•  

Autor Wypowiedź

Grzegorz Sobólwłaściciel,
P.P.H.U. DELTA

Wiele miast w Polsce poszerza swoje granice ostatnio np. rzeszów , przemyśl czy starachowice, uważam że Radom też miałby gdzie się powiększyć np. o Bielichę , Sołtyków , Zenonów , Sadków co wy na to moi drodzy?
7.03.2010, 10:07

Damian Maciągradny, student, NGO

Moim zdaniem, nie ma większego sensu włączenie w granice Radomia sąsiednich miejscowości. Należy budować silne związki aglomeracyjne. Wspólna komunikacja zbiorowa, infrastruktura drogowa, "śmieciowa", wspólna promocja aglomeracji. Może i liczba ludności zwiększyła by się, ale w sposób sztuczny. Takie włącznie powoduje także animozje między sąsiednimi samorządami, na czym chyba nam nie zależy.

Jeśli chodzi o tereny np. pod inwestycje - w Radomiu jest ich dużo, więc nie trzeba szukać poza granicami miasta.
7.03.2010, 12:37

.konto usunięte

już i bez tego zabudowa Radomia "rozpełza się" na boki. w efekcie nadal nie mamy uformowanego zwartego, wielkomiejskiego centrum. uważam, że takie poszerzenie nie tylko nie jest potrzebne ale byłoby wręcz szkodliwe.
8.03.2010, 15:19

.konto usunięte

Zgadzam się, bo w Radomiu można wiele wybudować - liczą się tylko chęci. Wiem, że wiele tych okolicznych wiosek nie zgodzi się aby były w Radomiu. Tylko niech nasz Pan Prezydent zacznie myśleć normalnie. A nie remontuje Bramę Krakowską lub też Pomnik Kaczyńskiego. Na takie głupoty są pieniądze, a na drogi, uczelnie, lotnisko, szpitale, szkoły itp NIE MA!. Najlepiej to pojechać do Rzeszowa, tam miasto jest zgrane, zadbane. Prezydent wie co robić. Chciałbym aby Nasz Prezydent czegoś się nauczył od Prezydenta Rzeszowa.
29.04.2011, 13:20

P.P.H.U. DELTA

Radomir Jasiński:
już i bez tego zabudowa Radomia "rozpełza się" na boki. w efekcie nadal nie mamy uformowanego zwartego, wielkomiejskiego centrum. uważam, że takie poszerzenie nie tylko nie jest potrzebne ale byłoby wręcz szkodliwe.
Nie rozumiem wyrażenia , że zabudowa się rozpełzła??? Odwiedzam wiele miast w Polsce i nie zauważam żadnej różnicy pomiędzy zabudową miasta Radomia a innych miast. A powiększenie granic miasta dało by nam więcej terenów inwestycyjnych zdecydowanie tańszych niż w obecnych granicach miasta i przede wszystkim zwiększyło by liczbę mieszkańców naszego miasta, a chyba tej korzyści już nikomu nie trzeba wyjaśniać.
30.04.2011, 10:37

Izabela M.Administracja

może ja blondynka jestem i wolniej nadążam ... ale może mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczy :
tereny inwestycyjne, liczba mieszkańców blablabla ja to rozumiem ale jak nie ma inwestycji i pomysłu na nie w samym już Radomiu to jakbyśmy nawet poszerzyli granice miasta od Helu po Zakopane to i tak to nic nam nie da.... i nic nie zmieni.
Inwestycje w Radomiu w stylu Galeria Słoneczna?... i kolejne pomysły z dupy na pomnik i inne równie górnolotne ? ... no błagam....
4.05.2011, 22:14

P.P.H.U. DELTA

Izabela ".:
może ja blondynka jestem i wolniej nadążam ... ale może mi ktoś to łopatologicznie wytłumaczy :
tereny inwestycyjne, liczba mieszkańców blablabla ja to rozumiem ale jak nie ma inwestycji i pomysłu na nie w samym już Radomiu to jakbyśmy nawet poszerzyli granice miasta od Helu po Zakopane to i tak to nic nam nie da.... i nic nie zmieni.
Inwestycje w Radomiu w stylu Galeria Słoneczna?... i kolejne pomysły z dupy na pomnik i inne równie górnolotne ? ... no błagam....
Cena gruntu w Radomiu różni się znacznie od ceny gruntów na obrzeżach miasta. Łopatologicznie to wytłumaczę , że cena ziemi na przedmieściach jest niższa niż w samym centrum. Fakt ten może zachęcać do inwestowania. W centrum nikt nie zbuduje fabryki bo większe wydatki i nieraz brak odpowiednio dużej ilości miejsca co innego na obrzeżach.Ziemia która leży w małej gminie może nigdy nie doczekać się dużej inwestycji, ze względu na słabą promocję samej gminy lub jej brak.A o mieście takim jak Radom mówi się i słyszy znacznie więcej niż np. o gminie Jedlińsk. Po drugie poszerzenie granic powoduje zwiększenie terytorium i liczby mieszkańców, a większe miasto łatwiej jest dostrzec.
A jeżeli ma pani jakieś ciekawe konkretne propozycje co do rozwoju naszego miasta które nie są "z dupy" ani górnolotne to proszę uprzejmie o ich przedstawienie.
5.05.2011, 08:27

.konto usunięte

Ale czy takie sztuczne dodawanie ludności jest OK. Bo np:
Kiedrzyn - pewnie nie zgodziłby się aby być jako kolejne osiedle Radomia lub ogólnie podlegać pod Radom. Tak jest z innymi miejscowościami. A jak ktoś napisał, że ceny Ziem na obrzeżach naszego miasta są rozsądniejsze niż w centrum to mija się z celem aby powiększać granice i żeby ceny były takie duże.
Bo gdyby np:
W Radomiu działa pod inwestycje kosztuje 100 tysięcy złotych, a w takich Parznicach 50 tysięcy złotych. Ale jak chcemy aby niektóre tereny podmiejskie znalazły się w Radomiu to i też działki i ich ceny będą wyższe. Może trochę tak nie po polsku to napisałem ale...
6.05.2011, 18:32

Wyślij zaproszenie do