Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: ..::Najlepszy program do modelowania UML::..

Karim Agha:
Używałem VP i byłem z niego bardzo zadowolony ale od kiedy wypróbowałem wsparcie UML w Visual Studio 2010, nie musiałem długo się zastanawiać i przesiadłem się.

Teraz nie pozostaje mi nic innego jak czekać na Visual Studio 2010 RTM.
Czyżby wreszcie Bill zrozumiał, że nie da się tak dalej olewać UML ???
5.01.2010, 10:35

Piotr K. Programista Java,
OTAGO

Jerzy N.:
Czyżby wreszcie Bill zrozumiał, że nie da się tak dalej olewać UML ???

Czy ktoś jeszcze nie wie że Billa już tam nie ma?

Myślę że nie da się ustalić najlepszego programu. Z tematu można wyciągnąć listę tych które warto wypróbować a dalej to kwestia że tak powiem gustu. Trzeba siąść i samemu przetestować co najbardziej odpowiada. Rozumiem że mało czasu a wszystkiego i tak nie da się przetestować, ale w sytuacji gdzie jest spory wybór programów o podobnych opiniach, wybierając program który zachwala najwięcej ludzi mamy małe szanse na to że wybierzemy ten który najbardziej by się nam spodobał.
11.12.2010, 14:34

Michał Wolski modeluję,
konsultuję i
doradzam

Mimo tego, że wątek trochę przedawniony to dwa grosze ode mnie.
Używam Enterprise Architect'a i pomagam sobie Tormigo, które umożliwia:
- wczytywanie wymagań z OpenOffice i MS Word
- automatycznie wersjonuje wymagania po każdej zmianie
- wpółautomatyzuje mapowanie wymagań na przypadki użycia

Taki zestaw EA i Tormigo całkiem przyzwoicie pozwala na zarządzanie wymaganiami. To trochę jak RequisitePro w wersji light dla Enterprie Architect.
26.03.2011, 13:04

Dorzucę tutaj swoje trzy grosze, na temat moich doświadczeń z UML. Na studiach byłem zafascynowany zdobyczą technologiczną jakim jest język UML do wspólnego komunikowania pomiędzy różnymi specjalistami począwszy od analityka biznesowego po testera oprogramowania, w celu maksymalnego ograniczenia błędnej komunikacji zrozumienia poprzez komunikację słowną, która była zawodna we wcześniejszych projektach informatycznych, które upadały na dużą skalę itd. Na studiach od razu miałem narzucone narzędzie Enterprise Architect do nauki. I na tym narzędziu zrobiłem sobie pracę mgr inż. projektowania baz danych. Oczywiście wcześniej popartymi zbieraniem wymagań (wywiad) i obiegu dokumentacji w jednym przedsiębiorstwie. Efekt był fantastyczny. Miałem dokumentację, miałem projekt bazy danych i jeden klik w celu wygenerowania kodu baz danych w dowolnie wybranym typie baz danych. I możliwość poprawiania tego wszystkiego w łatwy sposób oddaje jak można zaoszczędzić czas i pieniądze, mając takie narzędzie:)

Ale rzeczywistość kontaktu z pierwszą pracą w branży IT mnie zszokował, poprzez brak tego typu dokumentacji w UML. Nie to nie dla mnie, po prostu:) Mam nadzieję, że przy tego typu projektach w nowej pracy będzie dokumentacja UML, inaczej się nie da.
26.03.2011, 15:34

Wyślij zaproszenie do