Reklama: Wysokie zyski z Twojej strony www , DOŁĄCZ DO NAS

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Katarzyna Wawrzyniak Head Hunter Kontakt
z biurem Perfect
Service:
praca@pserv...

Temat: Praca-j. czeski

Witam, przyłączam się do apelu o możliwość umieszczania darmowych krótkich postów o poszukiwanych specjalistach z wąskiej grupy jak np.: osoby posługujące się j. czeskim. Pod warunkiem, że jest to grupa tematyczna. Z drugiej strony całkowicie rozumiem, dlaczego GL chce zarabiać na ogłoszeniach pracodawców. To po prostu biznes. Jako, że GL jest tu gospodarzem, niech sami decydują co wolno, a co nie.
Natomiast co do dyskusji. Powiem jedno, nie lubię oceniać ludzi ( jeśli nie muszę ). Zwłaszcza jeśli ich nie znam.
Panie Januszu, więcej luzu i zrozumienia.
Z całym szacunkiem do Pana wiedzy prawniczej i prawej postawy - jesteśmy tu, żeby spędzić ze sobą fajnie czas :)
Pozdrawiam wszystkich!
23.10.2010, 23:15

Witam
ja sama szukając pracy zaglądam na fora,więc dla mnie to bardzo dobry sposób. Trzeba sobie pomagać i tyle.Dodam,że nie jestem żadnym pracodawcą, chciałam po prostu pomóc - firmie, jak i osobom poszukującym pracy. Skoro zwalnia się stanowisko, to dlaczego o tym nie poinformować? Myślałam,że ten portal został właśnie po to stworzony. Dlaczego w naszym kraju Polak Polakowi wilkiem?
24.10.2010, 18:01

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Ośmielam się powtórzyć, że istnieje duża różnica między aktywnością w tym serwisie osób zatrudniających bezpośrednio (samych pracodawców, lub pracownika przedsiębiorstwa) a rozsyłaniem spamu przez pośredników, którzy czynią to komercyjnie.

Odnoszę wrażenie, że panie z firm, które zarabiają na pośredniczeniu w zatrudnianiu innych, próbują "buszowanie" osób z takich przedsiębiorstw postawić na jednym poziomie z rekrutacją bezpośrednią.
Przypominam, ze to pani Margareta Serwatka próbowała zmienić temat dyskusji, stosując - odnośnie do mnie - "argumenty personalne", czyli znane w propagandzie sposoby zbaczania z tematu.
To pani Margareta Serwatka poddała interpretacji opis mego profilu w tym serwisie. Na co może liczyć ktoś, kto tej pani powierzy swoje CV? Pytam, bo to może mieć wpływ na zatrudnienie, albo nie.

Jeśli ktoś jest chętny, to może sprawdzić, co pisałem wcześniej - zwłaszcza w ramach grup, związanych z funkcjonowaniem "Golden Line". Postulowałem zmiany w regulaminie, wskazywałem pewne niedomówienia, byłem za elastycznością. Także na grupach "czeskich" postulowałem o umiar w krytykowaniu osób, które zajmują się rekrutacją.

Człowiek jest osobą. I - przynajmniej dla mnie - całkowicie naturalne jest, zwłaszcza w serwisie dla profesjonalistów, że użytkownicy wspominają o sprawach zawodowych. Jeden człowiek prosi o radę w zakresie zarządzania, drugi programowania, a trzeci w sprawie rekrutacji. To jest normalne o zrozumiałe. Ludzie sobie pomagają i niech tak będzie nadal.

Proszę odróżnić od normalnych ludzkich zachowań cyniczną działalność komercyjną.
Firmy, które prowadzą rekrutację na zamówienie, robią to dla zysku. Jedno to przeglądanie publicznie dostępnych danych, a drugie rozsyłanie - zwłaszcza masowo - darmowych ogłoszeń. Rozumiem, że można sobie z czymś nie radzić. Jednak uczciwość - także wobec klienta - nakazuje przyznać się do tego, a nie "strzyc barana" i wykorzystywać innych (w tym inne instytucje) do realizacji zadań, które się wykonuje odpłatnie.
Uczciwy zegarmistrz, jeśli jakiś problem techniczny przerasta jego możliwości, odsyła klienta do innego zakładu, albo prosi o przyjście później (np. za tydzień, gdy będzie miał odpowiednie urządzenie). Czy oddamy zegarek do naprawy komuś, kto powie, że chętnie "poeksperymentuje" przy naszym zegarku? Czemu wobec przedsiębiorców z rynku pośrednictwa pracy mielibyśmy stosować inne zasady?
Dlatego podtrzymuję swe stanowisko, że trzeba wytykać, a nawet zwalczać, nieuczciwość tych, którzy - żerując na innych - starają się zarabiać pieniądze, ukrywając swą nieudolność przed klientami? Jaki problem jest w poinformowania klienta, że znajdzie pracownika szybciej i sprawniej, jeśli zwróci się do "Golden Line"? Wtedy nie byłoby zarobku. Więc mamy motyw kanciarskich zachowań: chęć zysku.

Sądzę, że dobrze byłoby, gdyby przedsiębiorcy, którzy są zainteresowani skutecznym rozglądaniem pracowników zaproponowali sensowne rozwiązania spółce "Golden Line".
Ośmielam się zaproponować rozwiązanie, które mogłoby polegać na dawaniu bezpłatnych ogłoszeń rekrutacyjnych przez faktycznych bezpośrednich pracodawców (nie żadnych pośredników, którzy wysyłają ludzi do marketów). W przypadku skutecznej rekrutacji, wnoszona byłaby jakaś opłata - w wysokości konkurencyjnej do cen pośredników.
Mam też pomysł na takie zmiany w regulaminie "Golden Line", które - zwłaszcza w przypadku ich faktycznego i konsekwentnego stosowania - skutecznie zniechęciłyby cwaniaków do "buszowania" w tym serwisie.
24.10.2010, 19:07

Piotr W. Wykładowca
akademicki /
Nauczyciel języka
hiszpańskiego

Czy jednak nie jest tak, że użytkownicy GL udostępniają bogatą informację o swoich umiejętnościach i doświadczeniu zawodowym po to, żeby zostać znalezionym właśnie przez takich "buszujących" ?

Po co ja i po co Pan bogato uzupełniliśmy na tym portalu nasze cv i podsumowanie zawodowe? Po to, by znaleźć lub najlepiej zostać znalezionym przez kogoś, nieważne czy bezpośrednio pracodawcę czy pośrednika. Ważne, żeby zaistnieć, aby ktoś wiedział że istniejemy.

Jeśli jednak nie chce Pan, aby osoby buszujące znalazły informację o Panu, niech Pan ukryje/zlikwiduje swoje rozbudowane dane. Podawanie ich nie jest tu obowiązkowe.Piotr Wasilewski edytował(a) ten post dnia 24.10.10 o godzinie 21:50
24.10.2010, 21:41

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Piotr Wasilewski:
Czy jednak nie jest tak, że użytkownicy GL udostępniają bogatą informację o swoich umiejętnościach i doświadczeniu zawodowym po to, żeby zostać znalezionym właśnie przez takich "buszujących" ?

Po co ja i po co Pan bogato uzupełniliśmy na tym portalu nasze cv i podsumowanie zawodowe? Po to, by znaleźć lub najlepiej zostać znalezionym przez kogoś, nieważne czy bezpośrednio pracodawcę czy pośrednika. Ważne, żeby zaistnieć, aby ktoś wiedział że istniejemy.

Jeśli jednak nie chce Pan, aby osoby buszujące znalazły informację o Panu, niech Pan ukryje/zlikwiduje swoje rozbudowane dane. Podawanie ich nie jest tu obowiązkowe.Piotr Wasilewski edytował(a) ten post dnia 24.10.10 o godzinie 21:50

Jeszcze jakiś czas temu byłem przekonany, że przynależność rozmówcy do inteligencji zwalnia innego uczestnika dialogu od "wykładania kawy na ławę", czyli od tłumaczenia oczywistości.

Czy ja miałem pretensje przeciwko "buszowaniu" i znajdowaniu? Nie!
Zgadzam się, że podanie pewnych danych - zwłaszcza w serwisie dla profesjonalistów - może mieć wpływ na "sprawy zatrudnieniowe" (tak to określmy).

Znalezienie potencjalnego kandydata, nawiązanie z nim kontaktu, ewentualnie dalsze etapy rekrutacji - to jest OK, a nawet w zgodzie z regulaminem "Golden Line".
Powiem więcej, że zdarzały mi się nawet bardzo miłe kontakty, gdy ktoś zapytywał mnie - przy pomocy wiadomości prywatnych - w sprawie zatrudnienia, ewentualnie świadczenia usług. Dwa przypadki kontaktów - doszliśmy do "poziomu" telefonowania - z paniami szczególnie mile wspominam, choć potem było "zderzenie ze ścianą". Panie (jedna ze spółki, która miała sprawę; druga z agencji pośrednictwa pracy) były bardzo miłe i kompetentne. Większość szczegółów uzgodniliśmy, ale wtedy pojawiał się szef (w jednym przypadku na pewno mężczyzna, w drugim chyba też). I po ustaleniach.
Pamiętam też, że tamte panie (inne podobnie) działały profesjonalnie i kulturalnie (bez zasypywania wielu grup dyskusyjnych, bez wycieczek osobistych). "Buszowanie" było dokonywane w sposób cywilizowany.

Odnoszę wrażenie, że również Pan stara się zmienić temat dyskusji i dąży do skierowania uwagi na sprawy personalne, w tym dotyczące mej skromnej osoby. Proszę trzymać się tematu. Inni również pamiętają - chociaż grupę doprowadzono do porządku - w ilu wątkach spamowała pani, która korzysta z ukrytego profilu.

Pańskie słowa:
Ważne, żeby zaistnieć, aby ktoś wiedział że istniejemy.
uważam za bardzo ważne. Może zaproponuje Pan je jako nowe motto działalności Metropolicie Lubelskiemu? Pasowałoby jak ulał.
24.10.2010, 22:04

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Zachęcam Państwa do wpisania słowa "czeski" w okienku wynajdywania informacji - niedaleko prawego górnego rogu strony serwisu "Golden Line". Po wydaniu polecenia uzyskać można "paletę" wyników", w tym wyniki z zakresu "praca".

Parę minut temu pojawiły się dwie oferty. Jak widać, można legalnie i elegancko prowadzić rekrutację w ramach "Golden Line".
Wystarczy chcieć ... i być uczciwym.
24.10.2010, 22:15

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Agnieszka Jakubek:
[...]
Oferuje prace w Krakowie osobom biegle posługującym się j. czeskim.
Zainteresowanym udzielę szczegółowych informacji na prv
[...]
Ładnie, grzecznie, syntetycznie - bez wklejania kopii ogłoszeń pośredników rekrutatycyjnych.

Bardzo ładnie!
25.10.2010, 18:57

Margareta Serwatka CZECHPOL Business
Office

Szanowni Panstwo,

dziekuje za wszelkie wypowiedzi na temat rozpoczetej przeze mnie dyskusji dot. mozliwosci zamieszczania ogloszen w grupie "jezyk czeski".

Nie spodziewalam sie tak obfitych wypowiedzi pana Janusza - ale mysle, ze wzbogacaja one uczestnikow dyskusji o mozliwosc szczegolowego poznania roznych opinii.

Serdecznie Panstwa pozdrawiam,
Dr Margareta Serwatka
26.10.2010, 14:29

Michał Lis Sales Manager

Poszukuje osoby z biegła znajomościa j. czeskiego w mowie i piśmie do tłumaczenia emaili i przygotowania oferty(ew. 1-2 dniowy wyjazd do czech w charakterze tłumacza).

Praca dorywcza.
Zainteresowane osoby proszę o wysłanie CV na email : foxconsulting@vp.pl
8.04.2011, 16:19

Luděk V. tłumacz
polsko-czeski

Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Do jednorazowego zlecenia tłumaczenia jest potrzebne CV?
8.04.2011, 16:25

Przemysław Lezianka język czeski;
szukam pracy

Szukam pracy, w której będę mógł wykorzystać znajomość języka czeskiego. Najchętniej we Wrocławiu. CV na profilu GL.
Jestem otwarty na różne propozycje związane z tłumaczeniami, analizą rynku czeskiego etc.
7.02.2012, 21:58

Libor Zajíček Tłumacz (czeski,
rosyjski,
angielski); robię
Maven.cz i D...

Szukam pracy z czeskim w Poznaniu.

Jestem native speakerem. Jednocześnie biegle w słowie i piśmie władam językiem polskim. Mam ponad 10-letnie doświadczenie w tłumaczeniach - polski, rosyjski, angielski. Pracowałem też w call centrach z językiem polskim, rosyjskim i angielskim.

Moj angielski oraz niemiecki jest też bardzo dobry.

Jestem absolwentem kierunku Język rosyjski i literatura na Uniwersytecie Karola, Praga, Czechy.

Moje umiejętności komputerowe są, z wyjątkiem IT i programowania, też na wysokim poziomie.
27.03.2012, 09:27

Emilia Burakowska www.six-pay.com

Szukam korepetytora/native speakera języka czeskiego z Warszawy. Zainteresowanych proszę o wiadomość na GL.
17.05.2012, 22:51

Wyślij zaproszenie do