Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Agnieszka K. specjalista ds. PR,
Tygodnik Powszechny

Temat: Jubileusz Józefy Hennelowej

85. urodziny Józefy Hennelowej!
Związana jest z „Tygodnikiem Powszechnym” od 1948 roku. Była jego redaktorką i publicystką, a do roku 2007 zastępcą redaktora naczelnego. Od początku lat 80. pisze felietony. Upomina się o prawa ludzi lekceważonych, zapomnianych, bezbronnych. Jest redakcyjnym i publicznym sumieniem. Uparta i niezależna w sądach, zdystansowana i pozbawiona czułostkowości. Co ją uformowało? Z jakiego Kościoła wyrosła i do jakiego tęskniła? Jaki wpływ miało na nią dzieciństwo i młodość spędzone w mieście synagog, kościołów i cerkwi, na którego ulicach słyszało się języki białoruski, jidysz, litewski, polski i rosyjski?
Czyli: Skąd wzięła się Ziuta?
Swój urodzinowy jubileusz Józefa Hennelowa obchodzi 1 kwietnia. W obszernym eseju w wielkanocnym numerze o wieloletniej redaktorce „Tygodnika“ pisze Anna Mateja.
31.03.2010, 16:14

Agnieszka K. specjalista ds. PR,
Tygodnik Powszechny

Pani Redaktor właśnie była u nas na Wiślnej - kwiaty, tort, życzenia... Życzymy wszystkiego najlepszego!
http://tygodnik.onet.pl/30,0,43685,dzis_85_urodziny_jo...
1.04.2010, 15:10

Piotr G. Student, Uniwersytet
Jagielloński w
Krakowie

Na stronie głównie materiały archiwalne, poza artykułem Anny Matei nie znalazłem żadnego tekstu którego już bym nie znał. Informacja o jubileuszu spadła jeszcze tego samego dnia z głównego miejsca, szkoda.
Tak przy okazji - zróbcie coś z tym okropnym forum, bo wszechobecne inwektywy użytkowników robią dość odstręczające wrażenie. Forum Tygodnika niczym nie różni się od zwykłych tabloidowych portali w rodzaju onetu czy wp.pl. A przecież to miejsce ma potencjał, słyszałem niedawno księdza Bonieckiego w TokFm, gdy mówił że strona TP jest najpopularniejsza wśród witryn tygodników, a średni czas zatrzymania indywidualnego użytkownika to średnio 7 minut. Wydaje mi się, że jest jakiś deficyt enklaw zdrowego rozsądku w sieci. Tygodnik mógłby zrobić miejsce, gdzie nad-aktywność cybertłuszczy nie zagłusza każdego, odbierając szansę na dopowiedzenie myśli do końca.
7.04.2010, 00:31

Wyślij zaproszenie do