Autor Wypowiedź

Grzegorz Sobólwłaściciel,
P.P.H.U. DELTA

Jestem od urodzenia radomianinem , w swojej pracy jeżdże po całej Polsce . Odwiedzając inne polskie miasta drażni mnie fakt , że tak duże i tak rozwnięte miasto jak Radom nie jest stolicą województwa. Z tąd też chciałbyym porozmawiać z wami o tym co możemy zrobić aby zmienić tą sytuację
28.02.2010, 11:16

P.P.H.U. DELTA

Są miasta mniejsze od Radomia i są stolicami własnych województw : Kielce , Rzeszów , Olsztyn , Opole , Zielona Góra , Gorzów Wlkp, więc dlaczego my nie zasługujemy na taki status ???
28.02.2010, 11:27

Damian Maciągradny, student, NGO

Moim zdaniem dobrym pomysłem na podniesienie Radomia do rangi miasta wojewódzkiego jest wspólne województwo z Kielcami - WOJEWÓDZTWO STAROPOLSKIE (woj. świętokrzyskie+ większość b. woj. radomskiego). Dosyć już bezsensownych sporów o nie wiadomo co... Dla obecnego świętokrzyskiego byłaby to szansa na rozwój i w ogóle utrzymanie tego województwa (jedno z najmniejszych pod względem powierzchni i liczby ludności), a dla byłego radomskiego także szansa na rozwój oraz podniesie znaczenia na mapie kraju.

Takie województwo ma uzasadnienie historyczne (dawne woj. sandomierskie), społeczne (mieszkańcy Trójmiasta nad Kamienną są silnie powiązani zarówno z Kielcami i Radomiem) oraz transportowe (silne powiązania kolejowe i drogowe). Takie województwo miałoby przyzwoita powierzchnię i liczbę ludności, a przy tym nie byłoby tak zróżnicowane jak obecne woj. mazowieckie.

Podsumowując, uważam, że najlepszym rozwiązaniem byłoby utworzenie województwa staropolskiego z dwoma ośrodkami stołecznymi: Radomiem i Kielcami.Damian Maciąg edytował(a) ten post dnia 28.02.10 o godzinie 19:04
28.02.2010, 19:02

Romuald WojdaSprzedaż, Trade
Marketing, HR

Zgadzam się - też chciałbym aby Radom był wojewódzki... Ale samodzielne województwo??? Chyba nie bardzo mamy na to przestrzeń. I tu popieram Damiana - w połączeniu z Kielcami mielibyśmy szansę stworzyć sensowne pod wieloma względami województwo. Dla Radomia przede wszystkim korzystne w takim rozwiązaniu byłoby patrzenie na nasze miasto przez pryzmat "bogatego mazowsza". Oczywiście województwo "radomsko-kieleckie" musiałoby swoją współpracę opierać na zdrowych partnerskich zasadach, a nie starych zatargach i rywalizacji.
1.03.2010, 10:47

P.P.H.U. DELTA

Jasne zgadzam się z wami to niezła propozycja , a czy ktoś z was wie od czego można zacząć działania w tym kierunku ??? Do kogo napisać w tej sprawie list o jakiej treści itd? a z tą przestrzenią to jest tak że jak by dobrze się zastanowić to by się znalazła. Kiedyś widziałem taką propozycję aby w województwie radomskim znalazły się takie miasta jak Opoczno , Skarżysko i Starachowice... a ja prywatnie uważam ,że np Garwolin jest tak samo dumny i zadowolony z bycia wasalem Warszawy jak i Radom....
1.03.2010, 18:52

Uważam, że najpierw trzeba zacząć spokojnych rozmów i spotkań, zarówno z sąsiadami z południa oraz władzami stolicy. Ewentualny "rozwód" z Warszawą nie może przebiegać gwałtownie, mamy za dużo do stracenia. Czy Garwolin powinien być w staropolskim - od razu powiem, że nie. Nawet Grójec ma już bardzo mało wspólnego z Radomiem, a co dopiero Garwolin. Województwa, jako wspólnoty regionalne, powinny być tworzone na podstawie powiązań historycznych, społecznych, transportowych i geograficznych. Naturalną wschodnią granicą nowego województwa powinna być Wisła.

Poza tym poprawki w podziale administracyjnym kraju powinny być oparte na wspólnej zgodzie, a nie antagonizmach (np. w stosunku do Warszawy) - przedyskutowane w społecznościach lokalnych. Najtrudniej będzie przekonać kielczan do tego pomysłu, ale trzeba im uświadomić, że mając tak małe województwo niedługo mogą liczyć się z realna groźba likwidacji.

Inny pomysł na "wojewódzkość" Radomia to wyłączenie okręgu warszawskiego z woj. mazowieckiego, ale wtedy pozostałe tereny województwa nie będą miały spójnego centrum, jakim jest obecnie Warszawa, a największe miasto takiego województwa (Radom oczywiście) byłby peryferyjnie położony.
1.03.2010, 21:45

P.P.H.U. DELTA

Proszę państwa ja chciałem powiedzieć , że województwo radomskie powstanie przy okazji gruntownej reformy administracyjnej kraju bo powiedzcie mi prosze co ma wspólnego Częstochowa z Katowicami ??? albo Koszalin ze Szczecinem?
2.03.2010, 09:57

.konto usunięte

w polskich realiach od ponad dwu wieków ŻADEN podział administracyjny nie przetrwał więcej niż 20-30 lat. na dobrą sprawe jesteśmy więc w okolicach półokresu trwania obecnego systemu. biorąc pod uwagę fakt, że istniejący podział jest tragiczny, okres oczekiwania na kolejną reformę może okazać się krótszy niż nam się wydaje. co w związku z tym? ano powinniśmy szykować się na moment, kiedy wreszcie ktoś powie "dość" i zainicjuje poważne prace nad przebudową całości. wtedy trzeba być gotowym i mocno artykuować racje na rzecz przywrócenia stołeczności naszemu miastu. argumenty zaś trzeba zbierać nieustannie. atrubytami, które moga nam pomóc sa m.in szkolnictwo wyższe rangi uniwersyteckiej, filhamonia, lotnisko, istnienie placówek instytucji o charakterze ponadlokalnym (wiele potraciliśmy - walczmy do upadłego o te które jeszcze się ostały - ich los wcale nie jest pewny!)
kształ przyszłego 'radomskiego' to poważny temat wymagajacy głębokiej analizy. wydaje mi się, że w przyszłości pójdziemy w kierunku mezoregionów, których w naszych realiach może powstać 20-26. wielkie województwa dowiodły bowiem totalnej nieporadności np. w wydatkowaniu środków unijnych. większa liczba województw to także większa liczba krajowych ośrodków równoważenia rozwoju. kiedy tylko z kręgów decyzyjnych odsynięte zostaną osoby zarażone chorobą "kuleszową", prace nad naprawą podziału administracyjnego moga potoczyć się bardzo szybko. wtedy - jak powiedziałem - musimmy być gotowi.
2.03.2010, 23:23

P.P.H.U. DELTA

Nasunęło mi się na myśl pare atutów : wielkość miasta , położenie , liczba ludności , obecność w mieście sądu administracyjnego , komendy wojewódzkiej , szpitala wojewódzkiego , w najbliższym czasie także centrum przetwarzania ministerstwa finansów oraz wojewódzka siedziba inspekcji transportu drogowego przeniesiona do radomia z warszawy. Nie podważalnym argumentem jest fakt ,że Radom w promieniu co najmniej 30km jest centrum handlu i usług co tworzy również więź między regionem a miastem. Na tą chwilę tyle udało mi się zauważyć.
3.03.2010, 09:11

Krzysztof KiblerWłaściciel
Klimateo Osuszanie
Budynków i
Ozonowanie www.k...

Grzegorz Soból:
Nasunęło mi się na myśl pare atutów : wielkość miasta , położenie , liczba ludności , obecność w mieście sądu administracyjnego , komendy wojewódzkiej , szpitala wojewódzkiego , w najbliższym czasie także centrum przetwarzania ministerstwa finansów oraz wojewódzka siedziba inspekcji transportu drogowego przeniesiona do radomia z warszawy. Nie podważalnym argumentem jest fakt ,że Radom w promieniu co najmniej 30km jest centrum handlu i usług co tworzy również więź między regionem a miastem. Na tą chwilę tyle udało mi się zauważyć.

Moim zdaniem są to dość mocne atuty. Pragnę zaznaczyć iż technologia w Radomiu idzie cały czas do przodu.
3.03.2010, 13:40

.konto usunięte

z jednej strony pozyskujemy nowe instytucje rangi regionalnej (jak np. wspomniany inspektorat transportu drogowego czy placówka WSA) ... ale z drugiej niestety tracimy inne. i ilościowo i jakościowo bilans niestety nie wychodzi korzystnie. przez lekkomyslnosc naszych politykow, ktorzy wogole sie o nic nie upominali straciliśmy np oddział Urzędu Transportu Kolejowego któremu podlegały trzy województwa (!)
zagrozony jest byt centrum kriodawstwa - ostatniego zdaje sie w miescie niewojewodzkim.

poza instytucjami podlegajacymi rzadowi, wojewodzie i samorzadowi wojewodzkiemu istnieja rowniez inne - wazne i prestizowe. nie ma np. w Radomiu oddziału PTChem, choc az sie o niego prosi biorac pod uwage fakt, ze mamy na PR wydzial chemiczny o tradycji dluzszej niz wiele mu podobnych w ktaju ...
3.03.2010, 23:14

P.P.H.U. DELTA

Uważam że powinniśmy zacząć rozmawiać na ten temat ze znajomymi z rodziną żeby jak najwięcej osób mówiło żeby jak najwięcej osób poznało problem , wtedy się pojawi więcej pomysłów , a nie które z nich byc może wtedy dotrą do władz
5.03.2010, 08:31

Klimateo Osuszanie
Budynków i
Ozonowanie www.k...

Grzegorz Soból:
Uważam że powinniśmy zacząć rozmawiać na ten temat ze znajomymi z rodziną żeby jak najwięcej osób mówiło żeby jak najwięcej osób poznało problem , wtedy się pojawi więcej pomysłów , a nie które z nich byc może wtedy dotrą do władz

Wątpię w to, jest nas za mało.
5.03.2010, 15:05

.konto usunięte

kropla drąży skałę :)
trzeba próbować, przypominać się przy każdej okazji. mój znajomy, zajmujący się zawodowo urbanistyką i planowaniem przestrzennym przy każdej okazji, przy kazdym wystąpieniu niemal podkreśla, że obecny podział administracyjny jest nieoptymalny.
5.03.2010, 20:06

P.P.H.U. DELTA

poprostu tam gdzie to możliwe to rozmawiajmy o tym , dobrze by było poruszyć problem z mieszkańcami takich miast jak częstochowa , kalisz czy koszalin , są to miasta które też chętnie by się usamodzielniły...
6.03.2010, 08:24

Radomir Jasiński:
kropla drąży skałę :)
trzeba próbować, przypominać się przy każdej okazji. mój znajomy, zajmujący się zawodowo urbanistyką i planowaniem przestrzennym przy każdej okazji, przy kazdym wystąpieniu niemal podkreśla, że obecny podział administracyjny jest nieoptymalny.

Chyba podejrzewam kto ;)

I mała ciekawostka :) Ostatnio, gdy wypełniałem komuś PIT, pewien pracodawca wpisał w rubryce województwo: RADOMSKIE. Może to prorocza pomyłka ;)
6.03.2010, 21:56

.konto usunięte

drobna i może głupia sprawa ... ale jednak ...
wysyłając listy do Radomia ZAWSZE piszę pod kodem pocztowym: "województwo radomskie". niech Polacy nie zapominają tego pojęcia ... :D

PS. mamy 2010r. Mija okrągła, 35 rocznica przywrócenia Radomiowi praw miasta wojewódzkiego. myślę, że to doskonała okazja do zwołania dużej konferencji naukowej poświęconej niedoskonałościom i wadom obecnego podziału administracyjnego.Radomir Jasiński edytował(a) ten post dnia 08.03.10 o godzinie 16:01
8.03.2010, 15:17

Klimateo Osuszanie
Budynków i
Ozonowanie www.k...

Radomir Jasiński:
drobna i może głupia sprawa ... ale jednak ...
wysyłając listy do Radomia ZAWSZE piszę pod kodem pocztowym: "województwo radomskie". niech Polacy nie zapominają tego pojęcia ... :D

PS. mamy 2010r. Mija okrągła, 35 rocznica przywrócenia Radomiowi praw miasta wojewódzkiego. myślę, że to doskonała okazja do zwołania dużej konferencji naukowej poświęconej niedoskonałościom i wadom obecnego podziału administracyjnego.Radomir Jasiński edytował(a) ten post dnia 08.03.10 o godzinie 16:01

Jesteś nauczycielem akademickim więc zwołaj wszystkich na aulę ;)
9.03.2010, 20:08

.konto usunięte

drobne "ale" ... jestem chemikiem ;)
9.03.2010, 20:10

P.P.H.U. DELTA

jaką liczbę województw po reformie widzieli byście w Polsce? Ja sądze , że 25 było by rozsądnym rozwiązaniem
12.03.2010, 16:06

Wyślij zaproszenie do