Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Marcin Piwowarczyk Szef badań online,
IMAS International

Temat: Na początek...

Witam wszystkich, którzy dotarli i tych, którzy nie dotarli na Włodkowica. Zgodnie z obietnicą - zakładam grupę, abyśmy mieli przynajmniej na razie tutaj "swoje miejsce w sieci".

Dostęp do grupy jest pełny, każdy może dołączyć i skierować dyskusję na ciekawiący go temat - wystarczy założyć nowy wątek/ temat.

Od siebie dodam - jeszcze raz dzięki dla wszystkich, którzy sprawili, że się spotkaliśmy - Marcina, Kasi i wszystkich innych, zaangażowanych.
8.04.2010, 23:43

Katarzyna R. specjalista ds.
badań i analiz

Witajcie
Zanim zacznę pisać o swoich celach i oczekiwaniach związanych z PTBRiO, chciałam napisać, że cieszę się, że spotkaliśmy się w tak licznym gronie, co oznacza, że chcemy coś zrobić. Hmm to mój wniosek :-) mam nadzieję, ze słuszny :-).
Marcin P. super pomysł na logo. Do zobaczenia za chwilę w dalszej części wymiany myśli :-).
Miłego dnia
9.04.2010, 08:23

Jarosław Sawicki badacz | ewaluator |
konsultant

Witam!
Niestety, ale nie mogłem przybyć na wczorajsze spotkanie (obowiązki rodzinne wezwały). Dobrze, że taka inicjatywa się pojawiła, środowisko wrocławskich badaczy nie jest niestety dobrze zintegrowane, więc kolejna możliwość poznania nowych osób, nabycia doświadczeń i wiedzy jest bezcenna. Mam nadzieję, że powstanie wrocławska filia PTBRiO i trochę pozytywnie namieszamy w branży.
A ze swej strony obiecuję, że na następne spotkanie na pewno się stawię :)
9.04.2010, 10:48

Damian M. Specjalista ds.
Kontaktów z
Klientami, IMAS

Witam,

również cieszę się, że są chęci aby "coś zrobić".

Jeśli jednym z celów naszej współpracy ma być rozwinięcie rynku badawczego we Wrocławiu (czy szerzej - na Dolnym śląsku),
może sposobem na osiągnięcie tego celu byłaby organizacja targów badawczych (pod partonatem PTBRiO?) we Wrocławiu?

Mam na myśli imprezę, na której firmy z regionu miałyby okazję W JEDNYM MIEJSCU I CZASIE poznać ofertę wrocławskich firm badawczych i sprawdzić jakie korzyści mogą osiągnąć z badania rynku. Oczywiście jest we Wrocławiu wiele firm, które mają silny dział marketingu i zlecanie badań to dla nich chleb powszedni. Mówię raczej o pokazaniu się firmom, które z zasady nie zlecają badań ponieważ "ja sam mam kontakt z klientem i wiem czego ode mnie oczekuje", czy też (jak usłyszałem kiedyś przez telefon) "mój szef był kiedyś na szkoleniu i tam mówili o takich badaniach, ale to chyba jest bardzo drogie".

Z drugiej strony - występowanie obok firm, bądź co bądź, konkurencyjnych, dawałoby nam dodatkową motywację do jak najlepszej prezentacji.

To tak tytułem wstępu. Wierzę, że wątek się rozwinie.
9.04.2010, 19:30

Agnieszka U. badania marketingowe
i społeczne

Witam również.

Damianie, pomysł ciekawy - zastanawiam się tylko, czy na takie targi już czas. Obawiam się, że cieszyłyby się popularnością tylko wśród firm, dla których, jak sam piszesz, zlecanie badań jest chlebem powszednim. Z drugiej strony, nie sprawdzając, nie będziemy wiedzieć. :)

Pozdrawiam.

Jarek - trzymam za słowo. ;)
9.04.2010, 19:50

Janusz Bujko Account Director,
TNS Pentor

Witajcie :-)

W ostatnich latach powstało we Wrocławiu ok. 10 nowych, mniejszych lub większych, firm badawczych. Nie znam żadnego innego polskiego miasta, w którym coś podobnego miałoby miejsce. To pokazuje, że w naszym mieście z jakichś przyczyn powstał przyjazny klimat dla takich firm. Można się zastanawiać z czego to wynika, ale przede wszystkim warto ten fakt promować w skali całego kraju. I to przyjąłbym jako pierwszy cel dla naszego środowiska.

To jest bardzo ważne dla nas wszystkich, bo jeśli chcemy nasze firmy rozwijać, a tym samym dać szanse rozwoju zawodowego nam samym, wrocławskim badaczom, to powinniśmy szukać klientów nie tylko we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku, ale również w Warszawie i w całej Polsce. Oczywiście, Wrocław jest naszym "matecznikiem", ale jeśli będziemy konkurować tylko w jednym miejscu, to bardzo ograniczymy nasze możliwości rozwoju. Dlatego powinniśmy zastanowić się jak wypromować nasze środowisko, jak uwiarygodniać nas jako profesjonalnych badaczy, zwłaszcza w oczach klientów warszawskich, przywiązanych często głównie do warszawskich agencji.

Z tym wiąże się również kwestia podniesienia rangi i prestiżu zawodu badacza na rynku dolnośląskim, w oczach firm, naszych aktualnych i potencjalnych klientów, w środowisku mediów i dziennikarzy, wśród polityków i urzędów, a także w świecie akademickim - to oczywiście olbrzymi obszar, który trzeba sprecyzować. Rola badacza pracującego po stronie klienta jest często niedoceniana, dziennikarze nazywają nas sondażowniami i kojarzą głównie z badaniami politycznymi, politycy nie dowierzają badaniom i traktują je jako narzędzie manipulacji, a naukowcy nie są świadomi naszych kompetencji i deprecjonują wyniki naszej pracy. To obszar, którego poprawa pozwoliłaby poprawić prestiż naszego zawodu, ale również wymiernie, także finansowo, wyżej oceniać naszą pracę.

Skoro już wspomniałem o pozycji badacza w firmach, to rzeczywiście, jak napisał Damian, warto ciągle pracować nad podnoszeniem kompetencji menedżerów firm dolnośląskich w zakresie świadomości przydatności badań w zarządzaniu przedsiębiorstwem, umiejętności trafnego doboru metod do problemów biznesowych i akceptacji, że dobre badania muszą mieć swoją cenę. Szukajmy klientów w całej Polsce, ale wydaje się, że nasz region ma jeszcze spory, niewykorzystany potencjał i z korzyścią dla nas wszystkich byłaby aktywizacja wielu dużych firm z regionu, nie prowadzących obecnie badań, albo prowadzących je w mikroskali.

Niewątpliwie wspólne działanie konkurujących agencji badawczych postrzegam jako trudne, ale wydaje mi się, że wymienione cele pozwalają na uzyskanie korzyści całemu środowisku i wszystkim agencjom. Podsumowując cele, które ja widzę to:
1. promocja wrocławskiego środowiska badawczego w Warszawie i w całej Polsce
2. podniesienie rangi i prestiżu zawodu badacza we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku
3. działania, mające na celu podnoszenie kompetencji menedżerów w zakresie badań i promocja badań, jako narzędzia w zarządzaniu firmą

Chciałbym jednak zachęcać wszystkich, aby wskazywali być może kompletnie inne cele, bo mam nadzieję, że jest ich więcej.

Co do mieszania w świecie PTBRiO - to chciałbym zapytać, co i po co chcielibyśmy zamieszać? Bo wymienione przeze mnie cele, to są poniekąd również cele PTBRiO. Ja szczerze pytam - czy i jak PTBRiO może nam pomóc w realizacji takich celów? W ciagu ostatnich kilkunastu lat mojej pracy w badaniach, nie zauważyłem zbyt wielu działań PTBRiO dla środowisk lokalnych. Być może uzyskamy taką pomoc ze strony PTBRiO, ale tego jeszcze nie wiem i nie ograniczałbym na razie naszych działań tylko do ram Towarzystwa. Pisząc wprost - w interesie agencji badawczych z W-wy niekoniecznie musi leżeć pomoc badaczom wrocławskim w rozwinięciu skrzydeł na rynku warszawskim, prawda? (akurat najmniej dotyczy to mojej firmy, więc wypowiadam się możliwie obiektywnie)

Aha, i na koniec powiedziałbym, że poza różnymi celami biznesowo-organizacyjnymi, chciałbym mieć z integracji wrocławskiego środowiska satysfakcję nie tylko natury zawodowej, ale również towarzyskiej, poznając nowych ludzi reprezentujących nasz zawód i wymieniając się doświadczeniami różnej natury ;-)

Pozdrowienia

J&BJanusz Bujko edytował(a) ten post dnia 10.04.10 o godzinie 15:26
10.04.2010, 15:24

konto usunięte

to iż powstają nowe firmy to dobrze i chyba zawsze tak będzie taki jest cykl rynku. To świadczy o potrzebach rynku i samej przedsiębiorczości:)

Moim Zdaniem powstanie Klubu Badacza powinno (zgodzę się z moim przedmówcą)zwiększać świadomość wśród menadżerów biznesowych i organizacji społecznych na Dolnym Śląsku.Później promocja środowiska badawczego w Polsce czy w Warszawie. Może być to realizowane dwutorowo.
Wydaje mi się iże bez PTBRiO będzie to trudniejsze. Może Klub Badawcza powinień realizować co 3 m-ce konferencje/warsztaty tematyczne na temat badań, które będą kierowane do pewnych grup lub o pewnej tematyce. "Zarząd" klubu przyjmuje zgłoszenia osób chętnych wystąpić na takiej konferencji i organizuje miejsce termin (sprawy organizacyjne) Warszawa zawsze może nas wesprzeć swoim doświadczeniem. Nie ma co szukać jakiegoś zagrożenia.
12.04.2010, 08:34

konsultant

Damianie, myślę, że pomysł targów, mimo że zacny, to jednak nieco chybiony. Szczególnie w przypadku badań B2B. Tu niezwykle ważna jest dyskrecja, a targi czegoś takiego nie gwarantują. Może seminaria i konferencje dla różnych typów klientów agencji badawczych miałyby większy sens: firmy, JST, etc.

Januszu, zapewne powstanie tylu nowych agencji badawczych jest związane z dynamicznym rozwojem gospodarczym Wrocławia oraz regionu. Zgadzam się z Tobą, że nie powinniśmy ograniczać naszej ekspansji tylko do Dolnego Śląska, ale też wyjść mocniej na zewnątrz.
Jeśli chodzi o wizerunek badaczy w oczach klientów, to najlepszym sposobem wydaje mi się jak najlepsze edukowanie czynnych badaczy i tych, którzy dopiero zaczynają karierę w tym zawodzie. Swoimi kompetencjami jesteśmy w stanie przekonać klientów do "naszej wizji". Niebagatelna w tym rola współpracy między wrocławskimi uczelniami z kierunkami będącymi naturalnymi "wylęgarniami" badaczy: socjologii, ekonomii, psychologii, marketingu i zarządzania, etc. Wszyscy dobrze wiemy, że studia nie dają odpowiednich predyspozycji do pracy w zawodzie badacza. Szczególnie mocno ubolewam nad bardzo bierną rolą uczelni, sam będąc także przedstawicielem świata akademickiego.

Darku, zgadzam się z Tobą, że PTBRiO może w jakiś sposób zinstytucjonalizować nasze działania, choć nie możemy zapominać, że PTBRiO to organizacja zrzeszająca badaczy jako osoby. Dużo bardziej znaczący dla klienta agencji badawczej jest jednak fakt posiadania chociażby certyfikatów OFBOR, które świadczą o rzetelności firmy i uczciwym traktowaniu klientów. Niemniej jednak z PTBRiO na pewno będzie łatwiej niż bez niego. Trzeba tylko działać tak, by nie utracić pewnej lokalnej niezależności i może pewnej świeżości w podejściu do badań, którą warszawskie międzynarodowe korporacje zdają się nieco tracić.
12.04.2010, 20:16

Janusz Sielicki IIBR liderem w
badaniach online :)

Kolezanki i Koledzy!
Jako czlonek (i Sekretarz) PTBRiO mam nadzieje ze Wasza inicjatywa sie powiedzie. My jestesmy gotowi pomoc, w zakresie jaki bedzie mozliwy. Na ostatnim Zebraniu Zarzadu PTBRiO omawialismy miedzy innymi te inicjatywe. Niewatpliwie najwazniejszy aspekt jest wlasnie towarzyski - by badacze (ci po stronie firm badawczych i zamawiajacy badania) poznali sie. A czy przyjmie to postac Klubu Badacza, oddzialu czy jakakolwiek inna - to juz Wasz wybor. My jestesmy otwarci i gotowi wspierac kazda rozsadna inicjatywe sluzaca integracji srodowiska badaczy w ramach Statutu Towarzystwa.
No i z przyjemnoscia przy okazji wizyty we Wroclawiu wezmiemy udzial w Klubie Badacza :)
12.04.2010, 22:13

konto usunięte

szkoda iż powstanie czegoś nowego tratujemy w kategorii zagrożenia niż szansy. Są oni i my. W czym Ptbrio może nam zagrozić, jeśli nic jeszcze nie powstało. Niezależność od organizacji ogólnopolskiej od środowiska badawczy we Wrocławiu....
Chyba warto przejść do jakiś działań wziąść temat w swoje ręce.
Warto może ustalić czego oczekujemy od Ptbrio co nam jest potrzebne aby dalej działać (finanse, logistyka itd) Nie wyobrażam sobie aby któraś osoba z własnej kieszeni płaci za planowaną konferencję.
Może czas dać propozycję do wstępnego zarządu który będzie pełnił funkcje społecznie a odpowiadał za organizację Ptbrio na Dolnym Śląsku. Dobrze by było aby było to kadencyjne np. przez rok czasu. Proponuje aby osoby które są zainteresowane takimi działaniami same się zgłaszały lub proszę podajcie propozycje. Moim zdaniem pierwszą taka osoba może być Marcin Chrobot. Czekam na sugestie...
14.04.2010, 11:38

TNS Pentor

Przepraszam, ale z uporem będę nalegał - najpierw ustalmy nasze cele, zanim przejdziemy do dalszych kroków. No chyba, że celem ma być założenie oddziału i wybór zarządu PTBRiO we Wrocławiu. To trzymam kciuki.

Pozdrawiam

J&B
14.04.2010, 18:14

konto usunięte

Janusz ustalamy:

1. podniesienie rangi i prestiżu zawodu badacza we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku

2.promocja wrocławskiego środowiska badawczego w Warszawie i w całej Polsce

3. działania, mające na celu podnoszenie kompetencji menedżerów w zakresie badań i promocja badań, jako narzędzia w zarządzaniu firmą

co dalej...teraz kto realizuje i narzędzie
14.04.2010, 21:52

konsultant

To co w końcu ma być celem? Powstanie oddziału PTBRiO Wrocław i obsadzenie stanowisk? Bo jeśli tak, to pojawia się pytanie: po co? To swoista sztuka dla sztuki. Czy może celem ma być integracja środowiska wrocławskich badaczy i upowszechnianie wiedzy o badaniach i wynikających z nich korzyściach? Polepszenie współpracy agencji badawczych z uczelniami?
Nie zamykajmy się jedynie na jedną słuszną opcję, rozważmy inne możliwości i ewentualną współpracę z wieloma partnerami, wśród nich nie powinno w żadnym wypadku zabraknąć PTBRiO, ale też OFBOR, a może też ESOMAR.Jarosław Sawicki edytował(a) ten post dnia 14.04.10 o godzinie 21:55
14.04.2010, 21:54

konto usunięte

Jarku proszę podaje inne możliwości współpracy...
14.04.2010, 21:58

konsultant

Stworzenie Klubu Badacza nie musi oznaczać wrocławskiego oddziału PTBRiO, bo według mnie jest to nieco bezsensowne. Jak najbardziej możemy współpracować z/w ramach tej organizacji, w końcu członków PTBRiO jest już trochę i pewnie w najbliższym czasie jeszcze przybędzie, a silna reprezentacja wrocławska może sporo zdziałać, szczególnie w świetle najbliższego walnego zebrania członków PTBRiO.
Cele wrocławskiego "stowarzyszenia" są już w jakiś sposób nakreślone, część z nich wymieniłeś w jednym z poprzednich postów, choć przydałoby się je uzupełnić o kilka innych. Do ich realizacji na pewno można wykorzystać autorytet i wpływy PTBRiO, choć powiedzmy sobie szczerze, poza Warszawa przynależność do PTBRiO nie ma aż takiego znaczenia dla badaczy i dla klientów agencji i de facto nie niesie za sobą jakiś wielkich korzyści.
Poszukajmy na własnym podwórku, skontaktujmy się z lokalnymi i nie tylko, mediami, wypromujmy wrocławskie środowisko. Wiadomo że na początku musimy stworzyć jakieś zręby organizacji i na pewno PTBRiO może nam w tym wymownie pomóc, choć nie traktujmy tego stowarzyszenia jako dobrego wujka, co to przyjdzie i sypnie groszem.
14.04.2010, 22:16

TNS Pentor

Darku - bardzo jestem wzruszony, że spodobały Ci się moje cele ;-)
Teraz poprosimy coś od Ciebie, jak Ty to widzisz?

Ponieważ dobiegają mnie różne głosy (nie tylko z wewnątrz mojej firmy), że jest sporo osób, które chciałyby na razie się poznać, porozmawiać, przedyskutować wspólne cele, to proponuję, żeby na razie zorganizować trzy spotkania wrocławskich badaczy bez tworzenia oddziału PTBRiO. Po tych trzech spotkaniach kto będzie chciał, to stworzy taki oddział, a kto nie - ten nie :-)

Rozumiem, że za spotkanie 18 maja już jest ktoś odpowiedzialny?
Ja mogę wziąć na siebie organizację kolejnego spotkania w czerwcu.
Następne proponuję zrobić po wakacjach we wrześniu i po nim chętni mogą utworzyć oddział wrocławskiego PTBRiO, akurat żeby ogłosić to na Kongresie Badaczy w październiku.

Co Wy na to?
15.04.2010, 08:53

konto usunięte

super myślimy podobnie to dobrze moim zdaniem dobrze to pokazałeś.
Czy formuła powstanie organiazcji we Wrocławiu pójdzie w kierunku Ptbrio czy innej organizacji zależy od uczestników.
Ptbrio jest pewnym pomysłem już realizowany, który daje inne pewna formułę, w pewien sposób sprawdzony.
Propozycja Jarka też jest ciekawa. Warto sie pochylić nad dwiema.
To od ludzi zależy w jakim kierunku pójdzie sama organiazcja.
Co do obecności niestety ostatnio dopadło mnie przeziębienie stąd moją nieobecność.
15.04.2010, 09:00

Marcin Piwowarczyk Szef badań online,
IMAS International

Janusz Bujko:
Po tych trzech spotkaniach kto będzie chciał, to stworzy taki
oddział, a kto nie - ten nie :-)
(...)
Co Wy na to?

Mi się podoba.
16.04.2010, 10:17

konto usunięte

Hej,

Czytałem te kilka wpisów i ...
Zadajmy sobie pytanie czy jesteśmy mentalnie i biznesowo dojrzali do tego, aby myśleć w kontekście holistycznego rozwoju naszego regionu jako części rynku badawczo-konsultingowego w Polsce, czy nadal patrzymy na inicjatywę z perspektywy tego, że działamy i konkurujemy na tym samym rynku.

Uważam, że konkurowanie nic złego jeszcze nikomu nie przyniosło, tym bardziej z perspektywy Klienta, ale i Agencji również. Co więcej powoduje, że mamy możliwość notorycznego rozwoju, a to chyba jest ważne.

Uważam również, że sam fakt pewnej struktury regionalnej i wywołanego tym dobrego publicity raczej wpłynie pozytywnie na środowisko, Agencje, Klientów, nowe inicjatywy - nie tylko komercyjne.

Spoko, wszystko wymaga czasu. Gdyby były pytania, zainteresowanie (mile widziane) chętnie odłożę swoje sprawy, spotkam się i pogadam.

pzdrw. mach
16.04.2010, 11:39

Artur Damian Maciej Kotliński badania|ewaluacja|st
rategie|analizy|

Witam,

z lekką nieśmiałością chciałem spytać czy wcześniej planowane spotkanie - 18go maja jest aktualne?
Z badawczym pozdrowieniem:-)
Artur
15.05.2010, 23:12

Wyślij zaproszenie do