Reklama: Masz stronę WWW i nikt jej nie odwiedza , ZMIEŃ TO

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Ewa Pyrek Specjalista ds.
Rekrutacji

Temat: Praca-j. czeski

Witam,
reprezentuję firmę Advisory Group TEST Human Resources.
Poszukuję osób znających język angielski (dobrze) i czeski (bardzo dobrze) do pracy w międzynarodowej firmie audytowej (jedna z firm Wielkiej Czwórki). Szukam kandydatów mających podstawy wiedzy z zakresu księgowości, jak również kandydatów z większym doświadczeniem w branży.

Zainteresowanych szczegółami oferty zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam

Ewa Pyrek
AG Test HR
27.04.2010, 13:12

Witam,
chcialam zapytac do kiedy jest oferta aktualna i czy osoby z bardzo dobra znajomoscia jezyka czeskiego a bez studiow ekonomicznych/finansowych moga sie aplikowac?
Pozdrawiam,
OlaAleksandra Pieczka edytował(a) ten post dnia 06.05.10 o godzinie 22:46
6.05.2010, 22:28

konto usunięte

Witam,

w imieniu firmy Simplika (CVO Group) informuję, że obecnie poszukujemy osób znających języki czeski/słowacki oraz angielski do pracy w charakterze mentora teamu obcojęzycznego dla prestiżowego centrum typu SSC z Krakowa. Zainteresowane osoby zachęcam do kontaktu. Z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania.

Pozdrawiam,
Martyna Stojak
Simplika (CVO Group)
http://simplika.pl
17.05.2010, 16:11

Justyna Sikora Konsultant ds.
Rekrutacji, Advisory
Group TEST Human
Reso...

Witam,

Jeśli znasz język czeski i angielski w stopniu prznajmniej komunikatywnym oraz jesteś dyspozycyjny i interesuje Cię praca w rekrutacji w Krakowie - ta oferta jest właśnie dla Ciebie!

Zainteresowane osoby proszę o kontakt:
justyna.sikora(at)testhr.pl

Pozdrawiam,
Justyna Sikora
28.05.2010, 11:02

Magdalena Domaradzka tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego

Wyjątek z regulaminu GL:

"§ 36a. Zabrania się zamieszczania ogłoszeń o charakterze rekrutacyjnym na forach"
9.06.2010, 03:03

Katarzyna Derezińska Lubisz kodować w
PHP - zobacz co
możemy ci
zaoferować www...

Hej jestem w trakcie poszukiwania pracownika na region Czech (i Słowacji) i szukam dobrego portalu (popularnego) rekrutacyjnego, albo jakiegoś forum dotyczącego pracy w handlu (albo materiałów budowlanych, stolarki budowlanej). Może ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat?
Będę wdzięczna za pomoc:)
21.10.2010, 12:32

Katarzyna Wawrzyniak Head Hunter Kontakt
z biurem Perfect
Service:
praca@pserv...

Szukam osób ze znajomością j. czeskiego gotowe zdobyć doświadczenie w księgowości. ( okolice Warszawy )
Szczegóły dla zainteresowanych.
21.10.2010, 13:59

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Dorota Ż.:
Witam serdecznie.
Wszystkich zainteresowanych rozwojem zawodowym w dziale Księgowości (firma z branży retail o wysokich standardach pracy, lokalizacja - centrum Warszawy), znających bardzo dobrze j. czeski, zapraszam do kontaktu pod adresem dzelnio@cvo.pl
Pozdrawiam

Naruszenie regulaminu - z powodu rozsyłania śmieci rekrutacyjnych (w ramach różnych grup tego serwisu - zgłosiłem do administracji "Golden Line".
W praktyce przekonałem się, że szczególnie skuteczne są zgłoszenia, kierowane do pracodawców osób zaśmiecających grupy dyskusyjne. Dlatego wysłałem e-mail na adres: info@cvointernational.com
Adres ten jest wskazany na stronie http://cvointernational.com/, do której następuje przekierowanie ze wskazanej przez sprawczynię zaśmiecania domeny http://cvo.pl

Sądzę, że przyłączenie się Państwa do aktywnego zwalczania spamu byłoby bardzo właściwe. Czym innym jest zapytanie, nawet wywołujące polemikę, a czym innym bezczelne zaśmiecania różnych grup
dyskusyjnych, w tym różnych wątków w ramach jednej grupy dyskusyjnej.

<<Szanowni Państwo!

Informuję, że z powołaniem się na adres internetowy jest rozsyłany spam informacyjny w serwisie "Golden Line".
Sprawczyni działa za pomocą konta "Dorota Ż.":
http://www.goldenline.pl/1037036
Niżej podaję adres jednej lokalizacji spamu rekrutacyjnego, w którym wskazano adres poczty elektronicznej w Państwa domenie.

Brzydko nazywani "śmieciarzami" ludzie przynajmniej porządkuję śmieci. Jak nazwać osoby zaśmiecające i ich mocodawców? Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Państwu. Kopię tego zgłoszenia zamieszczę w serwisie "Golden Line". Może to skłoni Państwa do uporządkowania zachowania osoby, która zachęciła do zgłaszania się na adres w Państwa domenie.

Z należnym poważaniem,

- - - - -

P.S. - adres jednej kopii śmieci rekrutacyjnych wraz z cytatem
http://www.goldenline.pl/forum/1645660/praca-j-czeski/...
"Witam serdecznie.
Wszystkich zainteresowanych rozwojem zawodowym w dziale Księgowości (firma z branży retail o wysokich standardach pracy, lokalizacja - centrum Warszawy), znających bardzo dobrze j. czeski, zapraszam do kontaktu pod adresem dzelnio@cvo.pl
Pozdrawiam">>
22.10.2010, 15:49

Margareta Serwatka CZECHPOL Business
Office

Witam,

OPINIA NT "SMIECIARZY" - odpowiedz na post p. Janusza Polanowskiego

Chcialabym sie wypowiedziec w sprawie "smieciarzy" o ktorych pisze pan Janusz Polanowski. Odnosze wrazenie, ze reakcja pana Janusza na post dotyczacy informacji o pracy jest mocno przesadzona.

Moim zdaniem taka mini - gielda wolnych stanowisk i kandydatow to czesto jedne z najbardziej istotnych aktualnosci, zwlaszcza w tej grupie.

Podkreslam, ze dziwi mnie reakcja pana Janusza na informacje o mozliwym zatrudnieniu - tym bardziej, ze pan Janusz wlasciwie sam oglasza swoja kandydature, piszac o sobie:

" Skory do pracy prawnik z uprawnieniami nauczycielskimi; orientacja w prawie czeskim i słowackim; tłumaczenia z czeskiego na polski i ze słowackiego na polski; .....td."

Czyli z jednej strony reklamuje siebie jako osobe "skora do pracy", ale z drugiej strony podejmuje dzialania, ograniczajace mu znalezienie pracy z czeskim.

Spamow nikt nie lubi. Ale w grupie GL poswieconej jezykowi czeskiemu, razi mnie nazywanie osob oferujacych prace z jezykiem czeskim "smieciarzami". Wnoszac po odpowiedziach i zapytaniach od osob rzeczywiscie zainteresowanych praca z wykorzystaniem jezyka czeskiego - informacje od pracodawcow sa potrzebne.

DO DYSKUSJI

W grupie "jezyk czeski" wydaje mi sie na miejscu podawanie informacji o wolnych wakatach, na ktore wymagana jest znajomosc czeskiego. Rzeczywiscie, regulamin portalu ogranicza te mozliwosci, co zwiezle zauwazyla wczesniej pani M.Domaradzka.

Pytanie, jakie sie rodzi odnosnie ograniczenia mozliwosci oferowania pracy na GL to:

dlaczego takie ogloszenia sa zabronione na portalu, ktorego celem jest wspolpraca biznesowa i projektowa miedzy uczestnikami?

Ciekawa jestem Panstwa opinii na ten temat.

Z pozdrowieniami,
Dr Margareta Serwatka
23.10.2010, 13:22

Magdalena Domaradzka tłumaczka i
lektorka czeskiego i
słowackiego

Margareto, ale nasza opinia nie ma znaczenia - takie są zasady, że na forach nie wolno umieszczać ogłoszeń o charakterze rekrutacyjnym. Jeśli ktoś szuka pracowników, powinien zamieścić ogłoszenie płatne - takie są zasady, jasne i jednakowe dla wszystkich i potwierdza je każdy, kto rejestruje się na tym portalu. Moderatorzy grup są zobowiązani do usuwania takich ogłoszeń.

Jeśli komuś się to nie podoba, to albo niech nie rejestruje się na GL, albo niech spróbuje przekonać administrację portalu, by zmieniła zasady. Obecnie możliwe jest wyłącznie zamieszczanie ogłoszeń płatnych. I to dotyczy szukania pracowników, a nie pracodawców, dlatego fakt, że piszę pod nazwiskiem że jestem tym i tym i chętnie pracowałabym w dziedzinie takiej i takiej jest dozwolony.
23.10.2010, 15:40

Office

Magdaleno,

Dziekuje za komentarz - jest prawda, ze takie sa zasady GL, ale nie moge zgodzic sie z twierdzeniem, ze nasza opinia nie ma znaczenia - przeciez GL istnieje dzieki swoim uczestnikom :)

Watek "do dyskusji" stanowi wlasnie wyrazenie opinii i chec poznania opinii innych uczestnikow.

Uwazam, ze wlasnie na forach (grupach) zainteresowan nalezy umieszczac zarowno informacje o miejscach pracy jak i o kandydatach.

Na razie - tak jak pisalas - mozliwe jest jedynie zamieszczanie informacji przez kandydatow. Jednakze, brak na takim forum rowniez informacji od pracodawcow moze ograniczac zainteresowanie kandydatow - na razie jest dozwolona wlasciwie jednostronne zgloszenie.

Czyli wlasnie tu widze niedogodnosc grup na GL. i potrzebe dyskusji.
Jesli jest mozliwe ogloszenie typu "jestem tym i tym, chce pracowac w dziecinie takiej i takiej", to dlaczego nie ma mozliwosc wypowiedzi "jestesmy firma taka i taka i potrzebujemy tego i tego"

GL na razie jest portalem o bardzo malym zasiegu - tak wiec mysle, ze wszelkie dzialania sprzyjajace rozwojowi sieci osob zarejestrowanych na GL byloby pozadane.

Natomiast - patrzac pod katem finansowym - nic dziwnego, ze GL pobiera oplate za ogloszenie rekrutacyjne. Stanowia one zrodlo dochodu.

Moze warto jednak zastanowic sie

1) nad nizszymi oplatami / bezplatnoscia za mini - ogloszenia na grupach o ukierunkowanym profilu, takim jak np "jezyk czeski"
2) w przypadku bezplatnosci ogloszen - mozna przeciez wprowadzic rozne ograniczenia (np ilosc tekstu) a jednak pozostawic mozliwosc wykorzystania grup na GL jako mini - gieldy pracy?

Uwazam, ze jesli GL chce realizowac haslo gloszone na swoich stronach - czyli "Jesteśmy serwisem społecznościowym, który łączy profesjonalistów o bardzo różnych zainteresowaniach, stanowiskach oraz celach zawodowych." - to powienien stworzyc mozliwosci oglaszania sie na forach tematycznych przez zleceniodawcow i pracodawcow.

Jesli nie bedzie mozliwy latwy kontakt OBU stron (pracownika i pracodawcy czy zleceniodawcy ze zleceniobiorca) - to GL bedzie takim sobie zwyklym portalem do tematycznych pogaduch, a nie platforma dla profesjonalistow.

Na razie GL jest zbyt malo znany na to, aby pozyskac duzo ciekawych ogloszen o pracy. Pracodawacy przeciez wybiora te portale, ktore zajmuja sie szeroko rozumianym posrednictwem pracy, sa powszechnie znane osobom poszukujacym pracy i maja znacznie wieksza ilosc odwiedzin na swoich stronach.

Pozdrawiam i ciesze sie, ze odpowiedzialas na moj post

Margareta
23.10.2010, 16:32

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

margareta serwatka:
Witam,
Witam Panią!
Dziękuję za zainteresowanie się moją wypowiedzią.
OPINIA NT "SMIECIARZY" - odpowiedz na post p. Janusza Polanowskiego
Stanowczo protestuję przeciwko zastosowanej przez Panią manipulacji. Ja odniosłem się do brzydkiego nazywania ludzi, którzy zajmują się śmieciami, często w sposób bardzo pożyteczny; a także pytałem o nazwę właściwą dla podmiotów zaśmiecających masowo.
To jest poważna różnica!

Chcialabym sie wypowiedziec w sprawie "smieciarzy" o ktorych pisze pan Janusz Polanowski.
Proszę zaprzestać manipulacji!
Pani zastosowała bardzo brzydkie zagranie, polegające na kłamliwym przypisywaniu mi czynu przez Panią dokonanego, bo to Pani używa brzydkiej nazwy. Takie postępowanie jest znane w walce erystycznej. Odkrywam manipulację, gdyż manipulacja zdemaskowana ma mniejszą siłę rażenia - mówiąc wprost: mniejszą siłę ogłupiania.
Odnosze wrazenie, ze reakcja pana Janusza na post dotyczacy informacji o pracy jest mocno przesadzona.
Kanałem prywatnym objaśniłem już (w odpowiedzi na wcześniejszą wiadomość do mnie skierowaną), że za szczególnie naganne uznałem rzucenie jednego postu do kilku (bodajże trzech) wątków, w tym: tego i jednego specjalnie założonego przez sprawczyni
Moim zdaniem
Zdaniem świadczącej usługi elektroniczne w ramach "Golden Line" spółki jest tak, jak postanowiono w regulaminie, którego § 36a. ma treść: "Zabrania się zamieszczania ogłoszeń o charakterze rekrutacyjnym na forach."
Sam wyrażałem dystans wobec stanowczości tego postanowienia regulaminowego, ale tak jest i to obowiązuje. Gdyby szefowie "Golden Line" chcieli mojej rady, to - jako prawnik - mógłbym zaproponować im inne (w tym nawet dające szansę na zysk) postanowienie regulaminowe.
taka mini - gielda wolnych stanowisk i kandydatow to czesto
< jedne z najbardziej istotnych aktualnosci, zwlaszcza w tej grupie.
W "Golden Line" i w "Profeso" są rozwiązania rekrutacyjne. Moim skromnym zdaniem, bardziej rozbudowane w "Profeo".

> Podkreslam, ze dziwi mnie reakcja pana Janusza na informacje o
mozliwym zatrudnieniu - tym bardziej, ze pan Janusz wlasciwie sam oglasza swoja kandydature, piszac o sobie:
Zastosowała Pani typowy chwyt propagandowy. Próbuje Pani zmienić przedmiot dyskusji, w dodatku stosując chwyt erystyczny, dotyczący mej osoby - takie argumentum "ad hominem" (względnie "ad personam").
Czy próba skierowania uwagi na mą skromną osobę ma coś wspólnego z mą wypowiedzią http://www.goldenline.pl/forum/1937394/zarobki-w-hr/s/...
w ramach innej grupy?
" Skory do pracy prawnik z uprawnieniami nauczycielskimi; orientacja w prawie czeskim i słowackim; tłumaczenia z czeskiego na polski i ze słowackiego na polski; .....td."
Dziś dokonałem korekty. Kolejnej zresztą.
Pani dokonała interpretacji. Czy słusznej? Czyż mam obowiązek się tłumaczyć, zwłaszcza przed Panią? Jest Pani "kobitką z HR", a nie mym "aniołem stróżem" z niebiańskiego nadania.
Dodaję tylko, że tę odpowiedź na Pani wpis tworzę na raty, od kilku godzin, bo mam sprawy ważniejsze do zrobienia, w tym związane ze sprawami, które można uznać za fachowe.
Ważne jest to, że opis mojego profilu jest zgodny z regulaminem, w przeciwieństwie do spamerskiego zaśmiecania grupy dyskusyjnej (różnych wątków) wiadomościami rekruterskimi.
Czyli z jednej strony reklamuje siebie jako osobe "skora do pracy", ale z drugiej strony podejmuje dzialania, ograniczajace mu znalezienie pracy z czeskim.
Kolejna interpretacja, w ramach ciągnięcia wyżej wskazanego argumentu erystycznego.
Spamow nikt nie lubi. Ale w grupie GL poswieconej jezykowi czeskiemu, razi mnie nazywanie osob oferujacych prace z jezykiem czeskim "smieciarzami".
To Pani używa tej nazwy. Co więc Panią drażni we własnym zachowaniu?
Wnoszac po odpowiedziach i zapytaniach od osob rzeczywiscie zainteresowanych praca z wykorzystaniem jezyka czeskiego - informacje od pracodawcow sa potrzebne.
Niektórzy dają dowód, że tak zwany seks jest im niezbędny do życia. Ale czy to ma oznaczać zobowiązanie innych do znoszenia ich zachowań - np. wulgarnych nagabywań, obmacywania, dopuszczania się zdrad, czy nawet gwałtów?
Autentyczni kleptomani mają silną potrzebę zabierania cudzych rzeczy. Czy dlatego należałoby zrezygnować z ochrony własności?
DO DYSKUSJI

W grupie "jezyk czeski" wydaje mi sie na miejscu podawanie informacji o wolnych wakatach, na ktore wymagana jest znajomosc czeskiego.
"1and1" daje jeszcze możliwość promocyjnego rejestrowania domen za darmo i zakładania własnych inicjatyw internetowych. Proszę założyć własny serwis - także z pomocą innego usługodawcy - i wprowadzać własne "reguły gry".
Rzeczywiscie, regulamin portalu ogranicza te mozliwosci,
Jest to oczywiste.
co zwiezle zauwazyla wczesniej pani M.Domaradzka.
Fakt.
Pytanie, jakie sie rodzi odnosnie ograniczenia mozliwosci oferowania pracy na GL to:
Pani pracuje zawodowo i, jak sądzę, pobiera Pani wynagrodzenie. Ktoś prowadzi "Golden Line" i ma nadzieję na zysk, pracownicy Spółki pracują w celach zarobkowych. Skądś pieniążki trzeba brać. I dom trzeba utrzymać, i dzieci wykształcić, i do kina pójść, i wina się napić, i za solarium zapłacić ... Ludzie i spółki działają, by zarabiać. Dobrze, jeśli jest to uczciwy zarobek.
dlaczego takie ogloszenia sa zabronione na portalu, ktorego celem jest wspolpraca biznesowa i projektowa miedzy uczestnikami?
Ludzie chcą pracować. Przedsiębiorcy (niekiedy) chcą zatrudniać. Dlaczego więc agencje pośrednictwa pracy pobierają wynagrodzenie za swe usługi (w Polsce od przedsiębiorców)? Gdyby usługi takie byłyby całkowicie darmowe, to przedsiębiorcy mogliby obniżyć "koszty pracy". Zaoszczędzenie na rachunkach od pośredników mogłoby oznaczać zyski dla pracowników i pracodawców. Mądry pracodawca połowę oszczędności wypłacić pracownikowi, a drugą zachować dla siebie. I zysk, i motywowanie pracownika - dwa w jednym.
Czy miałaby Pani tę pracę, którą Pani ma, gdyby usługi w zakresie pośrednictwa pracy były darmowe? Czy chciałaby Pani wykonywać swą aktualną pracę za darmo, czyli - nazywajmy rzecz po imieniu - być niewolnicą "na godziny"?
Ciekawa jestem Panstwa opinii na ten temat.
Opinie swe wyraziłem.
Ciekaw zaś jestem, jakie wynagrodzenia zatrudniająca Panią spółka otrzyma (lub już otrzymała) za prowadzenie rekrutacji, w którą jest Pani zaangażowana:
http://poprzednia.uj.edu.pl/biurokarier/oferta.php?id=651
Rozumiem, że może Pani wskazać, iż zastosowałem środek w rodzaju "argumentum ad hominem". Skoro Pani postawiła mi zarzuty w oparciu o interpretację mego profilu użytkownika, to ja odnoszę się do tego, co Pani czyni publicznie.
Z jakiego powodu spółka z o.o. "Golden Line"
http://www.goldenline.pl/o-nas
http://krs.ms.gov.pl/Podmiot.aspx?nrkrs=0000241921
ma być frajerem, albo niewolnikiem? Na jakiej podstawie jakaś prywatna agencja zatrudnieniowa ma żerować na innej spółce (w tym przypadku na "Golden Line")? Czy "Golden Line" ma być niewolnikiem spółki, ma dawać się przez nią i jej (współ)pracowników wykorzystywać? Przecież celem (znakomitej większości) spółek jest osiąganie zysku. Osoby, które prowadzą sprawy spółki, mogą nawet ponosić odpowiedzialność prawną za złe prowadzenie spraw spółki.

Brak spamowania i kulturalne zachowanie powodują, że ogłoszenia rekrutacyjne traktuję z życzliwością. Typowy spam handlowy oceniam surowo.
Jako moderator grupy "mBank", nie tylko kasuję (kasowałem - od jakiegoś czasu jest spokój) spam, ale od razu blokuję sprawcę jako użytkownika grupy i użytkownika serwisu. Żadnego tłumaczenia! Konsekwencje są wyciągane niezwłocznie.

Jeśli bark jest spamowania, to odróżniam następujące rodzaje ogłoszeń rekrutacyjnych:
1. Ogłoszenia, dawane przez pracodawców, lub ich pracowników. Te - nawet jeśli towarzyszy im jakaś nieporadność - traktuję z sympatią. A jeśli daje takie ogłoszenie ktoś miły, to sympatia moja wzrasta. Przypominam, że regulamin "Golden Line" w ogóle milczy odnośnie do zagadnienia sympatii między użytkownikami.
2. Wykorzystywanie przez nieporadną "panienkę z okienka" w prywatnym pośredniaku serwisu, a zwłaszcza jego użytkowników, jako naganiaczy. Jeśli jakaś "specjalistka" (czy też "managerka") nie potrafi sobie poradzić z czymś, za co jej płacą, jako osobie profesjonalnie zajmującej się rekrutacjami, to nie jest specjalistką. Może się nawet zarejestrować w pośredniaku państwowym. Może też w prywatnym i zobaczyć takie firmy od "drugiej strony".
3. Żerowanie - zwłaszcza cyniczne - przez jedną spółkę na drugiej oraz na użytkownikach serwisów internetowych. Dodaję, że w przedmiotowym przypadku, ataku dopuściła się osoba z profilem ukrytym. To także świadczy o człowieku.
Z pozdrowieniami,
Dr Margareta Serwatka
23.10.2010, 19:59

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

margareta serwatka:
Magdaleno,

Dziekuje za komentarz - jest prawda, ze takie sa zasady GL, ale nie moge zgodzic sie z twierdzeniem, ze nasza opinia nie ma znaczenia - przeciez GL istnieje dzieki swoim uczestnikom :)
Ilu użytkowników płaci za - na przykład - prąd do zasilania komputerów, na których działa serwis? Jeśli zabraknie im pieniędzy na sprzęt, to użytkownicy będą mało ważni.
Watek "do dyskusji" stanowi wlasnie wyrazenie opinii i chec poznania opinii innych uczestnikow.
Są w tym serwisie grupy dyskusyjne, dotyczące funkcjonowania "Golden Line".
Uwazam, ze wlasnie na forach (grupach) zainteresowan nalezy umieszczac zarowno informacje o miejscach pracy jak i o kandydatach.
A czy na drzwiach Pani domu (mieszkania) można zamieszczać ogłoszenia, w dodatku za darmo? Przecież potencjalnie zainteresowany człowiek mógłby się znaleźć w pobliżu.
Na razie - tak jak pisalas - mozliwe jest jedynie zamieszczanie informacji przez kandydatow. Jednakze, brak na takim forum rowniez informacji od pracodawcow moze ograniczac zainteresowanie kandydatow - na razie jest dozwolona wlasciwie jednostronne zgloszenie.
Jaki procent wynagrodzenia - swego pracodawcy, lub swej własnej (ewentualnej) prowizji - proponuje Pani "Golden Line" za zamieszczanie takich ogłoszeń?
Czyli wlasnie tu widze niedogodnosc grup na GL. i potrzebe dyskusji.
Akurat teraz się Pani zebrało na dyskutowanie.
Czyżby przed spamerskim atakiem na grupę miała Pani mniej okazji do dyskutowania na ten temat?
Jesli jest mozliwe ogloszenie typu "jestem tym i tym, chce pracowac w dziecinie takiej i takiej", to dlaczego nie ma mozliwosc wypowiedzi "jestesmy firma taka i taka i potrzebujemy tego i tego"
Czy widziała Pani - w tym lub innym serwisie - ogłoszenie w stylu:
"Szukamy pracownika ... dla korporacji ... . Jesteśmy zdesperowani. Skubnęliśmy klienta na ... tysięcy, klient się denerwuje, wydzwania do kierownictwa, straszy sądem. Ludzie, pomocy! Nie radzimy sobie z tym! W was ostatnia nasza nadzeja!???

Ogłoszenia pracodawcy - zwłaszcza małego i mało doświadczonego - trzeba odróżniać od żerowania kanciarzy.
GL na razie jest portalem o bardzo malym zasiegu - tak wiec mysle,ze wszelkie dzialania sprzyjajace rozwojowi sieci osob zarejestrowanych na GL byloby pozadane.
Tylko dlaczego kosztem spółki "Golden Line"?
Natomiast - patrzac pod katem finansowym - nic dziwnego, ze GL pobiera oplate za ogloszenie rekrutacyjne. Stanowia one zrodlo dochodu.
W końcu Pani to przyznała.
Moze warto jednak zastanowic sie

1) nad nizszymi oplatami / bezplatnoscia za mini - ogloszenia na grupach o ukierunkowanym profilu, takim jak np "jezyk czeski"
Ile wynoszą te opłaty teraz i czy Pani pracodawca jest zbyt biedny, by zapłacić komuś za usługi? Jeśli jest zbyt biedny, to prawo - także czeskie - wymaga od kierownictwa spółki zgłoszenia potrzeby wszczęcia "postępowania w sprawie niewypłacalności" (tak to się od paru lat nazywa).
2) w przypadku bezplatnosci ogloszen - mozna przeciez wprowadzic rozne ograniczenia (np ilosc tekstu) a jednak pozostawic mozliwosc wykorzystania grup na GL jako mini - gieldy pracy?
Że też musiała Pani pracy w Czechach szukać, a spółka "Golden Line" straciła szansę na autorkę takich koncepcji ...
Uwazam, ze jesli GL chce realizowac haslo gloszone na swoich stronach - czyli "Jesteśmy serwisem społecznościowym, który łączy profesjonalistów o bardzo różnych zainteresowaniach, stanowiskach oraz celach zawodowych." - to powienien stworzyc mozliwosci oglaszania sie na forach tematycznych przez zleceniodawcow i pracodawcow.
Stwarza takie możliwości i wystawia rachunki klientom.
Proszę zaprezentować swą wizję rozwoju spółce "Golden Line". Może "się nawrócą", a nawet zaproponują Pani pracę. Czy - jako pracowniczka "Golden Line" również byłaby Pani zwolenniczką żerowania na tej spółce?
Jesli nie bedzie mozliwy latwy kontakt OBU stron (pracownika i pracodawcy czy zleceniodawcy ze zleceniobiorca) - to GL bedzie takim sobie zwyklym portalem do tematycznych pogaduch, a nie platforma dla profesjonalistow.
Cóż za troska o spółkę, której regulamin jest łamany przez zwolenników "łatwego żeru".
Na razie GL jest zbyt malo znany na to, aby pozyskac duzo ciekawych ogloszen o pracy.
Czyżby był wystarczająco znany, by żerować na nim i jego użytkownikach?
Pracodawacy przeciez wybiora te portale, ktore zajmuja sie
szeroko rozumianym posrednictwem pracy,
Okazuje się, że niektórzy pracodawcy ogłaszają się "tutaj" zgodnie z regulaminem. I godzą się płacić. Szastają pieniędzmi, czy są uczciwi?
sa powszechnie znane osobom poszukujacym pracy
Czy są znane z żerowania na innych (spółkach, serwisach, użytkownikach)?
i maja znacznie wieksza ilosc odwiedzin na swoich stronach.
Jeśli byłaby to wystarczająca liczba wejść właściwych użytkowników, to przychodzących tu "na żer" rekruterów praktycznie by nie było; poza jakimiś zagubionymi w sieci.
Pozdrawiam i ciesze sie, ze odpowiedzialas na moj post

Margareta
23.10.2010, 20:18

Office

Witam panie Januszu,

dziekuje za reakcje na moja wypowiedz i niniejszym ustosunkowuje sie do Pana listu:

1) watek "smieciarzy" ... nie wiem, czemu odniosl Pan do siebie? Napisalam, ze razi mnie takie nazewnictwo. Nie ma tu manipulacji - jest jedynie wyrazenie opinii dotyczacej tematu, ktory Pan sam poruszyl. Do tego - zdaje sie - mamy podobna opinie na ten temat?

Jesli chodzi o inne okreslenie na "smieciarzy" to jest w uzyciu okreslenie "spamer"
,ktore moze byloby w wielu wypadkach odpowiednie?

2) Uzycie okreslenia "smieciarze" razi mnie tak samo, jak uzycie okreslen typu " Skubnęliśmy klienta .." czy tez " żerowanie kanciarzy" albo "kobitka z HR" i dalsze...

Sa one nacechowane emocjonalnie i byc moze sa wyrazem frustracji piszacego.

3) Jest mi przykro, ze temat, ktory poruszylam jako temat "do dyskusji" przerodzil sie w Pana wypowiedzi w nieprzyjemne wycieczki osobiste w moim kierunku - jak np.

- "Akurat teraz się Pani zebrało na dyskutowanie."

- "Że też musiała Pani pracy w Czechach szukać, a spółka "Golden Line" straciła szansę na autorkę takich koncepcji ..."

- "Ciekaw zaś jestem, jakie wynagrodzenia zatrudniająca Panią spółka otrzyma (lub już otrzymała) za prowadzenie rekrutacji"

Panie Januszu, jest ponizej mojego poziomu odpowiadac na tego typu niepotrzebne złośliwości i ataki.

3) Nie zamierzam w zaden sposob naruszac postanowien regulaminu portalu GL. - chcialam wyrazic swoja opinie i poznac zdanie innych uczestników. Nie zamierzam rowniez - jak pan okresla - "nawracac" pomyslodawcow. Poddalam pod dyskusje watek, ktory wydawal mi sie interesujacy.

4) Jezeli pominac Pana wycieczki osobiste i agresje slowna skierowana w moim kierunku, to Pana odpowiedz stanowi argument, ze dyskusja, ktora zaproponowalam, jest potrzebna.

Pozdrawiam, Margareta Serwatka
23.10.2010, 21:08

Dorota W. szczęśliwa :)

Pani Margareto.
Dziękuję za nawiązanie dyskusjii na ten temat. Myślę, że to dobry pomysł, aby poruszyć go publicznie.
Pan Janusz niestety odebrał temat bardzo personalnie. A szkoda, bo nie taki był zamiar.
Pani Margareto, przykro mi czytać takie "niekulturalne" wypowiedzi na Pani temat, przykro mi, że po części przyczyniłam się do tego.
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego,
Dorota Ż.
23.10.2010, 21:43

Office

Pani Doroto,

dziekuje za Pani wypowiedz.
Rzeczywiscie, umiescilam swoj post jako reakcje na Pani ogloszenie i wydarzenia z nim zwiazane.
Niestety z roznymi formami agresji, w tym slownej, spotykamy sie czesto.
Zwlaszcza w HR :)

Serdecznie Pania pozdrawiam, ciekawa jestem, jakie zdanie na temat umieszczania ogloszen na grupach tematycznych maja inni uczestnicy?

Margareta Serwatka
23.10.2010, 21:48

Piotr W. Wykładowca
akademicki /
Nauczyciel języka
hiszpańskiego

Witam i winszuję bardzo fajnej i dynamicznej grupy związanej z językiem czeskim a nawet dającą możliwość otrzymania informacji o miejscach pracy.

Poszukam takiej grupy z języka hiszpańskiego a jeśli takowej nie ma to ją założę.

Ps. Komentarzami osób typu pan Janusz bym się nie przejmował. Trzeba pomagać sobie nawzajem, informować o możliwościach a nie szukać dziury w całym czy donosić na innych.

Pozdrawiam :)
23.10.2010, 21:49

Office

Witam panie Piotrze,

dziekuje za Pana opinie :) i za mile slowa.

Pozdrawiam i trzymam kciuki za Pana poszukiwania grup hiszpanskich :)

Margareta Serwatka
23.10.2010, 21:54

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Piotr Wasilewski:
[...]
Ps. Komentarzami osób typu pan Janusz bym się nie przejmował. Trzeba pomagać sobie nawzajem, informować o możliwościach a nie szukać dziury w całym czy donosić na innych.
Jestem przekonany, że zna mnie Pan w takim samym stopniu, jak ja Pana - czyli wcale. Zatem Pańska uwaga - argumentum ad personam - świadczy o Panu.

Pozdrawiam :)
23.10.2010, 22:29

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Szanowna Pani Margareto!

Skąd Pani zaskoczenie i niezadowolenie?

Pani jako pierwsza użyła argumentu personalnego. Starałem się pokazać, że również potrafię z niego korzystać, choć wolę dyskusje wyłącznie merytoryczne.

Od razu wiedziałem, że pracę Pani wybierała, a nie musiała Pani emigrować. Stanowisko dyrektorskie o tym świadczy.
23.10.2010, 22:44

Wyślij zaproszenie do