki nim rozwiązano sporo problemów.Kamil Więcek edytował(a) ten post dnia 14.05.10 o godzinie 10:48
14.05.2010, 10:46

Jakub Woźniak Programista JAVA,
Kierownik
Techniczny, Czasami
Freelancer.

Jak ja mam problem większy problem z pozycjonowaniem elementów to używam tabelek. Ale piszę raczej aplikacje więc nikomu to nie przeszkadza ;)
14.05.2010, 11:28

Mirosław Ratman:
A co wy sie tak czepiacie tabelek!!!
Tabelowy układ jest beee bo nie jest cool and trendy!!??
Mozna dzieki nim rozwiązać często sporo problemów.

nie, uzywanie tabelek nie jest koniecznie zle, ale juz samo sugerowanie ze "problemow" nie mozna rozwiazac bez nich jest niezmiernie zabawne :)
14.05.2010, 15:29

Rafał Hostyński Ten od
pozycjonowania

Arkadiusz K.:
nie, uzywanie tabelek nie jest koniecznie zle, ale juz samo sugerowanie ze "problemow" nie mozna rozwiazac bez nich jest niezmiernie zabawne :)
Wiesz ile osób używa jeszcze IE 6.0?
http://www.goldenline.pl/forum/1306144/ie6-stan-na-dzi...
14.05.2010, 15:43

Adam Pawliczek Programista Web
Developer, Devesoft
Software Development
...

Rafał Hostyński:
Arkadiusz K.:
Nie widzę związku :)
14.05.2010, 15:48

konto usunięte

Tabelki to sprawa wtórna i dla użytkownika mało istotne.

Dla mnie dużo poważniejszą wadą jest mało użyteczna galeria.
14.05.2010, 16:14

Rafał Hostyński:
Arkadiusz K.:

ja tez nie widze zwiazku co ma IE6 wspolnego z tabelkami...?

chyba ze probujesz wysunac teze ze tabelki sa konieczne do poprawnego wyswietlenia strony w IE6 ale to jest jeszcze zabawniejsza sugestia niz kolegi ktorego skrytykowalem :)
podsumowujac: zlej baletnicy przeszkadza...
14.05.2010, 16:26

Designer, Webmaster,
Usability & Acces...

Arkadiusz K.:
Rafał Hostyński:
Arkadiusz K.:

ja tez nie widze zwiazku co ma IE6 wspolnego z tabelkami...?

chyba ze probujesz wysunac teze ze tabelki sa konieczne do poprawnego wyswietlenia strony w IE6 ale to jest jeszcze zabawniejsza sugestia niz kolegi ktorego skrytykowalem :)
podsumowujac: zlej baletnicy przeszkadza...

Proponuje abyś zrobił strone na której prezentujesz tysiace wyników sportowych opierając się tylko o "divy". Powodzenia. Sam poległem. Tabelki powinny być stosowane do prezentacji wyników tabelarycznych a to czy ktoś sobie je dodatkowo zastosował do obudowania laya to juz jego sprawa.

IE6 potrafi poprawnie wyswietlic strone tylko na divach ale czasami sporo trzeba sie nagimnastykować aby była identyczna na wszystkich wersjach browsera.

PS I kolega naprawde nie zdaje sobie sprawy ile jeszcze osób uzywa IE6 - wyniki podawane przez np gemiusa są mocno usrednione i czasami (w przypadku niektórych sajtów) nijak sie mają do rzeczywistości (pisze bazując na konkretnych danych)
14.05.2010, 16:53

Mirosław Ratman:
IE6 potrafi poprawnie wyswietlic strone tylko na divach ale czasami sporo trzeba sie nagimnastykować aby była identyczna na wszystkich wersjach browsera.

tego nikt nie negujeArkadiusz K. edytował(a) ten post dnia 16.12.10 o godzinie 23:18
14.05.2010, 17:11

Designer, Webmaster,
Usability & Acces...

Arkadiusz K.:
Mirosław Ratman:
Proponuje abyś zrobił strone na której prezentujesz tysiace wyników sportowych opierając się tylko o "divy". Powodzenia. Sam poległem.

napisz do espn.com ze sie nie da...
z calym szacunkiem ale musisz sie doksztalcic

z całym szacunkiem ale nie wiesz co piszesz :)
http://soccernet.espn.go.com/tables?league=eng.1&cc=5739

a tu masz inne przykłady - najwazniejsze strony akurat w tym temacie
http://soccerstand.com/
http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/eng_prem/tabl...

a co do dokształcania - to człowiek uczy sie całe życie a swoją wiedzę oceniam całkiem dobrze. Zerknij raczej do swojego kodu.Mirosław Ratman edytował(a) ten post dnia 14.05.10 o godzinie 17:47
14.05.2010, 17:41

Wyślij zaproszenie do