Advertisement

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Mirek Jasiński prezes zarządu,
Regan Consulting

Temat: Co Was motywuje do pisania bloga?

Blogosfera nam się rozwija. Niektóre blogi się zwijają, niektóre rozwijają. Założeniem niektórych jest zarabianie w internecie, inne są całkowicie niekomercyjne.

I to głównie do tych osób, które nie piszą dla kasy, skierowane jest moje pytanie.

Co Was motywuje do pisania bloga?
24.03.2010, 11:09

Sebastian Płocki http://dantefun.blog
spot.com/

Aktualnie mam 4 blogi. Na żadnym z nich nie zarabiam, nie ma tam żadnych reklam, co najwyżej wymieniam linki z innymi (oczywiście za free).
Motywuje mnie kilka rzeczy w zależności od bloga.

Blog o mojej córce: Tu staram się zapisywać ważniejsze wydarzenia dotyczące jej życia. Motywacją jest pamięć o bardzo ulotnych sytuacjach, zdarzeniach i to że może kiedyś córcia podejmie temat blogowania.

Mój śmieszny blog: Tak naprawdę to zbiór dowcipów i śmiesznych rzeczy, które na prawdę potrafią mnie rozbawić, oczywiście materiały wybieram subiektywnie (większość dowcipów jest zresztą z goldena).
Motywacja do prowadzenia tego bloga to zgromadzenie wszystkich tych rzeczy które w jakikolwiek sposób mnie rozśmieszyły.

Mój gadżeciarski blog: Pierwszy blog jaki zacząłem pisać, który aktualnie doczekał się ponad 800 postów. Blog o gadżetach i pierdołach. Piszę tam też o moich zainteresowaniach, doświadczeniach i pasjach.
Motywacją do jego pisania była chęć sprawdzenia czy potrafię coś z sensem napisać.

Krótkie opowiadania: Literacka próba sprawdzenia się w pisaniu krótkich opowiadań.
Motywacja: Chęć sprawdzenia czy potrafię i czy komuś się spodoba.

I oczywiście wspólną motywacją do pisania tych wszystkich blogów jest świadomość tego, że ktoś to czyta ;)
24.03.2010, 11:51

Tomasz Reich Klient nasz fan!

Dla mnie pisanie bloga, to żadna motywacja, czytając większość, mam wrażenie, że autorzy nie wiedzą po co w ogóle je piszą. Bez pomysłu, mnóstwo banału.
24.03.2010, 12:27

Regan Consulting

Tomasz Günther Reich:
Dla mnie pisanie bloga, to żadna motywacja, czytając większość, mam wrażenie, że autorzy nie wiedzą po co w ogóle je piszą. Bez pomysłu, mnóstwo banału.

Tomku, ale autorów coś jednak motywuje do pisania...

To, że wiele blogów bez pomysłu nie znaczy, że autor(-ka) nie ma motywacji? Coś go (ją) jednak do pisania skłania!

Ja np. zacząłem eksperymentować z blogiem jako narzędziem wspomagającym mnie w mojej pracy... teraz blog mnie raczej od pracy odciąga...

Swoją motywację kwestionuję ponownie, a że jesteśmy zwierzętami stadnymi, ciekawi mnie z jakich powodów inni piszą...
24.03.2010, 12:42

Jacek Getner Firma pisarska Jacek
Getner www.getner.pl

Mnie motywują Ci, którzy mnie czytają. Czyli Czytelnicy:)
24.03.2010, 13:35

Tomasz Reich Klient nasz fan!

Prowadzę bloga od 6 lat (dostał nagrodę czytelników Onet.pl) i moim zdaniem - większość blogów nie ma wizji, jest pisaniem, dla pisania.

Natomiast- osobiście piszę bloga, bo? Jest on dla mnie narzędziem komunikacji. Niczym więcej.
24.03.2010, 15:46

Danuta K. inspieghabilmente
inposisibile.
Casting na mojego
nowe...

A ja mam ciut inaczej. W związku z tym, że na blogu realizuję swoją pasję - naukę języka greckiego, "konieczność" sporządzenia nowego posta mobilizuje mnie do zagłębienia się w stosy makulatury, słowniki itp. To nie zawsze działa (na jednym z blogów mam miesięczną "obsuwę"), ale już mnie tak ten fakt męczy, że niedługo ponadrabiam zaległości:)
25.03.2010, 11:58

Bartosz S. Właściciel,
Doradca ds. PR

'[...] czasami człowiek musi, inaczej się udusi [...]" ;)
26.03.2010, 05:13

Monika Mychlewicz Marketing Manager,
Xella Polska Sp. z
o.o.

A ja po prostu wyrażam swoje myśli, przelewam na "wirtualny" papier.
26.03.2010, 08:40

nowi klienci.
26.03.2010, 08:47

Mnie motywuje to, że mogę komuś pokazać moje teksty (głównie recenzje) i wysłuchać opinii na ich temat. A że ktoś teksty docenił, i zaproponował mi pracę w internetowym serwisie fantastycznym - to motywację mam jak jasna cholera. =]
27.03.2010, 09:10

Agnieszka S. Specjalista ds PR

Ja pisze bloga na temat zycia codziennego mojej córeczki, ktora teraz ma 15 miesiecy. Zaczelam w dniu, w ktorym zobaczylam dwie kreski na tescie ciazowym. Pisze bo chce w ten sposób stworzyc pamiatke dla córki i dla nas, bo dziele sie naszym zyciem codziennym z rodzina i przyjaciolmi, ktorzy sa daleko od nas i nie musze pisac tego samego w kilku mailach.
Bardzo motywuja mnie pozytywne komenatrze znajomych i nieznajomych, ktorzy odwiedzaja nasz blog. Poza tym lubie przegladac stare wpisy i wspominac jak to bylo.
27.03.2010, 15:32

Karol Zielinski dyrektor
zarządzający,
PayLane

Motywują przede wszystkim słowa uznania, komentarze, rosnąca ilość subskrybentów RSS, itp. Jednym słowem: użytkownicy. To dla nich się pisze bloga i jeśli oni są zadowoleni - to motywacja sama się pojawia.

Poza tym... narzędzie komunikacji, możliwość poznania nowych ludzi, możliwość wyrażenia własnych myśli i poglądow, możliwość pozyskania nowych klientow, sposobność do wypromowania samego siebie, czy swoich produktów i wiele, wiele więcej.
30.03.2010, 11:53

Regan Consulting

A ja w weekend wreszcie obejrzałem film Julie & Julia. Tam bohaterka miała dwie motywacje:

1) by się nauczyć gotować
2) by jakiś projekt wreszcie skończyć w swym życiu

Piękne. Ja bym tam chętnie ten pierwszy motyw podchwycił, ale w domu mam zbyt dobrą konkurencję :)
31.03.2010, 01:06

Motywują mnie ludzie, którzy to czytają. Ja osobiście nie czytam blogów, raczej mnie nudzą. Stąd czyjeś uznanie mojego 'pisarstwa' jest dla mnie diabelnie motywujące.

Motywuje mnie liczba fanów na FB.

Poza tym dzięki blogowi dużo się uczę (piszę o flexipracy - http://pracujflexi.pl) i mam nadzieję, że wkrótce tę wiedzę wykorzystam.
31.03.2010, 15:35

Leszek Maruszczyk Politechnika
Opolska, mgr inż.

Mnie do pisania bloga motywują:
1. Wypłata
2. Czytelnicy
Dokładnie w takiej kolejności :)
Niestety p.2 czyli czytelnicy, czasami potrafią też zdemotywować swoimi kąśliwymi uwagami. Całe szczęście, że w takich sytuacjach pozostaje p.1 :)
4.04.2010, 13:07

Wojciech U. Autor książek,
nauczyciel Reiki

1. Rosnące statystyki
2. Feedback, czyli pozytywne opinie o moich blogach
3. Rosnące zyski finansowe

Czytelnicy nie motywują, bo dla czytelników się pisze i to ja mam ich motywować, a nie na odwrót :)
5.04.2010, 09:14

Paulina W. www.facebook.com/Pau
linaWawrzynczyk

Czytelnicy oczywiście, miłe słowa od osób zupełnie obcych.
5.04.2010, 18:23

Tomasz Górski New Media Designer

Z racji tego że tylko sam czytam swojego bloga jest to dla mnie największą motywacją :D
6.04.2010, 23:31

Marek Biśta Razem do celu.

Pisanie sprawia, że docieram do ludzi o podobnych poglądach. Nie ma jak to zacząć poranek np. od przeczytania miłego maila, że mój tekst na blogu komuś pomógł w życiu.
7.04.2010, 09:51

Wyślij zaproszenie do