Paulina
(Szadkowska)
Mazur
Menedżer ds Rozwoju
Projektów, BIGRAM
Temat: Co przyciąga do SIFE? dlaczego SIFE-ujecie/SIFE-owaliście?
Witam,dlaczego bierzecie albo braliście udział w programie? Pytanie może wydaje sie oczywiste, ale chciałabym poznać Wasze opinie.
Na ostatnim szkoleniu dla studentów SIFE w Warszawie nakręciliśmy filmik :
Ale co jest ważniejsze - zabawa i znajomi? chęć pomocy innym? a może wzbogacenie cv?
Marianna
Michalczyk
Account Sales
Adviser
Myślę, że duża część "sajfusów" trafiła do SIFE nie wiedząc tak na prawdę o co w tym programie chodzi. Trzeba zaangazować się w pracę drużyny na co najmniej jden rok akademicki, żeby zrozumieć właściwą ideę SIFE. Dołączając do drużyny myślałam sobie, że fajnie będzie się czegoś nauczyć i zdobyć doświadczenia, które później można będzie opisać w CV. Nie spodziewałam się, że będę kiedyś kierować projektami, kształtować tą organizację, a co ważniejsze zmieniać ludzkie życie. Może zabrzmię teraz jak członek sekty, ale SIFE stał się w pewnym momencie moim sposobem na życie.SIFE jest programem, który daje studentom tak dużo wiedzy, umiejętności, doświadczeń, uczuć i emocji, że można powiedzieć iż kształtuje ich w pewien sposób. Mnie z pewnością SIFE ukształtował i wiem, że jeśli odniosę sukces w życiu to na pewno będzie w tym duży udział SIFEa.
Tomasz
Jankowski
Business Unit
Director
Witam,Ja zakonczylem juz swoja kariere z SIFEem, chociaz nadal jestem zwiazny emocjonalnie z programem, czego dowodem jest chocby ta wypowiedz:)
Powaznie to zalozenie programu to Make The Difference i to nie tylko w kregach lokalnej spolecznosci ale co wazniejsze moim zdaniem to rownie wazne sa zmiany jakie SIFE-owcy kreauja w swoim wlasnym ja. Pobudek do przylacznia sie do SIFE jest wiele (doswiadczenie, CV, ciekowsc, itd), cokolwiek to jest nie jest to wazne na tyle na ile to jakie korzyscie progrem i projekty dostarczaja jednostce (SIFE-owcom i tym dotknietym przez projekty SIFE).
Wszytkie projekty sa skierowane oczywiscie do disabled communities i oczywiscie wiadomo ze maja one wplyw na jednostki w spoleczenstwie, ale co SIFE znaczy dla SIFE-owca? .... dodatkowa informacja do CV - oczywiscie, osobisty spelnienie - w wiekszosci wypadkow tak, ale moim zdaniem to doswiadczenie dotyczace pracy zespolowej, zaangazowania, zycia projektem i interakcja z 'prawdziwym swiatem' businessu to to co powinno zachecic ludzi do partycypacji i to jest to czego sporo ludzi nie dostrzega w SIFE 'na pierwszy rzut oka' a co jest bardzo wazym doswiadczeniem i zaleta programu.
Moj projekt koncentrowal sie na pomaganiu bezdomnej spolecznosci Glasgow co wymagalo od nas pozyskania srodkow i zaangazowania organizacji komercyjnych w projekt i tak po 2 latach wykladow na Business School musialem ta wiedze uzyc w praktyce, ubrac garnitur, zrobic prezentacje, umowic sie na spotkania i rozmiawiac z kierownikami / specjalistami, wlascicielami, itd.
Takie first hand experience w polaczniu ze swietnym, zdrowym duchu rywalizacji z innymi druzynami i zaangazowaniem calego teamu to jest to co powinno przyciagac wiecej i weicej SIFE-owcow.
Pozdrawiam i powodzenia dla SIFE PL.
Tomasz Jankowski