Reklama: GRATIS wycena pozycjonowania strony , KLIKNIJ !

Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

konto usunięte

Temat: relacje pomiedzy pojedynczymi cechami

witam,
zwracam sie z nastepujaca prosba/pytaniem:
jestem w trakcie zapoznawania sie z teoria mbti i poszczegolnych typow i w jednym z artykulow znalazlem porownanie badz tez efekt wspolpracy poszczegolnych typow ze soba. wygladalo to w ten sposob:
E z E = rezultat pozytywny (synergia)
I z I = negatywny
E z I = neutrealny
S z S = neutrelany
s z N = pozytywny
itd.

i teraz moje pytanie: na jakiej podstawie (czy moglbym prosic o jakies zrodla) zostalo zrobione to zestawianie. czy tak rzeczywiscie jest ze ekstrawertyk pracujac z ekstrawertykiem wytworza pozytywne relacje (tak w ogolnosci).
z gory dziekuje za odpowiedz i ewentualne sugestie tekstow zrodlowych.
pozdr,
jakub wojnar
9.03.2010, 11:51

konto usunięte

zalaczam obrazek o co mi dokladnie chodzi

Obrazek

obrazek wziety z
Modeling Team Member Characteristics for
the Formation of a Multifunctional Team
in Concurrent Engineering
Shi-Jie (Gary) Chen and Li LinJakub Wojnar edytował(a) ten post dnia 09.03.10 o godzinie 14:32
9.03.2010, 12:47

Przemysław Duchniewicz "Poznaj siebie,
zrozum innych...."

Witaj Jakub,
moim zdaniem, podstawą zrozumienia koncepcji typów psychologicznych i przedstawionych przez Ciebie przykładów jest różnica między preferencją a cechą. Na przykład: mogę umieć (cecha kucharza) gotować - ale tego nie lubić (nie preferować) i odwrotnie.

W przypadku koncepcji psychologii typów (opisywanych kwestionariuszem MBTI). Mówimy o preferencjach, co wolimy, czy też gdzie czujemy się jak ' u siebie w domu'.

Cecha/ kompetencja/ umiejętność - warunkuje, czy potrafimy coś zrobić, czy też nie.

dla przypomnienia małe ćwiczenie ( pewnie je znasz - ale spróbuj)
Załóż ręce, a potem zrób to odwrotnie - > jak się czujesz? ... Potrafisz?

Zazwyczaj to drugie założenie rąk jest 'nienaturalne', a przecież potrafimy i tak i tak.

W oparciu o to podejście można przedstawione przez Ciebie przykłady analizować w następujący sposób:

E-E - obie osoby preferują przetwarzanie informacji w świecie zewnętrznym, 'pracują w polu między sobą', co może sprawić, że będzie się im dynamiczniej pracowało i łatwiej udostępnią sobie nawzajem to co sądzą, nad czym pracują.

I-I - obie osoby preferują przetwarzanie informacji w świecie wewnętrznym, co może sprawić, że jeżeli nie wyjdą do siebie ze swoimi 'póproduktami', może się okazać, że przedstawią sobie nawzajem 'skończone' dzieło zachowując to, co najcenniejsze dla siebie.

Podkreślam, że każdy z nas korzysta zarówno z Introwersji - (dla refleksji i przemyślenia) oraz Ekstrawersji - (choćby po to aby komunikować się ze światem zewnętrznym).

S-N oraz T-F - czytałbym jako dopełnienie po stronie funkcji - z mojego doświadczenia ma to praktyczne zastosowanie (choćby patrząc na model podejmowania decyzji, zwany modelem 'Z' S(fakty detale) -> N ( możliwości) -> T (wpływ na biznes) -> F (Wpływ na ludzi) ,

S-S, N-N jak widać takie samo podejście jest traktowane neutralnie:)

J-P - tu czytałbym jako potencjalne pole do konfliktu. Łatwo tego doświadczyć - dając jeden projekt o jasno określonym terminie końcowym 2 osobom jednej J a drugiej P.

Podkreślam - > możemy korzystać z obu stron, zaś słowo 'preferować' jest tutaj kluczem do zrozumienia.

Ciekaw jestem innych punktów widzenia :)
PrzemekPrzemysław Duchniewicz edytował(a) ten post dnia 09.03.10 o godzinie 23:53
9.03.2010, 21:03

konto usunięte

bardzo dziekuje za odpowiedz.
napisalem oczywiscie do samych autorow artykulu o wyjasnienie ale na razie jeszcze nie otrzymalem odpowiedzi.
jak otrzymam to sie podziele :-)
pozdr,
jakub

edit: aha, jeszcze jedno pytanie nie moglem znalezc gdzie moge kupic to polskie tlumaczenie I. B. Myers, Introduction to Type - jakas sugestia?Jakub Wojnar edytował(a) ten post dnia 10.03.10 o godzinie 08:59
10.03.2010, 08:49

zrozum innych...."

Jakub,
Wprowadzenie do Typu - Introduction to Type, kupisz przez OPP Ltd. Europejskiego dystrybutora MBTI kod produktu to MBPL0076 ( niestety nie jest ta książka dostępna przez ich stronę, dlatego konieczny jest bezpośredni kontakt telefoniczny lub przez OPPClientSupport@opp.eu.com lub OPPClientSupport2@opp.eu.com.

Jak prowadzę warsztaty w Warszawie - (zazwyczaj w Holiday Inn w centrum) to 'wożę' ze sobą część naszej biblioteczki - zazwyczaj mam kilka wolnych egzemplarzy.

Pozdrawiam
Przemek
10.03.2010, 21:03

konto usunięte

no i mam metlik w glowie.
czytam sobie wlasnie kto jest kim. typy osobowosci dla managerow i wychodzi mi tak na chlopski rozum, ze w przypadku pary S-N pozytywne relacja zachodzi dla tych samych funkcji, a dla ich kombinacji zdecydowanie negatywna. zaraz jeszcze sobie doczytam o wspolpracy i niwelowaniu roznic/dopelnianiu, ale biorac pod uwage czysty opis obu funkcji to wychodzi mi jednak zupelnie inaczej niz na zalaczonym w pierwszym poscie obrazku.
wg mnie:
S+S=pozytyna
N+N=pozytywna
S+N=negatywna

prosba do bardziej doswiadczonych uzytkownikow mbti i generalnie teorii typow o skomentowanie gdzie sie pomylilem i czego nie zrozumialem :-)
dziekuje i pozdr,
jakub
14.03.2010, 11:21

zrozum innych...."

Jakub,

Jeżeli chodzi o komunikację między osobami to w wymiarze S-N (Poznanie vs. Intuicja) faktycznie, S i S lepiej się rozumie niż S i N [ ty o chlebie (S "tu i teraz") a ja o niebie (N "co może być")].

Podczas ćwiczenia w wymiarach S-N, zadając pytanie, i jak się wam razem pracowało, w obu grupach zazwyczaj słyszę 'świetnie, w końcu mówimy tym samym językiem" ( S- fakty, tu i teraz, doświadczenie, to co jest, jak to można zastosować w praktyce, skupienie na przedmiocie ćwiczenia, zaś w grupie N - teorie, co może z tego ćwiczenia wynikać, jakie to daje nowe możliwości i skojarzenia, nie 'trzymanie się' przedmiotu ćwiczenia a raczej ufanie swojej inspiracji)

Czyli, w tym kontekście będzie relacja
S-S pozytywna
N-N pozytywna
S-N negatywna

Drugie pytanie - "co sądzicie o wyniku obu ćwiczeń", słyszę często odpowiedź - 'one się nawzajem dopełniają'.
czyli - w kontekście pełnej analizy danej sytuacji, i całościowy obraz to relacja będzie zdecydowanie
S-N pozytywna
N-N neutralna
S-S neutralna

Cały czas pamiętając o tym, że mówimy o preferencjach a nie o zachowaniu.

Pozdrawiam,
Przemek,
14.03.2010, 13:10

A czy istnieja jakies opracowania "komplementarnosci" typow?
Spotkalem sie z czyms takim czytajac o socjonice, niemniej, porownujac to z postem kolegi Jakuba widac cos innego: ze najlepsze polaczenie jest pomiedzy dwoma ekstawertykami rozniacymi sie sposobem podejmowania decyzji i zbierania informacji.
Wiec jak to jest?

P.S. nie ma to jak odpisywanie na posty sprzed roku ;)
12.04.2011, 01:11

zrozum innych...."

Dzięki temu, że takie posty są reaktywowane - forum nabiera życia :)

Co do komplementarności warto spojrzeć na opracowania MBTI dla poradnictwa rodzinnego i tzw. doradców (counseling).

W jednej z takich książek jest 'napisane', że osoby statystycznie częściej dobierają się na zasadzie przeciwieńst do 35 r.ż. a później to już raczej podobne lubi podobne. Pamiętajmy, że również w tym przypadku mówimy o badaniach 'po fakcie' - to nie ktoś im doradza, ale sprawdzamy na ile osoby same się 'przesortują' w taki a nie inny 'układ'. Niemniej 65 % osób różni się 2 lub 3 wymiarami - daje to dość duże pole do pracy dla 'poradnictwa rodzinnego'

Powtarzałem i będę powtarzał, że typ nie jest 100% odpowiedzią na życie - jak pisał CG Jung "nauczcie się dobrze danej teorii ale też nie zapomnijcie jej odłożyć na bok w momencie gdy dotykacie cudu drugiej osoby". Dlatego nie polecam 'recept' na zasadzie: do 35 INFP z ESTJ a potem zmiana partnera i ESTJ z ESTJ a INFP z INFP :))
Ważne jest zrozumienie tego drugiego i nie traktowanie go lub jej jak 'freak'a'

Pozdrawiam i dziekuję za reaktywację starego 'postu'
20.04.2011, 23:29

Marcin Staszewski konflikty to moja
specjalność....
mediator, trener,
freel...

No i ja jak zwykle za Tiegerami - można w orginale,

http://www.empik.com/just-your-type-create-the-relatio...

można po polsku - choć tłumaczenie fatalne:

http://sensus.pl/ksiazki/perfekcyjnie-dobrani-psycholo...

Linki oczywiście przykładowe - za to dość trafnie "typ" z "typem" opisane potencjalne wspólne płaszczyzny, i potencjalne rafy - opisy sprawdzone przeze mnie na małej próbie najbliższej rodziny wydają się być nad wyraz trafne... szczególnie te dotyczące mnie samego...
12.05.2011, 21:51

zrozum innych...."

Widziałem ostatnio wznowienie 'Rób to do czego jesteś stworzony' Tiegerów - tłumaczenie jest ok - a nawet wzorowałem się na nim przy tłumaczeniu Wprowadzenia do Typu Psychologicznego Isabel Briggs Myers.

Tłumaczenia "Perfekcyjnie dobrani" również nie polecam
12.05.2011, 22:33

Wyślij zaproszenie do