Monika
Z.
I get wings to
fly... I'm alive :)
Temat: CO MNIE GRYZIE!!!!
Ale czemu tylko paralizatory? Najlepiej wszystkim po kałasznikowie i problem zostanie całkowicie rozwiązany ;P A tak poważnie to taka kampania nie zaszkodzi tym bardziej, że to my dorośli odpowiadamy za wychowanie małolatów, a nie odwrotnie i nie oczekujmy od nich czegoś czego ich wcale nie uczymy. Jeżdżę komunikacją miejską bardzo często i jeszcze ani razu nie widziałam żeby ktoś zwyczajnie podszedł do jakiegoś małolata i poprosił o zwolnienie miejsca. Albo od razu jest awantura albo taka starsza kobieta stoi nad jakimś małolatem i głośno rozprawia jaka ta młodzież niewychowana. Ale kiedy ta młodzież miała po 8-10 lat to każdy rodzic czy babcia obowiązkowo sadzała swoją kochaną pociechę na siedzeniu i ani myślała pozwolić aby jego "maleństwo" stało. Nie mówiąc już o rodzicach, którzy mają gdzieś np. fakt, że ich pociecha kopie starszego pana siedzącego naprzeciwko. A jeśli tylko ktokolwiek ośmieli się zwrócić dziecku uwagę to awantura gwarantowana. Więc kiedy dziecko wyrośnie to już rodzic z nim autobusem nie jeździ i kto niby ma mu zwrócić uwagę? Kiedyś uwagę małolatom zwracał każdy przypadkowy pasażer, więc lepiej było od razu wstać niż się narażać na zwrócenie uwagi. A teraz nikt tego nie robi tylko od razu ma ochotę te dzieciaki wystrzelać. A młodzież ma to do siebie, że z natury bywa leniwa i czasem trzeba ich tylko odrobinę zdopingować. Jeżeli im się pokaże, że to obciach siedzieć kiedy stoi koło niego starsza osoba to są szanse, że coś się zmieni.
Monika
Z.
I get wings to
Karol J.:
Nagminne było stawianie torebek, lub siatek z zakupami na miejscu obok, aby przypadkiem ktoś nie chciał usiąść.
Z tymi siatkami to jest inny problem: jak się ma tych siatek dużo to zupełnie nie ma gdzie ich położyć. Nie zawsze też da się je zmieścić na kolanach... I nie zawsze da się je położyć na ziemi, bo albo podłoga jest zabłocona, albo zakupy mogą się rozsypać przy hamowaniu. Natomiast jak się stoi to już zupełnie jest tragedia, bo czasem ciężko utrzymać kilka siatek w jednej ręce, żeby trzymać się poręczy drugą. Więc akurat w tym przypadku wcale się nie dziwię, że jeśli jakaś starsza osoba siedzi to trzyma zakupy na siedzeniu bo nie wyobrażam sobie żeby dała radę potem je gonić po całym autobusie, co się niestety zdarza.
Arkadiusz
Reiter
Specjalista ds.
wsparcia
informatycznego i
ochrony danych...
to tak w temacie :)
Przekornie :)
ale wiadomo nie można generalizować a trzeba młodzież edukować :)
Grzegorz Błędkowski Agent
Monika Z.:
Z tymi siatkami to jest inny problem: jak się ma tych siatek dużo to zupełnie nie ma gdzie ich położyć.
Więc akurat w tym przypadku wcale się nie dziwię, że jeśli jakaś starsza osoba siedzi to trzyma zakupy na siedzeniu bo nie wyobrażam sobie żeby dała radę potem je gonić po całym autobusie, co się niestety zdarza.
To może taka większa torba na zakupy na kółkach, albo plecaczek ?
Monika
Z.
I get wings to
Grzegorz Błędkowski:
To może taka większa torba na zakupy na kółkach, albo plecaczek ?
Każdy sobie radzi jak może :) A mi chodziło tylko o zobrazowanie problemu, bo jak widzę głównie przeszkadza to panom, którzy - jak sami przyznali - głównie podróżują samochodami i pewnie nigdy ciężkich siatek nie wieźli w autobusie.
Arkadiusz
Reiter
Specjalista ds.
wsparcia
informatycznego i
ochrony danych...
Monika Z.:
.....i pewnie nigdy ciężkich siatek nie wieźli w autobusie.
A to już pomówienie!!:D
To że jestem facetem to znaczy że nie worze siatek w autobusie? Nie robię zakupów czy to że tylko faceci jeżdżą samochodami? Bo teraz nie rozumiem?!
Monika
Z.
I get wings to
Chodziło mi dokładnie o to, że jak ktoś jeździ samochodem (bez względu na płeć) to też samochodem wozi ciężkie zakupy i widocznie nie do końca zdaje sobie sprawę, że wożenie siatek w autobusie może być uciążliwe, skoro ma pretensje o to, że te siatki czasem leżą na siedzeniu obok. Zresztą nie zdarza się to wcale tak często, a najczęściej wtedy kiedy autobus jest dość pusty. Dużo częściej na siedzeniu obok leżą plecaki studentów i licealistów. A pisałam o panach bo to głównie panowie wypowiadali się tu w kwestii podróżowania autobusami i z racji swojej większej siły być może nie widzą, że dla starszej kobiety wożenie ciężkich siatek może być problemem. Ale jeśli ktoś się poczuł dotknięty takim wyjaśnieniem to oczywiście przepraszam :)
Karol J. kj-nieruchomosci.pl
Oj tam, oj tam :)Siatki były tylko przykładem, róznych zachowań, abyśmy nie demonizowali że wszelkie zło które dzieje się w komunikacji miejskiej to młodzież.
Można by tu wiele innych przykładów podać, np. puszczanie ze swojego super "fona" techno muzy, albo głośne gadanie przez telefon przy uchu innych jakie to ma się dzisiaj majtki, albo jaką to kupkę wczoraj zrobił wnusio (wiem przesadzam :p).
Milena
Nieścior
dusza wędrownego
ptaka
ja po dzisiejszej podróży skm jestem w stanie zrozumieć dlaczego ludzie niechętnie przesiadają się na komunikację miejskąbrakowało tylko upychaczy
Karol J. kj-nieruchomosci.pl
Hahahaha nie wierzę, jak mięso :paż tu nagle ... "bileciki do kontroli" :D
To jest tylko dowód, że jak się chce to można ;)
Piotr L. • Weź Mnie •
Milena Nieścior:
ja po dzisiejszej podróży skm jestem w stanie zrozumieć dlaczego ludzie niechętnie przesiadają się na komunikację miejską
brakowało tylko upychaczy
w całym moim zyciu tylko raz pchałem się w SKMce... po pierwszym Beach Party w Sopocie (wciadałem przez okno :D)... nie jest tak źle albo mam szczęście ;)
Karolina
B.
architekt wnętrz,
właściciel
INTERIOR AFFAIRS
Piotr L.:
w całym moim zyciu tylko raz pchałem się w SKMce... po pierwszym Beach Party w Sopocie (wciadałem przez okno :D)... nie jest tak źle albo mam szczęście ;)
To chyba nigdy nie jechałeś kolejką w sobotę o 8-9rano kiedy cała rzesza studentów zaocznych rusza na uniwerek/pg a kolejki jeżdżą weekendowym rozkładem;) Może teraz się to zmieniło, ale pamiętam jak zdarzało mi się przeczekać 2-3 skmki zanim udało mi się wcisnąć do środka. Dodam tylko, że podróżowałam z teczką 100x70 i kuferkiem z farbami i dobrze pamiętam ten wzrok ludzi mówiący "no chyba nie myślisz, że się z tym zmieścisz?":D Na szczęście od kilku lat kolejką jeździć już nie muszę:)
Ewa
P.
muzykofil, kobieta
drapieżna;)
a ja codziennie w godzinach szczytu wożę dziecko kolejką do przedszkola. Zauważyłam, że mała dzięki temu stała się bardziej asertywna i lepiej radzi sobie w kontaktach z ludźmi. A na kolejkę po pokonaniu analogicznej trasy trajtkiem i autobusem przestałam narzekać. Tam to się dopiero dzieją dantejskie sceny! No i zamiast 7 minut jechałam 50. Tak więc zawsze trzeba wyciągać pozytywy, nawet z jazdy kolejką;)Temat: CO MNIE GRYZIE!!!!
Zbierz kilku kumatych kolegów i na początek odwiedź tych państwa
Tylko nie na zasadzie "my chcemy, a wy nam dajcie" :)
Najlepiej wytłumaczcie, jaka to szkoda, że taki fajny teren leży zaniedbany, młodzież nie ma gdzie spędzać czasu itd. A jakbyście np. zaproponowali pomoc w oczyszczeniu terenu, wycięciu trawy itd. to założę się, że rada dzielnicy będzie wzruszona :)
Dodajcie, że w Gdyni jest tzw. mała liga piłkarska, startują różne dzielnice, a Redłowo nie może, bo nie macie gdzie ćwiczyć itd.
Zasada główna: nie z pretensjami tylko zgłoszenie ciekawej propozycji i deklaracja współuczestnictwa w dziele odbudowy :) Na takim boisku mogłyby się przecież odbywać i inne imprezy, jak festyny dzielnicowe itp.
Powodzenia :)
Piotr L. • Weź Mnie •