Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
Temat: ENFP
Witajcie,Proponuję cykl 16 nowych tematów - wątków dotyczących poszczególnych typów psychologicznych.
Cel: Wymiana informacji i opinii na temat tego, co według nas pomaga w rozwoju osobie o danym typie psychologicznym, co jest jej silną stroną, a co wymaga pracy i pogłębienia świadomości
Zachęcam do następującej struktury wypowiedzi:
1. pomaga mi/danej osobie w rozwoju
2. pozwala przetrwać
3. na co powinna zwrócić uwagę
zaprośmy swoich przyjaciół/ 'drugie połowy' do dyskusji
Jeżeli chcemy korzystać z tych materiałów - pytajmy autora o zgodę. W moim przypadku zgadzam się, pod warunkiem podania źródła.
Zaczynam od ENFP - czyli od siebie :)
"Są to osoby pełne entuzjazmu i wiary w nowe możliwości. Widząc powiązania między różnymi, nawet bardzo odległymi wydarzeniami i informacjami, szybko i pewnie działają w oparciu o zaobserwowane wzorce. Chętnie doceniają i wspierają inne osoby oraz same szukają takiej akceptacji i wsparcia. Ponad wszystko cenią inspiracje, nowe pomysły, które po rozpoczęciu często pozostawiają otwarte. Są gotowe pomagać każdemu, kto ma problem. Wkładają dużo energii podtrzymanie osobistych relacji." (opracowanie Forid)
Co mi jako ENFP pomogło w rozwoju:
1. MBTI - uświadomienie sobie swoich preferencji, pogodzenie się z nimi i praca nad tym co nie do końca jest tym co lubię ( preferuje)
2. Dość SJ'owate przedmioty na studiach - > anatomia, farmakologia
3. praca jako przedstawiciel d/s kluczowych klientów - > typowe stanowisko ESTJ - matryce, raporty, cele i plany - w ciągu 2 tygodni sprzedać 10 palet ....
4. praca na stanowisku specjalisty a potem szefa d/s Płac-Benefitów, w tym również kadr
podsumowując - > bardzo pomogło mocne 'korporacyjne' doświadczenie 'streaching'owe' - wyjścia poza obszar komfortu. Czy było to dla mnie proste?
Odpowiem krótko - NIE ! nie było, jednak dopiero teraz wiem, że to doświadczenie nie powinno przekraczać 15%
A jednak przetrwałem - Co mi jako ENFP pomogło przetrwać?
1. przedmioty takie jak fizjologia (karmiłem tam swoje N), realna praca z pacjentami na oddziale oraz z dziećmi na psychologii ( moje E oraz F), no i pewna doza 'szaleństwa' toku rozszerzonego (moje P)
2-4. 'skoki w bok' od zadań na danych stanowiskach pracy - w szczególności prowadzenie szkoleń, rozwój MBTI, tłumaczenie i walidacja narzędzia itp.
O czym muszę pamiętać?
Cały czas o ISTJ!
I - czas na refleksje i pogłębienie
S - praktyczność tego co wymyślę, detale, szczegóły, RZECZYWISTOŚĆ
T - obiektywizm i analiza biznesowa - przyczynowo skutkowa
J - plan, i trzymanie się - czasem za wszelką cenę
"Boże, pomóż mi skupić sie na jed.... 'o ptaszek' ....nej rzeczy na raz."
Zachęcam do dzielenia się Waszymi opiniami, przemyśleniami - piszcie jako osoby o danym typie, ale i jako osoby które znają 'typki' z pod znaku ENFP...Przemysław Duchniewicz edytował(a) ten post dnia 07.05.10 o godzinie 22:39
Małgorzata
Ś.
Trener / Coach /
Wykładowca
Witam,Jestem świeżo "zdiagnozowanym" typkiem ENFP i już na wstępie muszę stwierdzić, że nie nie jestem w stanie dostosować się do zaproponowanej "struktury wypowiedzi", ponieważ odczuwam wtedy pewne ograniczenie narzucone "z góry" :)
MBTI pokazał mi, jak współpracować z osobami o odmiennej typologii, jak czerpać z "inności" i dzielić się tym, co drzemie we mnie; jak świetnie można uzupełniać się na co dzień (i to chyba pozwala mi przetrwać...).
O czym muszę pamiętać? Przemku, dokładnie o tym samym, co Ty, szczególnie zaś o tym, by w pewnych sytuacjach (zwłaszcza zawodowych) trzymać się PLANU... i to za wszelką cenę ;)
Pozdrawiam gorąco!!!
Aneta
Babiuk-Massalska
Psotto -
Psychoedukacja i
fotografia,
www.psotto.pl
Witajcie ENFP! Jestem ENFP raczej, a psychologiem na pewno ;)1. Pomaga mi w rozwoju:
- kontakt z ludźmi (!)
- pomaganie
- poczucie sensu w tym, co robię (misja?)
- radość (w każdej pracy znajdę coś, co ją przynosi lub przekształcę w formę zabawy)
- pasja
- odnajdowanie się w "chaosie" (nowa firma, nowa praca, nowe...)
2. Pomaga przetrwać
- mąż (ISTJ) i dzieci :) - trzymają mnie, kolorowy balon, bliżej ziemi
- fotografia
- zrozumienie skąd mi się TO bierze i skąd się inne-TO bierze mężowi i in.
3. Na co powinnam zwrócić uwagę
- na czas, który można lepiej rozplanować (organizacja czasu)
- na robienie wielu rzeczy na raz (to fajne jest akurat, gdy potrafi się czytać kilka książek w jednym czasie na przykład, albo prasować, czytać książkę, gotować, odpisywać na maile, robić operację na otwartym sercu żabie ;-) jednocześnie, ale łapanie wielu srok za ogon w przypadku zobowiązań czasowych czy zawodowych grozi upadkiem i połamaniem skrzydeł)
Pozdrawiam serdecznie,Aneta Babiuk-Massalska edytował(a) ten post dnia 12.09.10 o godzinie 11:18
Mariusz
Kapusta
Ekspert Zarządzania
Projektami, Business
Coach, Prowadzi ...
Wiem, że z książki to mogę wyczytać, ale wolę usłyszeć z życia:- Czym może was najbardziej wkurzysć ISTJ?
Małgorzata
Ś.
Trener / Coach /
Wykładowca
Ktoś mógłby pomyśleć, że spotkanie ENFP z ISTJ, to jak zestawienie ognia z wodą... I tak, i nie. Współpracuję z osobą, która jest ISTJ i zawodowo świetnie się uzupełniamy. Ja mam globalną "wizję" - ona dopieszcza szczegóły, ja kieruję się uczuciami - ona twardo stąpa po ziemi i szuka logicznego rozwiązania problemu. Bywają jednak "momenty", że aż iskrzy - ja muszę liczyć do AŻ do 10, żeby nie wystrzelić z czymś za szybko, a ona TYLKO do 10 i mogłaby się nadal zastanawiać :) Do szaleństwa doprowadza mnie też perfekcyjność ISTJ oraz to, że wszystko musi być zapięte na ostatni guzik. Ja jednak lubię sobie zostawiać otwartą furtkę i improwizować :)Pozdrawiam serdecznie!
Aneta
Babiuk-Massalska
Psotto -
Psychoedukacja i
fotografia,
www.psotto.pl
Mariusz Kapusta:
Wiem, że z książki to mogę wyczytać, ale wolę usłyszeć z życia:
- Czym może was najbardziej wkurzysć ISTJ?
Tym, że w sprytny sposób próbują odciągnąć uwagę od ENFP w TYM wątku. ;-)
Mariusz
Kapusta
Ekspert Zarządzania
Projektami, Business
Coach, Prowadzi ...
A pomyślałby kto, że ISTJ to mało ekspansywne typy ;).To trochę jak z zagadywaniem znajomego na ulicy "Cześć stary, co tam u Ciebie? Bo u mnie ...." :)
Czyżby w takim razie ENFP było przypiasne mocne poczucie terytorialności i obrony swoich "wątków". Ja tam nie mam nic przekiwko wpisom w ISTJ pod warunkiem, że:
- będzie konkretnie i na temat
- w zrozumiałej, eleganckiej strukturze.
- da się przełożyć na działanie.
Poza tym róbta co chceta. Mnie zaskoczyło jak spotkaliśmy się z Przemkiem obgadać jakiś temat. Ja ISTJ - przyszedłem na spontan, Przmek - ENFP z zeszytem, listą tematów i punkt po punkcie przez nie przechodził ;).
Może to odkrywanie przez nas mniej preferowanych obszarów, ale poczułem się bardzo mało zorganiozwaony widząc ten czarny, poukładany notes :).
Przekładając na praktykę i strukturę, którą zapoponował Przemek. Chciałbym postatwić hipotezę, a was proszę o zweryfikowanie:
1. Pomaga w rozwoju: szerokość spojrzenia na temat (N) i naturalne przegadywanie problemów (E) - chciałbym mieć to naturalnie. Wydaje mi się, że dzieki temu jesteście w stanie szybciej i sprawniej ogarnąć co jest do zrobienia i jak to najlepiej zrobić, niż przeciwne preferencje (IS - problem rozwiązany do bólu szczegółowo, ale niekoniecznie najważniejszy w całym układzie)
2. Pozwala przetrwać - a to nie mam pojęcia, strzelając - pewnie otwartość na zmianę (P) i skupienie na ludziach w takiej sytuacji (F), co jest tak naprawdę kluczowe. Dla (TJ) zmiana jest niefajna, a w zmianie patrzy na logikę, co podczas, gdy ludzie czują się niekomforotowo i potrzebują bardziej przytulenia niż wykładu może przeszkadzać. Te umiejętności wydają mi się u FP fajne..
3. A to ja nie wiem - pewnie na ISTJ kradnących wątki ;).
Fascynuje mnie ENFP bo moja praca ostatnio bardziej do tego pasuje i chcę się jak najwięcej dowiedzieć "od praktyków". Obiecuję się tutaj zachowywać.
Aneta
Babiuk-Massalska
Psotto -
Psychoedukacja i
fotografia,
www.psotto.pl
To moja wypracowana asertywność. :) I wrodzony urok osobisty.Aneta Babiuk-Massalska edytował(a) ten post dnia 02.10.10 o godzinie 01:06
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
Mariusz,W nawiązaniu do czarnego notesu - ja po prostu wiedziałem, że idę na spotkanie z ISTJ :)
'typ nie jest wytłumaczeniem.... no i też warto poćwiczyć wyjście poza obszar własnego komfortu (nazywam to FLEX - ugięciem, metodologicznie do 15% jest OK)
wg. Junga warto poznać skąd wyrastamy, gdzie nasze korzenie, by rozwijać się poznając i eksplorując nasze 'niepreferowane' obszary.
Pozdrawiam,
Przemek
ps. słyszeliście o ostatnich badaniach? ponoć wskazują one na to, że kryzys wieku średniego następuje dużo wcześniej -> w 35-40 roku życia - i znowu CGJ był pierwszy :)