Reklama: Twoja konkurencja już Cię wyprzedziła SPRAWDŹ JAK

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: oszustwo w reklamie

nadal spotkac mozna cos takiego, przyszlo pod drzwi:

(formatowanie oryginalne staralam sie zachowac)

ZAWIADOMIENIE!!!

W najbliższych dniach Zakład Remontowo-Budowlany przeprowadzał będzie kompleksową wymianę DRZWI WEJŚCIOWYCH DO MIESZKAŃ.
Z uwagi na różne gusta Klientów będziemy montować dwa typy drzwi:
Gładkie i Tłoczone. Lokator pokrywa jedynie koszt materiału,
zaś montaż jest bezpłatny(możliwe raty od 38 zł - płatne 2 miesiące po montażu).

Cena już od 790 zł. Umów się na bezpłatny pomiar
Posiadamy również szeroki wybór OKIEN PCV w atrakcyjnej cenie.
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z konsultantem pod nr teL. XXXXXXXXX

Calość wielkości ok 4x12 cm. Jak dla mnie to oszustwo, bo pewnie kilka babć na to pójdzie.Anna P. edytował(a) ten post dnia 25.03.10 o godzinie 15:19
25.03.2010, 15:12

konto usunięte

Anna P.:
nadal spotkac mozna cos takiego, przyszlo pod drzwi:

(formatowanie oryginalne staralam sie zachowac)

ZAWIADOMIENIE!!!

W najbliższych dniach Zakład Remontowo-Budowlany przeprowadzał będzie kompleksową wymianę DRZWI WEJŚCIOWYCH DO MIESZKAŃ.
Z uwagi na różne gusta Klientów będziemy montować dwa typy drzwi:
Gładkie i Tłoczone. Lokator pokrywa jedynie koszt materiału,
zaś montaż jest bezpłatny(możliwe raty od 38 zł - płatne 2 miesiące po montażu).

Cena już od 790 zł. Umów się na bezpłatny pomiar
Posiadamy również szeroki wybór OKIEN PCV w atrakcyjnej cenie.
Osoby zainteresowane proszone są o kontakt z konsultantem pod nr teL. XXXXXXXXX

Calość wielkości ok 4x12 cm. Jak dla mnie to oszustwo, bo pewnie kilka babć na to pójdzie.Anna P. edytował(a) ten post dnia 25.03.10 o godzinie 15:19
Ja takie coś często widzę. F aktycznie, oszustwo i wprowadzenie w bląd. Reklama ewidentnie sprawia wrażenie neutralnego ogloszenia. Ciekawe czy ktoś już napisal skargę do UOKiKu w tej sprawie?
Podasz nazwę firmy?
25.03.2010, 21:48

Arkadiusz T. Strategic Account
Manager

Któryś ze specyfików opartych o 3 składniki: paracetamol, pseudoefedrynę i bodaj witaminę C (nie Gripex przypadkiem?) w reklamie telewizyjnej przemieniał się w eliksir zasługujący na Nobla, gdyż miał zawierać "specjalne(?) molekuły niszczące wirusa grypy"

Nie wiem, czy traktowanie klientów jak skończonych idiotów to oszustwo czy oszustewko, ale prym w tym wiodą koncerny farmaceutyczne

- Profesorze [socjologii chyba], czy zwykła dawka magnezu wystarczy?
- Nie, nie wystarczy! Potrzebna jest podwójna dawka! [A dawka to ile? Łyżka, szklanka, wiadro? Mleczanu, cytrynianu, tlenku czy chelatu aminokwasowego?]

A już nowe reklamy Ibupromu (duo i zatoki) są chyba adresowane do osób z poważnym opóźnieniem w rozwoju
26.03.2010, 00:37

Jarosław Koć senior copywriter

W pierwszym przypadku nie widzę żadnego oszustwa, o ile nie ma tam np. dziwnych pieczątek i podpisów imitujących zarządzenia spółdzielni czy współnoty mieszkaniowej. Natomiast nie bardzo odpowiada mi smakowo stwierdzenie autorki , że "pójdzie na to kilka babć". Proponuję troszkę więcej szacunku do starszych ludzi.

W przypadku reklamy preparatu magnezowego, jeśli rzeczywiście jest tam zwrot "profesorze" (stawiam, że nie) , to jest to ewidentnie złamanie znowelizowanego niedawno prawa farmaceutycznego, a konkretnie artykułu 55 (punkt 2 ustęp 3) wzmiankowanej ustawy. Proponuję zgłosić taką rzecz do GIF-u (http://gif.gov.pl), który ma prawo natychmiastowego wstrzymania emisji reklamy.

Chyba, że produkt nie jest zarejkestrowany jako lek, tylko jako np. suplement diety. Wtedy nic mu zrobić nie można, bo to pod prawo farmaceutyczne nie podpada.

Podobnie jest z niszczeniem wirusa grypy. Ponieważ jest to ewidentna nieprawda (współczesne leki nie potrafią niszczyć wirusa grypy in vivo) poskutkuje skarga do GIF-u.
26.03.2010, 01:01

Arkadiusz T.:
- Nie, nie wystarczy! Potrzebna jest podwójna dawka! [A dawka to ile? Łyżka, szklanka, wiadro? Mleczanu, cytrynianu, tlenku czy chelatu aminokwasowego?]

Było o tym gdzieś na GL. Rzecz w tym, że walić to jaką sobie zapodasz dawkę, organizm jest w stanie wchłonąć określoną ilość, a nie chomikuje na zapas.

"Profesor" oczywiście uwiarygadnia przekaz. Kto będzie na tyle znudzony życiem, żeby rozkminiać w necie, czy faktycznie Profesor X Kowalski jest... profesoem czegośtam?
Fajnie brzmi i tyle. Działa na ludzi i już.

Ja uważam, że powinny być takie praktyki kategorycznie zabronione.
26.03.2010, 01:49

Jarosław Koć:
W przypadku reklamy preparatu magnezowego, jeśli rzeczywiście jest tam zwrot "profesorze" (stawiam, że nie)

było było, zwróciłem na to uwagę. Chyba rok temu leciało to w tiwi.
26.03.2010, 01:51

Jarosław Koć:
W przypadku reklamy preparatu magnezowego, jeśli rzeczywiście jest tam zwrot "profesorze" (stawiam, że nie) , to jest to ewidentnie złamanie znowelizowanego niedawno prawa farmaceutycznego, a konkretnie artykułu 55 (punkt 2 ustęp 3) wzmiankowanej ustawy. Proponuję zgłosić taką rzecz do GIF-u (http://gif.gov.pl), który ma prawo natychmiastowego wstrzymania emisji reklamy.

Chyba, że produkt nie jest zarejkestrowany jako lek, tylko jako np. suplement diety. Wtedy nic mu zrobić nie można, bo to pod prawo farmaceutyczne nie podpada.
To jest suplement diety zatem nic nie zrobisz, ale faktycznie reklamówka bazuje na autorytecie "naukowym" (podpis bodajże jest profesor socjologii)i wiele osób bazując na skrócie myślowym (a o to chodzi) kupi ten właśnie magnez.
Niestety ale coraz większym problem staje się "pseudo medyczna" komunikacja wszelkich suplementów diet... jednakże dla GIF-u nie wystarczy domysł podszywania się pod lek...to musi być fakt.
Jedną z reklam których szczerze nienawidzę, jest reklama szczepień przeciwko pneumokokom i rota wirusom - bodajże jednego z koncernów. Ta w której jest wynoszone łóżeczko dziecka a wstawiana kroplówka. Co z tego, że jest zakaz wywoływania i bazowania na lęku jak reklama i przekaz poszły w eter... Nie ma bardziej podatnej na negatywną (wywołująca lęk) reklamę grupy niż rodzice.

Podobnie jest z niszczeniem wirusa grypy. Ponieważ jest to ewidentna nieprawda (współczesne leki nie potrafią niszczyć wirusa grypy in vivo) poskutkuje skarga do GIF-u.
jak wyżej...

Z innej parafii.... ostatnio bombarduje mnie Orange idiotycznymi smsami w stylu...apelujemy do numeru 501..., że został wylosowany do wysłania smsa za 4,88 :)
Kolejny, że został mój numer wybrany do możliwości wysłania smsa by wsiąść udział w losowaniu, wystarczy bym... wysłał kolejnego smasa i tak łapie się "idiotów" :)
26.03.2010, 08:33

konto usunięte

>
Podasz nazwę firmy?

@Karolina - wlasnie w ogloszeniu nie bylo nawet jej nazwy, tylko tel.
26.03.2010, 09:28

konto usunięte

Jarosław Koć:
W pierwszym przypadku nie widzę żadnego oszustwa, o ile nie ma tam np. dziwnych pieczątek i podpisów imitujących zarządzenia spółdzielni czy współnoty mieszkaniowej. Natomiast nie bardzo odpowiada mi smakowo stwierdzenie autorki , że "pójdzie na to kilka babć". Proponuję troszkę więcej szacunku do starszych ludzi.
>

Jedyne za co moge przeprosic to za niefortunny kolokwializm.
Jednak tam gdzie domagasz sie szacunku Jaroslawie, to ja go mam w istocie. Dla ludzi starszych "zawiadomienie" to czesto zawiadomienie czarno na bialym, a nie kreatywnosc reklamiarza. Dlatego intencja z jaka zakladalam ten temat bylo starszych ludzi chronic przed takimi manipulatorami.
Jak do tego dojdzie przekonujący pan Zdzisiek, ktory tu już szybciutko te drzwiczki zalozy, to niestety w taki nieuczciwy sposob mozna miec starsza klientele.Anna P. edytował(a) ten post dnia 26.03.10 o godzinie 09:35
26.03.2010, 09:32

Łukasz Mielnik marketing /
strategia / reklama

Arkadiusz T.:
Któryś ze specyfików opartych o 3 składniki: paracetamol, pseudoefedrynę i bodaj witaminę C (nie Gripex przypadkiem?) w reklamie telewizyjnej przemieniał się w eliksir zasługujący na Nobla, gdyż miał zawierać "specjalne(?) molekuły niszczące wirusa grypy"

Nie wiem, czy traktowanie klientów jak skończonych idiotów to oszustwo czy oszustewko, ale prym w tym wiodą koncerny farmaceutyczne

A już nowe reklamy Ibupromu (duo i zatoki) są chyba adresowane do osób z poważnym opóźnieniem w rozwoju

A ja czuję się oszukany wszystkimi reklamami płynów do mycia naczyń bo jeszcze nigdy mi się nie udało zrobić tego tak jak widzę w reklamie - biorę swoją zasyfioną tłuszczem patelnię, wylewam "kropelkę" płynu i patrzę jak owa kropelka spływając po patelni przywraca jej niewiarygodny blask ... Niestety, życie weryfikuje ten piękny obrazek: gąbka, druciak i "jazda z szorowaniem"

ps: równie ogłupiające są reklamy "różowej siły"

I co ... też czuję się oszukany, zawiedziony, rozczarowany, wprowadzony w błąd...ehhhh idę zmywać bo gary czekają w zlewie;)
26.03.2010, 09:36

konto usunięte

Jarosław Koć:

IMO pieczątka nie jest tu żadnym wyznacznikiem. Reklama może wywrzeć na odbiorcy wrażenie, że jest neutralnym komunikatem. Treść przypomina ogloszenia wywieszane przez spóldzielnie i bardzo latwo się jest pomylić. Jest to niezgodne z u.z.n.k
26.03.2010, 11:41

Karolina B.:
Jarosław Koć:

IMO pieczątka nie jest tu żadnym wyznacznikiem. Reklama może wywrzeć na odbiorcy wrażenie, że jest neutralnym komunikatem. Treść przypomina ogloszenia wywieszane przez spóldzielnie i bardzo latwo się jest pomylić. Jest to niezgodne z u.z.n.k

Raczej nie. Jest to zawiadomienie, że w tym a tym terminie przyjdzie monter - i będzie MOŻNA sobie kupić nowe drzwi. Zwracam też uwagę, że oferta uczciwie podaje cenę (no i to, że TRZEBA będzie zapłacić - a więc nie może być "nakazem" spółdzielni).
Nigdzie nie piszą, że wymiana jest obowiązkowa. A cena - tak na marginesie - jest atrakcyjna dla ludzi niezamożnych.

Nie mylmy stylu napisania komunikatu z tym, czy on wprowadza w błąd. To dwie różne sprawy.
26.03.2010, 12:23

konto usunięte

Ja mam inne zdanie na ten temat.
26.03.2010, 12:26

Karolina B.:

Nie martw się. Nikt nie jest nieomylny :-)
26.03.2010, 12:27

konto usunięte

Jarosław Koć:
Nie martw się. Nikt nie jest nieomylny :-)
:)
26.03.2010, 12:29

Karolina B.:

ZAWIADOMIENIE

15 sierpnia między 13.00 a 17.00 będę na waszym podwórku ostrzył noże i nożyczki.

Uwaga! Proszę przynosić WYCZYSZCZONE noże, aby nie zabrudzić urządzenia.

Za jednorazowe naostrzenie płacą Państwo tylko 5 zł. Ale za przyniesienie co najmniej trzech narzędzi do naostrzenia zapłacą Państwo o 20 % mniej!

Działalność jest uzgodniona z władzami spółdzielni.

Według Ciebie więc, takie ogłoszenie też byłoby nieuczciwe!
26.03.2010, 12:35

Katarzyna Andebur-Zaworska Twoje Biuro
Rachunkowe Zaworski

Jarosław Koć:
Karolina B.:
Jarosław Koć:

Raczej nie. Jest to zawiadomienie, że w tym a tym terminie przyjdzie monter - i będzie MOŻNA sobie kupić nowe drzwi. Zwracam też uwagę, że oferta uczciwie podaje cenę (no i to, że TRZEBA będzie zapłacić - a więc nie może być "nakazem" spółdzielni).
Nigdzie nie piszą, że wymiana jest obowiązkowa. A cena - tak na marginesie - jest atrakcyjna dla ludzi niezamożnych.

Nie mylmy stylu napisania komunikatu z tym, czy on wprowadza w błąd. To dwie różne sprawy.

Podzielam w zupełności opinię Pana Jarosława :)
26.03.2010, 12:45

Mariusz Korzeniecki "I'm a
great lover,
I'll bet."
Emo Ph...

Zgadzam się z Anną i Karoliną. Treść rzeczywiście wygląda w taki sposób jakby, to władze spółdzielni/wspólnoty robiły akcję wymiany drzwi, i nie widzę tam słowa MOŻNA przy komunikacie zapłaty. Oczywiście nie zgodzę się z tym wielkim słowem "oszustwo", ale rzeczywiście niektóre osoby mogą ten komunikat mylnie odczytać. Wg mnie to świadoma manipulacja i dlatego takim tekstom mówię nie:)
26.03.2010, 12:52

Katarzyna Andebur-Zaworska Twoje Biuro
Rachunkowe Zaworski

Mariusz Korzeniecki:
Wg mnie to świadoma manipulacja i dlatego takim tekstom mówię nie:)

Może i manipulacja. Ale co z tego? Mówi Pan, że nie ma tam słowa MOŻNA, ale też nie ma słowa TRZEBA (kupić oczywiście).

Takie są realia, firmy w różny sposób próbują zdobyć klienta, ale WEDŁUG MNIE pod słowo OSZUSTWO nie można tego podkleić.
26.03.2010, 13:02

Paweł Kupper Właściciel,
eithel.pl

Moim zdaniem to nie oszustwo, w sensie nie podpada to pod paragraf.

Natomiast nie ma to oczywiście nic wspólnego z etyką, kulturą czy elegancją. Ktoś się na to może i nabierze ale więcej osób się zniesmaczy i nabierze negatywnego zdania o tej firmie.

Podejrzewam, że gdyby zostawili jakiś dobrze zrobiony katalog swoich drzwi - zyskaliby na tym więcej. I byłaby szansa, że ktoś sam drzwi nie wymieni ale poleci ich siostrze, cioci, znajomej... a tak - pozostał tylko smród.
26.03.2010, 14:27

Reklama: Szklarz Wrocław

Wyślij zaproszenie do