- 1
- 2
- 3
- Następna »
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Temat: Śląskie zmienia logo. Specjalnie dla Chińczyków
http://gliwice.gazeta.pl/gazetagliwice/1,95519,7826675...
"W chińskiej kulturze czwórka oznacza śmierć. W hotelach nie ma tu nawet czasem czwartego pięta, żeby nie kusić losu. Musieliśmy zmienić logo i nałożyliśmy na siebie fale z tego dotychczasowego. Mamy teraz osiem pasów, a to oznacza dobrobyt i powodzenie - dodaje Stemplewski."
Jak dla mnie to przykład braku zrozumienia obcej nam kultury, przejaw głupoty zamawiających i wyrzucanie pieniędzy w błoto...
Tobiasz
Jaskuła
Junior Product
Manager, Zott Polska
Irenka Czusz:
Jak dla mnie to przykład braku zrozumienia obcej nam kultury,
przejaw głupoty zamawiających i wyrzucanie pieniędzy w błoto...
Proszę rozwiń myśl - co dokładnie jest dla ciebie brakiem zrozumienia obcej nam kultury, przejawem głupoty zamawiających i wyrzuceniem pieniędzy w błoto... ?
Mateusz J. Per Aspera Ad Astra
Ciekawe czy jak np. Muzułmanie z Arabii Saudyjskiej będą chcieli coś zrobić na Śląsku, to znowu władze zmienią logo. Wtedy dla każdej kultury będziemy wyciągać inne logo z portfolio.
Grzegorz
Nowak
Marketing w pełnym
tego słowa
znaczeniu
"W chińskiej kulturze czwórka oznacza śmierć. W hotelach nie ma tu nawet czasem czwartego pięta, żeby nie kusić losu. Musieliśmy zmienić logo i nałożyliśmy na siebie fale z tego dotychczasowego. Mamy teraz osiem pasów, a to oznacza dobrobyt i powodzenie - dodaje Stemplewski."co to średniowiecze?!
Magdalena U. socjolog
Czy dobrze zrozumiałam z tekstu, że zmienia tylko i wyłącznie na tą jedną okazję? Bo jeśli tak, to chyba jest to dobra inwestycja i zrozumienie kultury...
Magdalena U. socjolog
Grzegorz Nowak:
co to średniowiecze?!
A znasz case z Gerberem i główką dziecka na opakowaniu? ;) Rzecz też się nie działa w średniowieczu... ;)
Maksymilian Godek MAXGODEK EVENTfilm
Magdalena U.:możesz to rozwinąć? zaciekawiłem się :)
Grzegorz Nowak:
co to średniowiecze?!
A znasz case z Gerberem i główką dziecka na opakowaniu? ;) Rzecz też się nie działa w średniowieczu... ;)
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Tobiasz Jaskuła:
Irenka Czusz:
Jak dla mnie to przykład braku zrozumienia obcej nam kultury,
przejaw głupoty zamawiających i wyrzucanie pieniędzy w błoto...
Proszę rozwiń myśl -
1. Brak rozumienia autentycznych konotacji z liczbą 4, chińskim jej zapisem, który jest zapisywany podobnie jak znak oznaczający śmierć. Powielenie symbolu 4 fal nie czyni z logo symbolu pomyślności. Liczba 8 symbolizuje szczęście w kulturze chińskiej. Wszystko wywodzi się z zasad Feng Shui, które znane w Polsce są głównie z popularyzatorskich książeczek i pism dla kobiet, przedstawiających temat niesłychanie płytko i ukazujących głównie warstwę zabobonów, przesądów i reklamujących remedia, stanowiące niezły interes dla sprzedawców gadżetów do domu. Ze znajomością filozofii i sztuki Feng Shui nie ma to wiele wspólnego.
2. Skoro jedzie ich 100 na targi, to powinni wiedzieć, że to tez nie jest szczęśliwa liczba. Jeśli chcą tam spędzić 4 dni, to także jest to wbrew zasadom. jeśli chcieliby jak twierdzą dostosować się do chińskich zwyczajów, powinni poprosić o postawienie horoskopu dla ekipy wyjeżdżającej na targi i wyznaczenie tak zwanych pomyślnych terminów i godzin spotkań...
bądźmy konsekwentni jak już!
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Mateusz Juda:
Ciekawe czy jak np. Muzułmanie z Arabii Saudyjskiej będą chcieli coś zrobić na Śląsku, to znowu władze zmienią logo. Wtedy dla każdej kultury będziemy wyciągać inne logo z portfolio.
Może się zdążyć, że Chińczycy nie zrobią z Tobą biznesu, jeśli uznają, że twoje logo to zły symbol. Dlatego przed wyjazdem do nich wymagane byłoby aby przeczytać trochę o zwyczajach, kulturze i mentalności ludzi z tego obszaru świata. O zasadach konfucjanizmu, o podejściu Chin do Europy, o zachowaniu przy stole i odpowiednim stroju już nie wspomnę, bo to podstawy jeśli chce się z nimi negocjować i mieć jakieś atuty lub przewagę w postaci zaskoczenia i pozytywnego odbioru u nich.
Lustrzane odbicie logo tu nie wystarczy. W logo poprzez kolorystykę nie jest zachowana równowaga tak zwanych 5 elementów - ognia, ziemi, metalu, wody i drzewa. A to podstawy Feng Shui, do którego zapewne chcieli się odnieść pomysłodawcy modyfikacji logo.Irenka Czusz edytował(a) ten post dnia 30.04.10 o godzinie 16:43
Magdalena U. socjolog
Maksymilian Godek:
Magdalena U.:możesz to rozwinąć? zaciekawiłem się :)
Grzegorz Nowak:
co to średniowiecze?!
Gerber wprowadził swój produkt na nowy rynek i sprzedaż była... taka sobie. Okazało się, że w tej akurat kulturze ludzie sądzili, że to, co jest pokazane na etykiecie, jest jednocześnie tym, z czego zrobiono jedzenie znajdujące się w środku słoika. Jak wiadomo, na opakowaniach Gerbera jest twarzyczka dziecka ;) Reszty można się domyślić ;) Z tego co słyszałam, rzecz działa się w końcówce XX wieku, gdzie natomiast - tu słyszałam 2 wersje, więc nie chcę się wypowiadać na 100%, gdzie konkretnie ;)
Maksymilian Godek MAXGODEK EVENTfilm
Grzegorz
Nowak
Marketing w pełnym
tego słowa
znaczeniu
Irenka Czusz:
Może się zdążyć, że Chińczycy nie zrobią z Tobą biznesu, jeśli uznają, że twoje logo to zły symbol.
Tiaaa... już widzę jak Chińczyk czy ktokolwiek inny rezygnuje z opłacalnego biznesu bo mu się logo źle kojarzy ;)
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
A teraz czekam aż zmienią dla czarnu... khm. afroamerykaninów, bo im się czarny kolor nie spodoba
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Grzegorz Nowak:THIS IS SPAR... KHM. CHIIIIII-NAAAAAA
"W chińskiej kulturze czwórka oznacza śmierć. W hotelach nie ma tu nawet czasem czwartego pięta, żeby nie kusić losu. Musieliśmy zmienić logo i nałożyliśmy na siebie fale z tego dotychczasowego. Mamy teraz osiem pasów, a to oznacza dobrobyt i powodzenie - dodaje Stemplewski."
co to średniowiecze?!

Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Grzegorz Nowak:Miałam na myśli tych z Hong Hongu na przykład. Chińczyk Chińczykowi nie równy. Nie każdy skażony jest komunizmem, czy zwyrodniałym kapitalizmem i nie każdy w nich wzrastał.Irenka Czusz edytował(a) ten post dnia 30.04.10 o godzinie 19:04
Irenka Czusz:
Może się zdążyć, że Chińczycy nie zrobią z Tobą biznesu, jeśli uznają, że twoje logo to zły symbol.
Tiaaa... już widzę jak Chińczyk czy ktokolwiek inny rezygnuje z opłacalnego biznesu bo mu się logo źle kojarzy ;)
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Dla tych, którzy nie interesują się wiedza podręcznikową polecam dwie książki o historii relacji Europejczyków i Chińczyków, o handlu, stylu życia i robieniu pieniędzy od czasów wojen opiumowych, po współczesność. Wszystko to barwnie i wartko opisane w książkach James Clavell'a "Tai-pan" i "Noble House".
Andrzej Ludwik Alw
Włoszczyński
projektant, eagler i
orloger
Może być ciekawie jak okaże się że przypomina to jakiś chiński piktogram informacyjny... niekoniecznie w temacie.
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz
Zastanawiam się, czy zamawiający ma pewność, co znaczą znaki chińskie pod obecnym logo? A jeśli tam napisane jest - mała dziura z Polski?;-)
Grzegorz
Nowak
Marketing w pełnym
tego słowa
znaczeniu
Irenka Czusz:
Miałam na myśli tych z Hong Hongu na przykład. Chińczyk Chińczykowi nie równy. Nie każdy skażony jest komunizmem, czy zwyrodniałym kapitalizmem i nie każdy w nich wzrastał.
a co ma do tego komunizm czy kapitalizm ?
Irenka
Czusz
design, ilustracja,
kreowanie słów,
projektowanie
wnętrz