Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Wojciechowski M. Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży

Temat: Lider...

Mirek Jasiński:
Aż się nie mogę doczekać gdy ktoś postanowi się habilitować na tej werbalnej różnicy :)

PS. celowo podrzucam też powyżej temat do drugiej habilitacji:
werbalnej vs. słownej

Komunikacja słowna nie jest tym samym co werbalna. Najprostszy przykład - zwierzęta komunikują się werbalnie - np. szympansy ale już nie słownie.

Niekoniecznie potrzebna jest habilitacja aby to wiedzieć :)
23.07.2011, 10:31

Robert M. trener / coach,
psycholog, manager

Wojciechowski M.:
Robert M.:
Zacytuję lidera, którego poznałem współpracując ze służbami mundurowymi, cyt.:

"Najprościej liderów można podzielić na 2 rodzaje:
- tych, którzy mówią "za mną"
- i tych, którzy mówią "na przód""

Robert, bo też z dowódcami jest podobnie jak z managerami.
Nie każdy lider jest managerem ale - co ważniejsze, nie każdy manager ma cechy lidera. Wielu, nazbyt wielu tylko się tak wydaje. I z tego wydawania się biorą się później spore kłopoty...zespołu oraz firmy.

Marek, dokładnie o to mi chodzi. Cieszę się, że rozwinąłeś ten wątek :)

Liderowanie to uruchamianie "serc i umysłów" czyli emocje i kompetencje jednocześnie.
Wielu managerów "zarządza" z poziomu zajmowanego stanowiska - czyli wchodzi w rolę tylko lidera formalnego - niestety.
A zespoły siłą rzeczy podążają za rzeczywistym liderem - tym, który uruchamia "serca i umysły" właśnie.
Znam przypadki, gdzie za prawdziwym liderem przechodzącym do innej firmy lub uruchamiającym własny business unit, rotowali jego ludzie z poprzedniej firmy.
Pomimo, tego, że był to nowy biznes (nieznana sytuacja + ryzyko) chcieli pracować z prawdziwym liderem i wchodzili w taką zmianę. Z sukcesem.

Dla mnie kluczowa w roli lidera jest jego spójność w postawie i działaniu.
Czyli lider, który wymaga najwięcej od siebie (profesjonalizm), daje przykład swoim działaniem innym (kompetencje), pracuje z pasją i pełnym zaangażowaniem (emocje) w realizację wspólnego celu.

I tu zacytuję Zbigniewa Bońka, który kiedyś pytany o współpracę z nim przez Małgorzatę Domagalik stwierdził:
"W Polsce - ludzie uważają, że jestem trudny w kontakcie,
We Włoszech - że jestem wymagającym partnerem".

Ciekawe jaki wpływ na definicję lidera mają nasze doświadczenia historyczne i kulturowe?
Co różnicuje definicję polskiego lidera - managera od innych profili kulturowych funkcjonujących w świecie?

Dobrej soboty życzę.
23.07.2011, 11:08

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Robert M.:
Ciekawe jaki wpływ na definicję lidera mają nasze doświadczenia historyczne i kulturowe?

Nie bez znaczenia, w polskim kontekście, jest zamiłowanie do sarmackiej wolności - pamiętacie: szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie. Nasza historia rokoszami, zajazdami stoi - niewielu mieliśmy w historii prawdziwych liderów, może 2-3, więc skąd i od kogo z przeszłości czerpać wzorce?
23.07.2011, 17:53

Jagoda Strzelczyk Asystent operacyjny
>>
MarekWojciechowski.c
om

Ostatnie dwa wieki naszej historii wykształciły w Polakach przekonanie, że każdy przywódca narzucony przez zaborce/okupanta tak naprawdę nie jest prawdziwym, autentycznym liderem - stąd w nas, jako społeczeństwie -postawa buntu i niesforności. Inna sprawa czy pruska karność jest lepszym rozwiązaniem?
23.07.2011, 18:06

Ewa Szymańska Office Manager,
Carpenter&Weiss
Workshops

Wojciechowski M.:

Nie bez znaczenia, w polskim kontekście, jest zamiłowanie do sarmackiej wolności - pamiętacie: szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie. Nasza historia rokoszami, zajazdami stoi - niewielu mieliśmy w historii prawdziwych liderów, może 2-3, więc skąd i od kogo z przeszłości czerpać wzorce?

Wzorce? Ja bym stawiała na Piłsudskiego - to był prawdziwy lider - przywódca.
23.07.2011, 18:09

szkolenia &
consulting
sprzedaży

Ewa Szymańska:
Wzorce? Ja bym stawiała na Piłsudskiego - to był prawdziwy lider - przywódca.

To wcale nie jest takie jednoznaczne :)
Dla wielu niewątpliwy bohater, rzadkie połączenie wizjonera i dobrego organizatora (polityczny manager - mąż stanu) ale są też tacy, dla których pozostanie austriackim agentem, a po zamachu majowym - egzaltowanym starcem z zapędami dyktatorskimi.
23.07.2011, 18:23

Wyślij zaproszenie do