Reklama
Szukaj zleceń na Getak.pl

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Łukasz Ważny Tech Lead GG Network
S.A. / winning
doesn't really
m...

Temat: JSF WYSiWIG/aplikacja typu CMS?

Czy JSF można wykorzystać do napisania aplikacji typu CMS? Edytor do samego tekstu na pewno się da, ew z htmlem. Natomiast czy jest możliwość przechowywania części widoku w bazie - tzn treści strony/dokumentu z tagami JSF z możliwością wyrendrowania, tak jakby to był normalny widok?
29.03.2010, 22:43

Tomasz Dziurko Programista
Java/JEE, freelancer

O czymś takim pod JSF nie słyszałem, jest coś co może spełniać Twoje wymagania w Wicket, nazywa się Brix-cms (http://code.google.com/p/brix-cms/).
29.03.2010, 23:03

Jan Nowak Typowy obywatel

Trochę przestarzały temat ale co tam ;). Otóż napisanie cmsa w jsf to karkołomne zadanie. Nie za bardzo się do tego nadaje JSF ze względu na swoją tagową nie zaś skryptową naturę. No ale ja właśnie takowy cms tworzę ;).

Co mogę powiedzieć, to to, że jest to zadanie trudne z projektowego punktu widzenia. Trzeba opracować to technologicznie. Ja rozwiązałem to w taki sposób. Otóż każdy komponent JSF na stronie generowany jest do osobnego pliku, następnie na stronie kontroler widoku (tak go sobie nazwijmy) dołącza includem każdy komponent.

Także jest to zadanie do wykonania :). Sprawę komplikuje jeszcze kwestia np osadzania komponentu w komponencie. Takie cudko mam zrobione, a przyznam, że nie widziałem w żadnym cmsie takiej możliwości. Np jeżeli mamy weźmy np z PrimeFaces widget p:panel. Panel ten składa się z trzech elementów, nagłówka, conententu i stopki. No i u mnie można taki np panel dodac sobie do strony, a następnie osadzić następny panel czy też inny komponent wewnątrz nagłówka, stopki lub headera. To dopiero komplikuje sprawę ;).

W każdym razie po nowym roku będzie premiera dla świata mojego cmsa, więc się zgłoś jeżeli będziesz dalej tematem zainteresowany.
12.12.2011, 16:12

Wyślij zaproszenie do