- « Poprzednia
- 1
- 2
- 3
Marcin
Ochoński
Programista, Regis
Sp. z o.o.
Temat: Dlaczego Muay Thai???
po półtorej roku aikido stwierdziłem ze to filozofia (lub gimnastyka) a nie sztuka walki - nie mowie ze nic mi nie dało bo pady i rzuty mam opanowane z każdej wysokości ;) trafiłem na jj tradycyjne po roku jednak mi było mało (kiedyś trenowałem kyokushin) i czułem jakiś niedosyt, polubiłem mate ale jednak na jj rzadko kiedy można posłać lub dostać prawdziwy cios ... i tak trafiłem na MT na razie 4 mc ale jednak tam jest walka , auto mobilizacja włącza się w momencie kiedy dostajesz w szczękę lub w nos, nie przypilnujesz kopnięcia bolą uda lub zebra :)tak naprawdę uczysz się co to dystans/poldystans/klincz, schodzenie z lini ciosu i co daja nogi w walce
no i jak piszą poprzednicy ciężko na MT "wyhodować brzuszek", co przy ww stylach było czymś normalnym (większość "hakam" albo brązów miało brzuszki )
Jerzy
Kopyra
radca prawny,
obsługa prawna
inwestycji
budowlanych
Marcin Ochoński:
po półtorej roku aikido stwierdziłem ze to filozofia (lub gimnastyka) a nie sztuka walki - nie mowie ze nic mi nie dało bo pady i rzuty mam opanowane z każdej wysokości ;) trafiłem na jj tradycyjne po roku jednak mi było mało (kiedyś trenowałem kyokushin) i czułem jakiś niedosyt, polubiłem mate ale jednak na jj rzadko kiedy można posłać lub dostać prawdziwy cios ... i tak trafiłem na MT na razie 4 mc ale jednak tam jest walka , auto mobilizacja włącza się w momencie kiedy dostajesz w szczękę lub w nos, nie przypilnujesz kopnięcia bolą uda lub zebra :)
tak naprawdę uczysz się co to dystans/poldystans/klincz, schodzenie z lini ciosu i co daja nogi w walce
no i jak piszą poprzednicy ciężko na MT "wyhodować brzuszek", co przy ww stylach było czymś normalnym (większość "hakam" albo brązów miało brzuszki )
Trudno się z Tobą nie zgodzić :) Ja trenowałem parę lata Shotokan, Muay Thai trenuję od 2 lat. Porównując Shotokan z Muay Thai, karate nazwałbym sztuką walki a Muay Thai systemem bojowym/ walki. Pierwsze ma na celu rozwój nie tylko fizyczny, ale też duchowy, Muay Thai natomiast nakierowane jest na skuteczność, "przeżycie na polu walki", do czego filozofia potrzebna nie jest ;-)Jerzy Kopyra edytował(a) ten post dnia 13.11.10 o godzinie 02:08
Wojciech
Semianyszyn
Jakość nie jest
gwarancja ,lecz
szansa na sukces
Moja przygode z tajski boksem zaczalem jeszcze na studiach , majac troche czasu wolnego chodzilem na silownie , ale to mi nie wystarczalo ,po pewnym czasie namowilem kolege zeby przejsc sie na trening i zobaczyc jak naprawde to wyglada.Trenuje kolo 3 lat z przerwami.
Nak Muay Szczecin , trener Marcin Parcheta ( mysle ze to nazwisko powinno byc znane kazdemu kto trenuje w Polsce)
Adam
Wąsowski
Integrated
Technology Delivery,
Server Systems
Operations...
Adam Wąsowski:
Adam Wąsowski:
Już pierwszy raz mam za sobą.
........
Jutro idę znowu.
niestety to był pierwszy i ostani raz....
Sytuacja się zmieniła i praca zmianowa się skończyła, więc treningii w ciągu dnia odpadły.
Morze teraz wrócę do boksu wieczorami...napewno dla poprawy formy i wydolności zapowiada się basen o 6:00 rano :)
To był wpis z marca 2010 teraz jest styczeń 2011, więc jeszcze nie ma roku, ale się Udało !!! Wróciłem na salę z nowym zapałem spokojną głową i nastawieniem na technikę, było genialnie i wiem jedno OCHRANIACZE NA GOLENIE !
Z racji tego, że nie miałem pary oraz jestem odwrotny (leworęczny, walcze z odwróconej pozycji) to ćwiczyłem z workiem, który jest dużo twardszy niż tarcze :) i faktycznie nie oddaje, ale się nie męczy.... chociaż mój się spocił :)
powrót udany, w czwartek kolejny raz więc jest czas na regeneracje a przede wszystkim szanse na regularne uczęszczanie...
BTW jak by ktoś się pyałto w Warszawie chodzę tu :
http://www.akademiawalki.com/muaythai/muaythai.html
Dlaczego Muay Thai? Bo gdy po 12 latach trenowania piłki nożnej przyszedł czas na pracę i pojawił się brak czasu dla piłki, sport na kilka lat zniknął z moich harmonogramów... odczułem to bardzo... pocieszałem się siłownią, aż pod koniec studiów kolega (z kilkuletnim doświadczeniem w sztukach walki) wciągnął mnie w wir MMA, a na indywidualnych treningach zobaczyłem, jak bardzo mi się to podoba. Tyle, że sami wiecie, że indywidualne oznacza, że w tym tygodniu wcale, a w następnym raz lub dwa... po konsultacji z kolegą poszedłem do Punchera na muay thai i tak już zostało... A zostało dlatego, że muay thai jest skuteczne i kontaktowe, dzięki czemu po każdym treningu człowiek wie, że rozbity nos, obite golenie, poobijane uda i ogólne zmęczenie to świadectwo jego ciężkiej pracy i doskonalenia samego siebie. Z czasem oprócz mt zacząłem ćwiczyć też walkę w parterze (również Puncher), gdzie techniką górującą jest bjj i wydaje mi się, że połączenie mt i bjj to dla mnie rozwiązanie idealne, dające spełnienie i tworzące wszechstronność. Niemniej jednak gdybym miał wybierać: bez wahania wybrałbym mt, bo to mt (oprócz walorów wspomnianych wcześniej) uważam za sport, któremu mogę i chcę się poświęcić z równie wielkim zaangażowaniem, jak niegdyś piłce.
Maciej
K.
The Man for all
seasons.
Start-up/Strategy/Fi
nance
Muay Thai, bo to sport najbardziej rozwijający. Ma wszystkie zalety boksu (wysokie wymagania dla cardio, siły i szybkości), rozszerzone o trening nóg, równowagi i ogólnie kondycji. Poza tym daje pewność siebie, i jest NAPRAWDĘ męczące (co dla mnie jest niesamowitą frajdą).Nie mam wiele nowego do napisania po wcześniejszych postach, może jeszcze tylko dodam że nie jest to dyscyplina całkowicie pozbawiona "filozoficznego" aspektu: w klasyczyn wydaniu istotnymi elementami są przecież Wei Cru oraz inne "kulturale" elementy :)
Slawek Borek student
Muay Thai dosłownie wsiąkło we mnie już od samego początku treningów gdy miałem 27 lat. Potrzebowałem czegoś jak boksowanie. Od zawsze chciałem być jakimś sportowcem i być aktywnym. Jednak sporo czasu grywałem co najwyżej w koszykówkę, pływałem. Teraz także biegam, dodatkowo rzuciłem palenie oraz częste imprezowanie.Boks tajski z upływem czasu uświadamia ci jak wiele potrzeba aby osiągnąć cel, moim np. jest osiągnięcie takiej formy aby wystąpić w walce. Do tego trzeba dorosnąć i przestać myśleć w kategoriach kto silniejszy ten lepszy. Tu liczy się taktyka, przytomność umysłu, luźne podejście oraz trening thai'a na którym oddajesz swoje 100% z siebie. Dlatego to lubię
Sebastian
Benbenek
Student, Akademia
Techniczno-Humanisty
czna w
Bielsku-Bialej
Mnie zafascynowało, jak w 1996 (miałem 8 lat) dorwałem się do książeczki Janusza Szymankiewicza "Sztuki Walki: Malezji Indonezji Filipin Birmy Tajlandii).(najbardziej podobały mi się obrazki :P )
Wprawdzie wtedy nie było gdzie ćwiczyć, ale była okazja pójść na karate oyama.
Później, w szkole średniej dołączyłem do klubu MT.
I tak zostało jedno i drugie.
(szkoda, że nigdzie, nikt w okolicy nie uczy Silat...)