- 1
- 2
- Następna »
Paweł
Kupper
Właściciel,
eithel.pl
Temat: Kontakt z Firmą czyli zabawa w chowanego.. :)
Przeglądałem ostatnio strony kilku dużych (znanych) agencji reklamowych i eventownych aby zaprosić kilka osób na event jaki niebawem organizuję. I co mnie uderzyło... dział "kontakt", a w zasadzie w kilku przypadkach trudność w jego znalezieniu, zaś jeśli już go odnajdywałem - b. skąpe dane kontaktowe, czasem ograniczone wręcz do samego formularza kontaktowego.Ja rozumiem, każdy próbuje w jakiś sposób uniknąć SPAMU, setek totalnie bezsensownych ofert (na ogół co gorsza nie dotyczących jego działalności) ale mimo wszystko... zacząłem się zastanawiać...
1. Czy te agencje (sorry, że bez nazw ale nie chcę tu robić wycieczek osobistych czy reklamy/antyreklamy komuś) mają tak dużo Klientów, że nie chcą mieć kolejnych?
2. Czy nie lepiej każdego dnia poświęcić 10 min na usunięcie tego "spamu" ale jednak dostać jedno czy dwa wartościowe zapytania ofertowe, informacje, propozycje współpracy?
3. Ja w życiu już trochę storn "przeklikałem", poszukam, przekopę się, znajdę. Ale co z ludźmi, którzy są de facto laikami? O Internecie mają pojęcie niewielkie, ot po prostu chcą aby ktoś im zorganizował event firmowy dla pracowników albo stronę www, chcą zadzwonić, wysłać faks bądź maila z zapytaniem/zamówieniem? Czy to świadoma i Waszym zdaniem poprawna strategia swoistej selekcji czy zwyczajna głupota, bufoniarstwo i zwyczajny błąd marketingowy?
Jak dla mnie takie "chowanie" kontaktu jest totalną głupotą ale... ciekaw jestem co powiedzą inni.
Kasia
Trocha
Let's PLAY :))
533-44-33-55
mam dokładnie takie same przemyślenia...Może to jakis nowy trend??
1. Czy te agencje (sorry, że bez nazw ale nie chcę tu robić wycieczek osobistych czy reklamy/antyreklamy komuś) mają tak dużo Klientów, że nie chcą mieć kolejnych?
a co uważasz że poważniejsze roboty przychodzą z neta czy z polecenia?
oprócz samego spamu jest jeszcze tona śmieci,listów bałagalnych o wpłaty na konto dla:
"krzysia" ,"rysia", "zdzisia"
jak masz potrzebę to nawet wpisz nip,regon,krs itp dane , to i tak nie pomoże jak masz kiepskie usługi.
2. Czy nie lepiej każdego dnia poświęcić 10 min na usunięcie tego "spamu" ale jednak dostać jedno czy dwa wartościowe zapytania ofertowe, informacje, propozycje współpracy?
10 minut każdego dnia lepiej jest spędzić na przyjemniejszych rzeczach niż filtorwanie
spamu i blokowanie spamerów.
jest tyle innych agencji w których masz wszystko jak na dłoni że można dla wygody się z nimi kontaktować a bufonów,głupków olaćJan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 18:35
Paweł
Kupper
Właściciel,
eithel.pl
a co uważasz że poważniejsze roboty przychodzą z neta czy z polecenia?Różnie w różnych firmach z tym jest. A Tobie nigdy nie zdarzył się poważny Klient "z neta", którego wcześniej nie znałeś, a znalazł Cię bo jesteś wysoko w googlach?
jak masz potrzebę to nawet wpisz nip,regon,krs itp dane,Janku, nie łączmy pojęć.
Wg prawa (którego mało kto przestrzega ale to inna sprawa :)), od ponad 2 lat NIP, Regon obligatoryjnie powinny być umieszczane na www jeśli prowadzisz GD lub spółkę kapitałową :)
Druga sprawa, że część i gdy nie było wymogu ustawowego je umieszczała aby się uwiarygodnić ale nie o tym temat.
Zatem uważasz, że takie "ukrywanie" kontaktu jest dobrą drogą?
OK, to też jakiś głos w sprawie.
Różnie w różnych firmach z tym jest. A Tobie nigdy nie zdarzył się poważny Klient "z neta", którego wcześniej nie znałeś, a znalazł Cię bo jesteś wysoko w googlach?nie,kampanie adwords itp bajki nie działają w moim przyapdku.oprócz sztucznego ruchu na www który nie przekłada się
na znaczącą ilość zleceń albo bezsensownych wycen.na gapiach i zwiedzających nie da się zarabiać,chyba że to portal towarzyski.
"poważne zlecenia" które się trafią to jakiś malutki odsetek tego ruchu nie warty takiej inwestycji.
lwia część takiej kampanii pożerana jest przez gapiów.
już przerabialiśmy uwiarygadnianie poprzez umieszcanie czy to listów referencyjnych czy innychjak masz potrzebę to nawet wpisz nip,regon,krs itp dane,Janku, nie łączmy pojęć.
Wg prawa (którego mało kto przestrzega ale to inna sprawa :)), od ponad 2 lat NIP, Regon obligatoryjnie powinny być umieszczane na www jeśli prowadzisz GD lub spółkę kapitałową :)
Druga sprawa, że część i gdy nie było wymogu ustawowego je umieszczała aby się uwiarygodnić ale nie o tym temat.
metod
Zatem uważasz, że takie "ukrywanie" kontaktu jest dobrą drogą?każdy ma swoją politykę i jeśli działa to nie ma sensu tego zmeniać.
DLA PRZYKŁADU:
ZNAJDŹ TELEFONY DO TAKIEGO ALLEGRO
czy to bufoniarstwo albo przeoczenie czy świadome posunięcie?Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 18:47
Paweł
Kupper
Właściciel,
eithel.pl
nie,kampanie adwords itp bajki nie działają.oprócz sztucznego ruchu na www który nie przekłada sięWidzisz, myślałem że w agencjach reklamowych podobnie, bo u mnie w mojej "branży" sporo zleceń zgłasza się po wejściu korzystając z wysokiego miejsca w googlach...
na znaczącą ilość zleceń.na gapiach i zwiedzających nie da się zarabiać,chyba że to portal towarzyski.
"poważne zlecenia" które się trafią to jakiś malutki odsetek tego ruchu.
już przerabialiśmy uwiarygadnianie poprzez umieszcanie czy to listów referencyjnych czy innychTak tak :) Ale prawo nie nakazuje firmom umieszczania na stronie referencji, zaś Nipu i Regonu owszem. Więc nie łączmy tematów.
metod
Że 3/4 tego prawa nie przestrzega to na inną dyskusję ;)
Widzisz, myślałem że w agencjach reklamowych podobnie, bo u mnie w mojej "branży" sporo zleceń zgłasza się po wejściu korzystając z wysokiego miejsca w googlach...nie wiem jak jest w agencjach i klientach z googla wiem jak jest ze mną.
pewnie top 10 by pomogło ale nie mam zamiaru sprawdzać czy było warto.
widocznie ogłaszanie się i zabawa w chowanego ma swój sens skoro działa.
przyadkowi turyści z googla to za mało żeby nazywać to "poważnymi zleceniami"
BTW.
sam nie masz nipa ani regona ;)Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 18:59
Grzegorz
B.
copywriter;
ghostwriter
Jan D.:
Różnie w różnych firmach z tym jest. A Tobie nigdy nie zdarzył się poważny Klient "z neta", którego wcześniej nie znałeś, a znalazł Cię bo jesteś wysoko w googlach?nie,kampanie adwords itp bajki nie działają w moim przyapdku.oprócz sztucznego ruchu na www który nie przekłada się
na znaczącą ilość zleceń albo bezsensownych wycen.na gapiach i zwiedzających nie da się zarabiać,chyba że to portal towarzyski.
"poważne zlecenia" które się trafią to jakiś malutki odsetek tego ruchu nie warty takiej inwestycji.
lwia część takiej kampanii pożerana jest przez gapiów.już przerabialiśmy uwiarygadnianie poprzez umieszcanie czy to listów referencyjnych czy innychjak masz potrzebę to nawet wpisz nip,regon,krs itp dane,Janku, nie łączmy pojęć.
metodZatem uważasz, że takie "ukrywanie" kontaktu jest dobrą drogą?każdy ma swoją politykę i jeśli działa to nie ma sensu tego zmeniać.
DLA PRZYKŁADU:
ZNAJDŹ TELEFONY DO TAKIEGO ALLEGRO
czy to bufoniarstwo albo przeoczenie czy świadome posunięcie?Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 18:47
http://allegro.pl/country_pages/1/0/marketing/about.php
proszę. Szukałem całą minutę. Każda agencja reklamowa ma na swojej stronie adres i numer telefonu. Może ze 2, 3 wyjątki od tej reguły można znaleźć.
proszę. Szukałem całą minutę. Każda agencja reklamowa ma na swojej stronie adres i numer telefonu. Może ze 2, 3 wyjątki od tej reguły można znaleźć.
pisałem o telefonach a nie o 1 faxie;)
niestety to automat także z nikim nie pogadasz:)))
jes taki patent żeby się dodzownić ale to już trzeba poznać tajniki kontaktowania się z qxl poland:))Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 19:03
Grzegorz
B.
copywriter;
ghostwriter
Jan D.:
pisałem o telefonach a nie o 1 faxie;)
niestety to automat także z nikim nie pogadasz:)))
jes taki patent żeby się dodzownić ale to już trzeba poznać tajniki kontaktowania się z qxl poland:))
Fakt, przepraszam, nie doczytałem. Ale i tak długo nie szukałem:
http://media.allegro.pl/contacts
A tu jeszcze inne:
http://allegro.netpr.pl/notatka_61518.html?changeLocal...Grzegorz B. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 19:10
A tu jeszcze inne:
no tak ale co my mamy z mediami?
zadzwoń i poproś o tel do innych działów to nigdy nie dostaniesz.
czają się bo by musieli uruchomić infolinie 24h/dobę i tego unikają chowając się.
wbij inną końcówkę to się zgłosi ktoś inny niż fax;)
podstępem to i na GL wydębisz komórkę do pracownika QXL poland ,ale nie o to przecież chodziJan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 19:15
Grzegorz
B.
copywriter;
ghostwriter
No zgadza się. Ale telefon znaleźć można. jakby się postarać to i więcej by wypłynęło.Są zapewne na formularzach przesyłanych przy umowie. Zakładając, ze pół polski ma konto na allegro, łatwo to wydębić:)
Oczywiście, temat dotyczy tego, że telefony są ukryte. I faktycznie. Ale nie dzieje się tak w przypadku agencji reklamowcyh.
Grzegorz B.:
No zgadza się. Ale telefon znaleźć można. jakby się postarać to i więcej by wypłynęło.
http://www.goldenline.pl/forum/allegro/1149302
telefony w formularzach??;))
np:
http://www.w-media.pl/
tutaj jest telefon:) czyli kontakt ale nie ma maila:))
robią super strony z tego co zobaczyłem przypadkowo ,ale widocznie nie chcą/nie muszą się tym chwalić wszem i wobec w top10 google żeby zdobyć klienta.
może wystarczy mail do klienta i linki do prac,które same się obronią bez wodolejstwa ,listów, pisania "jesteśmy naj"Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 19:28
Paweł
Kupper
Właściciel,
eithel.pl
BTW.
sam nie masz nipa ani regona ;)Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 18:59
http://www.eithel.pl/firma/dane.php
:)
Grzegorz
B.
copywriter;
ghostwriter
Jan D.:
np:
http://www.w-media.pl/
tutaj jest telefon:) czyli kontakt ale nie ma maila:))
robią super strony z tego co zobaczyłem przypadkowo ,ale widocznie nie chcą/nie muszą się tym chwalić wszem i wobec w top10 google żeby zdobyć klienta.
może wystarczy mail do klienta i linki do prac,które same się obronią bez wodolejstwa ,listów, pisania "jesteśmy naj"Jan D. edytował(a) ten post dnia 11.04.10 o godzinie 19:28
biuro@w-media.pl, albo w-media@w-media.pl. Jeden z tych dwóch na sto procent bedzie dobry :D
Paweł Kupper:
BTW.
http://www.eithel.pl/firma/dane.php
a ja w "kontakt" paszoł.....
biuro@w-media.pl, albo w-media@w-media.pl. Jeden z tych dwóch na sto procent bedzie dobry :D
no tak, jeszcze pozostało zajrzeć do kodu źródłowgo może coś tam będzie :)
albo typować
kontakt
info
contact
itd
Paweł
Kupper
Właściciel,
eithel.pl
sam nie masz nipa ani regona ;)http://www.eithel.pl/firma/dane.php
a ja w "kontakt" paszoł.....
Kontakt to kontakt, dane to dane. Dlatego napisałem na poczatku dyskusji aby nie mieszać tematów :)
no tak ale co my mamy z mediami?IMO to też poważna głupota.
zadzwoń i poproś o tel do innych działów to nigdy nie dostaniesz.
czają się bo by musieli uruchomić infolinie 24h/dobę i tego unikają chowając się.
Powiem jak ja to rozumiem: jest taka funkcja jak sekretarka, nie asystentka. W dużych firmach, redakcjach - jest taka osoba jak sekretarka i jej zadaniem powinna być pewna preselekcja korespondencji. Dostaje 1000 maili, te które mają w tytule V1agra wywala, zostaje 500. Te które dotyczą reklamy forwarduje do marketingu, te które dotyczą zaległych faktur do księgowości, a te które stanowią ofertę przekaźników wysokiego napięcia wywala do kosza albo umieszcza w katalogu "ciekawostki".
Uważam, że lepsze to, niż ukrywanie maila.
Wiadomo, przyjdzie masa spamu i śmieci ale przyjdzie też kilka sensownych maili. Ale OK, masz rację, jeśli ktoś ma taką politykę, że woli zabawę w chowanego - niech to robi dalej.
Byłem po prostu ciekawy przyczyn i myślałem, że ktoś mnie na GL oświeci.
może wystarczy mail do klienta i linki do prac,które same się obronią bez wodolejstwa ,listów, pisania "jesteśmy naj"Ty to Janek masz jakąś obsesję tych referencji widzę :) Załóż jakieś Stowarzyszenie Przeciwników Referencji, bo od czasu pamiętnej dyskusji na GL to bodaj trzeci temat, w którym do tego pijesz :))
To nie jest temat o referencjach, wodolejstwie, itd. ale o tym czemu tak wiele firm strasznie ukrywa dział 'kontakt' a jak już nie ukryje, to poda w nim b. niewiele danych.
I tyle.
Krzysztof
S.
Live hard, sell
hard.
Taaaaak?To niech ktoś spróbuje znaleźć adres biura Skype :)