Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
Temat: Typy Psychologiczne i Pop kultura
Kto jest jakim typem?Serial Dr. House
propozycja - dr. House to INTP co wy na to ? :)
Kubuś Puchatek:
Kubuś - ENFP
Królik - ESTJ
Prosiaczek - ISFJ
Świstak - INTP
Tygrysek - ESTP
- co z resztą?
Han Solo a Luke Skywalker - kto jest S a kto jest N?
Postacie z Czarnoksiężnika z krainy OZ
Harry Potter?
Jaki jest Wasz ulubiony serial? typy psychologiczne postaci tam występujących?Przemysław Duchniewicz edytował(a) ten post dnia 06.04.10 o godzinie 21:28
Mariusz
Kapusta
Ekspert Zarządzania
Projektami, Business
Coach, Prowadzi ...
Arnold Schwarzenegger w Terminatorze ;) - ISTJ jak by nie kombinować ;).W Kubusiu puchatku - Kłapouchy - INTJ bym powiedział. To wbrew pozorom niezły żartowniś jest ;).
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
ISTJ - Arnie? hmmm .... ciekawe ja sądziłem, że to właśnie kłapouchy jest ISTJ em (moan space :)) - ale może i NTA może od drugiej strony pozbierajmy nasze pomysły - > grupując po typach - czy tak, czy siak zbiera się ciekawy materiał do szkoleń :)
ENFP:
"Dr.Seuss" Seuss Geisel (Kot w kapeluszu i inne historyjki)
Bill Cosby (tata duch)
Robin Williams, Stowarzyszenie Umarłych Poetów, Buntownik z Wyboru, Andy Kaufman - ha - teraz rozumiem moje żarty :))
Will Smith ??? co o tym sądzisz?
no i dla równowagi
INFP
Ania z Zielonego Wzgórza,
E.T.
Carl Rogers
A. A. Milne (autor Kubusia Puchatka)
Helen Keller,
Fred Savage ("Cudowne Lata")
a co z ISTP:
może
Charles Bronson
Tom Cruise
Clint Eastwood
Frank Zappa?
Dawid Wolanski IQ/DWS
Dr House?Przemysław Duchniewicz:
ISTP
"To elastyczni pragmatycy, w ciszy obserwujący wydarzenia do momentu, aż pojawi się problem, wówczas chętnie włączają się do akcji i raczej działają niż mówią. Przekonuje je logika przyczynowo- skutkowa, fakty oraz skuteczność rozwiązań. Są realistami, zwracającymi uwagę na detale i szczegóły, przez co mogą być prawdziwymi „magazynami informacji”. Zazwyczaj odpowiadają im prace manualne, sport, czynności wymagające ‘dreszczyku emocji’ i spontanicznego działania. Ich spokój, powściągliwość oraz skłonność do nazywania rzeczy dokładnie tak, jak je widzą może sprawiać, że są odbierane jako osoby chłodne i wyobcowane." (opracowanie Forid)
Wypisz, wymaluj ;)
P.S. Dlaczego nie N? Brak mi tu abstrakcji, teorii - za to widze sporo zabawy typu przyczyna-skutek, wniosek: duzo obserwacji i logicznego myslenia ;)Dawid Wolanski edytował(a) ten post dnia 12.04.11 o godzinie 00:59
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
a ja bym się uparł, że House jest NT - > szczególnie to upodobanie do 'zabawy w kto jest bardziej kompetentny'zresztą - MBTI opisuje zdrową populację ;))
a co inni o tym myślą?
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Przy Hausie - to niewątpliwie NT (temperament pt."to nie kłutnia to konstruktywna wymiana myśli") i P - (let it flow). Pozostają dwie możliwości I/E... to zresztą łatwo sprawdzić w internecie to właśnie te dwa typy obstawiane są w tym przypadku... ale idźmy głębiej. Wiemy że, Greogory House potrzebuje zespołu do "abstrakcyjnej gry skojarzeń" (Ne) natomiast decyzje co do terapii podejmuje sam (Ti) - więc może ENTP... ale z drugiej strony, znacznie posunięty indywidualizm i nonkonformizm mógłby wskazywać na większe znaczenie świata wewnętrznego, a zespołowe "burze mózgu" to tryb dla podejmowania decyzji w świecie zewnętrznym (Te) a "nagłe olśnienia" - to posługiwanie się rozbudowaną wewnętrzną intuicją (Ne). Bez rozstrzygnięcia, która z tych dwóch funkcji jest wewnątrz nie damy rady.Ja co prawda początkowo obstawiałem ENTP (och jak ja dobrze znam ten typ...) tylko coś mi nie grało - funkcja inferno F. Ciągła ucieczka od choćby najmniejszego uwzględniania "human factor" przy podejmowaniu decyzji wskazywało by na tą funkcję jako najmniej rozwiniętą... ale z kolei, jeśli się nad tym zastanowić to jest to wypierane Fe, które potraktować można jako funkcję trzecią - funkcję dojrzałości - koncepcja housa jako osoby w nieustannym mid life crisis jakoś mi tu pasuje.
Tą optykę popierała by koncepcja chorej nogi Housa - choć w ostatnich dwóch czy trzech sezonach nie gra już ona tak dużej roli to z sezonów wcześniejszych wiemy, że jej ból nie ma pełnego wyjaśnienia medycznego, a próby leczenia jako objaw psychsomatyczny stresu przynosiły zaskakująco dobre rezultaty (np. podawane placebo przez Cuddy). Chora noga Housowi potrzebna jest głównie w celu podtrzymywania pretekstu do uzależnienia od Vicodinu - który tak naprawdę traktuje jako remedium na wewnętrzny stres (vide przypadek Cuddy chorej na raka właśnie w ostatnim 7 sezonie i powrót do nałogu). Wszystko to wskazywało by na reagowanie w maksymalnym stresie w obszarze S i to introwertowanego - jak dla mnie pasuje do funkcji czwartej...
a więc
Ne - potrzeba w tworzenia w zewnętrznym środowisku, działanie poprzez nieoczywiste systemy skojarzeń, to takrze funkcja z której "najbardziej jesteśmy znani"
Ti - podejmowanie decyzji w świecie wewnętrznym, potrzeba niezależności decyzji i konieczność wykonania wewnętrznej algorytmizacji samego procesu podejmowania decyzji
Fe - kryzys środka życia
Si - najmniej rozwinięta funkcja stresu, gdy się włącza uniemożliwia podejmowanie decyzji
no znów mi wyszło ENTP
Przemku, chętnie poddam mój tryb myślenia falsyfikacji.
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
P.S. Co do typów Kbusiologicznych - to "z grubsza" się zgadzam :) - a szał STAR WARS mnie jakoś ominął :)
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Dawid Wolanski:uno - House nigdy sam niczego nie robi, za to lubuje się w emanowaniu własnymi wywodami logicznymi - w szczególności w przypadkach gdy krytyce może poddać czyjś inny od swojego światopogląd... dlatego NIE pasuje
Dr House?Przemysław Duchniewicz:
ISTP
"To elastyczni pragmatycy, w ciszy obserwujący wydarzenia do momentu, aż pojawi się problem, wówczas chętnie włączają się do akcji i raczej działają niż mówią.
Przekonują go głównie przypadki gdzie fakty są nieoczywiste od początku - zbieranie danych pozostawia zawsze zespołowi, w szczególności Formanowi, pozostając na pozycji obserwatora "dużego obrazu" - nic jak NPrzekonuje je logika przyczynowo- skutkowa, fakty oraz skuteczność rozwiązań.
- raczej zwraca uwagę tylko na te elementy, które zmieniają całościowy obraz, nie zatrzymując się na systematycznym zajmowaniu się (leczeniu) krok po kroku poszczególnymi objawami - to go wyróżnia względem innych lekarzy (którzy wcześniej nie mogli wcześniej postawić właściwej diagnozy), tu warto dodać, że kolejne "leczenia" to tylko eksperymenty z dodatkowymi bodźcami i obserwacja jak zmienia się całościowy obraz... i znów idziemy na NSą realistami, zwracającymi uwagę na detale i szczegóły, przez co mogą być prawdziwymi „magazynami informacji”.
tu wiemy tylko o umiłowaniu jazdy motorem - ale trudno to uznać za zdolność manualną. Nienawiść do pracy w przychodni - to za to ewidentny brak szacunku do pracy "własnymi rękami"... zresztą pisałem już o tym wyżej... i znowu na NZazwyczaj odpowiadają im prace manualne, sport, czynności wymagające ‘dreszczyku emocji’ i spontanicznego działania.
A skłonność do kłócenia się dla samego kłócenia i umiejętność dowiedzenia, każdej nawet błędnej tezy to gdzie się zgubiły w tym opisie?Ich spokój, powściągliwość oraz skłonność do nazywania rzeczy dokładnie tak, jak je widzą może sprawiać, że są odbierane jako osoby chłodne i wyobcowane." (opracowanie Forid)
Niektórzy widzą to co chcą... :) - a poważnie to nie tędy droga by zacznać od opisów - tu albo trzeba Keirseyem, albo z poziomu funkcji. Moim zdaniem super opisują to Tiegerowie w Art of SpeedReading People.
Wypisz, wymaluj ;)
Błędny tok rozumowania, pomijający całościowy obraz, temperament... zresztą patrz dowody powyżej :)
P.S. Dlaczego nie N? Brak mi tu abstrakcji, teorii - za to widze sporo zabawy typu przyczyna-skutek, wniosek: duzo obserwacji i logicznego myslenia ;)
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
Cool !ENTP (Ne, Ti, F, Si) vs. INTP (Ti, Ne, S, Fe) vs. INTJ (Ni, Te, F, Se)
zauważ, że on nie wchodzi w 'burzę mózgów' jako uczestnik, nie rzuca tysiąca pomysłów ( typowe dla Ne), ale raczej tworzy otoczenie, gdzie to oni podają tysiące pomysłów a on zbiera.... następnie inkubuje - jak w wieży ciśnień ( jak często podawany jest ten przykład przez uczestników moich szkoleń na opisanie Ni) i jak już ciśnienie wzrośnie do poziomu maximum to rzuca jedno rozwiązanie - nie zawsze trafne, ale zawsze jest to pewien wysiłek dla niego aby się nim podzielić - zapewne ma tysiące innych prawie równie wartościowych, no ale właśnie to jedno jest najlepsze z najlepszych.
Z drugiej strony sposób jego komunikacji wygląda na przerysowane Te - dość krytyczny i szorstki - 'kończ te gadki szmadki - przejdź do sedna sprawy' dlatego autorzy serialu zestawili go z 'Fe' Wilsonem - dodaje to kolorytu ich dyskusjom.
tak więc po kolejnej analizie - wychodzi mi INTJ ;)
a co do funkcji Inferior - często korzystamy z niej przy naszym hobby - szczególnie po 40stce => co jest charakterystyczne dla Se -> zapach palonej gumy ... a na co wsiadł i czym obecnie zasuwa doktor Gregory? :)
tak więc wychodzi mi Se -> czyli INTP lub INFP a F'a u niego daleko szukać, więc obecnie stawiam na INTJ - > co sądzisz?
Pytanie co z J - spójrzmy na jego otoczenie - w pracy, w domu, jego biuro powiedziałbym jest dość J'owate...
pozdrawiam z Zagrzebia - i tutaj MBTI jest postrzegany jako ta najbardziej wartościowa część warsztatów, jutro rano kolejne...Przemysław Duchniewicz edytował(a) ten post dnia 12.05.11 o godzinie 21:48
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Przemysław Duchniewicz:
Cool !
ENTP (Ne, Ti, F, Si) vs. INTP (Ti, Ne, S, Fe) vs. INTJ (Ni, Te, F, Se)
zauważ, że on nie wchodzi w 'burzę mózgów' jako uczestnik, nie rzuca tysiąca pomysłów ( typowe dla Ne), ale raczej tworzy otoczenie, gdzie to oni podają tysiące pomysłów a on zbiera.... następnie inkubuje - jak w wieży ciśnień ( jak często podawany jest ten przykład przez uczestników moich szkoleń na opisanie Ni) i jak już ciśnienie wzrośnie do poziomu maximum to rzuca jedno rozwiązanie - nie zawsze trafne, ale zawsze jest to pewien wysiłek dla niego aby się nim podzielić - zapewne ma tysiące innych prawie równie wartościowych, no ale właśnie to jedno jest najlepsze z najlepszych.
Kupuje ten tok rozmowania - i właśnie dla tego wciąż mam obiekcje z tym Ne
Z drugiej strony sposób jego komunikacji wygląda na przerysowane Te - dość krytyczny i szorstki - 'kończ te gadki szmadki - przejdź do sedna sprawy' dlatego autorzy serialu zestawili go z 'Fe' Wilsonem - dodaje to kolorytu ich dyskusjom.
to też byłbym w stanie kupić
tak więc po kolejnej analizie - wychodzi mi INTJ ;)
a co do funkcji Inferior - często korzystamy z niej przy naszym hobby - szczególnie po 40stce => co jest charakterystyczne dla Se -> zapach palonej gumy ... a na co wsiadł i czym obecnie zasuwa doktor Gregory? :)
Motor mi nie pasuje - stres tak. Jazda motorem to taki vicodin - rzekłbym grzechotka mająca zagłuszyć i obłaskawić funkcje stresową związaną tu rzeczywiście z S (metafora niemowlęcia w samochodzie tu pasuje) - wiem to po sobie, zacząłem biegać by schudnąć, kontynuuje bo to jedyna dla mnie kontrola stresu - czy lubię, szczerze nie bardzo... ale wolę od objawów psychosomatycznych. O jeździe motorem, też coś tam wiem ;>
To tylko styl, nie przywiązuje się do tego - mniej mam mniej muszę porządkować. Bardziej zwracał bym uwagę na eklektyzm, potrzebę stałego dostępu różnych opcji, preferencję do obserwacji unikanie podojmowania decyzji, zwłaszcza kluczowych. J - wykluczam, szczególnie J w wymiętej koszuli dwa dni z rzędu (stary to się ludziom w stanach nie zdarza - :D)
tak więc wychodzi mi Se -> czyli INTP lub INFP a F'a u niego daleko szukać, więc obecnie stawiam na INTJ - > co sądzisz?
Pytanie co z J - spójrzmy na jego otoczenie - w pracy, w domu, jego biuro powiedziałbym jest dość J'owate...
pozdrawiam z Zagrzebia - i tutaj MBTI jest postrzegany jako ta najbardziej wartościowa część warsztatów, jutro rano kolejne...
No to miło - ja robię właśnie przygotowanie do "SpeedReading" które będę warsztatował na juz obeznanych z MBTI CorpoKAMach z Polski i Finlandi pod koniec miesiąca - bardzo się cieszę z tej praktyki i kopalni casów :P.
BTW - jestem żywym dowodem, że po Twoich warsztatach można zrobić ROI w pół roku - możesz mnie podawać w listach referencyjnych LOL. Oczywiście wciąż pamiętam o wysłaniu filmu, ale wciąż nie mam czasu by go nakręcić... ale to lada chwila nastąpi
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Tak mi się przypomniało przy okazji dylematu Housa.Sprzedawców najczęściej się szkoli w Insighcie, no i wychodzi, że głównym kolorem dla mnie jest niebieski (z domieszką czerwonego) - introwertowane logiczne podejmowanie decyzji - czyli po stronie Introwersji, a niczego tak w życiu nie jestem pewien jak swojego E...
Coraz częściej dochodzę do wniosku, że to właśnie wymiar E-I, który ludziom wydaje się być najczęściej najłatwiejszym do rozpoznania sprawia najwięcej trudności, jednocześnie ma stosunkowo najmniejsze znaczenie np. dla trybu funkcjonowania w świecie.
Wniosek w kontekście 4 kolorów wygrywa Keirsey.
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
to co działa na ludzi to prostota MBTI, z jednej strony mamy nasze 4 'narzędzia'/funkcje SN TF a z drugiej postawy EI JP. Czyli dynamika RULEZ.Masz dylemat - co jest z tym niebieskim z domieszką czerwonego...
językiem MBTI - Ti
spójrzmy na ENTP - > jak wiemy (z doświadczenia i tabel) Sales wymaga/nagradza - > ST, czyli funkcje, które introwertujesz. Dlatego może tak być, że największe efekty osiągasz (włączasz swój tryb'sales') sięgając po to co trzymasz 'w środku' czyli Si i Ti. Co o tym sądzisz?
Kiersey jak wiemy, ładnie mapuje się na MBTI - planowałem,że jutro po MBTI zmapuje temperamenty i zrobię jedno ćwiczenie - w ramach soczewek i weryfikacji kilku osób, które się zastanawiają między SJ a SP.
ps. dzisiaj po raz kolejny wyszło, że dział sprzedaży jest opisywany przez uczestników jako dział wymagający zachowań typu ESTJ. Co trochę potwierdza tok rozumowania.
powodzenia z Fińską dynamiką E ;))
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Przemysław Duchniewicz:
Masz dylemat - co jest z tym niebieskim z domieszką czerwonego...
językiem MBTI - Ti
To oczywiste. Dla mnie. Nie oczywiste dla osób, które mnie znają takrze z innych relacji niż, te dotyczące kupowania telewizora...
spójrzmy na ENTP - > jak wiemy (z doświadczenia i tabel) Sales wymaga/nagradza - > ST, czyli funkcje, które introwertujesz. Dlatego może tak być, że największe efekty osiągasz (włączasz swój tryb'sales') sięgając po to co trzymasz 'w środku' czyli Si i Ti. Co o tym sądzisz?
Tu nie chwyciłem. Ja w sprzedaży nie uzyskuje efektów... za to mogę koncertowo coś spitolić... zwłaszcza w pierwszej fazie. Nie lubię tłumaczyć jak działa (bo proces poznania to nie tylko opowieść) - wolę pokazać i znaleźć kogoś kto to zrobi za mnie. Najlepiej w tym kontekście sprzedaje się moja eNowatość.
Co do kupowania, cholera... bardzo długo podejmuje decyzje, zazwyczaj po wielowątkowej analizie z przygotowanymi kilkoma planami wykorzystnia nabytej rzeczy... ale to wiesz. No i tu wychodzi ten mój introwertyzm.
Na marginesie to zauważyłem, że osoby ekstrawertyczne podejmujące decyzje w świecie wewnętrznym (i na odwrót), często mają ambiwalentne uczucia w wymiarze postawy E-I, tak jakby nie postrzegały swoich głównych atutów (zbierania informacji jako istotnych). Bez twardych danych, mogę chyba nawet zaryzykować stwierdzenie, że chyba nawet częściej osoby EP niż IJ.
Kiersey jak wiemy, ładnie mapuje się na MBTI - planowałem,że jutro po MBTI zmapuje temperamenty i zrobię jedno ćwiczenie - w ramach soczewek i weryfikacji kilku osób, które się zastanawiają między SJ a SP.
Tu akurat dla mnie różnica w temperamentach jest nad wyraz wyraźna. To gdzie mi się rozmywa różnica to w nieostrość układu NF i SF - tu upatruje słabości w wykorzystaniu Keirseya np do przygotowywania osób pod względem utrzymywania stałej relacji z klientem z wykorzystaniem wiedzy o jego preferencjach osobowościowych. Więc wychodzi mi, że MBTIowe - tu dzież bardziej poprawnie Jungowskie zastanawianie się nad tym co jest dominantą wenątrz i na zewnątrz jest trafniejsze, a MBTI daje dobre ramy dla tej analizy... tyle, że trudno tego nauczyć bo jakoś układ (Ne, Ti, Fe, Si) jest dla ludzi mniej czytelny niż ENTP a ten z kolei mniej niż niebieski, czy czerwony
ps. dzisiaj po raz kolejny wyszło, że dział sprzedaży jest opisywany przez uczestników jako dział wymagający zachowań typu ESTJ. Co trochę potwierdza tok rozumowania.
no cóż. Tak ewidentnie jest... choć są chlubne wyjątki i nie każdy sprzedawca (sels rep.) to ESTJ
boje się, że mnie porwie... lol, ale to będzie wyzwanie uwspólnić postrzeganie tego wymiaru w grupie.
powodzenia z Fińską dynamiką E ;))
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
odnośnie dr. House'a znalazłem taką wypowiedź -> nie tylko ja myślę o nim jako o INTP :)))Sophia Dunn • As an INTP, I love "House" as a playful description of the types. House is a wonderfully dysfunctional version of my own type, Cameron is a card-carrying ENFJ. House couldn't get by without the love of his friend, Wilson, who is such a delightful depiction of an INFJ that my own INFJ son sees him as a model. Cuddy is wonderful as an ENFP -- equally Dr. Eric Foreman's ethical struggles as an ESTJ are heartwarming. Chase challenges us with his INTJ ways, as does Vogler (although ENTJ may be a better match for Vogler...). Stacy Warner, House's old flame, shows us both the lovingkindness and the moral stubborness of the INFP; Tritter is a chilling ISTJ; and Amber shows us everything good about ENTJ, and a few things not-so-good.
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Przemysław Duchniewicz:
odnośnie dr. House'a znalazłem taką wypowiedź -> nie tylko ja myślę o nim jako o INTP :)))
Sophia Dunn ...
Ok, ale żadnych porządnych przesłanek poza "feeling". Choć nie wykluczam trafnej diagnozy. dla mnie sprawa E/I nie jest jednoznacznie rozstrzygnięta. Dodatkowo typy EN..P często mają tendencje do pogoni za rozbieganymi myślami i rozproszoną uwagą, co dodatkowo powoduje, że część osób (w tym one same o sobie) w pierwszej chwili skłonne są myśleć o introwersji jako dominującej u nich. Nie pomaga to, że ośrodek podejmowania decyzji przeniesiony jest "do środka"...
Wracając do tematu, sprawę Housa uważam wciąż za otwartą - tym bardziej, że w sieci widziałem równie wiele głosów za ENTP co INTP odnośnie Gregorego
Piotr M. CEE Management
e, teoretycy - to rozpracujcie parę innych osób ;-)tak w klimacie czasu / liderów:
- Winnetou
- Monika Olejnik
- Mentalista?
to tak na start - dla Marcina ;-)
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...
Winnetou ledwie pamiętam... Mentalista... jako serial diabelnie nudny - starczyło mi zaparcia na jeden odcinek chyba. Monika Olejnik... nie mam telewizora, a poza tym ze sposobu prowadzenia wywiadu to mało się dowiesz (co najwyżej możesz ocenić warsztat dziennikarski) - tu jednak bym się mógł pokusić o obstawianie E i T raczej w stronę N i J przy czym zbieranie info i styl życia to takie bardziej strzały w ciemno. Poza tym sam jesteś teoretyk... ja się czuje praktykiem :)Marcin Staszewski edytował(a) ten post dnia 11.10.11 o godzinie 10:21
Przemysław
Duchniewicz
"Poznaj siebie,
zrozum innych...."
Mentalista - kto to? - nie mam telewizora - i jestem z tego dumny :)Monika - myślę tak jak Marcin - ENTJ
Winetou - ENFJ
Serdecznie pozdrawiam z mrocznego i chorego miejsca - > Sammlung Friedrichshof. Miejsce na prowadzenie warsztatów jest super - ale
performer który stworzył to miejsce był chyba bardzo ale to bardzo ...
ps. teoretyka - ja tam jestem ok - im więcej prowadzę tym więcej się uczę - i nie stronię od teorii, szczególnie jak można ją dotknąć, doświadczyć w praktyce. Typ istnieje ! and RULEZ :)
Piotr M. CEE Management
ok Panowie - podbijamy poprzeczkę:jakim typem był Jancio Wodnik?
Było w kinach (1993), więc bez TV można ocenić.
Liczę na szybką i prawidłową informacje... ;-)
P.
Marcin
Staszewski
konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...