Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Dorota D. dekoracje ślubów,
sklepów, imprez:
www.patykwia.pl

Temat: Ile może kosztować zrobienie zdjęcia produktu do sklepu...

Witam, mam pytanie:
Ile może kosztować zrobienie zdjęcia produktu do sklepu internetowego? zdjęcie na stole bezcieniowym, obrobione, skadrowane-gotowe do wstawienia do sklepu?

Ile może kosztować np. 20 takich zdjęć?

Ile może kosztować zdjęcie produktu- np. narzuty na łóżko,która jest fotografowana w wystylizowanym wnętrzu? Zdjęcie obrobione, skadrowane-gotowe do wstawienia do sklepu?

Proszę o podpowiedź.
Dziękuję.
12.04.2010, 10:52

Mariusz Wacławiak FOTOlinea fotografia
ślubna -
właściciel

Oczami wyobraźni widze "nie znasz wartości swojej pracy?!" ogólną burzę :)
Wszystko zależy od klienta, jeden przeciez zaplaci 50zl od fotografii, inny na 5zł bedzie sie krzywil a jeszcze inny 500zł uzna za przystępną cenę.
12.04.2010, 10:59

konto usunięte

Wstawiasz wątek na kilku forach jednocześnie, ale na wiadomość nie chce Ci się odpowiedzieć.

Jeśli chodzi o pytanie:
1. Zależy od tego jak ceni się fotograf i od tego czy klienta będzie na niego stać
2. Najprościej? Cena wyżej skalkulowana x 20szt.
3. Koszt wynajęcia pomieszczenia, wystylizowania go + standardowe koszty (jak ceni się fotograf? Czy klienta na to stać?) przy robieniu zdjęcia.Paweł Paciorek edytował(a) ten post dnia 12.04.10 o godzinie 11:10
12.04.2010, 11:08

konto usunięte

Mariusz Wacławiak:
Oczami wyobraźni widze "nie znasz wartości swojej pracy?!" ogólną burzę :)
Wszystko zależy od klienta, jeden przeciez zaplaci 50zl od fotografii, inny na 5zł bedzie sie krzywil a jeszcze inny 500zł uzna za przystępną cenę.

500zł za zdjęcie do sieciowego sklepu ?:))

Przyznam szczerze, że też się kiedyś nad tym zastanawiałam jakie są średnie ceny zrobienia zdjęcia do sieciowych sklepów, szczególnie przy masówce gdzie obrót idzie w tysiące sztuk i każda jest inna.
13.05.2010, 19:40

Wojtek Dziedzic www.wojtekdziedzic.c
om

To ja Wam powiem...zdjęcie produktowe, to zdjęcie które ma za zadanie sprzedanie produktu a internet to medium, dzięki któremu możemy ten produkt kupić wzrokiem i przelać kasę na konto sprzedającego bez oglądania produktu na żywo. Im lepsza, fotka tym lepsza sprzedaż produktu. Proste nie?
Dlatego też dobre zdjęcie produktowe powinno kosztować odpowiednie pieniądze. Zważcie na to, że zdjęcie to wydatek jednorazowy, który w rozbiciu na ilość sprzedanych produktów zdaje się być niewielkim kosztem. To jest po prostu efekt skali. Zatem, jeśli ktoś potrafi wykreować światłem i cieniem oraz kilkoma technicznymi dodatkami zdjęcie przedmiotu które krzyczy - Kup mnie! to ma też prawo oczekiwać odpowiedniej zapłaty za stworzoną wizję tego produktu. Reasumując - niech każdy zajrzy sobie do cennika stawek minimalnych ZPAF i rozważy sobie dobrze w głowie zanim powie swoją cenę za zdjęcie.

Nie wspominam, że cena powinna też być uzależniona od skomplikowania oświetlenia przedmiotu....co innego jest fotografować plastik a co innego szkło, polerowany metal, czy emalię.

Bardzo Was proszę - ceńcie swoje możliwości i nie psujcie rynku :)Wojciech Dziedzic edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 00:51
28.05.2010, 00:46

konto usunięte

Istnieją firmy sieciowe które sprzedają miesięcznie tysiące jednostkowych egzemplarzy gdzie cena za sztukę nie przekracza 30zł, tak np. odbywa się obrót kamieniami półszlachetnymi.

http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

Tabela minimalnych wynagrodzeń ZPAF nie ma osobnego działu związanego z e-handlem o ile ogólnie zgadzam się z tym co napisałeś,
o tyle wiele zaprzyjaźnionych firm sieciowych zwyczajnie odpuściło sobie fotografów bo cena za zdjęcie często przewyższała zysk uzyskany z produktu.

W USA jest to najczęściej rozwiązywane na zasadzie umowy zlecenia np. 1000 zdjęć za kwotę taką i taką, te zdjęcia są tanie, mieszczą się w cenie produktu, zarabiają wszyscy.

Oczywiście każdy zna swoją wartość i wycenia swoją pracę na tyle na ile mu pasuje i absolutnie nie namawiam nikogo aby pracował poniżej swojej wartości.

http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=76653&p=869&c...

44tyś jednostkowych zdjęć w cyklu +/-10 dniowym

bizuteria - około 80tyś jednostkowych zdjęć w cyklu +/-10 dniowym

http://allegro.pl/19732_bizuteria_i_zegarki.html

To jest tylko wierzchołek góry lodowej, zapotrzebowanie na zdjęcia produktowe jest gigantyczne i mam nadzieję, że już niedługo pojawią się fotograficy produktowi którzy dostosują swoją ofertę do rynku i zauważą istniejące możliwości - w USA to śmiga jak burza więc to jest tylko kwestia chęci i dopracowania modelu satysfakcjonującego obie strony na polskim rynku.

Przykład australijskiej strony produktowej - prosta fotka 18$ i oczywiście niższe ceny przy dużych ilościach.

http://www.productphotography.com.au/pricing.php

Amerykańska - pojedyncze zdjęcie 70$ ale już w pakiecie do 100sztuk 22$,
pewnie przy 1000sztuk cena zejdzie poniżej 10$ za sztukę.

http://www.productphotography.com/pricing.html

Polska packshoty.pl :

1 sztuka - 100zł , 1000szt. - 40zł

czyli wyższe ceny niż na świecie przy dużo niższych cenach produktów.

http://www.foto-design.com.pl/index.php?option=com_con...

Tutaj mamy zdjecia tanie za to jakość jest niższa niż możne uzyskać amator zwykłą cyfrówką w dziennym świetle.Basia Rainmaker edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 15:36
28.05.2010, 15:07

Paweł Myszka studio fotograficzne
- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

Na pewno chodzi o 44 tys zdjęć w cyklu kilkudniowym ???

Wychodzi po parę tys zdjęć dziennie ...

Przy zleceniu na 44 tys zdjęć mogę zastosować stawki bardzo promocyjne... Nie mówiąc już o 80 tysiącach zdjęć.

Nie tylko w USA, ale też i w Polsce każdy kto przyniesie mi zlecenie na 1000 zdjęć typu packshot może się spodziewać kwoty ryczałtowej. Tylko rzadko pojawiają się takie zlecenia...
28.05.2010, 15:30

- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

Przykład australijskiej strony produktowej - prosta fotka 18$ i oczywiście niższe ceny przy dużych ilościach.

http://www.productphotography.com.au/pricing.php

Amerykańska - pojedyncze zdjęcie 70$ ale już w pakiecie do 100sztuk 22$,
pewnie przy 1000sztuk cena zejdzie poniżej 10$ za sztukę.

http://www.productphotography.com/pricing.html

Polska packshoty.pl :

1 sztuka - 100zł , 1000szt. - 40zł

czyli wyższe ceny niż na świecie przy dużo niższych zarobkach.Basia Rainmaker edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 15:29

Poziom zarobków niewiele ma tu do rzeczy, koszt wyposażenia studio, kupna oprogramowania i inne koszty są w Polsce wyższe niż USA.

Poza tym zdjęcie zdjęciu nierówne. I wymagania klienta też są różne.

Jak porównasz pracochłonność wykonania 1000 zdjęć podobnych pudełek (np Płyt CD) z pracochłonnością wykonania 1000 zdjęć bielizny czy garniturów. Podaję te przykłady, bo takowe zlecenia już przerabiałem.
28.05.2010, 15:40

konto usunięte

Wiesz ja myślę, że takie zlecenia jak najbardziej są realne tylko sieciowi sprzedawcy autentycznie się boją fotografów, jak przeglądniesz sobie chociażby działy z rękodziełem na allegro znajdziesz firmy które obracają naprawdę dużymi pieniędzmi, a mają beznadziejne zdjęcia to jest otwarty rynek na duże zmiany.

Zakładałam cykl 10 dniowy bo tyle zwykle na Allegro trwa cykl sprzedaży,
powiedzmy, że sprzedaje się połowa, przerób towaru jest gigantyczny, sprzedawcy
w większości świadomi że dobre zdjęcie to wyższe ceny, w moim odczuciu to jest dosyć łatwy rynek do znalezienia klientów.
28.05.2010, 15:44

- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

Mam wrażenie, że znam trochę ten rynek. Pracowałem już dla największych sieci handlowych i wykonywałem zlecenia na tysiące zdjęć. Wiem jaka jest opłacalna cena za jedno zdjęcie, bo przy próbie wykonanych przeze moje studio ok 25 tys zdjęć w ciągu 5 lat mam już rozpoznany rynek.

I niestety wiem też, jakie są bolączki tego rynku.

Być może rynek w USA czy w Australii może funcjonować przy cenach, jakie podałaś w przykładach.

W Polsce nie..

I nie jest to wcale łatwy rynek. Ale mogę się mylić - ja mam studio z dużymi możliwościami przerobu i wcale nie jest łatwo zapełnić portfel klientów
28.05.2010, 15:53

konto usunięte

Paweł Myszka:

Poza tym zdjęcie zdjęciu nierówne. I wymagania klienta też są różne.

Jak porównasz pracochłonność wykonania 1000 zdjęć podobnych pudełek (np Płyt CD) z pracochłonnością wykonania 1000 zdjęć bielizny czy garniturów. Podaję te przykłady, bo takowe zlecenia już przerabiałem.

Absolutnie masz racje dlatego ważna jest elastyczność zarówno po stronie fotografa jak i firmy umiejętność pracy z rynkiem i jego realnymi potrzebami.
Mam wrażenie może niesłuszne, że większość fotografów myśli o swoim zawodzie jako o sztuce gdzie przy fotografii produktowej to jest solidne rzemiosło,
zwyczajne jak błoto i równie niezbędne.
28.05.2010, 16:25

- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

Mam wrażenie może niesłuszne, że większość fotografów myśli o swoim zawodzie jako o sztuce gdzie przy fotografii produktowej to jest solidne rzemiosło,
zwyczajne jak błoto i równie niezbędne.

No, akurat to założenie jest na pewno niesłuszne.
28.05.2010, 16:48

Paweł Myszka:
..

Przy zleceniu na 44 tys zdjęć mogę zastosować stawki bardzo promocyjne... Nie mówiąc już o 80 tysiącach zdjęć.

chcialbym zobaczyc zrobione obrobione i przekazane klientowi te kilka tys zdjec dziennie.

a pani Basia akurat zamiast opowiadac glupoty moglaby sie troche urzeczywistnic bo ja nadal twierdze ze to troll - glownie ze wzgledu na to ze nie istnieje w sieci PODOBNO zajmujac sie handlem w sieci i reklama :D
Paweł Myszka:
>
No, akurat to założenie jest na pewno niesłuszne.

amen. akurat dosc ciezko w polsc eo solidne rzemioslo. bo niby skad ma sie wziac skoro wiekszosc fotografow to "zawodowcy" dorabiajacy do pensji w zakladzie bynajmniej z footgrafia nie zwiazanym a cale ich zawodostwo i wiedza polega na kupieniu lustrzanki :)Piotr F. edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 17:41
28.05.2010, 17:29

Basia Rainmaker:

80tys zdjec bizuterii w ciagu 10 dni.
wychodzi 8 tysiecy zdjec dziennie. Latwo policzyc ze wychodzi to 333 zdjecia na godzine !!!!!!!

PRZY ZALOZENIU PRACY JEDNYM CIAGIEM 24H/DOBE/10 DNI NON STOP co jak wiemy jest nierealne. bo nawet zakladajac brak snu i jedzenia to trzeba wziac pod uwage chociazb przerwe na sikanie.

prosto liczac dalej:

333 zdjecia na godzine to daje nam 5,55 zdjecia na minute z obrobka i ustawieniem przedmiotu, swiatla, kompozycji... GRATULACJE WLASNIE POBILA PANI REKORD GUINESSA W ROZMIARZE GLUPOTY!!!!!!!!!!!!!!

prosze nie pisac bzdur bo sa ludzie ktorzy naprawde w to uwierza .. co gorzej .. moga w to uwierzyc zleceniodawcy.Piotr F. edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 17:44
28.05.2010, 17:39

Michał B. fotograf
www.buddabar.eu

Dorota Don-Ratajska:
Witam, mam pytanie:
Ile może kosztować zrobienie zdjęcia produktu do sklepu internetowego? zdjęcie na stole bezcieniowym, obrobione, skadrowane-gotowe do wstawienia do sklepu?

Do tego nie potrzeba fotografa jesli dysponuje się takim stanowiskiem.
Wystarczy grafik z praktyką.
Ile może kosztować np. 20 takich zdjęć?

U mnie tym zajmuje się grafik 20 zdjęć - koszt 200 zł.
Ile może kosztować zdjęcie produktu- np. narzuty na łóżko,która jest fotografowana w wystylizowanym wnętrzu? Zdjęcie obrobione, skadrowane-gotowe do wstawienia do sklepu?

Tu jest zalezność od światła, czy robimy przy zastanym i czy jest ono wystarczające czy musimy doświetlać.
Pozostaje tez kwestia dojazdu.

Proszę o podpowiedź.
Dziękuję.

Pozdrawiam
Edit: LiterówkaMichał Buddabar edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 17:49
28.05.2010, 17:48

- kreacja,
produkcja,
postprodukcja

swego czasu na tym forum pewien młody człowiek (w profilu - fotograf) przekonywał mnie, że skoro zdjęcie robi się w czasie 1/60 sek, to można śmiało założyć, że dziennie można wykonać nawet 1000 zdjęć.

Raz udało nam się zrobić 250 zdjęć packshotowych przez 8 godzin, ale to już był duży wysiłek. Przy dobrze zorganizowanej pracy i dość podobnej wielkości produktów (takich, co mieszczą się na stole bezcieniowym) można założyć ok 100-150 zdjęć dziennie przez jeden zespół trzyosobowy. Nie ma znaczenia, czy są to zdjęcia do sklepu internetowego, czy do publikacji drukowanej. Dobrze zrobione zdjęcie to dobrze zrobione zdjęcie...Paweł Myszka edytował(a) ten post dnia 28.05.10 o godzinie 18:36
28.05.2010, 18:35

konto usunięte

Przecież ja nigdzie nie napisałam, że jeden fotograf robi taką ilość zdjęć,
podałam statystyczne dane z Allegro z jednej kategorii która jest najczęściej związana z jednostkowymi zdjęciami gdyż przedmioty są unikalne.

Paweł zdarzało mi się maksymalnie w ciągu dnia trzaskać 2000 ujęć, jednak od zrobienia zdjęcia do gotowej fotki która trafia na stronę droga jest daleka,
szczególnie gdy się robi fotki w dziennym świetle, o różnych porach, z różnymi tłami. Wszystko oczywiście zależy od tego co się fotografuje, ja mam głównie doświadczenie z kamieniami, a te zachowują się często nieprzywidywalnie z racji indywidualnych faktur i niepowtarzalnej dla każdego kamienia kolorystyki co wymusza dużą ilość ujęć na przedmiot.
29.05.2010, 01:08

Michał B. fotograf
www.buddabar.eu

Przecież to logiczne że w przypadku tak duzych zleceń nie wykonuje sie tego samemu. Licytowanie się na zasadzie kto ile da radę w ciągu doby nie ma sensu.
Przy duzych zleceniach bierze sie dodatkowe osoby, ustawia sprzęt, swiatło i jazda. Przecież do tego nie potrzeba wielkiej wiedzy i praktyki.

Troszkę dziwię sie tej dyskusji, tym licytacjom. Rozmawiamy o najprostrzym zleceniu jaki moze dostac fotograf, ba nawet grafik. Zadania uproszczają tym bardziej aparaty z regulacją balansu bieli.

Rozmawiacie tak, że w moim odczuciu odnosze wrazenie że Wasza praktyka zyciowa dotyczy raptem kilku zdjęć gdzie w dodatku sprawiało Wam to dużą trudność.

Założycielka tego postu zadała najprostrze pytanie jakie na codzień spływaja na e-mail.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał

Obrazek
30.05.2010, 09:57

Michał Buddabar:
Rozmawiacie tak, że w moim odczuciu odnosze wrazenie że Wasza praktyka zyciowa dotyczy raptem kilku zdjęć gdzie w dodatku sprawiało Wam to dużą trudność.

masz absolutna racje .. bo ty za to przebijasz wszystkich wieloletnim doswiadczeniem :D
30.05.2010, 10:15

Michał B. fotograf
www.buddabar.eu

Piotr F.:
Michał Buddabar:

masz absolutna racje .. bo ty za to przebijasz wszystkich wieloletnim doswiadczeniem :D

Piotrze nie bądź dziecinny. Cos jeszcze na temat?
30.05.2010, 13:43

Wyślij zaproszenie do