Grzegorz
Mika
Head of Product
Management, BN
OFFICE SOLUTION
Temat: MISJA, WIZJA - "ŚCIEMA" CZY ABSOLUTNY NIEBĘDNIK DLA FIRMY
Witajcie,Chciałbym Was zapytać czy organizacje, w których pracujecie lub które sami tworzycie (stworzyliście) posiadają spisaną MISJĘ I WIZJĘ?
Czy fakt posiadania MISJI rzeczywiście determinuje kierunek Waszych działań biznesowych?
A może MISJA i WIZJA to przeżytek, zupełnie zbędny ogólnik i nic nie mówiący, pusty zbiór wytartych frazesów?
Zapraszam do dyskusji.
PS. Przepraszam za "duże litery" w tytule wątkuGrzegorz Mika edytował(a) ten post dnia 26.03.10 o godzinie 00:53
Wojciechowski
M.
Psycholog biznesu |
szkolenia &
consulting
sprzedaży
Mądrze, praktycznie i...fajnie na temat :)http://www.blikle.pl/index.php?option=com_content&view...
Artur
Kucharski
właściciel,
Professional
Consulting Expanders
Misja i Wizja są kluczowe dla firmy. Ściema zaczyna się do momentu kiedy ktoś zaczyna ją określać na "odwalsię" lub jej nie wprowadza w życie - o czym często menedżerowie top zapominają.Miłego
Mirek
Jasiński
prezes zarządu,
Regan Consulting
Całe tomy książek mógłbym cytować na uzasadnienie przydatności misji... A że Marek podał bardzo celny przykład, pozostając w branży podam tylko następny - "Chcemy kręcić dobre lody" - czyli historia Grycana i Zielonej Budki.Dokąd kierował się misją Zielona Budka rosła w siłę i dominowała na rynku lodów... Gdy pojawił się inwestor finansowy i od misji odeszli, odszedł również i pan Grycan.
Założył nową firmę i mimo, że wszyscy "eksperci" go od tego pomysłu odwodzili, mówili, że mu się nie uda, bo przecież startuje od zera, a rynek lodów już uporządkowany - z Zieloną Budką już nie wygra, Grycan zaczął ponownie ze swoją prostą misją.
Przejdź się teraz po dowolnych centrach handlowych - gdzie jest Grycan, a gdzie Zielona Budka?
Grycan to misja, a Zielona Budka to ściema (jest jeszcze, czy już upadła?)
Tak więc misja jest dla firmy kluczowa! Problem w tym, gdy misja jest "książkowa", bo wtedy to ściema!
Marcin
Krukar
Szkolenia z
pasją...
Grzegorz Mika:
Witajcie,
Chciałbym Was zapytać czy organizacje, w których pracujecie lub które sami tworzycie (stworzyliście) posiadają spisaną MISJĘ I WIZJĘ?
Czy fakt posiadania MISJI rzeczywiście determinuje kierunek Waszych działań biznesowych?
A może MISJA i WIZJA to przeżytek, zupełnie zbędny ogólnik i nic nie mówiący, pusty zbiór wytartych frazesów?
Zapraszam do dyskusji.
PS. Przepraszam za "duże litery" w tytule wątkuGrzegorz Mika edytował(a) ten post dnia 26.03.10 o godzinie 00:53
Grzegorzu, witaj :)
Miałem to szczęście tworzyć coś od zera. Nie wiem, na ile publiczne chwalenie się misją i wizją jest konieczne, ale spisana była. Dla mnie i ludzi, z którymi swoją firmę tworzę - od początku była jasna i konkretna, opierała się o naszą filozofię i pomysł na szkolenia.
Jestem zwolennikiem zapisywania takich rzeczy - papier jest trwalszy niż myśl i bardziej konkretny.
A, i będzie się czym spadkobiercom chwalić :)
Dariusz S. Trener Sprzedaży
Grzegorz Mika:
Witajcie,
Chciałbym Was zapytać czy organizacje, w których pracujecie lub które sami tworzycie (stworzyliście) posiadają spisaną MISJĘ I WIZJĘ?
Zapraszam do dyskusji.
PS. Przepraszam za "duże litery" w tytule wątku
Witaj Grzegorzu!
Zadałeś rewelacyjne pytanie...
U minie MISJĄ jest dostarczanie skutecznych rozwiązań w sytuacjach kryzysowych, a WIZJĄ pokazywanie tego moim klientom, czego nie chcą zabaczyć i mówienie tego czego nie chcą usłyszeć!
W biznesie też oprócz misji i wizji są jeszcze ZASADY i KODEKSY, ale to już temat na inną dyskusję...
Ja w swojej pracy stosuję nieustępliwie zasady i kodeks
Samurajów i jestem w tym diabelsko skuteczny!
武士道
Bushido, czyli Droga Wojownika...
Osiem Cnót Bushido - Kodeks SamuraJów
Pzdr DarioDariusz Szul edytował(a) ten post dnia 06.04.10 o godzinie 23:16
Rafał
Kurc
sprzedaż -
opakowania, POSM -
B2B
Grzegorz Mika:
Dla mnie osobiście wizja i misja to niezbędny element życia, z którym łączą się inne elementy jak np. praca zawodowa, rodzina, hobby itp.
Wizja - to do czego dążę, cel jaki chcę osiągnąć, a misja pokazuje mi w jakim stylu.
Przykrą refleksją jest to, że ludzie pracujący w korporacjach na stanowiskach roboczych działają bez jednego i drugiego. Czują się często tylko drobnym trybikiem, od którego nie zależy powodzenie firmy i jej wyniiki.
Jestem przekonany, że jeśli pracownik wie do czego zmierza jego firma i w jaki sposób ów pracownik może w tym pomóc, to dzięki temu zaszczepiona zostaje motywacja. Ludzie lubią czuć się ważną częścią biznesu do którego wkładają swoje zaangażowanie i pracę.
Radosław
Balwierz
7steps.pl // 9gg.pl
//
radoslawbalwierz.pl
// jantomiak.com
Misja i wizja jest kluczowa i o tym mówi wielu ludzi sukcesu.Robert Dilts zrobił nawet szkolenie poświęcone temu zagadnieniu i w "modelowaniu czynników sukcesu" poświęca temu masę czasu.
Jak o mnie chodzi w każdym działaniu staram się mieć cel, za którym zawsze stoi wizja i misja.
Trochę metaforycznie:
Wizja jest jak mapa, która pomaga nam dojechać do miejsca przeznaczenia, a misja stanowi znaki na drodze, dodając do tego CEL czyli nasz adres - mamy pełnię działań w postaci sprawnego systemu nawigacji
Grzegorz
Mika
Head of Product
Management, BN
OFFICE SOLUTION
Radosław Balwierz:
Trochę metaforycznie:
Wizja jest jak mapa, która pomaga nam dojechać do miejsca przeznaczenia, a misja stanowi znaki na drodze, dodając do tego CEL czyli nasz adres - mamy pełnię działań w postaci sprawnego systemu nawigacji
Bardzo mi sie spodobała ta metafora. Mówienie obrazami bywa stokroć bardziej efektywne niż używanie skomplikowanych figur słownych.
Moja propozycja metaforyczego wyjaśnienia MISJI, WIZJI i CELU, wyglada następująco:
WIZJA - miejsce do którego zmierzasz
MISJA - wyjaśnienie po co tam idziesz, co Cię napędza
CEL/CELE w rozumieniu bardziej szczegółowym - miejsca pośrednie między STARTEM, a FINISZEM, które musisz "zaliczyć" żeby zrealizować swoją WIZJĘ
Anita
Ciesielska
Psychopedagog
procesów
kompetencyjnych
Ja stawiam na "absolutny niezbędnik". Znajomość misji, wizji i celów wydaje mi sie bardzo ważnym elementem budowania świadomości wśród pracowników każdej firmy. Może to brzmi górnolotnie, ale według mnie to fakt. O ile lepiej pracuje sie wszystkim, kiedy wiedzą dokąd zmierzają, znają strategię działania a przede wszystkim swoje miejsce w strukturze i swoją rolę, bez wypełnienia której dojście do CELU nie jest możliwe.
Irek
L.
Jeszcze mam ochotę
"by kopać się z
koniem"
Dla mnie misja to geneza aktywności wyznaczająca cele i zadania. Wizja jest projekcją i planem na przyszłość, w której kolejne elementy (cele) składają się na realizację (strategia) poszczególnych kroków w realizacji misji. Są to niezbędne elementy, które powinny determinować wszelkie działania. Aby zrealizować misję konieczne jest uwarunkowanie wszystkich celów i sposobów ich realizacji w oparciu o etykę i bezwzględne zasady moralne. Brak etyki wypacza cele a w konsekwencji dezintegruje misję.
Tomasz
Bednarz
SZUKAM INNEJ PRACY
/Doradca ds.
Wyspecjalizowanej
Obsługi...
Rafał Kurc:
Grzegorz Mika:
Przykrą refleksją jest to, że ludzie pracujący w korporacjach na stanowiskach roboczych działają bez jednego i drugiego. Czują się często tylko drobnym trybikiem, od którego nie zależy powodzenie firmy i jej wyniiki.
Absolutnie się zgadzam.
Ludzie na najniższych, niedecyzyjnych stanowiskach patrza na to mniej więcej tak:”co ta kur*a warszaFka znowu wymyśliła! Byle do końca zmiany i do domu”. „Niestety” nie żyjemy w Japonii i mamy, jako naród chyba trochę inne podejście do pracy. Misją dla tych ludzi to jest odwalić swoje, a celem jest kasa na końcu miesiąca.
Alina S. właściciel
Misja firmy. Chyba najważniejsza dla osoby kierującej firmą. Dzięki temu łatwiej trzymać się obranego kierunku. jak wiadomo statek, który płynie bez celu będzie szarpany przez wiatr na wszystkie strony i w końcu utonie. Dobra misja, to taka która jest ukierunkowana na klienta a nie na korzyści firmy, która sobie misję tworzy lub na jedno i drugie.Pracownicy często nawet nie znają jej treści, a jeszcze trudniej się z nią identyfikują.
Sądzę, że znajomość misji jest bardziej 'przyswajalna', wiadoma i zrozumiała na wyższych szczeblach w hierarchii firmy, bo i motywacja jej realizacji jest większa.