Stwórz profil

Musisz wpisać swoje imię
Musisz wpisać swoje nazwisko
Musisz wpisać poprawny e-mail
Musisz wpisać hasło (min. 8 znaków)
Musisz zaakceptować regulamin

Emilia S. Młodszy Controller
Finansowy, Grupa o2

Wczoraj na blogu Solaris Gate pojawiła się informacja o otwarciu multisfery
http://blog.solarisgate.pl/2010/03/01/premiera-solaris...
Już w najbliższy czwartek otwieramy multisferę Solaris Gate! Tego dnia o godz. 11:00 w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie odbędzie się specjalna premierowa konferencja prasowa.

Multisfera Solaris Gate to cztery portale i dwa projekty:

* Portal Arka – zaawansowany technologicznie inteligentny pamiętnik dający możliwość – uwiecznienia pamięci, doświadczeń rozszerzony o mapę obrazu świadomości.
* Portal Comm21 – czyli pierwszy portal społecznościowy dla pierwszej
„Generacji Nieśmiertelnych“.
* Portal Rebelia – czyli portal dla rebeliantów nie pogodzonych ze skostniałymi strukturami tego świata.
* eAkademia – czyli miejsce nauki skutecznego budowania relacji z ludźmi.
* Projekt Avatar – najbardziej przełomowy projekt, w skali światowej, który do tej pory stanowił najmocniej strzeżoną tajemnicę Multisfery Solaris Gate.
* Projekt Amber – projekt powstały we współpracy z wybitnymi polskimi genetykami.

Czy Tymochowicz miał rację mówiąc o facebooku nowej generacji ?
Czy Multisfera zrewolucjonizuje światowy internet ?
Czy powstanie Pierwsza Generacja Nieśmiertelnych ?
Jaki jest wkład polskich naukowców w rozwój Solaris Gate ?
Czy Avatar będzie przyjęty z podobnym entuzjazmem jak film Jamesa Camerona ?

Uwaga!!! Pierwsza odsłona wizualizacji Multisfery Solaris Gate nastąpi dzień wcześniej, w środę w godzinach porannych na blogach: blog.SolarisGate.pl, tymochowicz.net oraz na stronie infinitysa.pl

Zapraszamy
2.03.2010, 15:31

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Dziękuję za informację.

Oby tym razem udało się Państwu otworzyć wszystkie usługi w zapowiedzianym terminie.

"Sezam" otworzy się za 2 dni.
Zatem czekajmy.
2.03.2010, 17:02

Agnieszka K. public relatons:
PR-omocja,
szkolenia, internet

konferencję można oglądać na żywo na blogu Mediafun:

http://www.blog.mediafun.pl/index.php/2010/03/04/solar...
4.03.2010, 11:20

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Czy Spółka zapomniała o pełnym otwarciu?
Czyżby bankiet po konferencji prasowej (czyli "wizerunek") miał użytkownikom zastąpić możliwość pełnego korzystania z serwisu?

Klienci zrobili "zrzutę" na imprezkę po konferencji. Czyżby ktokolwiek z nich godził się płacić za wyżerkę innych, zamiast możliwości korzystania z sersu?
4.03.2010, 20:23

Wojciech Stępkowski Biznes jest dla
ludzi !
www.stepkowski.net

ARKA jest czynna w końcu czy nie czynna ? Loguję się na solaris i nieważne na którą ikonę multisfery klikam to przenosi mnie do eakademii ? Hallo Solaris jesteście ? Czy cała ekipa popiła po konferencji i zapomnieliście "włączyć" Hallo ...:)
4.03.2010, 20:57

Janusz P. [Rzadko na GL]
Prawnik (z
uprawnieniami
pedagogicznymi), ...

Chyba działa.

"Hallo" podziałało.
4.03.2010, 21:23

Kamil Polny Personal Internet
Institution

Ja bede nadal malkontentem w calej kwestii Solaris ;)

http://arka.solarisgate.pl/
Moze mi sie wydawalo, ale czytalem, ze te produkty to nowa jakosc?

Tak zbudowany site jak welcome page to nie nowa jakosc. To ciezki site poskladany z grafiki. W nowych materialach promocyjnych pojawiaja sie hasla typu "jaki wklad beda mieli polscy naukowcy w rozwoj solaris".

Jacy naukowcy? Najpierw wystarczyloby robic strony wedlug jakichs standardow.

Arka to brzmi dumnie, aczkolwiek zapomnieliscie chyba, ze jesli ma to byc konkret, to przydaloby sie spelniac standardy sieciowe.

Jak latwo ze zrodla wyciagnac, http://quaint.pl/ to jest ten zloty team budujacy przelomowe aplikacje solarisowe?
5.03.2010, 09:05

Jarosław Zieliński politolog,
dziennikarz,
informatyk

Kamil Polny:
Tak zbudowany site

Przecież to ledwie ulotka... w której są raptem dwa konkrety: e-dysk 50 GB i jego cena za dwa lata.

Microsoft SkyDrive to 25 GB za darmo...

Jarosław Zieliński
5.03.2010, 09:22

Paweł Kurowski Student, Uniwersytet
Ekonomiczny w
Krakowie

Hehe myślalem że to niewiadomo co będzie a tutaj patrzę i jeszcze dobrze nie ruszyło a już płacić trzeba:/ Ok zgadzam się 97 złotych za 2 lata to śmieszne pieniądze ale sam fakt że jeszcze zanim się zgromadzilo użytkowników itd to już trzeba płacić. Nie spodziewałem się czegoś na miarę stałego dostępu do internetu w czasach gdy jeszcze wszyscy łączyli się przez modemy, jednak coś takiego to trochę za mało jak na mój gust.
5.03.2010, 09:55

Jaroslaw Jacek BeepStreet
właściciel

Moge troche (mam nadzieje konstruktywnej) krytyki?

Serwis wyglada jakby powstal w roku 98:
- Usability i interakcja na bardzo niskim poziomie. Wszystko ograniczone do malego scrollowanego okienka.
- Denerwujace animacje (chcielibyscie zeby wasza pralka przy kazdym kliknieciu wyswietlala film przed wykonaniem akcji?)
- Podmieniona semantyka, na cos hmmm.. dziwnego, okrojony blog = kolekcja doswiadczen, dziwaczne nazwy. Czy to nam pomaga? Podstawa to uzywanie przyjetych i utrwalonych metafor i modelu. Ok moja pralka od dzis nazywa sie: kinetyczny transformator tekstylny
- Grafika: zle dobrane kolory, zaliasowane ikony, brak dobrego DTP (odstepy). Kostka w logo nie jest nawet 3d! Zwykly krzywy 2d tilt
- Brak prostoty, glownej idei: czym to jesc? Czym jest skaczacy i kanciasty graf mapy swiadomosci? To mindmapy?

Ogolne wrazenie: o co chodzi? Pamietajmy, ze serwis to przede wszystkim narzedzie, a dobry design to taki, ktorego nie widac. Jak sprawa sie ma do roku 2010 i obecnych osiagniec. Wezmy facebooka, porownajmy funkcje spolecznosciowe, informacyjne, modularnosc...
Mnostwo wielkiego PR'u, serotoniny, emocji, ale wyraznie czuc brak doswiadczenia w budowaniu serwisow.
To jak sprzedawanie telewizora Rubin w tytanowej obudowie: "Krok w przyszlosc! przetrwa uderzenie komety!". Pokazcie realna innowacje. No wlasnie gdzie ona jest? Podgladnijcie konkurencje (np. prezentacje google wave). Narazie widze rok 98 ubrany w opowiadanie sf.

btw. bardzo ladna bitmapa w tle :)

Tak czy siak, zycze powodzenia! Kilka testow, miesiac iteracji i moze z tego cos bedzie.

tyle w kwestii metafizycznej przemiany swiadomosci w 8mym wymiarze okregu metaluna - koncze bo wchodzi Ockham z brzytwaJaroslaw Jacek edytował(a) ten post dnia 05.03.10 o godzinie 12:53
5.03.2010, 11:55

Kamil Polny Personal Internet
Institution

Jarosław Zieliński:
Kamil Polny:
Tak zbudowany site

Przecież to ledwie ulotka... w której są raptem dwa konkrety: e-dysk 50 GB i jego cena za dwa lata.

Microsoft SkyDrive to 25 GB za darmo...

Jarosław Zieliński

Nie byloby uszczypliwosci gdyby w komunikacji byl przynajmniej delikatny dystans do samych siebie.

Jak sie kreuje na boga, to trzeba byc bogiem.

Panie Jarku, Pan jest jakos szczegolnie zwiazany z Solarisem?
6.03.2010, 11:39

dziennikarz,
informatyk

Kamil Polny:

Panie Jarku, Pan jest jakos szczegolnie zwiazany z Solarisem?

Nie, dlaczego? Choć może zapłacę i zobaczę.

Problem w tym, że przedsięwzięcie społecznościowe to nic bez społeczności, a takiej nie stworzy się stawiając wysoki próg.

Na razie wygląda to na wyciąganie pieniędzy za to, co gdzie indziej można dostać za darmo.

Jarosław ZielińskiJarosław Zieliński edytował(a) ten post dnia 06.03.10 o godzinie 13:36
6.03.2010, 13:35

Jakub B. Project Manager

Dodam tylko, ze gdzie indziej nie dosc ze to wszystko jest za darmo, to jeszcze jest lepiej. Ogolnie SG to smiech na sali.
6.03.2010, 20:04

Jacek Dudzic jacekdudzic.eu

Z przykrością muszę stwierdzić, że obaj niestety nie macie pojęcia o czym mówicie i to właśnie jest w tym najśmieszniejsze. Najbardziej zdecydowane stanowisko zajmują w tej kwestii osoby, które nie korzystały z żadnego z tych portali, ale już widzą, "że to nic takiego" i gdzie indziej jest lepiej i za darmo. Typowy syndrom: wszystko musi być za darmo. Ciekawe dlaczego nie protestujesz w sklepie, że musisz za laptopa zapłacić. Też powinien być za darmo.
8.03.2010, 09:42

Marcin Hinz Dział Ciągłego
Doskonalenia ;)

Jacek Dudzic:
Z przykrością muszę stwierdzić, że obaj niestety nie macie pojęcia o czym mówicie i to właśnie jest w tym najśmieszniejsze. Najbardziej zdecydowane stanowisko zajmują w tej kwestii osoby, które nie korzystały z żadnego z tych portali, ale już widzą, "że to nic takiego" i gdzie indziej jest lepiej i za darmo. Typowy syndrom: wszystko musi być za darmo. Ciekawe dlaczego nie protestujesz w sklepie, że musisz za laptopa zapłacić. Też powinien być za darmo.
To jest to o czym od jakiegoś czasu pisuje. Użytkownicy internetu przyzwyczaili się do tego że zdecydowana większość informacji i usług w internecie jest za darmo. Duża w tym zasługa produktów typu google adwords, itp. Serwisom chodziło o unikalne odwiedziny, a nie zarabianie na użytkownikach. Jednak wszystko się zmienia. Duże korporacje już chcą wprowadzać opłaty za udostępnianie informacji. W końcu żyjemy w erze informacji więc czemu nie brać kasy za to co najważniejsze ?
8.03.2010, 10:06

Jacek Dudzic jacekdudzic.eu

Trochę dopowiem, bo myślę, że warto powiedzieć za co de facto płacimy w Solaris Gate. Otóż nie za informacje czy samo korzystanie z serwisu, ale za przechowywanie danych w najbezpieczniejszym miejscu w Europie.

W Swiss Fort Knox dane są przechowywane offline (raz dziennie następuje synchronizacja z naszymi serwerami w Polsce) z pełną gwarancją ich bezpieczeństwa. 97 zł za 2 lata to naprawdę symboliczna opłata za to, że nasze najcenniejsze pamiątki (zdjęcia, wspomnienia, zapis doświadczeń, twórczość intelektualna, etc.) są przechowywane w pilnie strzeżonym bunkrze pod Alpami. Jak ktoś tego nie chce i nie potrzebuje, to pozostaje cała masa darmowych serwisów i ja dla mnie jest to całkowicie ok.
8.03.2010, 10:23

dziennikarz,
informatyk

Jacek Dudzic:
są przechowywane w pilnie strzeżonym bunkrze pod Alpami

To dane w serwisach prowadzonych przez Google czy Microsoft są przechowywane gorzej, myślisz?

Jarosław Zieliński
8.03.2010, 10:44

Wojciech Stępkowski Biznes jest dla
ludzi !
www.stepkowski.net

Ok. To teraz ja :) Najpierw musze przed Wami odkryc pewna moja slabosc. Ciezko mi sie o tym pisze ale czuje taka wewnetrzna potrzebe wiec zdobede sie na odwage i napisze. Mam slabosc do nowosci i niejednokrotnie umoczylem na tym wieksze badz mniejsze pieniadze, m innymi jakis czas temu sprzedawcy udalo sie wcisnac mi laptopa z ktorego mozliwosci wogole nie korzystam. Powstawaniu Solaris przygladam sie od poczatku i wlasnie od czwartku koszystam z calej multisfery. Macie racje - usability jest trudne do opanowania. Dajmy chlopakom z Solaris szanse bo jak wszyscy pamietamy NK tez byla na poczatku pomylka jesli chodzi o szybkosc. Jednak dzisiaj wiemy jaki sukces stoi za NK. Po prostu dostali szanse. Solaris jest pisany w oparciu o Ruby on rails - nie jestem informatykiem ale moj kolega konczac informatyke wlasnie pisal prace mgr w tym nowym jezyku. Mowil ze niesie on za soba naprawde wielkie mozliwosci. A jest szansa ze w niedalekiej przyszlosci bedziemy dumnie reprezentowani na swiecie i to nie FCBK bedzie na topie tylko Solaris. Dla mnie,nawet jak pisze te slowa czuje dreszczyk emocji, najwazniejszym jest gwarancja wiecznosci danych. To co tam zostawisz jest wysoce prawdopodobne ze beda mogly te dane przegladac Twoje praprawnuki. To jest potega i nikt na swiecie jak na razie takiej gwarancji nie daje.
PS. Nie jestem pracownikiem Infinity :) To co napisalem to jest to co w tej chwili czuje na temat Solaris.
8.03.2010, 10:55

Doskonalenia ;)

Jarosław Zieliński:
Jacek Dudzic:
są przechowywane w pilnie strzeżonym bunkrze pod Alpami

To dane w serwisach prowadzonych przez Google czy Microsoft są przechowywane gorzej, myślisz?

Jarosław Zieliński
Przeczytaj regulaminy serwisów typu google picasa, docs, itp. Możesz stracić część lub wszystkie dane przechowywane u nich i nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za to. Nie wiem jak jest w SG.
Cieszyłbym się gdyby np. google chociaż robił backup tych danych. Serwery googla są umieszczone chyba w normalnych budynkach, tak ?
8.03.2010, 10:55

Doskonalenia ;)

Wojtek, widzę że trening Komunikatu Otwartego w toku ;)
Co do usability w SG - dno, przykro mi to pisać. Sam serwis intryguje mnie ale póki co zapłaciłem i w ogóle tam nie zaglądam. Dopiero jak będzie on zdatny do użytku to z chęcią zostanę twórcą treści w SG.
8.03.2010, 10:57

Wyślij zaproszenie do